O Rene Passet στην Κομοτηνη

Η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Δ.Ο.Σ.Α. και ή Σύγκλητος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου της Θράκης, μετά από εισήγηση του Καθηγητή Γεωργίου Χατζηκωνσταντίνου και του Επίκουρου Καθηγητή Ευάγγελου Δρυμπέτα, αποφάσισαν ομόφωνα να αναγορεύσουν τον Γάλλο Οικονομολόγο ομότιμο Καθηγητή της Σορβόννης και σύγχρονο στοχαστή Rene Passet Επίτιμο Διδάκτορα. Η απονομή της εξαιρέτου αυτής τιμής θα αποδοθεί σήμερα Τρίτη 18 Νοεμβρίου και ώρα 11 π.μ. στην αίθουσα τελετών (Κεντρικό Αμφιθέατρο) της Πανεπιστημιούπολης της Κομοτηνής που βρίσκεται δίπλα στην Φοιτητική Εστία.

Ο Καθηγητής Rene Passet είναι γνώριμος της Κομοτηνής καθώς υπήρξε παλαιότερα προσκεκλημένος και ομιλητής σε επιστημονική εκδήλωση του Πανεπιστημίου μας. Πρόκειται για μια σημαίνουσα προσωπικότητα της Γαλλικής και Ευρωπαϊκής διανόησης με πολυτάραχη και δημιουργική μέχρι σήμερα ζωή. Αταλάντευτος στη στήριξη αρχών και αξιών αφιερώθηκε στο βωμό ενός συνεχούς και συνεπούς αγώνα για την επιστήμη την κοινωνία, το Ευρωπαϊκό πνεύμα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Γεννημένος στα Γαλλικά Πυρηναία σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Bordeaux και τιμήθηκε με το βραβείο της Διεθνούς Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών της πόλης αυτής της Δυτικής Γαλλίας. Μετά την aggregation (υφηγεσία) κατέκτησε τον τίτλο του Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Bordeaux και ανακηρύχθηκε Σύμβουλος του Υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας. Κατά τα έτη 1956 έως 1958 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Rabat στο Μαρόκο.

Στην Rabat και στην Καζαμπλάνκα δημιούργησε το Ινστιτούτο Διοίκησης Επιχειρήσεων και το Κέντρο Οικονομικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης του Μαρόκο. Το 1962 επέστρεψε στην Γαλλία, στο μητρικό Πανεπιστήμιο του Bordeaux για να καταλήξει από το έτος 1967 έως και το 1995 στο Παρίσι και να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του στο μεγάλο Πανεπιστήμιο PARIS I – PANTHEON – SORBONNE. Εκεί δημιούργησε και διηύθυνε το παγκοσμίως γνωστό Κέντρο Οικονομίας – Χώρου και Περιβάλλοντος (C3E) διδάσκοντας και ερευνώντας τις σχέσεις της οικονομικής αναπτυξιακής διαδικασίας και του φυσικού οικοσυστήματος, προωθώντας της θεωρία των πολύπλοκων συστημάτων και καλλιεργώντας τις βιοοικονομικές και θερμοδυναμικές προσεγγίσεις στον χώρο της Οικονομικής Θεωρίας. Θιασώτης τους διεπιστημονικού διαλόγου εντυπωσιάσθηκε από την δυνατότητα ανάδειξης του οικογενειακού λογισμού και λάτρεψε την μητέρα Γη, όπως ένας ευαίσθητος και καθόλου εφησυχασμένος επιστήμων θα μπορούσε να έχει κάνει.

Αγάπησε όμως και τον άνθρωπο και σεβάσθηκε την αξιοπρέπειά του. Αγωνίστηκε και αγωνίζεται γι΄ αυτόν και για την πανανθρώπινη υπόθεση έως σήμερα. Ονειρεύτηκε μια Παγκόσμια Κοινωνία και Οικονομία με ανθρώπινο πρόσωπο και πάλεψε για την ιδέα αυτή έως τις μέρες μας μέσα από την δομή της περίφημου «Ομάδας των 10» μεγάλων σύγχρονων Γάλλων διανοητών. Υπήρξε έως τις μέρες μας επιστημονικός συνεργάτης της παγκοσμίως γνωστής εφημερίδας «Le Monde Diplomatique» ιδρυτής και συγγραφέας στο περιοδικό «Tranversales» και σήμερα είναι δραστηριοποιημένος ως Επιστημονικός Διευθυντής του κινήματος ATTAC (Association pour la taxation des transaction financiers pour l’ aiole aux citoyens) το οποίο μάχεται το περιεχόμενο και τις επιταγές της συγκεκριμένης μορφής Παγκοσμιοποίησης που σήμερα επιχειρείται να επιβληθεί. Στα νιάτα του (1944) στην Γαλλία ο τιμώμενος καθηγητής υπήρξε υπεύθυνος του κινήματος των νεολαίων για την εθνική απελευθέρωση από τα ναζιστικά στρατεύματα και τώρα ομότιμος πλέον καθηγητής της Σορβόννης, έκανε αισθητή την παρουσία του στο Porto – Alegre. Είναι πεπεισμένος ότι η μοίρα του κόσμου παίζεται σε δύο επίπεδα. Σ΄ εκείνο της θεωρητικής και ιδεολογικής σύγκρουσης και σ΄ αυτό του συσχετισμού των δυνάμεων.

Ο καθηγητής Rene Passet είναι ένας παγκόσμιος άνθρωπος. Έγραψε μεγάλο αριθμό βιβλίων και άρθρων και μίλησε στον κόσμο όλο. Βραβεύθηκε από την Γαλλική Ακαδημία Επιστημών ενώ έργα τον όπως το «L’ economique et le vivaut» μεταφράσθηκαν σε περισσότερες των 10 γλώσσες, και στην ελληνική.

Είναι φίλος της Ελλάδας, της Θράκης και της Κομοτηνής. Είναι φίλος του ΔΠΘ. Πάνω απ΄ όλα είναι ο στοχαστής που αγαπά την ζωή και τον άνθρωπο και μάχεται, και αυτήν ακόμη τη στιγμή, για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ας τον τιμήσουμε όλοι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.