«Ο προεδρος του ΠΑΣΟΚ επελεξε να βαλλει στο κομμα του ως υποψηφιο τον αρχηγο ενος εθνικιστικου κομματος»

Στην εκπομπή «Βομβιστές Δυτικών Προαστίων» του Ράδιο «Παρατηρητής», ο υφυπουργός Εξωτερικών, υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης μίλησε μεταξύ άλλων για όσα τον ενοχλούν σε τοπικό επίπεδο, ανάμεσα στα άλλα και η επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου να συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ τον Αχμέτ Χατζή Οσμάν, «τον αρχηγό ενός εθνικιστικού κόμματος» όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Μ’ ενοχλούν κάποιες ακραίες προσωπικές επιθέσεις που μού γίνονται από κάποιους κύκλους που ανήκουν στο παρελθόν – δεν πιστεύω ότι εκπροσωπούν κι εκφράζουν το σύνολο της βάσης του τοπικού ΠΑΣΟΚ, μάλλον βγάζουν προσωπική μικροψυχία κι εκδικητικότατα άνευ λόγου και αιτίας. Με ενοχλεί επίσης το γεγονός ότι δεν έγινε σεβαστή η άποψη των συναδέλφων και συντοπιτών του ΠΑΣΟΚ, από τον πρόεδρο Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος ενώ είχε μια λαμπρή ευκαιρία να φτιάξει ένα ψηφοδέλτιο που, όπως το κοσμούν αξιόλογα παιδιά από την πλειονότητα, αναλόγως θα μπορούσαν να το κοσμούσαν κι ανάλογοι εκπρόσωποι της μειονότητας. Περιφρόνησε παλιούς υποψηφίους, παλιούς βουλευτές, νέες κοπέλες από τη μειονότητα που είχαν ενδιαφέρον να πολιτευτούν (Σιμπέλ Μουσταφά Ογλού) και επέλεξε συνειδητά, ενώ εμφανίζεται ως σοσιαλιστής και σοσιαλδημοκράτης, να βάλλει στο κόμμα του ως υποψήφιο τον αρχηγό ενός εθνικιστικού κόμματος, ο οποίος δεν παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου του κόμματος του Σαδίκ» σχολίασε.

Σε παρατήρηση ότι παραιτήθηκε, συνέχισε λέγοντας. «Δεν έχω τίποτε προσωπικό με τον άνθρωπο, αλλά πιστεύω ότι εκπροσωπεί μια εθνικιστική και φονταμενταλιστική αντίληψη η οποία μας πάει πολλά χρόνια πίσω, διότι σήμερα ψηφίζεις ποιότητα κι όχι με βάση τη θρησκευτική ταυτότητα ή την εθνικιστική. Εκτιμώ ότι η ποιότητα των δικών μας μειονοτικών υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ είναι πολύ διαφορετική. Είναι εκσυγχρονιστές, ευρωπαϊστές, άνθρωποι οι οποίοι πιστεύουν στην ανάπτυξη και τις ίσες ευκαιρίες κι έχουν συμβάλλει στην εδραίωση μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής μειονοτικής πολιτικής. Λυπάμαι διότι η επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου εγκλώβισε το σύνολο της βάσης του ΠΑΣΟΚ – και τη μειονότητα και την πλειονότητα – να τρέχουν όλοι για να μπορέσει να εκλεγεί μια τέτοια περίπτωση στο Κοινοβούλιο.

Το μήνυμά μου είναι καθαρό προς όλους. Με τον τρόπο που πολιτεύομαι τους δίνω μια ευκαιρία να στείλουν ένα σήμα στην Αθήνα, ότι πρέπει η Αθήνα από όποιο κόμμα κι αν γίνεται αυτό να σέβεται την άποψη της τοπικής κοινωνίας και να μην αντιμετωπίζει την τοπική κοινωνία ως αριθμό ψήφων που πρέπει να προσθέσει».

Σε σχόλιο επί της εκλογής του κ. Χατζή Οσμάν δυο φορές στο νομαρχιακό συμβούλιο, ο κ. Στυλιανίδης έκανε λόγο για «έντονες αντιλήψεις που δοκιμάστηκαν στο παρελθόν και οδήγησαν την περιοχή σε αδιέξοδα, δεν πρέπει να διακρίνουμε μεταξύ των σύνοικων στοιχείων, θα πρέπει να δίνουμε ευκαιρίες σε όλους».


Για τις επιθέσεις που είχε δεχτεί η υποψήφια υπερνομάρχης του ΠΑΣΟΚ σε Δράμα – Καβάλα – Ξάνθη, Γκιουλμπεγιάζ Καραχασάν σε αντιδιαστολή με το πιο ήπιο κλίμα που επικρατεί σε σχέση με τη δήλωση του υποψηφίου βουλευτή της Ξάνθης με τη ΝΔ, Ορχάν Χατζή Ιμπράμ «είμαι Τούρκος» (επί της οποίας ο πρωθυπουργός παρέπεμψε στο δικαίωμα ατομικού αυτοπροσδιορισμού), ο κ. Στυλιανίδης είπε. «Σχολίασε δημόσια και πανελλαδικά το συνάδελφο συνυποψήφιο της Ξάνθης και είπα ξεκάθαρα ότι είναι επιστροφή στο παρελθόν το να προσπαθεί σήμερα κάποιος στη Θράκη να διεκδικήσει την ψήφο, επικαλούμενος την εθνοτική, τη θρησκευτική ή τη γλωσσική ταυτότητα. Αυτός που πρέπει να διεκδικεί την ψήφο θα πρέπει να δείχνει ποιότητα, αξία, αποτελεσματικότητα και όραμα για την περιοχή. Είναι επιστροφή στο παρελθόν στον 21ο αιώνα να θέλεις να σε ψηφίσουν επειδή δηλώνεις Τούρκος ή Ινδιάνος, ή Κινέζος. Θα ψηφίσεις τον καλύτερο και από τη μειονότητα και από την πλειονότητα για να μπορεί η εκπροσώπησή σου να έχει υψηλό επίπεδο και φωνή που θα διεκδικήσει και θα πάρει πράγματα για την περιοχή.

Λυπάμαι που ο κ. Παπανδρέου με τις επιλογές του εγκλωβίζεται σε λογικές και φιλοσοφίες που δοκιμάστηκαν στο παρελθόν κι απέτυχαν».


Για το πώς εξηγείται ο νομός Ροδόπης να μην ψηφίζει με βάση την εθνοτική, τη θρησκευτική ή τη γλωσσική ταυτότητα και ο κ. Χατζή Οσμάν να έχει ξεπεράσει τις 15.000 ψήφους, έχοντας κερδίσει την αγάπη πολλών μουσουλμάνων συμπολιτών του, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε. «Δεν μπορώ να κρίνω ούτε τη δημοφιλία, ούτε την εργατικότητα, ούτε την αποτελεσματικότητα του κ. Χατζή Οσμάν. Κρίνω τη φιλοσοφία με την οποία επέλεξε και κατήρτισε το ψηφοδέλτιο της περιοχής μου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Προτίμησε να βάλει τον αρχηγό ενός άλλου κόμματος, το οποίο έχει δώσει εθνικιστικό στίγμα στο παρελθόν και φονταμενταλιστικό στίγμα σε διάφορα ζητήματα, υποψήφιο στο κόμμα του και ν’ αφήσει απ’ έξω σοσιαλδημοκράτες και σοσιαλιστές υποψηφίους, μετριοπαθείς φωνές της μειονότητας οι οποίες αναζήτησαν και συνεχίζουν ν’ αναζητούν έναν πιο σύγχρονο βηματισμό για τη μειονότητα. Από εκεί και πέρα είναι δικαίωμα των ψηφοφόρων να επιλέξουν όποιον θέλουν.

Απευθύνομαι στο σύνολο του πληθυσμού και στους μετριοπαθείς μειονοτικούς που θέλουν να επιλέγουν ακηδεμόνευτα κόμμα κι εκπρόσωπο και στους χριστιανούς όλων των κομμάτων και τους καλώ να ψηφίσουν ακηδεμόνευτα, με κριτήριο την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα και να μην επιβραβεύσουν επιλογές που ξαναφέρνουν τον εθνικισμό, τη διάκριση και το φονταμενταλισμό στα κριτήρια με τα οποία η κοινωνία μας αποφασίζει το δρόμο μας προς το μέλλον».


Για το αν η επιλογή Χατζή Οσμάν μπορεί να «φέρει» δυο βουλευτές στο ΠΑΣΟΚ τοπικά, ο κ. Στυλιανίδης ήταν κάθετος. «Εκτιμώ πως όχι γιατί πιστεύω ότι η μειονότητα ωρίμασε σε τέτοιο βαθμό που θα αναζητήσει και σύγχρονη κι ευρωπαϊκή έκφραση στα πρόσωπα των δύο άξιων υποψηφίων της ΝΔ, του Αχμέτ Ιλχάν και του Σαϊτ Ερντογάν, γι’ αυτό πιστεύω ότι η ΝΔ θα είναι πρώτη τοπικά, θα έχει δυο έδρες, αλλά δυστυχώς φοβούμαι ότι το ΠΑΣΟΚ με την επιλογή που έκανε βάζει όλους τους χριστιανούς ψηφοφόρους να τρέξουν πίσω από τον αρχηγό ενός άλλου κόμματος».

Μ.Α. – Τ.Β.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.