Ο οβελιας θα στοιχισει φθηνοτερα αυτο το Πασχα!

Η κίνηση ζωηρεύει στη δημοτική αγορά, στην ποιότητα επενδύουν οι κρεοπώλες

Λίγα 24ωρα απομένουν για την Ανάσταση και στις πολλές έγνοιες, που ταλανίζουν τους καταναλωτές αυτήν την περίοδο, έχει προστεθεί και αυτή της εξασφάλισης των απαραίτητων για το πασχαλινό τραπέζι. Βασική προτεραιότητα είναι η αγορά του παραδοσιακού οβελία ή εναλλακτικά κατσικιού και σπανιότερα άλλων κρεάτων, καθώς επίσης των υλικών για την παρασκευή της καθιερωμένης μαγειρίτσας.
 
Στους διαδρόμους της δημοτικής αγοράς της Κομοτηνής η κίνηση των καταναλωτών έχει αρχίσει να ζωηρεύει. Άλλοι περιορίζονται στο να ερευνήσουν τις τιμές και αρκετοί προβαίνουν άμεσα σε αγορές και σε παραγγελίες. Το θετικό για το καταναλωτικό κοινό της πόλης μας είναι ότι κατά την τρέχουσα εορταστική περίοδο οι τιμές των αμνοεριφίων διαμορφώνονται σε σημαντικά χαμηλότερα μεγέθη σε σύγκριση με το περσινό Πάσχα. Ο οβελίας θα κοστίσει γύρω στα 8,50 ευρώ το κιλό σε όσους ψωνίσουν από τα κρεοπωλεία της δημοτικής αγοράς, τη στιγμή που πέρυσι τη Μεγάλη Εβδομάδα πωλούταν σε τιμές της τάξης των 9 και των 10 ευρώ. Σημαντικά μειωμένη και προσιτή για τους καταναλωτές τιμή είναι και αυτή, στην οποία διατίθενται φέτος τα κατσικάκια. «8,80 ευρώ» είναι η συνηθέστερη ένδειξη τιμής στα ταμπελάκια των κρεοπωλείων, απέχουσα σημαντικά από τα επίπεδα των 9,30, των 10, έως και των 11 ευρώ το κιλό, που είχε εμφανιστεί πέρυσι.
 
Τα παραπάνω οφείλονται στο γεγονός ότι έπεσε αργά το φετινό Πάσχα και υπάρχει μεγαλύτερη επάρκεια αμνοεριφίων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Κρεοπωλών νομού Ροδόπης και καταστηματάρχη στη δημοτική αγορά, κ. Περικλή Δογραμματζή. Ο Δογραμματζής παρατήρησε ότι μέχρι χθες ο κόσμος έκανε κυρίως έρευνα αγοράς, αν και έχουν γίνει ήδη αρκετές παραγγελίες, ενώ προέβλεψε ότι η κίνηση στη δημοτική αγορά αναμένεται να πυκνώσει από σήμερα Μεγάλη Πέμπτη.

Στροφή μερίδας καταναλωτών στο χοιρινό κρέας


Την προτίμηση του κοινού, πέρα από το αρνί και το κατσίκι που είναι ταυτισμένα με το πασχαλινό τραπέζι, έχει κερδίσει τα τελευταία χρόνια και το χοιρινό κρέας. Από τη μια, όπως παρατήρησε ο κ. Δογραμματζής, οι διαδοχικές αργίες που ακολουθούν το φετινό Πάσχα ευνοούν την αγορά χοιρινών, συμπληρωματικά προς το αρνί ή το κατσίκι. Από την άλλη όμως, όπως αναγνώρισε, η συγκεκριμένη συμπεριφορά εκ μέρους κάποιων καταναλωτών συνδέεται και με το σημαντικά μικρότερο κόστος, που συνεπάγεται αυτή η επιλογή. 

«Με την κατανάλωση τοπικών προϊόντων στηρίζουμε τον τόπο μας»


Τέλος, ο κ. Δογραμματζής κάλεσε τους καταναλωτές της πόλης μας να εμπιστευτούν τον επαγγελματία κρεοπώλη, αυτόν που γνωρίζουν και εμπιστεύονται, για τις αγορές των αγαθών που θα συνθέσουν το πασχαλινό τους τραπέζι. «Ο λόγος που πρέπει να έρθει ο κόσμος στον καταστηματάρχη είναι η άμεση επαφή και η εμπιστοσύνη», σημείωσε, «το γεγονός ότι δεν είναι κάτι απρόσωπο». «Κι εμείς με τη σειρά μας έχουμε άμεση επαφή με τους παραγωγούς όλο το χρόνο», επισήμανε, για να καταλήξει τονίζοντας ότι «ένας λόγος παραπάνω είναι ότι με την κατανάλωση τοπικών προϊόντων στηρίζουμε τον τόπο μας». 

Γιάννης Καραμπατζάκης «Ο κόσμος ανταποκρίνεται και στις τιμές και στην ποιότητά μας»


Στο ίδιο μήκος κύματος και το μήνυμα του κ. Γιάννη Καραμπατζάκη, καταστηματάρχη επίσης στη δημοτική αγοράς της Κομοτηνής. Ο κ. Καραμπατζάκης εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την κίνηση των καταναλωτών τις πρώτες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, παρατηρώντας ότι «ο κόσμος ανταποκρίνεται και στις τιμές και στην ποιότητά μας». «Πουλάμε σε αυτές τις τιμές γιατί είναι ντόπια και υποστηρίζουμε τη ντόπια παραγωγή», υπογράμμισε. «Και να προσέξουν ο καταναλωτές, που μερικοί πηγαίνουν στα σουπερ μάρκετ», προσέθεσε, «γιατί εκεί πραγματικά-δεν το λέω από λόγους επαγγελματικούς ή οτιδήποτε άλλο-είναι αγνώστου προελεύσεως». «Και μόνο αυτό φτάνει», επισήμανε με νόημα. 

Νεοκλής Ιωαννίδης «Ο κόσμος συζητάει για τις πολιτικές εξελίξεις, για το τι θα γίνει, αν θα γίνουν εκλογές, αλλά το φαγητό φαγητό»


Την εκτίμηση ότι τα καταστήματα της δημοτικής αγοράς έχουν συγκεκριμένο κοινό, καταναλωτές που δίνουν βαρύτητα στην ποιότητα των προϊόντων που θα προμηθευτούν, διατύπωσε από την πλευρά του ο κ. Νεοκλής Ιωαννίδης. Στη βάση αυτής της εκτίμησης, ο κ. Ιωαννίδης εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι θα υπάρχει ικανοποιητική κίνηση και κατανάλωση ενόψει του φετινού Πάσχα, πράγμα εξάλλου που προμηνύουν ήδη και οι παραγγελίες, όπως παρατήρησε. «Ο κόσμος δείχνει να ανταποκρίνεται», σημείωσε, διακρίνοντας επίσης πως «οι παραγγελίες δείχνουν ότι θα πάμε καλά». Μολονότι οι καταναλωτές εμφανίζονται προβληματισμένοι με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, παρά ταύτα δε φαίνεται να ανακόπτονται οι αγορές τους, τουλάχιστον στο επίπεδο των αγαθών για το πασχαλινό τραπέζι. «Ο κόσμος συζητάει για τις πολιτικές εξελίξεις, για το τι θα γίνει, αν θα γίνουν εκλογές, αλλά το φαγητό φαγητό», σημείωσε σχετικά ο κ. Ιωαννίδης. 

«Υπάρχει ακόμα το κοινό που θα πληρώσει το κάτι παραπάνω για να αγοράσει και να φάει το καλό»


Στο μήνυμά του ο γραμματέας του Σωματείου Κρεοπωλών του νομού μας κάλεσε το καταναλωτικό κοινό να δίνει βαρύτητα στην ποιότητα των αγαθών, που αγοράζει, και όχι στην ποσότητα. «Αν είναι να πάρεις 10 κιλά και να πάρεις κάτι φθηνό, καλύτερα να πάρεις 6 κιλά και να φας το καλό», τόνισε. «Γιατί καμιά φορά το φθηνότερο το πληρώνουμε πολύ ακριβότερα», συμπλήρωσε με νόημα. Αναγνώρισε, πάντως, ότι οι ανάγκες κάποιων συμπολιτών μας, σε συνδυασμό με τα περιορισμένα οικονομικά τους, τους υπαγορεύουν να κατευθύνονται στο φθηνότερο και ελεγχόμενο ως προς την ποιότητα. Ωστόσο, με ικανοποίηση διέκρινε ταυτόχρονα ότι υπάρχει ακόμα σημαντική μερίδα του καταναλωτικού κοινού «που θα πληρώσει το κάτι παραπάνω για να αγοράσει και να φάει το καλό».

«Θα ήταν χαζομάρα να πάμε να πάρουμε από αλλού• εννοείται ότι θα προτιμήσουμε τους δικούς μας παραγωγούς»

Στη δημοτική αγορά, όπως διαβεβαίωσε κλείνοντας, όλα τα προϊόντα είναι τοπικής προέλευσης. «Συγκεκριμένα, τα δικά μας είναι από το Σιδηροχώρι τα αρνιά, ενώ τα κατσικάκια από Κίρκη και Προσκυνητές». «Αλλά η Κομοτηνή είναι γεμάτη από αρνί και κατσίκι», προσέθεσε, «οπότε θα ήταν χαζομάρα να πάμε να πάρουμε από αλλού». «Εννοείται ότι θα προτιμήσουμε τους δικούς μας παραγωγούς», κατέληξε. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.