Ο Μουφτης Κομοτηνης στο 31ο Διεθνες Ισλαμικο Συνεδριο

Ενημέρωσε τους συνέδρους για τα προνόμια που απολαμβάνει η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης - Συνάντηση με τον Αγιοτολλάχ Αλή Χαμανεΐ

Ο Σοφολογιότατος Μουφτής Κομοτηνής κ. Τζεμαλή Μέτσο εκπροσώπησε την Μουσουλμανική Μειονότητα της Θράκης, στο 31ο Διεθνές Ισλαμικό Συνέδριο, που είχε συγκληθεί στη Τεχεράνη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν. Το θέμα του Συνεδρίου ήταν,  «Οι σύγχρονες ανάγκες του Ισλαμικού Πολιτισμού και η ενότητα στον ισλαμικό κόσμο». Το Συνέδριο διοργανώθηκε από το Διεθνές Φόρουμ Προσέγγισης Ισλαμικών Δογμάτων, από τις 5 έως 7 Δεκεμβρίου 2017 στην ιρανική πρωτεύουσα και τελούσε υπό την αιγίδα του Προεδρίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν. Συμμετείχαν σε αυτό Αρχιμουφτήδες, Μουφτήδες και Υπουργοί Εξωτερικών από 93 χώρες του ισλαμικού κόσμου.
 

Ο Πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν κ. Χασάν Ρουχάνι πραγματοποίησε την εναρκτήρια ομιλία του Συνεδρίου και ακολούθησαν σημαντικές εισηγήσεις στην ολομέλεια της διοργάνωσης, από διάφορους Μουφτήδες και Υπουργούς Εξωτερικών του ισλαμικού κόσμου. Ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Φόρουμ Προσέγγισης Ισλαμικών Δογμάτων Αγιατολλάχ κ. Μοχσίν Αλ Αράκι, ο Μουφτής της Συρίας κ. Μπανραντίν Χασσούν, ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ κ. Ιμπραχήμ Τζαφαρί, ο Υπουργός Βακουφίων της Ισλμαικής Δημοκρατίας του Ιράν κ. Μουχαμμεντί, ο Υπουργός Βακουφίων του Αφγανιστάν κ. Μουχάμμετ Οσμάνι, ο Υπουργός Βακουφίων και Θρησκευμάτων της Αλγερίας κ. Μπου Αμπντουλλάχ Γκιουλάμ, ο Μουφτής του Ιράκ κ. Μαχντί Σαμίντι, ο τέως Υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου κ. Αντνάν Χασάν Μανσούρ, o Πρόεδρος του Σουβουλίου Μουσουλμάνων Σουνιτών του Πακιστάν κ. Λιγιακάτ Μπελούς, ο Υφυπουργός Θρησκευμάτων του Μπανγκλαντές κ. Αχμέτ Μπουγιάν, ο τέως Υπουργός Εξωτερικών της Μαυριτανίας κ. Μουχάμμεντ Φαλ, ο Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου της Γκάνας κ. Αμντουλμαλίκ Μουμπάρακ, ο τέως Υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας κ. Τζεβάτ Γκανάνι, ο Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου της Ινδονησίας κ. Τζεαλεττίν Ραχμέ, ο Μουφτής και Πρόεδρος του Συμβουλίου Ισλαμικών Υποθέσεων της Αγίας Πετρούπολης κ. Ραβίλ Μπουντζάγιεφ, ο τέως Πρόεδρος του Προεδρείου Ισλαμικών Υποθέσων Τουρκίας κ. Μεχμέτ Γκιορμέζ, καθώς και Σοφολογιότατος Μουφτής Κομοτηνής κ. Τζεμαλή Μέτσο, πραγματοποίησαν σημαντικές εισηγήσεις ενώπιον της ολομέλειας του Συνεδρίου.
 
Ο Σοφολογιότατος Μουφτής Κομοτηνής κ. Μέτσο Τζεμαλή, είχε την ευκαιρία να κάνει σημαντικές επισημάνσεις στην ολομέλεια του συνεδρίου, σχετικά με την θεολογική προσέγγιση του Ιερού Κορανίου απέναντι στα θέματα ανεκτικότητας και ειρηνικής συμβίωσης. Ο Μουφτής Κομοτηνής τόνισε, ότι για να μπορεί να επικρατήσει ειρήνη, κυρίως στην Μέση Ανατολή, πρέπει να συμβάλλουν πρώτα οι Σουννίτες και Σιΐτες πνευματικοί ηγέτες, και ότι οφείλουν οι ίδιοι, να αποτελούν με τα κηρύγματά τους και την εν γένει δράση τους, πρότυπα ειρηνικής συνύπαρξης για την κοινωνία. Ο Μουφτής Κομοτηνής σημείωσε για μια ακόμη φορά, την θρησκευτική ελευθερία και την ειρηνική συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων, που είναι γνώρισμα της περιοχής μας και ενημέρωσε τους συνέδρους για τα προνόμια που απολαμβάνει η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.
 

Ο Σοφολογιότατος Μουφτής Κομοτηνής κ. Τζεμαλή Μέτσο συμμετείχε σε  δύο συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας και ανακηρύχθηκε ιδρυτικό μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης Ισλαμικού Πολιτισμού, με μέλη διακεκριμένους θεολόγους και Μουφτήδες από ενενήντα τρεις χώρες του ισλαμικού κόσμου. Στις παραπάνω συζητήσεις αναπτύχθηκαν προτάσεις για τον διάλογο μεταξύ σουννιτικού και σιϊτικού κόσμου.
 
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου ο Σοφολογιότατος Μουφτής Κομοτηνής επισκέφθηκε  τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν  Αγιοτολλάχ Αλή Χαμανεΐ και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί του για θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ο Μουφτής Κομοτηνής προσέφερε ως δώρο στον Αγιατολλάχ Αλή Χαμενεΐ, το βιβλίο «Τα Μουσουλμανικά Μνημεία της Θράκης». που είχαν εκδώσει οι Μουφτείες της Θράκης, καθώς και το βιβλίο «Θρησκευτικά Μνημεία του Νομού Ξάνθης» που είχαν εκδώσει από κοινού, η Μουφτεία Ξάνθης και η Μητρόπολη Ξάνθης.
 
Ο Σοφολογιότατος Μουφτής Κομοτηνής κ. Τζεμαλή Μέτσο στο πλαίσιο του Συνεδρίου επισκέφθηκε την Επαρχία Γκιολεστάν, που βρέχεται από την Κασπία θάλασσα και συγκεκριμένα, τις πόλεις Γκιορκάν (Υρκανία), Γκιομπέτ και την ιστορική πόλη Καζβίν, όπου πραγματοποίησε διάφορες ομιλίες και συναντήσεις με τους θρησκευτικούς και πανεπιστημιακούς φορείς της περιοχής.
 
Ο Μουφτής Κομοτηνής κ. Τζεμαλή Μέτσο κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου έδωσε πολλές και σημαντικές συνεντεύξεις σε Ιρανικά και διεθνή ΜΜΕ,  όσον αφορά την κατάσταση των Μουσουλμάνων της Θράκης.  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.