Ο Πομπεο επισκεφθηκε το Πατριαρχειο Φαναριου και το Τζαμι Ρουστεμ Πασα

Προκάλεσε την αντίδραση της Άγκυρας

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο πραγματοποίησε επίσκεψη στο Πατριαρχείο Φαναρίου, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Άγκυρας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία κοντά στο Πατριαρχείο. Ο Πομπέο επισκέφθηκε αργότερα το Τζαμί Ρουστέμ Πασά.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο με τη σύζυγό του Σούζαν Πομπέο, οι οποίοι αφίχθησαν στην Κωνσταντινούπολη στις 16 Νοεμβρίου στο πλαίσιο ενός 10ήμερου ταξιδιού στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, επισκέφθηκαν τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Πατριαρχείο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, μια ομάδα μελών της Τουρκικής Ένωσης Νέων, συγκεντρωμένη κοντά στο Πατριαρχείο, διαμαρτυρήθηκε κατά του Πομπέο.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Νεολαίας της Τουρκίας Γιλντιρίμ Γκέντσερ, υπενθύμισε ότι ο Πομπέο ταξίδεψε σε 7 χώρες και υπογράμμισε πως «μόνο στην Τουρκία συναντά έναν ιερέα και δεν συναντά κρατικούς αξιωματούχους».

«Έχω την τιμή να συναντηθώ με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και να επισκεφθώ τον Πατριαρχικό Ναό Αγίου Γεωργίου», δήλωσε ο Πομπέο στο λογαριασμό Twitter του μετά την επίσκεψή του.

Στη συνέχεια ο Πομπέο επισκέφθηκε το Τζαμί Ρουστέμ Πασά μετά την επίσκεψη του στο Πατριαρχείο.

Το γεγονός ότι ο Πομπέο δεν συνάντησε κρατικούς αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Τουρκία προκάλεσε αντίδραση από το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Για το πρόγραμμα του ταξιδιού του Πομπέο στην Κωνσταντινούπολη το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε «Θα συζητήσει με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο την ισχυρή μας θέση και στήριξη σε όλο τον κόσμο για την ελευθερία της πίστης και της πίστης στην Τουρκία και την περιοχή»

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι για το θέμα ανέφερε: «Θα ήταν καλύτερο για τις Ηνωμένες Πολιτείες να κοιτάξουν πρώτα στον καθρέφτη και να δείξουν ευαισθησία στον ρατσισμό και την εχθρότητα προς το Ισλάμ στη χώρα τους. Η απάντηση μας σε αυτό το ζήτημα έχει μεταφερθεί στην πλευρά των ΗΠΑ και έχει προταθεί ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να επικεντρωθούν κυρίως στην ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας σε περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα».

Πηγή: https://www.gazeteduvar.com.tr/pompeo-fener-rum-patrikhanesinde-haber-1504747

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.