Ο Πολιτιστικος Συλλογος Ιασμου παρων και στα κοινωνικα διαμειβομενα

Συνέταξε υπόμνημα για το μη κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εθνικής στον οικισμό

Παρότι το πλήθος των συλλόγων στην περιοχή μας και μεγάλο είναι και εξαιρετικά δραστήριο η  αλήθεια είναι ότι δεν μας έχει συνηθίσει σε αντίστοιχες περιπτώσεις να παίρνει θέση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος. Η παραπάνω εκτίμηση βέβαια δεν μπορούσε να ισχύει για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ιάσμου που έχει αποδείξει τη δραστηριοποίηση του και σε κοινωνικά θέματα, πέρα από όλες εκείνες τις δράσεις που αναπτύσσει στο πλαίσιο των καταστατικών σκοπών του Συλλόγου. Έτσι ο Σύλλογος δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχος στον διαφαινόμενο περαιτέρω μαρασμό του Ιάσμου και με υπόμνημα που συνέταξε δηλώνει την αντίθεσή του στο υποκατάστημα της Εθνικής στον Ίασμο. 

«Δεν φανταζόμασταν ότι οι εξελίξεις θα τρέξουν τόσο γρήγορα» 

Μάλιστα παραθέτοντας το ιστορικό της σύνταξης του υπομνήματος σημειώνει σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης:
 
«Ήταν μέσα Νοεμβρίου, όταν συζητήθηκε σε ΔΣ η πληροφορία που είχε φτάσει στα αυτιά μας, περί του κλεισίματος του τοπικού καταστήματος της Εθνικής Τράπεζας.
 
Καθώς αυτή η ενδεχόμενη εξέλιξη, σηματοδοτούμε ξεκάθαρα την υποβάθμιση του Ιάσμου σε επίπεδο δομών, αποφασίσαμε να κινητοποιηθούμε και να κινητοποιήσουμε.
 
Αρχικά, συντάσσοντας ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας το οποίο θα ενέκρινε και θα υπέγραφε και η Γενική συνέλευση που ούτως ή άλλως ήταν προγραμματισμένη μέσα στον Ιανουάριο.
 
Κατόπιν, σε συνεννόηση με τους κατοίκους αλλά και τους φορείς του Χωριού, θα κοινοποιούσαμε το έγγραφο σε ανώτερα κλιμάκια της Τράπεζας, ακόμα και με παράσταση διαμαρτυρίας.
 
Δεν φανταζόμασταν όμως ότι οι εξελίξεις θα τρέξουν τόσο γρήγορα ώστε να μην προλάβουμε.
 
Μετά από τυχαία συνάντηση του Προέδρου του συλλόγου μας κ. Μπούκα Ηλία με τον Περιφερειακό Διευθυντή ΑΜΘ της ΕΤΕ κ. Κωνσταντίνο Στάσα τέλη Δεκεμβρίου, λάβαμε και επίσημα προφορικά πλέον την διαβεβαίωση πως ΔΕΝ μπορεί να γίνει κάτι καθώς η απόφαση είναι ειλημμένη και μάλιστα με εντολές από “έξω” και με ορίζοντα διμήνου.
 
Εμείς, ως ενεργά κύτταρα του Ιάσμου, προβληματιζόμενοι για το μέλλον του τόπου μας, δημοσιοποιούμε το Υπόμνημα και έστω για τυπικούς λόγους θα το παραδώσουμε στην Διεύθυνση του τοπικού καταστήματος με σημείωση για κοινοποίηση στην Κεντρική Διοίκηση της Τράπεζας και θα το συζητήσουμε στην Γενική μας συνέλευση την 20η Ιανουαρίου». 

Υπόμνημα Διαμαρτυρίας Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου 

Το υπόμνημα που συνέταξε ο Σύλλογος έχει ως εξής:
 
«Προς: την Εθνική Τράπεζα Ελλάδος
 
Εδώ και αρκετό καιρό φημολογείται από τον τύπο και τους τοπικούς παράγοντες η παύση λειτουργίας του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στον Ίασμο. Μια τέτοια πιθανή εξέλιξη δύναται να επιδράσει καταλυτικά στην καθημερινότητα 20.000 κατοίκων (δημοτών Ιάσμου και πολιτών από γειτονικούς οικισμούς όμορων Δήμων).
 
Η παρουσία του αναφερθέντος υποκαταστήματος συμβάλλει διαχρονικά μέχρι σήμερα στην προαγωγή του Ιάσμου σε αναπτυξιακό πυλώνα της ευρύτερης περιοχής. Μέσα από τον ευρύ κύκλο εργασίας του παραρτήματος της Εθνικής Τράπεζας, απετράπη εν μέρει η πληθυσμιακή και υπηρεσιακή αποψίλωση της κωμόπολης του Ιάσμου. Τέθηκαν οι βάσεις για την άμεση, ισότιμη και ποιοτική εξυπηρέτηση των πολιτών μιας ευαίσθητης επαρχιακής περιοχής. Ενημερώνονται και χρησιμοποιούν τα τρέχοντα χρηματοδοτικά και δανειοδοτικά προγράμματα του τραπεζικού σας ομίλου εκατοντάδες ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επαρχιακών επιχειρήσεων παρέχοντας ενέσεις ρευστότητας στην τοπική αγορά.
 
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο τερματισμός λειτουργίας του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στον Ίασμο ενδέχεται να πλήξει την ίδια την Τράπεζα πέραν της τοπικής κοινωνίας. Εφόσον στην κωμόπολη θα λειτουργεί υποκατάστημα ενός εξίσου μεγάλου τραπεζικού ομίλου, αρκετοί θα στραφούν σε αυτό προκειμένου να αποφύγουν την ταλαιπωρία της μεταφοράς και της μεγάλης αναμονής στα καταστήματα των γειτονικών πόλεων (Ξάνθης και Κομοτηνής).
 
Σε μια εποχή που η εγχώρια οικονομία ανακάμπτει, πρέπει να αξιοποιηθούν οι προοπτικές που διανοίγονται για το μέλλον. Σας καλούμε συναφώς να επανεκτιμήσετε την επιζήμια απόφαση αναφορικά με την παύση λειτουργίας του Υποκαταστήματος του Ιάσμου καθότι συνιστά ένα ολέθριο ατόπημα, οι συνέπειες του οποίου θα είναι μη αναστρέψιμες για την περιοχή και τους πολίτες συλλήβδην.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.