«Ο ρολος μας στα Δημοσια Μαιευτηρια χρειαζεται επανατοποθετηση επι της ουσιας»

Σε παλιότερες εποχές η μαία ήταν το κεντρικό πρόσωπο της κοινωνίας εφόσον η ύπαρξή της ήταν άμεσα συνδεδεμένη με τη ζωή. Με το πέρασμα των χρόνων εξελίχθηκε από την πρακτική μαμή στη διπλωματούχο και πτυχιούχο του σήμερα.

Ποιος όμως είναι σήμερα ο ρόλος της μαίας; Στο ερώτημα αυτό καλείται να απαντήσει η Πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης, μαία στο Κέντρο Υγείας Σουφλίου, κ. Καράκη Παγώνα.

Με αφορμή την καμπάνια που ξεκινά για το μητρικό θηλασμό η ΔΥΠΕ Α.Μ-Θ η κ. Καράκη μας μιλά για τον επανακαθορισμό του ρόλου της μαίας στην παροχή, αναγκαία επίβλεψη, φροντίδα και συμβουλές στη γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της λοχείας, αλλά και στη διαφώτιση, όχι μόνο των γυναικών , αλλά και των νέων κοριτσιών και γενικότερα της οικογένειας.

ΠτΘ: κ. Καράκη ξεκινώντας θα θέλαμε να μας δώσετε το πλαίσιο του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης…

Π.Κ.: Ο Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι ένας από τους εννιά εφετειακούς συλλόγους που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι ιδρύθηκαν με Βασιλικό Διάταγμα του 1955. Πριν από ένα χρόνο εξελέγη το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και είχα την τιμή να εκλεγώ στη θέση του Προέδρου και ευχαριστώ τα μέλη γι’ αυτή την τιμή. Μετά από χαρτογράφηση του μαιευτικού δυναμικού σε όλη την Ελλάδα και επομένως και στην Περιφέρειά μας τα μέλη του Συλλόγου είναι 160, είναι μαίες οι οποίες δεν απασχολούνται σε νοσοκομεία μόνο, αλλά και σε κέντρα υγείας, σε ιδιωτικές κλινικές, στο ΙΚΑ, ακόμη και άνεργες, που τυχόν αυτή τη στιγμή να είναι αδιόριστες ή δεν εργάζονται. Να τονίσουμε ότι ο Σύλλογος, ο ΣΕΜ-ΑΜΘ, δεν είναι συνδικαλιστικός, αλλά επιστημονικός. Σκοπός του Συλλόγου είναι να μεριμνά για την αρτιότερη επιστημονική κατάταξη των μαιών και μαιευτών σήμερα, γιατί έχουμε και άνδρες στο επάγγελμα τα τελευταία χρόνια, να καλλιεργείται και να αναπτύσσεται ένα κοινό και συναδελφικό πνεύμα, να περιφρουρεί την αξιοπρέπεια των μαιών και των μαιευτών στην άσκηση των καθηκόντων τους, να ελέγχει την τήρηση και την εφαρμογή των νόμων που αφορούν στα καθήκοντα και δικαιώματά τους, να μελετά τις συνθήκες ασκήσεως του μαιευτικού επαγγέλματος, να παρακολουθεί και να λαμβάνει μέτρα βελτίωσης, να υποβάλλει προτάσεις, να πληροφορεί και να εκφράζει γνώμη όταν προκύπτουν νομοθεσίες που αφορούν τη βελτίωση της μαιευτικής φροντίδας.

ΠτΘ: Στο σύλλογό σας είναι εγγεγραμμένοι και άνδρες;

Π.Κ.: Στο σύλλογό μας αυτή τη στιγμή έχουμε δύο. Έναν μαιευτή στο Διδυμότειχο και έναν μαιευτή στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Ο ρόλος της μαίας

ΠτΘ: Παλαιότερα κ. Καράκη η μαία ήταν πρόσωπο στυλοβάτης στην ελληνική κοινωνία, ειδικά τη μεταπολεμική εποχή. Βέβαια, οι μαίες τότε δεν είχαν τη δυνατότητα να σπουδάσουν, παρ’ όλα αυτά ήταν ο γιατρός της γυναίκας. Αυτή την παράδοση, το δέσιμο της μαίας με τη γυναίκα τη δέχεστε;

Π.Κ.: Όχι μόνο τη δεχόμαστε, αλλά σήμερα την επιδιώκουμε, γιατί με τις σπουδές μας μπορούμε να παρέχουμε περισσότερα πράγματα στη μέλλουσα μαμά και στη γυναίκα γενικότερα. Απλά σήμερα έχει αλλάξει ο τρόπος φροντίδας. Η μαία εργάζεται σε σύγχρονα μαιευτήρια, στην πρωτοβάθμια σε κέντρα υγείας και αγροτικά ιατρεία, όπου εκεί πραγματικά χρειάζονται παρεμβάσεις, γιατί αυτό το κομμάτι ακόμη θα έλεγα ότι «εγκυμονεί». Για όλες τις πολιτικές ηγεσίες του χώρου της υγείας η πρωτοβάθμια φροντίδα ήταν μια κατάσταση σε «ενδιαφέρουσα». Όμως υπάρχει δυστοκία. Η μαία στην πρωτοβάθμια φροντίδα μπορεί πραγματικά να προσφέρει πολλά και μπορεί να τα κάνει. Έχουμε εγκλωβιστεί όμως σε μία κατάσταση τα κέντρα υγείας να λειτουργούν και ως εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων. Τα κέντρα υγείας όμως δεν έγιναν γι’ αυτό, σ΄ αυτά η μαία πρέπει να έχει συμβουλευτική δράση, να ενημερώνει στα σχολεία, να κάνει ενημέρωση σε συλλόγους, να δει τη λεχωίδα, ένα κομμάτι ξεχασμένο για μας, η οποία μετά το μαιευτήριο είναι εγκαταλελειμμένη στο σπίτι της. Έχουμε ζητήσει από τα νοσοκομεία να μας δίνουν τα εξιτήρια των γυναικών που βγαίνουν από την περιοχή μας, οπότε εμείς οι μαίες από το Κέντρο Υγείας να τις επισκεπτόμαστε στο σπίτι. Αυτό μέχρι τώρα δεν προέκυψε.

Σήμερα στα νοσοκομεία έχει εξασφαλιστεί ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή φροντίδας. Πρέπει πια σαν μαίες να ασχοληθούμε και με διαφορετικά πράγματα μέσα στα μαιευτήρια. Η μαία μέσα στο μαιευτήριο δεν είναι για να καθαρίζει το τραπεζάκι. Είχαν προσληφθεί βοηθοί θαλάμων γι’ αυτές τις δουλειές, για να κάνουν αυτό το κομμάτι της περιποίησης και της φροντίδας. Οι μαίες έχουν χρέος να παρέχουν φροντίδα στη μητέρα και το παιδί, ανάλογη και ισάξια με τον τίτλο σπουδών τους μέσα στα μαιευτήρια αν πραγματικά το επιθυμητό είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που μας αφορά όλους.

ΠτΘ: Και με την ενημέρωση της γυναίκας;

Π.Κ.: Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που δημιουργήθηκαν οι αίθουσες θηλασμού στα Νοσοκομεία της Περιφέρειάς μας. Πιστεύω ότι μέσα από τις αίθουσες θηλασμού δίνεται στη γυναίκα η σωστή ενημέρωση για το θηλασμό. Σήμερα οι γυναίκες δεν είναι ενημερωμένες. Ενημερώνονται από τα διάφορα περιοδικά και φυλλάδια που κυκλοφορούν. Δεν εμπιστεύονται εύκολα σήμερα τη μαία. Ίσως κάποια ευθύνη αυτής της έλλειψης εμπιστοσύνης να την έχουμε κι εμείς. Η έλλειψη του προσωπικού στα μαιευτήρια έχει εγκλωβίσει τις μαίες να ασχολούνται μόνο με τη νοσηλευτική φροντίδα και δεν τους αφήνει περιθώρια να ασχοληθούν με ιδιαίτερες δράσεις, επιβεβλημένες όμως για τις απαιτήσεις της σύγχρονης γενετικής. Πρέπει να γίνουν κέντρα κι εμείς σήμερα προτείνουμε τέτοια κέντρα.

Αίθουσες

θηλασμού

ΠτΘ: Η ιδέα για τις αίθουσες θηλασμού απέκτησε σάρκα και οστά στον τόπο. Αυτές οι αίθουσες επιμορφώνουν τη γυναίκα;

Π.Κ.: Βεβαίως. Αυτή τη στιγμή τις αίθουσες θηλασμού τις έχουν αναλάβει οι προϊσταμένες και επιλέχθηκε η προϊστάμενη γιατί είναι μαία με εμπειρία πολλών ετών στο χώρο αυτό. Στις αίθουσες υπάρχει οπτικοακουστικό υλικό, υπάρχουν φυλλάδια, από τη Δευτέρα ξεκινά και η καμπάνια με φυλλάδιο σχετικό με το θέμα,- μία πρωτοβουλία της ΔΥΠΕ την οποία εμείς οι μαίες έχουμε την υποχρέωση ως λειτουργοί υγείας που παρέχουμε τη φροντίδα στη μητέρα και στο παιδί, να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε,- το οποίο αυτό θα μοιραστεί στα σχολεία, σε συλλόγους γυναικών, σε όλες τις πόλεις της περιφέρειας, νοσοκομεία, κέντρα υγείας, αγροτικά ιατρεία. Θα βοηθήσουμε στη διανομή και σε ιδιωτικές κλινικές και ιατρεία γυναικολόγων και παιδίατρων. Είναι βήματα νηπιακά, αλλά είναι η αρχή. Θα πρέπει να δημιουργηθούν συμμαχίες σ’ αυτό τον τομέα, δηλαδή να εμπλακούν πάρα πολλοί φορείς. Να εμπλακεί η τοπική αυτοδιοίκηση, η εκπαίδευση. Βέβαια το πρώτο βήμα το έχει κάνει η ΔΥΠΕ, αλλά καλό είναι να συνεργαστούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς της υγείας και της κοινωνίας γενικότερα, για το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα .

ΠτΘ: Έρχεται μία κυρία και σας λέει ότι εγώ δε θέλω να θηλάσω γιατί θα χαλάσει αισθητικά το στήθος μου. Είστε έτοιμες να αντιμετωπίσετε τέτοια επιχειρήματα;

Π.Κ.: Βεβαίως. Ο ρόλος μου ως μαία είναι να ενημερώσω σωστά τη γυναίκα και πιστεύω ότι αν καθίσω να της εξηγήσω τα πλεονεκτήματα ενός θηλασμού για την ίδια και για το παιδί της, φαντάζομαι ότι, όταν τελειώσει ο διάλογος, καμία μάνα που αποφάσισε να φέρει ένα μωρό στον κόσμο δε θα έχει πειστεί να θηλάσει.

ΠτΘ: Δηλαδή δε χαλάει το στήθος;

Π.Κ.: Όχι δε χαλάει. Είναι ένας μύθος και μπορούν οι γυναίκες να ενημερωθούν και από ειδικούς επιστήμονες. Νομίζω ότι εκεί θα πειστούν ότι δεν είναι ο θηλασμός αυτός που χαλάει το στήθος, γιατί με την ίδια έννοια θα μπορούσαμε να πούμε ότι το στήθος μπορεί να χαλάει και από τα κιλά που παίρνεις στην εγκυμοσύνη. Σταματάει το φαγητό η έγκυος; Γιατί θα πρέπει να σταματήσει το θηλασμό;

ΠτΘ: Στις αίθουσες θηλασμού γίνεται εξατομικευμένη προσέγγιση της μητέρας;

Π.Κ.: Η αίθουσα θηλασμού έχει και ένα άλλο νόημα. Συγκεντρώνονται εκεί γιατί παίζει ρόλο η ομάδα. Υπάρχουν και γυναίκες που αποποιούνται αυτό το ρόλο, το να θηλάσουν και η προσωπική μας προσέγγιση κάποιες φορές δεν αποδίδει. Όταν όμως έρθει μέσα σε εκείνο το περιβάλλον και ακούσει εμπειρίες από μία άλλη μάνα, το πώς αισθάνεται, αυτό ίσως τελικά να έχει μια θετική επενέργεια στο θηλασμό. Εκτός αυτού δίνεται η ευκαιρία στις μαμάδες να συζητήσουν για διάφορα άλλα θέματα που αφορούν το μωρό τους και τις ίδιες, μεταξύ τους αλλά και με την Μαία, πώς να τα περιποιούνται, θέματα λοχείας, ψυχολογίας. Έρχονται πιο κοντά οι γυναίκες.

ΠτΘ: Οι αίθουσες θηλασμού υπάρχουν σε όλα τα νοσοκομεία της περιφέρειας;

Π.Κ.: Και στα έξι νοσοκομεία της περιφέρειας οι οποίες είναι καταπληκτικές σαν αίθουσες, έχουν στηθεί πολύ όμορφα. Η οποιαδήποτε κριτική πρέπει να είναι επιεικής γιατί πραγματικά είναι μια προσπάθεια που ξεκινάει τώρα και πρέπει να αγκαλιαστεί, γιατί υπάρχει πρόβλημα και με το προσωπικό, το οποίο είναι λίγο στα Μαιευτήρια.

ΠτΘ: Ο θηλασμός είναι μοναδική εμπειρία και εκείνες που θήλασαν το ξέρουν. Το θέμα είναι ότι υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης…

Π.Κ.: Έχουμε κι εμείς οι μαίες μερίδιο ευθύνης σε αυτό το θέμα. Ήταν μια πρακτική προς εξαφάνιση. Πολλές από μας πιθανόν να μη θήλασαν, είτε γιατί μας έκανε ο τρόπος ζωής «σύγχρονες», είτε γιατί κι εμείς ήμασταν εργαζόμενες, αλλά και γιατί δεν είμαστε ενημερωμένες πάνω στο θέμα. Ο θηλασμός είναι μια ολόκληρη επιστήμη. Τα νέα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Θηλασμού ξεκινούν δράσεις για την προώθηση και υποστήριξη αυτής της φυσικής διαδικασίας και από πληροφορίες που έχω θα δημιουργήσουν κέντρα εκπαίδευσης για το θηλασμό. Σαν Σύλλογος πιέζουμε να δημιουργηθεί ένα τέτοιο κέντρο στη Θράκη, όπου από εκεί οι μαίες μας θα βγαίνουν καταρτισμένες πάνω σ’ αυτό τον τομέα, ούτως ώστε μέσα στις αίθουσες θηλασμού οι γνώσεις που θα λαμβάνουν οι μητέρες να είναι πιστοποιημένες και σύμφωνες με την Π.Ο.Υ και κοινές με όλη την Ευρώπη.

ΠτΘ: Επιστροφή στο θηλασμό συμβαίνει συνολικά στην Ευρώπη;

Π.Κ.: Τα ποσοστά στην Ευρώπη σήμερα είναι κατά πολύ χαμηλότερα από το προσδόκιμο όριο, σύμφωνα πάντα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για αύξησή τους. Αυτή τη στιγμή μελετάται ένα σχέδιο δράσης της Ευρώπης το οποίο μελετούν και κάποιοι στην Ελλάδα για να το προσαρμόσουν στην ελληνική κουλτούρα. Ο θηλασμός επηρεάζεται από διάφορες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, όπως από την ηλικία της μητέρας, από την εκπαίδευσή της, από τις πολιτιστικές της συνήθειες, από την ενημέρωσή της, από τον τρόπο που γεννήθηκε το παιδί, από το βάρος του, από το αν είχε ίκτερο και απομακρύνθηκε από την μητέρα.

Τράπεζες

γάλακτος

ΠτΘ: Το φυλλάδιο μιλάει για τράπεζες γάλακτος, δηλαδή κρατάμε το γάλα και διατηρούμε το στήθος σε κατάσταση θηλασμού. Με τόσα όμως που έχουμε ακούσει και τόσα αρνητικά που προβάλει κυρίως η τηλεόραση για τις σύριγγες, για το χαλασμένο αίμα, πώς η μητέρα θα τολμήσει να δώσει συντηρημένο γάλα; Και κατ’ αρχήν έχουμε τράπεζες γάλακτος εδώ;

Π.Κ: Τράπεζα γάλακτος αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο στα μαιευτήρια των Αθηνών, «Έλενα» και «Αλεξάνδρα», τις οποίες πριν από έναν μήνα περίπου επισκέφτηκα για να δω πώς είναι στημένες έτσι ώστε στο μέλλον, αφού προκύψουν οι ανάλογες υποδομές, να δημιουργήσουμε μια τέτοια τράπεζα γάλακτος σ’ ένα δικό μας μαιευτήριο. Οι τράπεζες γάλακτος είναι μεγάλα ψυγεία στα οποία η μητέρα βάζει το γάλα της μέσα σε πλαστικά δοχεία, όχι σε γυάλινα γιατί στο γυάλινο κολλάει στα τοιχώματα του μπουκαλιού και καταστρέφονται τα κύτταρα, καταψύχεται και μετά γίνεται απόψυξη και χορηγείται, σε περίπτωση που το παιδί απομακρυνθεί από τη μητέρα για ένα διάστημα. Το ίδιο μπορεί να κάνει η μητέρα και στο σπίτι, να κρατήσει το γάλα της στους 4οC για 24 ώρες στο ψυγείο, και στους –20C στην κατάψυξη για 3 μήνες. Αυτό μπορεί να το κάνει και μία εργαζόμενη. Είναι δικαιολογία να λέμε σήμερα εργάζομαι και δεν μπορώ να δώσω το γάλα μου στο μωρό μου. Αυτή που θέλει να θηλάσει θα πάρει τις σωστές πληροφορίες από τη μαία στο τμήμα που είναι υπεύθυνη για το θηλασμό, θα συντηρήσει το γάλα της και θα το χορηγήσει στο παιδί της.

ΠτΘ: Υπάρχει επίσης ένας μύθος. Τα παλαιότερα χρόνια οι μαμάδες όταν θηλάζαμε μας έδιναν σούπες ή μας απαγόρευαν κάποιες τροφές…

Π.Κ: Καλά είναι να αποφεύγονται τροφές που προκαλούν αέρια, διότι περνάνε μέσα από το γάλα και μπορεί να προκαλέσουν και διαταραχές στο έντερο του μωρού, ή ο καφές που φέρνει υπερδιέγερση, η νικοτίνη που περνά μέσα από το μητρικό γάλα και δεν πρέπει να καπνίζει η γυναίκα που θηλάζει.

ΠτΘ: Πάντως κυρία Καράκη για τόσα πράγματα που οφείλετε να κάνετε και έχετε δρομολογήσει πρέπει να είστε 360 στην περιφέρεια με τόσο πληθυσμό που έχουμε…

Π.Κ: Πολλές φορές δε χρειάζεται ποσότητα, χρειάζεται ποιότητα. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε κι εμείς οι μαίες ότι μερικά πράγματα είναι επιβεβλημένο να τα ξαναφέρουμε στο προσκήνιο κι ο θηλασμός είναι ένα τέτοιο κομμάτι. Οι μαίες μαιευτές έχουμε τη δική μας ευθύνη στη γέννηση των αυριανών πολιτών αυτής της χώρας. Η γεννετική συνεχώς μας αιφνιδιάζει με την πρόοδό της και δεν πρέπει να παραμείνουμε στη βασική εκπαίδευση των σχολών μας. Ο ρόλος της πολιτείας είναι να εξασφαλίσει αυτές τις δυνατότητες επιμόρφωσης, ώστε να εφοδιαστούμε με ειδικές γνώσεις και να αναπτύξουμε δεξιότητες προς όφελος και του παιδιού και της μητέρας. Καλώ τα μέλη του ΣΕΜ ΑΜΘ να αυτοαξιολογηθούν να στοχαστούν και να σταθούν μπροστά στις προκλήσεις της εποχής, ώστε να αποκτήσουν τα επιστημονικά εφόδια για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις όποιες αλλαγές και εξελίξεις στον επαγγελματικό τους χώρο.

ΠτΘ: Αυτό όμως είναι και μία πολιτική επαναδιαπραγμάτευσης και του επαγγέλματός σας.. Χρειάζεται κοινωνική εκστρατεία αυτή τη στιγμή. Θα έχετε τη συμμετοχή των μελών σας;

Π.Κ: Ποτέ όταν γίνονται κάποιες προσπάθειες δεν τις στηρίζουν όλοι. Εμείς θα την προχωρήσουμε με όσα άτομα τη στηρίξουν. Και να είστε σίγουροι ότι αυτές που θα μπουν για να βοηθήσουν θα δώσουν την ψυχή τους. Γι’ αυτό σας είπα ότι δεν έχει σημασία η ποσότητα, αλλά η ποιότητα. Η μαία σήμερα στην Ελλάδα ολοκληρώνει τις σπουδές της σε ανώτερες μαιευτικές σχολές με πρόγραμμα σπουδών αναγνωρισμένο και νόμιμη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Είναι υπόλογος και υπεύθυνη επαγγελματίας που εργάζεται στο χώρο της υγείας. Υποστηρίζει, περιθάλπει και συμβουλεύει τις μητέρες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της λοχείας, αναλαμβάνει και διεξάγει τον τοκετό ως ιδιώτης ή σε επείγουσες περιπτώσεις στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα ανιχνεύει επιπλοκές στη μητέρα και στο παιδί. Συμβουλεύει και ενημερώνει για θέματα υγείας όχι μόνο τη γυναίκα αλλά και την οικογένεια και την κοινωνία, προετοιμάζει το νέο ζευγάρι στο γονεϊκό τους ρόλο και ενημερώνει για τον προγεννητικό έλεγχο. Τέλος συμβάλλει στη γέννηση υγιών και επιθυμητών παιδιών της ελληνικής οικογένειας.

ΠτΘ: Είστε αποφασισμένη όντως να γίνει μια κοινωνική εκστρατεία. Θα πάτε και στα σχολεία, θα πάτε παντού;

Π.Κ: Θα ζητήσουμε εθελοντές από τα μέλη μας ούτως ώστε αυτό να το προωθήσουμε. Πρόσφατα διάβασα στην εφημερίδα σας μια συνέντευξη του προέδρου της ΔΥΠΕ. Θα σταθώ στο δομικό εκσυγχρονισμό. Αυτός ο δομικός εκσυγχρονισμός πρέπει να ξεκινήσει από τους ίδιους μας τους εαυτούς ως λειτουργοί υγείας. Όχι από το ίδιο το σύστημα. Αν μπορέσουμε ως λειτουργοί υγείας, και όχι ως επαγγελματίες μόνο, να λειτουργήσουμε μέσα σ’ αυτούς τους χώρους θα φέρουμε και πολύ καλά αποτελέσματα. Θα πετύχουμε αποτελέσματα, γιατί έχουμε να κάνουμε με τρυφερά πράγματα, με γυναίκες οι οποίες θέλουν να γεννήσουν, να φέρουν μωρά στον κόσμο, γερά μωρά, γερά ελληνόπουλα. Η μαία σήμερα έχει να παίξει σύγχρονο ρόλο και στην οικογένεια γενικότερα με ειδικές συμβουλές στο νέο ζευγάρι για τον γονεϊκό τους ρόλο. Δε βοηθάμε απλά το γιατρό να ξεγεννήσει μία γυναίκα ή περιποιούμαστε το μωρό, κάνουμε τη φροντίδα, την περίθαλψη, την περιποίηση. Όχι δεν είναι μόνο αυτό. Ο σύγχρονος ρόλος της είναι άλλος πια.

Κέντρα ενημέρωσης εφήβων

ΠτΘ: Βλέπουμε ότι έχετε πολύ εμπεριστατωμένο όραμα. Αυτό το όραμα εκτός από την συμμετοχή σας στην εκστρατεία του θηλασμού που είστε αποφασισμένοι να υλοποιήσετε, ταράζοντας και τα λιμνάζοντα νερά, περιλαμβάνει και κάτι άλλο;

Π.Κ: Ο ρόλος μας μέσα στα Δημόσια Μαιευτήρια χρειάζεται επανατοποθέτηση επί της ουσίας. Η γυναίκα σήμερα είναι εγκαταλελειμμένη στη λοχεία της και την περαιτέρω φροντίδα της την αναλαμβάνει ο ιδιωτικός τομέας υγείας. Μπορεί η γυναίκα μόλις μείνει έγκυος να στηρίζεται από το γυναικολόγο της σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, να γεννάει σε σύγχρονα μαιευτήρια με ασφάλεια πραγματική, όμως είναι εγκαταλελειμμένη στη λοχεία της και τότε μας έχει ιδιαίτερη ανάγκη εμάς τις Μαίες. Επίσης πρέπει να λειτουργήσουν τα Ιατρεία Εμμηνόπαυσης στα Νοσοκομεία της Περιφέρειάς μας στα οποία η γυναίκα κατά και μετά την εμμηνόπαυση έχει ανάγκη ειδικής βοήθειας και αυτή πρέπει να της παρασχεθεί. Ένα άλλο κομμάτι που μας ενδιαφέρει και που έχει παραμεληθεί είναι τα ιατρεία της εφηβικής γυναικολογίας. Σήμερα δεν υπάρχουν ιατρεία ή έστω κάποια κέντρα ούτως ώστε η έφηβη, μιλάμε για ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωσή της ως γυναίκα, να έχει ενημέρωση, να έχει περιποίηση, περίθαλψη για οτιδήποτε της συμβεί. Ένα μεγάλο θέμα είναι οι αμβλώσεις. Τις μονιμοποίησαν στην Ελλάδα και τελείωσε το θέμα; Το αν η έφηβη μείνει έγκυος, αν φτάσει να καταστραφεί από μια έκτρωση και να μην ξανακάνει παιδιά στη ζωή της, ή ίσως αφήσει την καριέρα της ολόκληρη και υποστεί έναν γάμο αναγκαστικά, είναι θέματα που κανείς δεν ασχολείται μέχρι στιγμής. Είναι επιβεβλημένη ανάγκη να προκύψουν αυτά τα κέντρα και εμείς ως Σ.Ε.Μ Α.Μ-Θ τα προτείνουμε.

Φιλικά

προς τα Βρέφη

Νοσοκομεία

ΠτΘ: Ένα άλλο σημεία που θα θέλαμε να σταθούμε κ. Καράκη είναι ο θεσμός των «Φιλικών προς τα βρέφη Νοσοκομεία…

Π.Κ.: Είναι όραμα και διεκδίκησή μας, η βούληση όμως επαφίεται στους υπηρετούντες το σύστημα υγείας σε υψηλόβαθμες θέσεις. Η Παγκόσμια οργάνωση με τη UNISEF και όλες οι μη κυβερνητικές οργανώσεις με τη διακήρυξη Ιnnocenti, έθεσαν τα δέκα βήματα για επιτυχή μητρικό θηλασμό. Μια πολιτική που θα έπρεπε να ακολουθήσουν όλα τα μαιευτήρια σε όλα τα κράτη-μέλη που συμμετείχαν σ’ αυτή και να βαδίσουν τα μαιευτήρια πάνω σ’ αυτά τα δέκα βήματα. Πάρα πολλά κράτη υιοθέτησαν αυτή την πολιτική, την εφάρμοσαν στα μαιευτήριά τους τότε και σήμερα μιλάμε για ότι δημιουργούν συνεχώς και παίρνουν την πιστοποίηση για φιλικά μαιευτήρια στα βρέφη από την παγκόσμια οργάνωση υγείας. Τέτοια «Φιλικά στα Βρέφη Νοσοκομεία» υπάρχουν σε 132 χώρες, 15.000. 6.000 από αυτά είναι στην Κίνα. Στη Γερμανία 11, στην Τσεχία 10, στην Ελβετία 20, στην Αγγλία 23, στην Πολωνία 21, στη Σκανδιναβία είναι όλα τα μαιευτήρια φιλικά προς τα βρέφη. Στην Κούβα σε σύνολο 56 μαιευτηρίων , τα 49 είναι φιλικά προς τα βρέφη. Στα Βαλκάνια, η Αλβανία έχει 2, η Τουρκία 80, η Αίγυπτος 117, η Ελλάδα κανένα «Νοσοκομείο Φιλικό στα Βρέφη». Το ερώτημα είναι γιατί δεν μπορέσαμε να ακολουθήσουμε τέτοιου είδους πολιτικές, ούτως ώστε να πάρουμε τέτοιες πιστοποιήσεις και από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας από τη στιγμή που σήμερα από τα 10 βήματα ειδικά τα δικά μας μαιευτήρια εδώ στην περιοχή μας, τα 8 βήματα τα ακολουθούν; Απλά στερούμαστε στο να υπάρξει γραπτή πολιτική στα Μαιευτήρια από την Διοίκηση του Νοσοκομείου και στο να βρεθούν οι ομάδες υποστήριξης.

ΠτΘ: Εσείς σκέπτεστε τώρα να το προωθήσετε αυτό;

Π.Κ: Εμάς είναι το όραμά μας, δεν θα προκύψει όμως από την δική μας επιθυμία αλλά από ανώτερα Διοικητικά και Διευθυντικά στελέχη της υγείας. Επιτέλους πρέπει στην Ελλάδα να γίνει ένα τέτοιο Νοσοκομείο. Αυτή τη στιγμή ο Σύλλογος κάνει προσπάθειες να προκύψει φιλικό σε ένα Νοσοκομείο της Περιφέρειάς μας.

Κάποιοι καθηγητές Πανεπιστημίου μου είπαν ότι είναι καθαρά θέμα βούλησης. Ούτε ιδιαίτερο κοστολόγιο χρειάζεται, χρειάζονται μόνο άνθρωποι που θα δουλέψουν πάνω σ’ αυτή τη δραστηριότητα.

Εμείς ως σύλλογος είμαστε ικανοποιημένες αυτή τη στιγμή γιατί στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης ο Διευθυντής του Νεογνολογικού Τμήματος ο κύριος Σιγάλας και ο Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής ο κύριος Χατζημιχαήλ, έχουν βγάλει έντυπο το οποίο διανέμεται μέσα στο μαιευτήριο που δίνουν οδηγίες για επιτυχή θηλασμό. Είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα που έγινε, γιατί υπογράφουν και οι δύο διευθυντές στο ίδιο έντυπο. Αυτό σημαίνει ότι πραγματικά οι Διευθυντές αυτοί προάγουν το μητρικό θηλασμό μέσα στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Ίσως έτσι εδραιώνονται τα θεμέλια για να δημιουργηθεί ένα τέτοιο Μαιευτήριο στο

Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

ΠτΘ: Αισιοδοξείτε;

Π.Κ.: Πρέπει να σας ομολογήσω πως αφού ο αέρας της αισιοδοξίας πνέει από την Κεντρική Διοίκηση Υγείας της Περιφέρειας Α.Μ-Θ τον εισπνέουμε και εμείς.

ΠτΘ: κ. Καράκη σας ευχαριστούμε πολύ.

Π.Κ.: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Α.Π.- Τ.Β.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.