Ο Προεδρος της Δημοκρατιας και συλλογοι απο Ελλαδα και Βουλγαρια στα «Ελευθερια 2016»

12 ημέρες εκδηλώσεων, από τις 4 έως τις 15 Μαΐου

Με πολύ μουσική, χορό και όλες τις εκφάνσεις των τεχνών και του πολιτισμού ξεκινούν την επόμενη Τετάρτη οι εκδηλώσεις «Ελευθέρια 2016» στην Κομοτηνή, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 96 χρόνων από την ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό της Ελλάδας. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν ουσιαστικά στις 13 και στις 14ης Μαΐου. Το πρωί της Παρασκευής, 13 Μαΐου, θα γίνει η επίσημη έπαρση της Ιστορικής Σημαίας της πόλης από τον δήμαρχο Κομοτηνής, θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση στον χώρο του Ηρώου και κατάθεση στεφάνων, ενώ θα ακολουθήσουν το απόγευμα της ίδιας ημέρας η υποδοχή της ιερής εικόνας της Θεομήτορος της Μονής Παναγιάς Βαθυρρύακος και η κεντρική ομιλία των Ελευθερίων από τον Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, κ. Μανώλη Βαρβούνη, με θέμα «Ο Λαϊκός Πολιτισμός της Θράκης μετά την ενσωμάτωσή της στο Ελληνικό Κράτος». Στις 14 Μαΐου, ημέρα της μεγάλης παρέλασης των πολιτιστικών συλλόγων, των μαθητών και των ενόπλων δυνάμεων, στην πόλη μας θα βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, για τον οποίο σήμερα το δημοτικό συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει ψήφισμα για την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη Κομοτηνής. Η «αυλαία» των φετινών εκδηλώσεων για τα Ελευθέρια πρόκειται να πέσει την Κυριακή, 15 Μαΐου. Η περιορισμένη διάρκειά τους, όπως εξήγησε η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ, κ. Νατάσα Λιβεριάδου, στη χθεσινή συνέντευξή τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος, υπαγορεύτηκε από την ειδική συνθήκη της έναρξης των πανελλαδικών εξετάσεων για τους μαθητές των λυκείων της περιοχής μας, οι οποίοι κατέχουν πρωτεύοντα ρόλο τόσο στη διοργάνωση όσο και στη συμμετοχή στις πολιτιστικές εκδηλώσεις. 

Νατάσα Λιβεριάδου «Καλώ τον κόσμο όλης της Ροδόπης να έρχεται και να παρακολουθεί τις εκδηλώσεις και να γιορτάσουμε όλοι μαζί αυτό το σημαντικό γεγονός»

Στην κεντρική τοποθέτησή της η κ. Λιβεριάδου παρατήρησε ότι στις φετινές εκδηλώσεις των Ελευθερίων συμμετέχει όλη η πόλη, όπως και κάθε χρόνο, επισημαίνοντας ότι θα δώσουν το «παρών» και σύλλογοι από άλλες περιοχές της χώρας, αλλά και από τη Βουλγαρία. «Φέτος φιλοξενούμε και αρκετούς ανθρώπους που θέλησαν να έρθουν από μακριά και να συμμετέχουν στις γιορτές των Ελευθερίων», σημείωσε. Πρόκειται για αποστολές συλλόγων από την Άρτα, τον Βόλο και την Καβάλα, όπως εξήγησε, αλλά και για την Ακαδημία Μουσικής, Χορού και Καλών Τεχνών της Φιλιππούπολης.

Η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι στο πρόγραμμα των Ελευθερίων εντάσσεται και το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κλασικής Κιθάρας, ένας θεσμός που γεννήθηκε στην πόλης μας πριν από τρία χρόνια και έχει πετύχει ήδη την καθιέρωση και την αναγνώρισή του. «Καλώ τον κόσμο όλης της Ροδόπης να έρχεται και να παρακολουθεί τις εκδηλώσεις και να γιορτάσουμε όλοι μαζί αυτό το σημαντικό γεγονός», σημείωσε κλείνοντας η κ. Λιβεριάδου. 

Γιώργος Πετρίδης «Μια γιορτή που κάθε φορά προσπαθούμε να τη στήσουμε έτσι όπως αρμόζει σε αυτό το οποίο γιορτάζουμε, εμπλέκοντας το τοπικό δυναμικό της πόλης»

Στην εμπλοκή του ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής μας στη διοργάνωση των εκδηλώσεων για τα Ελευθέρια της Θράκης εστίασε στη δική του τοποθέτηση ο δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Γιώργος Πετρίδης. «Είναι μια γιορτή που κάθε φορά προσπαθούμε να τη στήσουμε έτσι όπως αρμόζει σε αυτό το οποίο γιορτάζουμε ως πόλη στις 14 Μαΐου», υπογράμμισε. «Να εμπλέξουμε το τοπικό δυναμικό της πόλης», συνέχισε, «το οποίο είναι πολύ σημαντικό και τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο συμβάλλει, συνδράμει και εμπλέκεται σε αυτήν την ιστορία, πολλές φορές και με πρωτοβουλίες οι οποίες είναι και ευπρόσδεκτες και επιδίωξή μας να συμβαίνουν». «Αρκεί να είναι μέσα στο πλαίσιο ενός συντονισμού και μιας συνεργασίας, προκειμένου να μην έχουμε επικαλύψεις ή άλλα ζητήματα», συμπλήρωσε με νόημα, για να συγχαρεί στη συνέχεια την κ. Λιβεριάδου και τους συνεργάτες της, παρατηρώντας ότι «έχει γίνει από τη ΔΚΕΠΠΑΚ μια πολύ καλή δουλειά». 

Η Cosmote μεγάλος χορηγός των «Ελευθερίων 2016»

Τόσο ο κ. Πετρίδης, όσο και η κ. Λιβεριάδου, έκαναν μνεία στη διαχρονική υποστήριξη των εκδηλώσεων των Ελευθερίων από την Cosmote, που και φέτος θα είναι ο μεγάλος χορηγός των «Ελευθερίων 2016». «Είναι η εταιρία, η οποία πάντα ανταποκρίνεται στα αιτήματά μας για να συμβάλλει σε αυτό που λέγεται πολιτιστικό γίγνεσθαι του δήμου μας», αναγνώρισε σχετικά ο δήμαρχος Κομοτηνής. «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που είμαστε χορηγοί σας», αποκρίθηκε για λογαριασμό του Ομίλου εταιριών ΟΤΕ η προϊσταμένη του τεχνικού διαμερίσματος Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Νήσων Βορείου Αιγαίου, κ. Βάσω Καραγιάννη. «Θέλουμε να στηρίξουμε την προσπάθεια του δήμου γιατί προσφέρει τα μέγιστα στη διατήρηση της πολιτιστικής και πολιτισμικής ταυτότητας της πόλης μας», σημείωσε η κ. Καραγιάννη. Πράγμα, που όπως επισήμανε κλείνοντας, ο Όμιλος εταιριών ΟΤΕ πράττει σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, στηρίζοντας με χορηγήσεις πλειάδα δραστηριοτήτων με κοινωνικό, πολιτιστικό, αθλητικό, εκπαιδευτικό και επιστημονικό περιεχόμενο.
 
Για να δείτε αναλυτικά το πλήρες πρόγραμμα με τις εκδηλώσεις των «Ελευθερίων 2016» επισκεφθείτε τη σελίδα του «ΠτΘ» (link) στο διαδίκτυο (paratiritis-news.gr) ή αναζητήστε το έντυπο του προγράμματος, η διανομή του οποίου ξεκίνησε από χθες.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.