Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ζηταει επιστροφη χρηματων απο τους αγροτες

Στις 22 και στις 23 Νοεμβρίου 593 αγρότες του νομού Ροδόπης, παραγωγοί ελαιούχων σπόρων, έλαβαν μια επιστολή από το δήμο στον οποίο υπάγονται που τους ζητούσε να επιστρέψουν μέρος του ποσού που είχαν λάβει υπό τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης την περίοδο 2000- 1. Το έγγραφο είχε συνταχθεί από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Ροδόπης μετά από επιστολή που έστειλε ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Σε περίπτωση που δεν καταβάλουν το ποσό των 800 δρχ. ανά στρέμμα που καλλιέργησαν θα ενημερωθεί η ΔΟΥ Κομοτηνής. Το «μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται» δεν ισχύσει στην προκειμένη περίπτωση.

Το έγγραφο που πήραν στα χέρια τους οι παραγωγοί ανέφερε. «Σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με το υπ. αριθ. 085048/ 11- 12 – 2003 έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ κατά τον έλεγχο των δαπανών του Ειδικού λογ/σμού Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (ΕΛΕΓΕΠ) για το οικονομικό έτος 2000-1 από το αρμόδιο Τμήμα του Ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου διαπιστώθηκε ότι κατά την πληρωμή των ελαιούχων σπόρων κατά την περίοδο 1999 – 2000 η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης στους δικαιούχους παραγωγούς πραγματοποιήθηκε βασιζόμενη σε λανθασμένο υπολογισμό της τιμής ενίσχυσης με αποτέλεσμα να σας καταβληθεί επιπλέον ποσό.

Κατόπιν τούτου σας επισημαίνουμε ότι θα πρέπει μέχρι τις 3 –12 – 2004 το αργότερο να καταθέσετε το ποσό των …. ευρώ στο υποκατάστημα ΑΤΕ Κομοτηνής και σε πίστωση του λογαριασμού … που τηρείται στο κεντρικό κατάστημα ΑΤΕ σαν αχρεωστήτως πληρωθέν με εντολή πληρωμής 5411/2001 και να μάς προσκομίσετε το αποδεικτικό κατάθεσης στο γραφείο 412 της Δ/νσης Γεωργίας στο Διοικητήριο.

Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση μη καταβολής του παραπάνω ποσού, αυτό θα βεβαιωθεί στην αρμόδια ΔΟΥ και θα εισπραχθεί σύμφωνα με τις διατάξεις περί είσπραξης δημοσίων εσόδων με τους τόκους και θα αποδοθεί στον ΕΛΕΓΕΠ».

Ο αρμόδιος υπάλληλος που συνέταξε την επιστολή, υπεύθυνος για τις επιδοτήσεις των εκτάσεων των αροτριαίων καλλιεργειών στο Τμήμα Παρεμβάσεων και Επιδοτήσεων της Διεύθυνσης Γεωργίας της Νομαρχίας Ροδόπης, στις οποίες υπάγεται και ο ηλιόσπορος, ο Γιώργος Φόλας μίλησε στον ΠτΘ για το πώς προέκυψε το λάθος. «Το Ελεγκτικό Συνέδριο ανακάλυψε τώρα το λάθος, μάς ενημέρωσε προκειμένου να επιστρέψουν οι παραγωγοί αυτή τη διαφορά. Είναι περίπου 800 δρχ. το στρέμμα. Αντί να πληρωθεί ο παραγωγός 10.200 δρχ. πληρώθηκε 11.000 δρχ. και ζητάνε αυτή η διαφορά των 800 δρχ. ανά στρέμμα να επιστραφεί από τους αγρότες ανάλογα με τα στρέμματα που έχει ο καθένας. Είχε γίνει λάθος στην τιμή που μάς έδωσαν για να υπολογίσουμε την επιδότηση. Το ανακαλύψανε τώρα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και μάς είπαν να ζητήσουμε αυτά τα χρήματα πίσω από τους παραγωγούς». Το λάθος αφορά τον ΟΠΕΚΕΠΕ που είχε δώσει την τιμή των 11.000 δρχ. ανά στρέμμα.

Ο κ. Φόλας εξηγεί ότι δεν έχει διαμαρτυρηθεί κανείς παραγωγός, γιατί πρόκειται για μικροποσά. «Αν κάποιος αρνηθεί να πληρώσει, σύμφωνα με το έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ, υποχρεούμαστε να χρεώσουμε τα ποσά στη ΔΟΥ. Εμείς δεν είμαστε παρά εκτελεστικά όργανα». Ο κ. Φόλας επισημαίνει ότι δεν του έχει συμβεί παρόμοιο περιστατικό σε πρόγραμμα επιδότησης. Από τα όσα πληροφορηθήκαμε από αγρότες και από την ΑΤΕ οι αγρότες προσέρχονται κανονικά στην τράπεζα για να καταβάλουν το αχρεωστήτως πληρωθέν ποσό, μόνο που διαμαρτύρονται για την ταλαιπωρία.

Όλοι οι νομοί όπου έχει καλλιεργηθεί ο ηλιόσπορος – 10 ή 15 νομοί σε όλη την

Ελλάδα – οφείλουν να λάβουν πίσω από τους αγρότες το επιπλέον ποσό της επιδότησης.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.