Ο ρολος των οικονομολογων στην κριση και στην εξοδο απο αυτη

Ο ρόλος των οικονομολόγων στην κρίση και στην ανάπτυξη, όπως επιχειρήθηκε να καταγράψει στη μελέτη με τίτλο «Ανάλυση των προοπτικών του επαγγέλματος του Οικονομολόγου στην Ελλάδα και ο ρόλος του στην έξοδο από την οικολογική κρίση», που εκπόνησε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιά, απασχόλησε τους ομιλητές και το ακροατήριο της προχθεσινής ενημερωτικής εκδήλωσης που έλαβε χώρα στην Κομοτηνή, στην αίθουσα του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου. Την εκτενή παρουσίαση της μελέτης, στην οποία περιγράφονται μεν οι δυνατότητες εξόδου από την κρίση, αλλά και οι δυνατότητες των οικονομολόγων να βρουν μια θέση στην αγορά εργασίας, παρακολούθησε μεγάλο κοινό, στην πλειοψηφία τους φοιτητές προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί του τμήματος Οικονομικών Επιστημών, πρώην ΔΟΣΑ, που είχε και τη συνδιοργάνωση.

Μενέλαος Μαλτέζος «Καθημερινά εκροή μυαλών που στερούν το πολυτιμότερο κεφάλαιο από τη χώρα»

«Ελπίζουμε να βοηθήσουμε τους νέους συναδέλφους», σημείωσε ο κ. Μενέλαος Μαλτέζος, πρόεδρος του παραρτήματος Θράκης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, που παρατήρησε ότι στον κλάδο σήμερα υπάρχουν πολύ μεγάλα ποσοστά ανεργίας, αλλά και «εκροή μυαλών» καθημερινά, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, που στερούν από τη χώρα το πολυτιμότερο ίσως κεφάλαιο.

«Το μεγαλύτερο ποσοστό οικονομολόγων ασχολείται με την μικροοικονομία και η κοινωνία τους έχει μεγάλη εμπιστοσύνη»

Παράλληλα ο κ. Μαλτέζος αναφέρθηκε στο φαινόμενο της δυσπιστίας από την κοινωνία απέναντι στους οικονομολόγους, για το γεγονός ότι δεν προέβλεψαν την κρίση και τις συνέπειές της. Βέβαια, όπως διευκρίνισε, λίγοι από τους οικονομολόγους είναι εκείνοι που θα ασχοληθούν με τη μακροοικονομία, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό τους ασχολείται με την οικονομία των επιχειρήσεων, δηλαδή τη μικροοικονομία. «Αυτοί οι άνθρωποι είναι που στελεχώνουν την αγορά και σηκώνουν κι ένα μεγάλο βάρος», παρατήρησε, «και σε αυτούς νομίζω ότι η κοινωνία έχει μεγάλη εμπιστοσύνη».

Ιωάννης Μουρμούρης «Ο οικονομολόγος παίρνει παραπάνω βάρος από αυτό που του αναλογεί, παρότι δεν είναι αυτός που κάνει τη στρατηγική μιας επιχείρησης»

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του κ. Ιωάννη Μουρμούρη, Διευθυντή του Μεταπτυχιακού Προγράμματος ΜΒΑ και Αναπληρωτή Πρύτανη του ΔΠΘ. «Ο οικονομολόγος αυτή τη στιγμή παίρνει παραπάνω βάρος από αυτό που του αναλογεί ως προς το τι ευθύνες υπάρχουν», σημείωσε, «διότι δεν είναι αυτός που κάνει τη στρατηγική μιας επιχείρησης, είναι αυτός που την καταγράφει, αυτός που μπορεί να μας την πει με λεπτομέρειες, να την κάνει σε αριθμούς». «Αλλά το ποιοτικό φαινόμενο της στρατηγικής δεν ανήκει στο χώρο του κι επομένως κακώς φέρει αυτό το βάρος της ευθύνης», επισήμανε, «κάτι για το οποίο δυστυχώς έχει γίνει παρανόηση και δημιουργείται κι ένα πρόβλημα του τύπου πού ήσαστε, δεν τα είπατε…».
¨

«Προϋπόθεση εξόδου από την κρίση η εκπόνηση σχεδίου, από εμάς, και από ανθρώπους που να είναι σε θέση να το κατανοήσουν»

Αναφερόμενος στις προοπτικές εξόδου από την κρίση, ο κ. Μουρμούρης όρισε ως προϋπόθεση την εκπόνηση ενός σχεδίου, το οποίο «να είναι δικό μας, από εμάς, και από ανθρώπους που να είναι σε θέση να το κατανοήσουν». «Διότι αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή», σχολίασε, «είναι ότι φυτοζωούμε με κυλιόμενα προγράμματα, τα οποία δεν οδηγούν στην πραγματική λύση».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.