Ο παλιος ειναι αλλιως κι ο νεος ειναι… εκτος

Μόνο οι υφιστάμενες επιχειρήσεις ζωικού κεφαλαίου, έχουν τη δυνατότητα υπαγωγής στον αναπτυξιακό νόμο, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει σχετική κοινή υπουργική απόφαση (24935/5-7-2005) που εκδόθηκε τον Ιούλιο, για τον καθορισμό των επενδυτικών σχεδίων που αφορούν, παραγωγή και μεταποίηση των γεωργικών προϊόντων και υπάγονται στις διατάξεις του 3299. Εκτός- «προς το παρόν»- μένουν οι νέοι που επιθυμούν να ασχοληθούν με τον κτηνοτροφικό τομέα, καθώς μέχρι σήμερα, δεν υπήρξε άλλη ΚΥΑ η οποία να προωθεί την υπαγωγή τους στις διατάξεις του νόμου.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Γ.Γ ΠΑΜΘ Θόδωρο Ίσαρη, οι αποφάσεις των συναρμόδιων υπουργείων αναφορικά με τον πρωτογενή τομέα είναι βασισμένες στα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφεται από τους Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφέρει ότι στον κτηνοτροφικό τομέα ενισχύονται επενδυτικά σχέδια εκσυγχρονισμού ή και επέκτασης υφιστάμενων μονάδων με αύξηση της δυναμικότητας μέχρι 20% σε μονάδες ζωικού κεφαλαίου των επιχειρήσεων εσταυλισμένου ή ημιεσταυλισμένου τύπου. Συγκεκριμένα:

•Βοοτροφικές μονάδες κρεατοπαραγωγής

•Βοοτροφικές μονάδες γαλακτοπαραγωγής με την προϋπόθεση ότι ο φορέας διαθέτει την απαιτούμενη ποσόστωση αγελαδινού γάλακτος ή αναλαμβάνει με σχετική υπεύθυνη δήλωση να την εξασφαλίσει πριν από την καταβολή της πρώτης δόσηςπληρωμής

•Αιγοπροβατοτροφικές μονάδες

•Χοιροτροφικές μονάδες

•Πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις

•Κονικλοτροφικές εκμεταλλεύσεις

•Εκμεταλλεύσεις εκτροφής γουνοφόρων ζώων

•Μονάδες αναπαραγωγής μονόπλων

•Μελισσοκομικές μονάδες

•Σηροτροφικές μονάδες

•Μονάδες εκτροφής σαλιγκαριών

•Μονάδες εκτροφής θηραμάτων

«Για τους νέους δεν έχει έρθει μέχρι αυτή τη στιγμή κάποια άλλη ΚΥΑ. Οι υφιστάμενες επιχειρήσεις που θα υπαχθούν δεν έχουν τη δυνατότητα για αγορά ζώων αλλά, όπως συμβαίνει με κάθε σχεδόν αναπτυξιακό πρόγραμμα, για αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεών τους ή την ανάπτυξη νέων υποδομών» διευκρίνισε ο κ. Ίσαρης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Π.Α.Μ-Θ κι ιδιαίτερα η Διεύθυνση Σχεδιασμού κι Ανάπτυξης «έχει έρθει επανειλημμένα σε επαφή με αρμόδιους του υπουργείου» προκειμένου να ενημερωθεί για ενδεχόμενες εξελίξεις οι οποίες θα σχετίζονται με την κινητροδότηση νέων που επιθυμούν να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία και τη γεωργία. Ο σύμβουλος του Περιφερειάρχη σημείωσε ότι όλες οι αποφάσεις των υπουργείων, με αναφορά στον πρωτογενή τομέα, απορρέουν από τις διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ανοιχτό πάντως παραμένει το ενδεχόμενο υπαγωγής στον αναπτυξιακό νόμο και νέων που θέλουν να επιχειρήσουν στην κτηνοτροφία, σύμφωνα με τον κ. Ίσαρη, χωρίς ωστόσο όμως να υπάρχουν σαφείς ενδείξεις που να συγκλίνουν σε αυτή την κατεύθυνση, τόσο σε επίπεδο υπουργείων όσο κι από την πλευρά της Ε.Ε.

Σε ότι αφορά τις υφιστάμενες επιχειρήσεις ζωικού κεφαλαίου που ενδιαφέρονται για υπαγωγή στις διατάξεις του 3299, θα πρέπει να προσκομίσουν άδεια από το μητρώο εκμετάλλευσης ζώων της Διεύθυνσης Γεωργίας. Επιπλέον στο φάκελο του επενδυτικού σχεδίου θα πρέπει να περιλαμβάνονται, άδεια ίδρυσης ή επέκτασης από τον οικείο ΟΤΑ ύστερα από γνωμάτευση της οικείας πρωτοβάθμιας επιτροπής. Επίσης νέα άδεια ίδρυσης σε περίπτωση αύξησης της δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας (επέκτασης).

Ο κ. Ίσαρης σημείωσε ότι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, οι οποίοι μπορούν να απαντούν σε ερωτήματα και να παράσχουν πληροφόρηση για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, τις πρωινές και απογευματινές ώρες, καθημερινά.

Ας σημειωθεί εξάλλου ότι μέχρι τις 31 Οκτωβρίου αναμένεται ότι θα κυκλοφορήσουν σε ηλεκτρονική μορφή, δεδομένα- που θα επεξεργαστεί ομάδα εργασίας της ΠΑΜΘ- αναφορικά με το φορολογικό και τον αναπτυξιακό νόμο αλλά και την αναβάθμιση υποδομών στους νομούς της περιφέρειας ΑΜΘ, που ανακοίνωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης. Το πληροφοριακό υλικό θεωρείται ότι θα αποβεί χρήσιμο για βιοτέχνες και βιομηχάνους της περιοχής.

Νατάσσα Δοσεμετζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.