Ο Σαραντος Καργακος θα τιμηθει απο τα φροντιστηρια «2001 ΟΡΟΣΗΜΟ»

Τα φροντιστήρια «2001 ΟΡΟΣΗΜΟ» διοργανώνουν σήμερα το βράδυ στις 6.00 εκδήλωση απονομής υποτροφιών, βραβείων και αριστείων στους μαθητές των γυμνασίων και λυκείων που αρίστευσαν στα σχολεία τους και είναι μαθητές των φροντιστηρίων «2001 ΟΡΟΣΗΜΟ». Την τελετή θα τιμήσει με την παρουσία του ο φιλόλογος – ιστορικός Σαράντος Καργάκος. Ο διευθυντής των φροντιστηρίων, μαθηματικός και συγγραφέας Σάκης Λιπορδέζης υπεραμύνεται της επιδοκιμασίας του ρόλου των αρίστων, κάνοντας λόγο για ένα όραμα που πρέπει να μοιραστεί η πόλη για να τύχει σημαντικών πολιτών.

Οι άριστοι δε είναι αυτοί που αποδέχονται και το ρόλο των εξετάσεων με στόχο να τεστάρουν τις δυνάμεις και να εντοπίσουν τις αδυναμίες τους.

Ο κ. Λιπορδέζης ξετυλίγει στον ΠτΘ το νήμα της πρωτοβουλίας που αριθμεί αρκετά χρόνια: «Η εκδήλωση γίνεται εδώ και χρόνια στο φροντιστήριο. Θελήσαμε να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στο γεγονός για να περάσουμε στους άριστους μαθητές το μήνυμα της αξίας που έχει η προσπάθειά τους κι ότι πρέπει να τύχει της κατάλληλης επιβράβευσης, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ανάλογο αίσθημα, να αυξάνονται οι αριστούχοι στην πόλη μας και να βαδίσουμε προς την παιδεία των αρίστων, ένα όραμα που μοιράζομαι με τους συμπολίτες μου».

Ο κ. Λιπορδέζης μετά από πολυετή πείρα στην εκπαίδευση γνωρίζει τις προσπάθειες που καταβάλουν οι άριστοι μαθητές. «Ο δρόμος είναι δύσκολος, αλλά πάντα μπορούμε να βρούμε οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι γονείς τα μονοπάτια που οδηγούν στην κορυφή. Οι μαθητές πρέπει να καταλάβουν ότι όλοι αυτοί οι κόποι και το ξενύχτι δεν πήγαν χαμένα και ότι όλοι οι πολίτες το αναγνωρίζουν. Η Ροδόπη έχει πολύ καλά σχολεία και καθηγητές και φορείς που κινούνται προς την κατεύθυνση της επιβράβευσης των επιτευγμάτων των παιδιών». Ο κ. Λιπορδέζης όταν συνομίλησε με τον κ. Καργάκο με αφορμή την εκδήλωση ο γνωστός ιστορικός τον παρέπεμψε σε ένα απόσπασμα του «Επιταφίου» του Περικλή: «Όταν σε μία πόλη βραβεύονται με τα καλύτερα δυνατά βραβεία οι άριστοι μαθητές τότε αυτή η πόλη δε μπορεί παρά να γίνει μια πόλη άριστων και σημαντικών πολιτών».

Εξετάσεις Β΄ Λυκείου

Σ. Λιπορδέζης: Προπονητική διαδικασία για τους καλούς

Η κατάργηση των εξετάσεων της Β΄ Λυκείου αποτελεί χαράς ευαγγέλιο για τους μαθητές, αξίζει όμως και της ματιάς ενός έμπειρου εκπαιδευτικού. «Οι εξετάσεις ήταν μία προπονητική διαδικασία, για να δουν οι μαθητές το πνεύμα των εξετάσεων. Σε έρευνα που έκανα διαπίστωσα ότι οι καλοί μαθητές το ήθελαν αυτό το τεστάρισμα. Η συντριπτική πλειοψηφία όμως –σε ποσοστό ανησυχητικό σύμφωνα με τους στόχους και τα οράματά μου- θα ήθελε να απαλλαγεί από αυτό το βραχνά. Είχα κάνει την έρευνα γιατί είχε φημολογηθεί το πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος αλλά και της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Το λεγόμενο τεστάρισμα, για τον κ. Λιπορδέζη έδινε τη δυνατότητα σ’ ένα μαθητή που αποτύγχανε παταγωδώς στις εξετάσεις ή σε κάποια συγκεκριμένα μαθήματα να διορθωθεί στη Γ΄ Λυκείου. «Μπορούσε να κάνει διορθωτικές κινήσεις, ενώ τώρα θα περάσει κατευθείαν στις εξετάσεις της Γ΄ Λυκείου. Όπως κάθε φορά τα φροντιστήρια αναλαμβάνουν να πάρουν τα μέτρα τους με δοκιμαστικές εξετάσεις, μέσα και από μια ανάλογη προετοιμασία, όπως γινόταν παλαιότερα που ίσχυαν οι δέσμες».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.