Ο Ντεκτας να εχει τη στηριξη της Κυπρου

«Η Ανατολία ήδη σε στηρίζει. Πρέπει να βασιστείς και στον κυπριακό λαό», ήταν η απάντηση του υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, στον πρόεδρο της Δημοκρατίας των τουρκοκυπρίων, Ραούφ Ντεκτάς, που είχε δηλώσει ότι «εάν κερδίσει τις εκλογές η αντιπολίτευση θα ξαναρχίσει τον αγώνα έχοντας τη στήριξη της Ανατολίας».

Ηταν σκληρή η απάντηση του υπουργού εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ στον Ντεκτάς, ο οποίος είχε δηλώσει «εάν χάσω τις εκλογές, θα αφήσω τα πάντα και θα ξαναρχίσω τον αγώνα, έχοντας τη στήριξη της Ανατολίας», κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην εφημερίδα Χουριέτ.

«Ο λαός της Ανατολής τον στηρίζει. Τώρα πρέπει να έχει και τη στήριξη του κυπριακού λαού. Σίγουρα το Κυπριακό δεν είναι ένα θέμα που αξίζει να παραμεληθεί», δήλωσε ο κ. Γκιούλ σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στο αεροδρόμιο πηγαίνοντας στη Βιέννη ύστερα από πρόσκληση της υπουργού εξωτερικών της Αυστρίας κας Benita Ferrero – Waldner.

«Θα υπάρξει διαφάνεια στις εκλογές»

Υστερα από την υπενθύμιση ότι υπάρχουν κάποιοι δισταγμοί σχετικά με τις εκλογές που θα γίνουν το Δεκέμβρη, ο κ. Γκιουλ αποκρίθηκε ότι η τουρκική πλευρά έχει δημοκρατικές αρχές, και σύμφωνα με αυτές τις αρχές όλα γίνονται μέσα σε καθεστώς διαφάνειας. «Δεν χρειάζεται να ανησυχεί κανείς. Όπως τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και πάλι οι εκλογές θα γίνουν στα πλαίσια της διαφάνειας», τόνισε ο κ. Γκιουλ.

Ανεβαίνει και πάλι το θερμόμετρο στη Βόρεια Κύπρο πριν από τις εκλογές του Δεκέμβρη, η οποία φιλοξενεί μαζικές διαδηλώσεις, ώστε να γίνει δεκτό το σχέδιο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν μέχρι τα τέλη του Απρίλη, τότε που είχε υπογράψει η Νότια Κύπρος την ένταξη στην ΕΕ.

«Με πούλησαν για δύο βίλες»

«Στις εκλογές που θα γίνουν η αντιπολίτευση μπορεί να πάρει μόνο 30% ψήφους. Εάν πάρει τους επαρκείς ψήφους για την εξουσία, θα ζητήσει να βγουν από τις διαπραγματεύσεις. Σε μία τέτοια περίπτωση θα άφηνα τα πάντα θα έπαιρνα την στήριξη της ανατολής και θα ξεκινούσα ξανά τον αγώνα» δήλωσε ο Ντεκτάς στην προχθεσινή ρεπορτάζ στο Χουριέτ.

Ο Ντεκτάς είχε κατηγορήσει την αντιπολίτευση λέγοντας «αυτοί που ήθελαν λεφτά για χαρτί εφημερίδας τότε που πήγαινα για την εγχείριση, στο γυρισμό είδα ότι πήραν Mercedes. Με πούλησαν για δύο βίλες και ένα Mercedes. Να είναι καλά που δεν με πούλησαν φτηνά», και είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ και η Αγγλία θέλουν να υποσκελίσουν και τον ίδιο όπως ο Γιάσερ Αραφάτ.

Ραντικάλ, 02-09-2003.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.