Ο Μεγαλος Αδελφος στα καυσιμα

Από τις 15 Φεβρουαρίου αναμένεται να ισχύσει νέο καθεστώς στη διακίνηση πετρελαίου θέρμανσης, σύμφωνα με τηλεγράφημα του υπουργείου Οικονομικών προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους φορείς που εμπλέκονται με τη διακίνηση του πετρελαίου. Σύμφωνα μ’ αυτό, προβλέπεται περιθώριο 10 ημερών για την καταβολή του φόρου στο δημόσιο από τις εταιρίες που εκτελωνίζουν το πετρέλαιο θέρμανσης. Με το νέο καθεστώς, εξομοιώνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης. Η εξομοίωση θα ισχύει μέχρι και το επίπεδο της παραλαβής του πετρελαίου από το πρατήριο καυσίμων. Οι καταναλωτές θα εξακολουθούν ν’ αγοράζουν φθηνότερα το πετρέλαιο θέρμανσης, καταβάλλοντας το μειωμένο ειδικό φόρο κατανάλωσης που προβλέπεται και σήμερα.

Ο πρατηριούχος Γρηγόρης Κακαρέλλης μίλησε στον ΠτΘ για τις αλλαγές που θα γίνουν το επόμενο 15νθήμερο στη διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης. Εξήγησε ότι οι ανακοινώσεις είναι μέχρι στιγμής πρόχειρες και το μόνο θετικό είναι ότι οι καταναλωτές δε θα επιβαρυνθούν. «Θα πληρώνουμε εμείς τη διαφορά του φόρου και θα έχουμε να κάνουμε με το υπουργείο Ανάπτυξης, το κράτος και την Εφορεία.

Θα κόβουμε την απόδειξη στον πελάτη ότι παίρνει, για παράδειγμα, 1.000 λίτρα και θα πληρώνει το ποσό μείον το φόρο. Άρα, οι καταναλωτές δεν έχουν να φοβούνται τίποτε, αλλά θα έχουν πίσω τους το κράτος γραφειοκρατίας. Αυτό σημαίνει ότι επάνω σε κάθε απόδειξη θα αναφέρουμε τα ακριβή στοιχεία του πελάτη, ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, ΑΦΜ, πόσα σπίτια παίρνουν πετρέλαιο από τη συγκεκριμένη δεξαμενή, ενώ θ’ αναγράφεται και ο λογαριασμός της ΔΕΗ, δηλαδή ο αριθμός παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά στους ιδιώτες, στα νοικοκυριά. Πρόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να ελέγχει τα τετραγωνικά των σπιτιών, της πολυκατοικίας που παίρνει πετρέλαιο. Για τις δε πολυκατοικίες δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι τώρα εάν θέλουν αναλυτική κατάσταση».

Γκρίζα σημεία

Υπάρχουν, όμως, και άλλα γκρίζα, ήτοι αδιευκρίνιστα σημεία, τα οποία περιέγραψε ο κ. Κακαρέλλης. «Στα μπετονάκια που θα πουλάμε στους ιδιώτες υπάρχει πρόβλημα, γιατί ο πελάτης δεν έχει μαζί του αριθμό ρολογιού της ΔΕΗ. Δεν πιστεύουμε ότι μ’ αυτόν τον τρόπο θα καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο που υποστηρίζουν από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών.

Ένας ιδιώτης δε μπορεί να βγάζει με μπετόνι πετρέλαιο από τη δεξαμενή που είναι όλων και να βάλει πετρέλαιο στο αυτοκίνητο.

Ίσως σε κάποιο βαθμό να σταματήσουν αυτοί που πηγαίνουν στα βενζινάδικα και βάζουν πετρέλαιο θέρμανσης αντί για πετρέλαιο κίνησης (λόγω της μειωμένης τιμής).

Το μόνο που θα μείνει είναι η γραφειοκρατία. Ο κόσμος θα δυσανασχετεί γιατί θα ζητάμε πολλά στοιχεία, τα οποία θα τα καταθέτουμε στο κράτος ανά επτά μέρες, ανά μήνα κι ανά εξάμηνο. Θα κατατίθενται συγχρόνως στο υπουργείο Ανάπτυξης και την Εφορεία ταυτόχρονα, σε δυο ηλεκτρονικά συστήματα που δημιουργήθηκαν. Θα είναι μεγάλη σύγχυση και για μας που θα έχουμε τις επιστροφές του φόρου, τα οποία ποσά θα είναι τεράστια και δυσβάσταχτα. Ο κάθε βενζινοπώλης θα πρέπει να γίνει λογιστής, με τόσα στοιχεία που θα πρέπει να αναγράφουμε σε μια απόδειξη κι όλα αυτά θα ελέγχονται.

Κάποιοι δε δήλωναν σπίτια, κάποια ήταν αυθαίρετα… Όλα αυτά θα εντοπιστούν, γιατί θα υπάρχει πλήρης έλεγχος». Συνυπεύθυνοι, επομένως, πρατηριούχοι και καταναλωτές για τα στοιχεία που θα λαμβάνουν οι πρώτοι και θα καταθέτουν οι δεύτεροι, τα οποία θα πρέπει να είναι τα πραγματικά.

Έρχεται «βροχή», έρχεται «μπόρα»

Στην ερώτηση κατά πόσο υπάρχει ετοιμότητα για να υποδεχτούν τις αλλαγές πρατηριούχοι και καταναλωτές, ο κ. Κακαρέλλης απάντησε αρνητικά, με δεδομένο ότι αναμένονται και διευκρινήσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης που παραπέμπει στο διαδίκτυο για τα «δύσκολα». Βέβαια, το ΥΠΑΝ φρόντισε να εξηγήσει ότι οι πρατηριούχοι θα πληρώνουν την επιστροφή του φόρου.

Το ζήτημα είναι ότι πολλοί πολίτες δεν γνωρίζουν τις αλλαγές και πολλοί που δε θα έχουν ενημερωθεί προηγούμενα για το νέο καθεστώς θ’ αντιδρούν στα όσα θα τους μεταφέρουν οι βενζινοπώλες. «Είναι αναμενόμενο ν’ αντιδράσουν οι καταναλωτές γιατί η γραφειοκρατία είναι μεγάλη. Υπάρχουν πολλοί ηλικιωμένοι, πολλοί αναλφάβητοι, άνθρωποι που δυσκολεύονται να βρουν ακόμη και το ΑΦΜ τους.

Εκτιμώ ότι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα.

Εμείς ως βενζινοπώλες, θα είμαστε αυτοί που θα παιδευτούν περισσότερο από όλους και θα κινδυνεύσουμε να μην πάρουμε και την επιστροφή φόρου. Εάν ένα από τα στοιχεία που θα γράψουμε είναι λάθος δε θα πάρουμε την επιστροφή του φόρου κι αυτό θα είναι δυσβάσταχτο.

Από ό,τι φαίνεται επίσης θα υπάρχουν καθυστερήσεις στο να πάρουμε τα χρήματα. Ανά εβδομάδα, θα κάνουμε συγκεντρωτικές καταστάσεις θα γίνεται έλεγχος από το ΥΠΑΝ, όπως και από την Εφορεία και μέσω της ΔΕΗ και στη συνέχεια θα παίρνουμε την επιστροφή φόρου. Εμείς, όμως, μέσα σε επτά μέρες διακινούμε τεράστια ποσά με κέρδος μόνο 4% στο πετρέλαιο θέρμανσης».

Ο Ομοσπονδία των πρατηριούχων αντέδρασε αλλά χωρίς αποτέλεσμα, από ό,τι φαίνεται. Ο κ. Κακαρέλλης μετέφερε ότι από την Εφορεία τούς παρότρυναν να μπουν στο διαδίκτυο για να βρουν στοιχεία μέσα στις επόμενες 15 μέρες. «Πρέπει να δηλώσουμε άδειες, στοιχεία δεξαμενών στο ΥΠΑΝ για να μας δώσουν αριθμό μητρώου και να μπορούμε να πουλάμε πετρέλαιο, αλλά οι περισσότεροι δε θα τα κάνουν γιατί δεν ξέρουν» περιέγραψε.

Μαρία Αμπατζή

Υ.Γ.: «Στα μπετονάκια που θα πουλάμε στους ιδιώτες υπάρχει πρόβλημα, γιατί ο πελάτης δεν έχει μαζί του αριθμό ρολογιού της ΔΕΗ» μετέφερε ο κ. Κακαρέλλης. Για μια άλλη φορά η πάταξη του λαθρεμπορίου ξεκινάει από τους «έχοντες»…. μπετόνι, στην προκειμένη περίπτωση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.