Ο Προεδρος της ΠΕΔ ΑΜ-Θ Ευαγγελος Λαμπακης για την υιοθετηση της απλης αναλογικης και στην τοπικη αυτοδιοικηση

«Η ενδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, για την οποία μιλάει ο πρωθυπουργός, δεν έχει να κάνει παρά μόνο με την ενδυνάμωση του κόμματός του»

«Το 2017 να είναι το έτος που θα επιβεβαιώσει την ιστορία μας. Η χρονιά που η χώρα μας θα κάνει το μεγάλο άλμα προς τα μπροστά» ανέφερε μεταξύ άλλων στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Παραμονές της πρωτοχρονιάς ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος προς τον ελληνικό λαό έκανε έναν σύντομο απολογισμό του 2016 υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων πως «τη χρονιά που φεύγει καταφέραμε πολλά. Όχι όσα θα θέλαμε, αλλά πολλά» αναφερόμενος στην σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, τη μείωση της ανεργίας και τις παρεμβάσεις που έγιναν στο πλαίσιο του προγράμματος για την ανθρωπιστική κρίση, ενώ στην συνέχεια έκανε αναλυτική αναφορά στους στόχους και τις φιλοδοξίες του για το νέο έτος.
 
«Φιλοδοξούμε, το 2017 να είναι το έτος που θα επιβεβαιώσει την ιστορία μας» επεσήμανε χαρακτηριστικά, « η χρονιά που η χώρα μας θα κάνει το μεγάλο άλμα προς τα μπροστά. Στην οικονομία, στην κοινωνία, αλλά και στα εθνικά μας θέματα. Διότι η Ελλάδα καταφέρνει σε μια δύσκολη περίοδο αβεβαιότητας και ανασφάλειας, να αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή» ανέφερε μεταξύ άλλων ενώ χαρακτήρισε το νέο έτος και ως χρονιά σημαντικών αλλαγών στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπως επεσήμανε «με την ενίσχυση του ρόλου της, τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, την αναλογικότερη εκπροσώπηση των πολιτών σε όλες τις βαθμίδες της».
 
Πριν από λίγες ημέρες το ενδεχόμενο «υιοθέτησης» της απλής αναλογικής και στην αυτοδιοίκηση υποστήριξε και ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών κ.Πάνος Σκουρλέτης, τονίζοντας πως έτσι θα δοθεί η δυνατότητα συνεργασιών και συναινέσεων σε τοπικό επίπεδο, καθώς και η δυνατότητα να εκφράζονται όλες οι ευαισθησίες και οι προτάσεις. 

Βαγγέλης Λαμπάκης «Θα καθήσουμε στο τραπέζι της συζήτησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, αφού λυθούν τα προβλήματα που δημιούργησε ο Καλλικράτης» 

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜ-Θ και δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Βαγγέλης Λαμπάκης, επεσήμανε πως «ο κ. Τσίπρας δεν μιλάει για απλή αναλογική, αλλά για απλή αναλογικότητα, που είναι μία μορφή της απλής αναλογικής» εκφράζοντας την αντίθεσή του, ως εκπροσώπου της ΠΕΔ, στη λογική του ότι «θα πρέπει πρώτα να συμπληρώσουμε και να διορθώσουμε όλα τα άλυτα προβλήματα που υπάρχουν στον νόμο για τον Καλλικράτη και αναδείχθηκαν στη δυναμική του χρόνου».
 
«Δυστυχώς η κυβέρνηση αυτή, και μέσω του προηγούμενου υπουργού Εσωτερικών και με τον καινούργιο υπουργό Εσωτερικών, αλλά και δια στόματος πρωθυπουργού, το μόνο που θέλει να αλλάξει, απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, είναι το εκλογικό σύστημα, στις περιφερειακές και τις δημοτικές εκλογές, με την απλή αναλογικότητα. Εμείς δεν έχουμε αντίρρηση να το συζητήσουμε, ωστόσο θέτουμε μία προϋπόθεση: να λυθούν όλα εκείνα τα προβλήματα και τα κενά που υπάρχουν, ώστε μέσα από μια διαρθρωτική πολιτική να συμπληρώσουμε όσα χρειάζονται για το καλό των τοπικών κοινωνιών και γενικότερα της Ελλάδας» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Λαμπάκης.
 
Μετά την επίλυση των προβλημάτων αυτών υπογράμμισε ο ίδιος τότε και οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης θα καθήσουν στο τραπέζι της συζήτησης για το εκλογικό σύστημα, το οποίο ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜ-Θ, «η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει για να κερδίσει στις επικείμενες εκλογές δήμους, τους οποίους τώρα με αυτό το σύστημα δεν τους έχει κερδίσει και τους έχει χαμένους σε πολύ μεγάλο ποσοστό».
 
Όπως τόνισε, «αν κάνουμε έναν σύντομο προσδιορισμό για το πόσους δήμους έχει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή, δεν νομίζω να είναι πάνω από δέκα. Στην προσπάθειά τους να διευρύνουν τη συμμετοχή τους στη διεκδίκηση δήμων, και ιδιαίτερα μεγάλων δήμων, προσπαθεί με τον τρόπο αυτόν, με το παιχνίδι αυτό της απλής αναλογικότητας, χωρίς να βλέπει την ουσία της ανάγκης να καλύψουμε αληθινά κενά, μιλάει για ενδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, που δεν έχει να κάνει παρά μόνο με την ενδυνάμωση του κόμματός του, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ». 

«Η κυβέρνηση με πολιτική γενναιότητα να κάνει αυτά που έχουμε ήδη προτείνει για τη λύση των όποιων προβλημάτων» 

Στην κατεύθυνση της επίλυσης των ανοιχτών προβλημάτων τα οποία προανέφερε ο κ. Λαμπάκης επεσήμανε πως η ΠΕΔ έχει έτοιμες προτάσεις αλλά και εισηγήσεις, «απαντήσεις και λύσεις σε όλα όσα μας βασάνισαν από τον Ιανουάριο του 2011 έως και σήμερα», που προέκυψαν από τις επιτροπές και τα συνέδρια της ΠΕΔ και τα οποία έχουν ήδη κατατεθεί τόσο στον πρωθυπουργό όσο και στον υπουργό Εσωτερικών, «σχεδόν έτοιμες ως σχέδια νόμου για να προχωρήσουν».
 
«Είμαστε πανέτοιμοι και έχουμε για όλα τα ερωτήματα απαντήσεις. Παρόλα αυτά αναλωθήκαμε στο να αντιμετωπίζουμε τις πράξεις και αποφάσεις των κυβερνήσεων, όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των προηγουμένων κυβερνήσεων, πριν από το 2015, πριν τον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες προσπαθούσαν να μειώσουν την τοπική αυτοδιοίκηση, ίσως γιατί την αισθάνονται ως αντίπαλο δέος, και ίσως γιατί τυγχάνουμε εμείς οι δήμαρχοι της αποδοχής όλων των λαϊκών στρωμάτων και ιδιαίτερα των αδυνάτων».
 
«Νομίζω λοιπόν ότι θα περίμενε κανείς η κυβέρνηση με πολιτική γενναιότητα, να πάρει αυτά τα οποία έχουμε ήδη προτείνει και έχουμε καταθέσει» για να λυθούν, όπως τόνισε, πρώτα τα προβλήματα που υπάρχουν, πράγμα που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την όποια συζήτηση τυχόν ανοίξει για το εκλογικό σύστημα. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.