Ο Μικρος Ηρωας στην Κομοτηνη

Ο Μικρός Ήρωας του Στέλιου Ανεμοδουρά που από το 1953εως το 1967 συντρόφευσε τους εφήβους της δεκαετίας του 50 και 60 και τους ταξίδευσε με τις περιπέτειες του Γιώργου Θαλάσση, του Σπίθα και της Κατερίνας θα ζωντανέψει απόψε στην πόλη μας από την εταιρεία θεάτρου Commedia, στα πλαίσια των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων «Ορφικά 2001».Κόμικς που ζωντάνεψαν τους αγώνες του γενναίου παιδιού –φαντάσματος, του αχόρταγου Σπίθα και της δυναμικής Κατερίνας ζωντανεύουν μέσα από την σκηνοθεσία του Δημήτρη Πιατά-Χάρη Μανταφούνη και συναντούν την ιστορία επιχειρώντας μια υπέρβαση στο χρόνο αφού από την προκατοχική και κατοχική Ελλάδα περνάει στο σήμερα .
Ο ΠτΘ συνομιλεί σήμερα με τον Σπίθα της παράστασης, τον Δημήτρη Πιατά.

ΠτΘ: κ. Πιατά, στα χρόνια της αθωότητας οι έφηβοι της δεκαετίας του ΄50 και ΄60 ταξίδευαν με τις περιπέτειες του Γιώργου Θαλάσση, του Σπίθα και της Κατερίνας. Σήμερα σε μια εποχή λάιφ στάιλ, σε μια εποχή μηδενισμού, αυτές οι αξίες, της φιλοπατρίας και της αυτοθυσίας, οι οποίες ίσως να φαίνονται παλιομοδίτικες και ξεπερασμένες, πόσο συγκινούν τους νέους;
Δ.Π.:
Είναι καίρια η ερώτησή σας. Η επιτυχία της παράστασής μου αποτελεί απάντηση σε αυτό. Ήδη η παράστασή μου ήταν μια πρόκληση και αυτή τη στιγμή ο Μικρός Ήρωας είναι εν ακμή, δηλαδή παίζεται, παίχτηκε στα Φεστιβάλ. Παίχτηκε στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα με τεράστια επιτυχία και κοσμοσυρροή, την ίδια ώρα που περιοδικά που θέλουν να περάσουν ένα άλλου είδους μήνυμα την αντιμετώπισαν με αρκετή συγκατάβαση. Μια τέτοιου είδους παράσταση που θέλουν να την κρατήσουν – και αν θέλετε εκεί εστιάστηκε όλο το ενδιαφέρον τους – σαν ανάμνηση της δεκαετίας του ΄50 και του ΄60, είναι μια ζωντανή παράσταση και ενώ έχει παιδικότητα δεν είναι παιδική, είναι μια παράσταση που απευθύνεται σε όλη την οικογένεια και εκεί είναι η πρόκληση, σε αυτό το ψευδές δίλημμα. Έρχομαι τώρα στην Κομοτηνή και μιλάω για την Ελλάδα, τον Ελληνισμό, τον πατριωτισμό μιλάω για αξίες που πιθανώς κάτω στα αστικά κέντρα ηχούν λίγο περίεργα και παράταιρα. Αυτό ήταν το παιδικό μας ανάγνωσμα που η δικιά μου γενιά διάβασε, μεγάλωσε και αν μη τι άλλο έκανε ό,τι καλό έκανε. Για ό,τι κακό έχει γίνει δεν ευθύνεται ο Μικρός ήρωας, αλλά, νομίζω ο κακός χαρακτήρας μας. Ναι, είναι μια πρόκληση ο Μικρός Ήρωας, είναι παρών και θεωρώ ότι δεν είναι καθόλου παρωχημένος, απόδειξη η ίδια επιτυχία της παράστασης μου.

ΠτΘ: Την οποία, παράσταση σαφώς παρακολουθούν και μικρά παιδιά;
Δ.Π.:
Κατ’ εξοχήν παιδιά και είναι αυτά που κυρίως σήμερα είναι μεγαλωμένα με κομπιούτερ και με περίεργες τηλεοπτικές εικόνες, όπως Pokemon και με τέτοιου είδους βία και τα οποία ξαφνικά αγκαλιάζουν αυτή την παράσταση. Αν υπήρχε κάποια ευκαιρία αυτού του είδους τα έργα να ξαναδιαβαστούν και να ξαναπαιχτούν μέσα από τηλεοράσεις, θα είχαν τεράστια επιτυχία και περιέργως πως θα κουβαλούσαν και τη διαπαιδαγώγηση μιας γενιάς, όχι όμως με δασκαλίστικο τρόπο, αλλά μέσα από διασκέδαση. Η παράσταση έχει πολύ γέλιο, έχει φοβερή περιπέτεια, δράση, είναι επική παραγωγή, είναι έπος. Ο Μικρός Ήρωας διαδραματίζεται σε πολλά σημεία, στην Ελλάδα της Κατοχής, στην Ανατολή, στην Αίγυπτο, στις ερήμους, στην Αγγλία, στην Γερμανία του Χίτλερ. Γίνονται συνέχεια γεγονότα. Οι πιτσιρικάδες, η ομάδα ηθοποιών που έχω της Commedia, κάθε βράδυ μαζί μου καταθέτουν την ψυχή τους και όταν τελειώνει η παράσταση υπάρχει γέλιο και ένα περίεργο δάκρυ από όλους. Είναι μια παράσταση μνήμης. Είναι και μια παράσταση που δύσκολα θα ξεχασθεί. Είμαι πολύ περήφανος για αυτό, που λέω. Δεν είναι μια παράσταση δύο ωρών μετά από την οποία θα μπείτε στην καθημερινότητα της ζωής και θα την ξεχάσετε. Θα την θυμάστε για πάρα πολύ καιρό και θα είναι ένα σημείο αναφοράς. Και αυτό συμβαίνει μόνο στις μεγάλες παραστάσεις.

ΠτΘ: κ. Πιατά, πως όλες αυτές οι περιπέτειες που φιλοξενήθηκαν σε 798 τεύχη, θα χωρέσουν στον συμβατικό χώρο και χρόνο μιας θεατρικής παράστασης;
Δ.Π:
Είναι πολύ καλή ερώτηση και η παράσταση είναι απάντηση μου. Μην ξεχνάτε ότι η ομάδα μου η Commedia έχει μια παρουσία αρκετών χρόνων. Θέλω να αισθάνομαι νέος ως ηθοποιός παρόλο που έχω πολλά χρόνια καριέρας. Είναι μια δουλειά που ξεκίνησε πριν ένα χρόνο. Δεν θα μπορούσε αλλιώς να υλοποιηθεί αν δεν είχε αυτή την προετοιμασία δουλειάς η οποία έχει πολλές εργατοώρες.

ΠτΘ: Να αναφερθούμε και στους συντελεστές της παράστασης
Δ.Π.:
Να σας πω ότι την σκηνοθεσία την υπογράφει ο Δημήτρης Πιατάς και ο Χάρης Μανταφούνης. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Τάσου Ζωγράφου, η μουσική του Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Μίκη Θεοδωράκη, γιατί κάποια στιγμή γίνεται αναφορά στα πολιτικά γεγονότα της δεκαετίας του ’60, στα Ιουλιανά και στις πορείες διαμαρτυρίες. Εκπαιδευτής πολεμικών τεχνών είναι ο Τάπα Σουτάντα, συνεργάτης του Πήτερ Μπρουν στο Παρίσι, Μπαλινέζος ηθοποιός και εκπαιδευτής πολεμικών τεχνών που εκπαίδευσε την ομάδα μας στο ζίου –ζίτσου. Από εκεί και πέρα υπάρχουν είκοσι συντελεστές, όχι επώνυμοι με την λογική των μεγάλων ονομάτων. Είναι ο Γιώργος Θαλάσσης, ο Πέτρος Αλατζάς. Κατερίνα, η Κατερίνα Παπουτσάκη. Παίζουν ακόμα: Αλέξανδρος Ζαχαρέας, Ιουλία Σιάμου, Νίκος Ζώκας, Νεκταρία Γιαννουδάκη, Ζανό Ντόνιας, Πέτρος Γιωργκάτζης, Μελίσσα Στοίλη, Ράνια Δουμπά, Γιώργος Τσούλαρης, Ανδρέας Λαγος, Μάνος Καρατζογιάννης, Λέανδρος Ταλιώτης, Βαγγέλης Ρήγας, Αντώνης Ζιώγας, Ανδρέας Παπαδάκης.
Και φυσικά εγώ που κάνω ένα μικρό παιδάκι, τον Σπίθα, που κλαίει πολύ και θέλει να φάει..

ΠτΘ: Γιατί στην Κομοτηνή αποφασίσατε να κάνετε μείωση στην τιμή των εισιτηρίων..
Δ.Π.:
Η παράσταση δεν επιδοτείται. Με καλύπτει εδώ η ΔΕΠΑΚ δίνοντάς μου τον χώρο, και την αγάπη της. Αντικειμενικά υπάρχουν λειτουργικά έξοδα και αρκετά κόστη. Θεωρώντας ότι είναι ευθύνη των καλλιτεχνών να πηγαίνουν και σε περιοχές που κουβαλάνε μια ευαισθησία και κουλτούρα, -και η Κομοτηνή τα διαθέτει και τα δύο,- θεωρώντας ότι όλη η Ελλάδα πρέπει να βλέπει παραστάσεις και όχι μόνο τα μεγάλα κέντρα και θεωρώντας ότι πρέπει να έρθει όσο το δυνατόν περισσότερο κοινό και σεβόμενος τις οικονομικές ευαισθησίες και θέλοντας να δουν την παράσταση και παιδιά μείωσα την τιμή του εισιτηρίου. Έτσι η τιμή είναι 4.000 δραχμές για τους μεγάλους και 2.500 δραχμές για τα παιδιά. Είναι μία πρόκληση και πρόταση για να τιμήσουν και να δουν την παράστασή μου γιατί για μένα θα ήταν οδυνηρό να μην την δει μια οικογένεια, γιατί δεν ήταν οικονομικά εύκολο.

ΠτΘ: κ. Σπίθα να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία στην Κομοτηνή.
Δ.Π.:
Είναι τιμητικός τίτλος το όνομα, Σπίθας . Θα υπάρξει πρόβλημα για να με γνωρίσετε. Είμαι πιο νέος σήμερα

Α.Π.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.