Ο Προεδρος της ΔΕΥΑΚ απαντα σε δημοσιευμα του «ΠτΘ»

Όπως ανακοινώσαμε χθες από τη στήλη των «Απαρατήρητων» δημοσιεύουμε σήμερα την απάντηση του Προέδρου της ΔΕΥΑΚ κ. Τάσου Παράσχου σε δημοσίευμα του ΠτΘ που αφορούσε καταγγελία του συμπολίτη μας τοπογράφου μηχανικού κ. Δημήτρη Καρασταύρου. Η απάντηση του Προέδρου της ΔΕΥΑΚ κ. Τάσου Παράσχου έχει ως εξής:

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ

ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Κομοτηνή 03/09/2008

Αρ. Πρωτ.: 2173

Η ΔΕΥΑΚ θέλει δύναμη

να την αντέξεις

Κα Διευθύντρια

Διάβασα στο φύλλο της εφημερίδας «Παρατηρητής της Θράκης» της 01/09/2008 ένα άκρως προσβλητικό δημοσίευμα για την ΔΕΥΑΚ. Τίτλος του δημοσιεύματος «Το μεγαλείο της ΔΕΥΑΚ – Καταλογισμός παλιών οφειλών σε νέο ιδιοκτήτη – Καταγγελία για προσβλητική συμπεριφορά Διευθυντού».

Το μεμπτό του δημοσιεύματος δεν εστιάζεται τόσο σε αυτά που ο συμπολίτης μας κος Δημήτρης Καρασταύρου, αναφέρεται:

Η ασχήμια βρίσκεται κυρίως στον τρόπο δημοσίευσης και στα αυθαίρετα συμπεράσματα του συντάκτη. Γιατί δεν είχε την ελάχιστη ευαισθησία να μπει στον κόπο να ρωτήσει και την άλλη πλευρά. Την ΔΕΥΑΚ. Τι ακριβώς συμβαίνει. Να ακούσει και τις δύο πλευρές. Και με κρίση «δικαίου ανδρός» να γράψει. Πήρε την άποψη της μιας πλευράς, έβγαλε το συμπέρασμα που τον βόλευε και το δημοσίευσε. Εύγε. Η μικρότητα στο μεγαλείο της.

Ας είναι. Στα δύο χρόνια περίπου που βρίσκομαι στην Διοίκηση της ΔΕΥΑΚ έμαθα να αντέχω παρόμοιες ασχήμιες. Γι’ αυτό άλλωστε χρησιμοποίησα και τον συγκεκριμένο τίτλο, παραφράζοντας τον στίχο του Ελύτη «η ελευθερία θέλει δύναμη να την αντέξεις».


Ας πάμε όμως στην περίπτωση του συμπολίτη μας:

Σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στο αρχείο της επιχείρησης το ακίνητο επί της οδού Παπαδήμα 22 (γραφείο) παρέλαβε το χρονικό διάστημα από το 2002 έως το 2008 (έως σήμερα) 40 λογαριασμούς ΔΕΥΑΚ (ένας ανά δίμηνο), εκ των οποίων οι 26 είχαν κατανάλωση 0 ή 1 m3. Δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις για να καταλάβει κανείς ότι οι ενδείξεις δεν ανταποκρινόταν στην πραγματική κατανάλωση του γραφείου.

Δυο λόγοι υπάρχουν συνήθως γι’ αυτές τις μετρήσεις. Αδυναμία πρόσβασης στο υδρόμετρο ή πλημμελής καταγραφή ενδείξεως από τον αρμόδιο καταμετρητή – υπάλληλο της ΔΕΥΑΚ.

Όπως μου ανέφερε το αρμόδιο τμήμα καταμετρήσεων ο χώρος του συγκεκριμένου υδρομέτρου ήταν μη επισκέψιμος και παρά τις συνεχείς οχλήσεις των υπαλλήλων υπήρξε άρνηση συνεργασίας από μέρους των ιδιοκτητών – ενοικιαστών τις προηγούμενες περιόδους.

Κατά την τελευταία περίοδο λήψης των ενδείξεων, ο υπάλληλος της ΔΕΥΑΚ επισκέφθηκε την οικοδομή τέσσερις φορές σε δύο μέρες για να μπορέσει να παραλάβει κλειδί της πόρτας που φράσσει τον χώρο των υδρομέτρων έτσι ώστε στο μέλλον οι μετρήσεις να γίνονται απρόσκοπτα.

Σημειώνω ότι η εντολή που έδωσα σε όλους τους καταμετρητές από τις πρώτες κιόλας μέρες που ανέλαβα στην ΔΕΥΑΚ ήταν απλή και σαφής. Πραγματικές μετρήσεις σε όλα τα υδρόμετρα. Σε όλα. Και στα 35.000. Την αλήθεια σε όλους. Με οποιοδήποτε κόστος.

Ύστερα από τα παραπάνω και προκειμένου να δοθεί η καλύτερη δυνατή λύση στο πρόβλημα του συμπολίτη μας η επιχείρηση θα ελέγξει, παρουσία του ιδίου και την καλή λειτουργία του υδρομέτρου, ώστε να οριστικοποιηθεί η τελική ένδειξη κατανάλωσης.

Ο τελικός λογαριασμός είναι δυνατόν να εξοφληθεί σε άτοκες δόσεις με το παλιό τιμολόγιο, αφού οι καταναλώσεις αφορούν προηγούμενα χρόνια. Αυτό άλλωστε προκύπτει και από την αναλυτική κατάσταση των μετρήσεων που είναι στην διάθεση του συμπολίτη μας για λεπτομερέστερο έλεγχο των καταναλώσεών του.

Υ.Γ. Κα Διευθύντρια.

Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι η ΔΕΥΑΚ δεν ανήκει σε καμιά παράταξη, σε κανέναν πρόεδρο, σε κανέναν διευθυντή. Ανήκει σε όλους μας. Σε όλους τους απλούς πολίτες του Δήμου μας. Και οφείλουμε όλοι, τιμώντας τον τόπο μας, να την διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού. Αν θέλουμε τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας να μπορούν στο μέλλον να πίνουν μια στάλα καθαρό νερό.

Πάντα στη διάθεσή σας Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ Αναστάσιος Παράσχου

Σημείωμα Σύνταξης:

Προϋποθέτει ιδιαίτερη αλαζονεία η …παραποίηση γραπτών και η ακύρωση του πολίτη

Φαίνεται ότι ο 21ος αι θα μας χαρίσει πολλές εκπλήξεις. Πρώτα απ’ όλα με την κατάργηση όλων των αξιών, που καθιστούσαν ιδιαίτερο τον ανθρώπινο πολιτισμό. Μια απ’ αυτές ο σεβασμός του ανθρώπου από άνθρωπο, γεγονός που συνεπάγονταν και κάποια άλλα επιμέρους, όπως σεβασμός στο λόγο, τον προφορικό και γραπτό. Για τον δεύτερο και τη δυναμική του έχουν καθιερωθεί από τα κλασικά ακόμη χρόνια ρήσεις όπως «έπεα πτερόεντα» και «Scripta mament».

Δυστυχώς, όμως φαίνεται ότι, σήμερα, ιδιαίτερα στα πάνω επίπεδα, των αρχόντων, των διοικούντων αλλιώς, των εχόντων μια κάποια θέση, η ψευδαίσθηση της δύναμης που τους παρέχει η δοτή από το λαό εξουσία, που όλες σχεδόν τις φορές είναι και περιορισμένης διάρκειας, η ψευδαίσθηση της δύναμης της εξουσίας είναι τέτοια, που αισθάνονται ότι είναι ικανοί να αναποδογυρίζουν κατά το δοκούν το «σύμπαν». Ακόμη κι αυτό των λέξεων και δη των γραπτών.

Όλα αυτά δηλαδή που εμείς ως εφημερίδα, διευθύντρια, αρχισυντάκτρια και συντάκτες «αναγνώσαμε» ενεοί στην επιστολή του Προέδρου της ΔΕΥΑΚ, που παρ’ όλο που εγχειρίζει στο φάκελο που μας απέστειλε και το γραπτό κείμενο του «Παρατηρητή», θεωρεί «σώφρων» από την πλευρά του να το «παίξει» όπως τον βολεύει.

Μα αγαπητέ κύριε Πρόεδρε της ΔΕΥΑΚ, κι ακριβώς επειδή τα γραπτά μένουν, μεμπτή, αν διαβάζετε προσεκτικά το δημοσιευμένο κείμενο είναι η συμπεριφορά του διευθυντού της επιχειρήσεως που διευθύνετε, σύμφωνα με τα διαυγή ελληνικά του κ. Καρασταύρου και, σαφώς, ποτέ δεν μπορεί να είναι μεμπτή μια εισαγωγή εφημερίδας στο θέμα της καταγγελίας συμπολίτη, που προσκόμισε ο ίδιος στην εφημερίδα μαζί μ’ όλα τα αποδεικτικά στοιχεία, μια κι αυτή η εισαγωγή είναι παγιωμένη τεχνική στον τύπο.

Οπότε εδώ έγκειται και το πρώτο αξιοσημείωτο της επιστολής σας προς την εφημερίδα, στην οποία την καταγγελία για την μη πρέπουσα συμπεριφορά διευθυντού σας, σκοπίμως κι αποσιωπάτε.

Εν τούτοις η περιγραφή της σκηνής από το συμπολίτη μας περιγράφεται με έντονα «χρώματα» και λέξεις όπως «προσβλητική συμπεριφορά», «απαξίωση στους πολίτες» και άλλα γλαφυρότερα που ομιλούν για πεπερασμένους, «μεγαλειώδεις» σε αλαζονεία κι αυταρχισμό χρόνους.

Επ’ αυτού λοιπόν του τόσο σημαντικού ζητήματος είναι αξιοσημείωτο – δείγμα ποιότητας εξουσίας; – η έλλειψη και της παραμικρής αναφοράς.

Κατά δεύτερον, αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, η κατακλείδα του δημοσιεύματος ανέφερε ρητά ότι ανέμενε εκ μέρους σας απαντήσεις, αλήθεια αυτό σας διέφυγε, ή απλώς δοθείσης ευκαιρίας είπατε μια και καλά να «ξεμπερδέψετε» με μια εφημερίδα, δίνοντας μαθήματα δημοσιογραφίας κατά την προσωπική σας άποψη, με ύφος όμως ανθρώπου που έχει «σαπίσει» στις εφημερίδες π.χ. Ελένη Βλάχου;

Αλήθεια, κι αφού είστε επαΐων των δημοσιογραφικών πώς και δεν γνωρίζετε ότι είθισται η απάντηση σε ένα σχόλιο μιας εφημερίδας να επιδίδεται αποκλειστικά και μόνο στην ίδια;

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

Πάντως επειδή ως κοινωνία είμαστε μικρή κι ο καθείς έχει διακριτό στίγμα, μάλλον, δεν θα σας διαφεύγει ότι ως εφημερίδα περάσαμε πλέον «χρόνια και καιρούς».

Με διακριτό στίγμα αρχών και αξιοπρέπειας, που λειτουργούν ως εμβόλιο «ανοσίας» στις «επιθέσεις» «άσπονδων φίλων» κάθε είδους.

«Χρόνια και καιρούς»
τώρα…

Υ.Γ.: Πάντως, επειδή η ζωή «παίζεται» σε συνέχειες και επειδή ανήκετε στη νυν δημοτική παράταξη που συνηθίζει να «γράφει» στ’ «Αγραφά της» τον τύπο, – πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- κύριε Παράσχου για τη χειρονομία σας ν’ απαντήσετε σε σχόλιό μας, ανταποκρινόμενος στο δημόσιο κάλεσμά μας, μ’ οποιονδήποτε τρόπο, σας τιμά…

Αν και δείχνει επιπλέον την πολύ καλά αφομοιωμένη πλέον έννοια της ισχύος…

Απάντηση Δημήτρη Καρασταύρου στον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ

Με επιστολή του προς τον ΠτΘ ο Δημήτρης Καρασταύρου απαντά στον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ κ. Τάσο Παράσχου στην επιστολή την οποία και ο ίδιος παρέλαβε. Στην επιστολή τονίζονται τα εξής:

«κ. Πρόεδρε,

Μου κοινοποιήσατε το Υπ’ αρίθμ. 2173/03-09-08 έγγραφο με τίτλο «Η ΔΕΥΑΚ θέλει δύναμη να την αντέξεις»…

Φυσικά και κατάλαβα αμέσως γιατί το λέτε αυτό και μάλιστα σε εμένα, μιας και από το περιεχόμενο του κειμένου καμία ουσιαστική απάντηση δεν έλαβα. Η δε λύση που προτείνετε μάλλον σε άλλον πελάτη σας θα απευθύνεται. Δεν μπορώ όμως να κατανοήσω ποιο είναι το μεμπτό του συμπολίτη σας που θέλει να μάθει πώς προέκυψε αυτός ο υπέρογκος λογαριασμός της ΔΕΥΑΚ.

•Ξεχνάτε μάλλον ότι σας κοινοποίησα το πρόβλημά μου στις 04-07-2008. Αυτό είναι μεμπτό;

•Ξεχνάτε μάλλον ότι αναγκάστηκα να καταφύγω σε γραπτή επίσημη διαμαρτυρία γιατί αντιμετωπίστηκα με τον πιο προσβλητικό τρόπο από τον διευθυντή σας. Αυτό είναι μεμπτό;

•Ξεχνάτε μάλλον ότι, αντί για απάντηση των δικαιολογημένων ερωτημάτων μου επί του επίμαχου λογαριασμού, μου στείλατε το νέο με πρόσθετο σημείωμα ότι θα προχωρήσετε σε διακοπή της παροχής, αναγκαστική είσπραξη οφειλών κλπ. Αυτό όντως είναι μεμπτό αλλά από ποιον;

•Ξεχνάτε μάλλον ότι μου απαντήσατε, γιατί το θέμα κοινοποιήθηκε σε ΜΜΕ και μάλιστα μέσα σε δύο ημέρες, ειδάλλως ακόμη θα ανέμενα. Αυτό όντως είναι μεμπτό αλλά για ποιον;

•Ξεχνάτε μάλλον ότι δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις για να καταλάβει κανείς, ότι για να βρει το δίκιο του πρέπει κάθε μέρα να χάνει τη δουλειά του.

Όντως λοιπόν:

Η ΔΕΥΑΚ θέλει δύναμη να την αντέξεις

Επί της ουσίας τώρα:

Από τους 40 λογαριασμούς όπως, λέτε, και δεν έχω κανένα λόγο να το αμφισβητήσω, οι 26 ήταν με μικρή χρέωση 1 κ.μ, οπότε οι υπόλοιποι ήταν με μεγαλύτερη χρέωση. Φυσικά οι 40 αυτοί λογαριασμοί, από το 2002 ως το 2008, δεν ήταν όλοι δικοί μου, όπως το γνωρίζετε άλλωστε, και αυτό είναι το ουσιαστικό πρόβλημα. (Το γραφείο νοικιάστηκε από εμένα στις 01-08-2004). Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι όντως απαιτούνται ιδιαίτερες ειδικές γνώσεις και να ασχοληθεί κανείς πάνω από μήνα, γιατί τόσο χρειαστήκατε εσείς με το επιτελείο σας στη ΔΕΥΑΚ για να μου απαντήσετε, για να κατανοήσει αν η καταμέτρηση είναι ορθή ή όχι. Βλέπετε δεν τρώμε όλοι κουτόχορτο, ώστε να πιστέψουμε ότι οι καταμετρητές σας ερχόντουσαν κάθε 2 μήνες από το 2002 ως το 2008 στην οικοδομή μας και κανένα από τα δεκάδες γραφεία που στεγάζει, σε όλα αυτά τα χρόνια δεν ήταν σε θέση να τους ανοίξει το χώρο με τα υδρόμετρα. Στο δικό μου πάντως γραφείο ποτέ δεν ήρθαν. Ούτε ποτέ άφησαν κανένα σημείωμα στον πίνακα ανακοινώσεων της οικοδομής για να αντιληφθούμε το δήθεν πρόβλημα.

Σύμφωνα με αυτά που αναφέρετε δεν έχετε καταγράψει τις ενδείξεις από το 2002. Και εδώ είναι η ουσιαστική μου αντίρρηση. Ενδεχομένως τα ρολόγια να λειτουργούν σωστά. Αποκρύπτετε όμως, όπως γνωρίζετε από τα στοιχεία της υπηρεσίας σας, ότι λογαριασμοί στο όνομά μου για το συγκεκριμένο γραφείο εκδίδονται από 01-08-2004 (συμφωνητικό μίσθωσης, αλλαγή έδρας γραφείου στην εφορία). Δηλαδή το μισό χρονικό διάστημα 2002-2008 που δεν πήρατε σαν ΔΕΥΑΚ ενδείξεις ένοικοι του γραφείου μου ήταν άλλοι και όχι εγώ.

Πώς μπορείτε να μου αποδείξετε ότι η υπερκατανάλωση δεν έγινε είτε ολόκληρη είτε μέρος της από προηγούμενο ένοικο αφού μου αναφέρετε ότι από το 2002 δεν κάνατε καταμέτρηση;

Αν μου το αποδείξετε αυτό αμέσως θα καταβάλω τις υποχρεώσεις μου απέναντι στην επιχείρηση, σας το έχω αναφέρει άλλωστε. Μέχρι τώρα όμως δεν το κάνατε.

Για ποιο λόγο χρεώνετε μονομερώς σε μένα την κατανάλωση;

Όταν ήρθα στα γραφεία σας το 2004 για να κάνω τις απαιτούμενες ενέργειες να εκδίδεται ο λογαριασμός στο όνομά μου ήταν εύκολο, αφού παραστάθηκα ο ίδιος, αλλά και ήσασταν σαν επιχείρηση υποχρεωμένοι να πάρετε την τελική ένδειξη του προηγούμενου ενοικιαστή, ώστε να εκδώσετε σωστό λογαριασμό. Ούτε τότε λειτουργήσατε ως οφείλατε.

Όντως λοιπόν:

Η ΔΕΥΑΚ θέλει δύναμη να την αντέξεις

Μόνο που αυτό το ξέρω καλύτερα από σας.

Γι’ αυτό λοιπόν για άλλη μια φορά σας ερωτώ:

Θέλω να πληρώσω το νερό που αποδεδειγμένα κατανάλωσα και όχι μαζί με αυτό που ίσως να κατανάλωσαν και κάποιοι άλλοι. Πώς θα γίνει αυτό;

Υ.Γ.

Αξιέπαινη η προσπάθειά σας να γίνονται ορθές καταμετρήσεις. Όλοι το θέλουμε. Να γίνεται όμως και σωστός καταμερισμός των χρεώσεων και πάνω απ’ όλα να σέβεται η επιχείρησή σας τους πολίτες, ώστε να μην αναγκάζονται να καταφεύγουν στα ΜΜΕ για να πάρουν την απάντηση που δικαιούνται.

Ευχαριστώ την Εφημερίδα Παρατηρητής της Θράκης για την ευαισθησία με την οποία αντιμετώπισε το θέμα.

Αρμόδιος Δικ. Επιμελητής να επιδώσει νόμιμα την παρούσα στον πρόεδρο της ΔΕΥΑ Κομοτηνής για να λάβει γνώση για τις νόμιμες συνέπειες».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.