«Ο λαος θα κρινει ποιος γνωριζει τα προβληματα του τοπου»

Ως πολύ ελπιδοφόρες και σημαντικές, αποτιμά τις επαφές του κλιμακίου της Νομαρχίας Ανδριανούπολης, που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα στην Κομοτηνή, ο αναπληρωτής νομάρχης, κ. Άρης Γιαννακίδης.

Ο κ. Γιαννακίδης, μιλά για μια ανεπίστρεπτη πορεία φιλίας και συνεργασίας με τη γειτονική χώρα που δεν θα κλονίζεται και δεν θα επηρεάζεται από το εκάστοτε επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι σχέσεις των δύο κυβερνήσεων.

Παράλληλα, ο υποψήφιος νομάρχης, αποκαλύπτει ότι το ψηφοδέλτιό του θα αποτελείται από νέα πρόσωπα που δεν φέρουν την ταυτότητα ενός και μόνο κόμματος, αφού όπως υποστηρίζει τα κόμματα οφείλουν να βρίσκονται έξω από την αυτοδιοίκηση.

Απευθύνοντας ένα μήνυμα προς τους συνυποψήφίους του, γιατί όπως τονίζει δεν αντιμετωπίζει κανέναν ως αντίπαλο, μιλά για την ανάγκη γνώσης των προβλημάτων της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης που μπορούν να την υπηρετήσουν καλύτερα εκείνοι που έχουν εμπειρία στον θεσμό και όχι εκείνοι που παρουσιάζονται σαν να προέκυψαν από παρθενογένεση.

ΠτΘ: Πέρα από τα τυπικά που συνήθως λέγονται σε αυτές τις περιπτώσεις, τι νεότερο σε επίπεδο συμφωνιών επιτεύχθηκε από την επίσκεψη της πολυμελούς αντιπροσωπείας της Ανδριανούπολης;

Α.Γ:
Είπα από καρδιάς ότι γράφεται ιστορία και αυτή η ιστορία είναι ανεξίτηλη, έχει μακρά διαδρομή, είναι ένα παιδί που γεννήθηκε πριν από δύο χρόνια και σιγά- σιγά αρχίζει να μεγαλώνει.

Ήταν μια αποστολή με επικεφαλής το Νομάρχη της Ανδριανούπολης, με 4-5 δημάρχους, με τον πρύτανη του αντίστοιχου πανεπιστημίου της Ανδριανούπολης.

Θέλω να σημειώσω ότι υπογράφηκε πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Πρύτανη του ΔΠΘ με τον αντίστοιχο Πρύτανη του πανεπιστημίου της Ανατολικής Θράκης.

Νομίζω ότι και με τη συνεργασία των κοινωνικοοικονομικών φορέων, αρχίζουμε σιγά-σιγά να δρομολογούμε μια σημαντική συνεργασία και υπήρξε ήδη η δέσμευση του κ. Βουγιουκλή ότι στην αντίστοιχη έκθεση της Ανδριανούπολης θα πάρει μέρος και μια αξιόλογη γκάμα ντόπιων επιχειρηματιών, ώστε να αρχίσουν πλέον να γίνονται κοινές ελληνοτουρκικές επιχειρήσεις.

Γνωρίζετε βέβαια ότι η ΕΑΣ έχει συνάψει κάποιες συνεργασίες οι οποίες είναι διαχρονικές. Είναι μια όχι εύκολη διαδρομή, το σημαντικότερο όμως είναι ότι υπάρχει βούληση για συνεργασία.

ΠτΘ: Πως ερμηνεύετε το γεγονός ότι σε μια κρίσιμη περίοδο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι δύο νομοί Ροδόπης και Ανδριανούπολης, προχωρούν στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων τους;

Α.Γ:
Το μήνυμα που θέλαμε να περάσουμε – και αυτό ήταν συναπόφαση-, ήταν ότι έφτασε η ώρα των τοπικών κοινωνιών, δηλαδή αυτό που ονομάζουμε διπλωματία των πολιτών. Είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε με συνεργασία. Είναι μια σχέση που θα εδράζεται σε οικονομικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο πολιτισμού.

Είπα, ότι αυτή η περιοχή θα πρέπει να γίνει σταυροδρόμι συνάντησης πολιτισμών με διαφορετικές αφετηρίες.

Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι υποχρεωμένες να ζούνε ειρηνικά. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλλουμε με όλη μας τη δύναμη.

ΠτΘ: Πότε σκοπεύετε να ανακοινώσετε το ψηφοδέλτιο σας και το πρόγραμμά σας για τις προσεχείς νομαρχιακές εκλογές;

Α.Γ:
Δεν ήρθα χθες στην αυτοδιοίκηση. Ασκώ επί 8 χρόνια καθήκοντα αναπληρωτή νομάρχη και νομίζω ότι έχω μια σημαντική θεσμική παρουσία και μια συμμετοχή στην ανάπτυξη της Ροδόπης.

Θεωρώ λοιπόν, ότι την ίδια υπευθυνότητα θα δείξω και τα επόμενα χρόνια αν η λαϊκή ετυμηγορία μου αναθέσει να είμαι ο επόμενος νομάρχης Ροδόπης.

Το πρόγραμμα ετοιμάζεται επί οχτώ χρόνια και νομίζω ότι η ενασχόλησή μου δείχνει ότι γνωρίζω τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας από τη μακρινή ορεινή Ροδόπη μέχρι την πεδινή και παραλιακή ζώνη.

Οι προεκλογικές μου εξαγγελίες θα έχουν να κάνουν με τα μεγάλα θέματα που απασχολούν το νομό Ροδόπης.

ΠτΘ: Οι υποψήφιοι που θα παρουσιάσετε στον συνδυασμό σας θα προέρχονται μόνο από το ΠΑΣΟΚ ή και από άλλους πολιτικούς χώρους;

Α.Γ:
Θεωρώ δεδομένο ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν ταυτίζεται με τον κομματισμό. Έχω πει σαφέστατα ότι όλοι ανήκουμε σε ένα κομματικό χώρο.

Εγώ όμως έχω ξεχάσει την κομματική μου ταυτότητα εδώ και οχτώ χρόνια.

Δεν προσδιορίζεται ο πολίτης ανάλογα με την κομματική του ένταξη, αλλά μόνο η κοινωνική ανάγκη του πολίτη προσδιορίζει αν θα πρέπει ή όχι να τον βοηθήσουμε και σε αυτόν τον τομέα εστιάζουμε την προσοχή μας.

Δεν ξεχωρίζουμε ούτε κόμματα, ούτε θρησκείες, ούτε άλλα δόγματα. Τονίζω με ειλικρίνεια ότι στο συνδυασμό μου θα υπάρχουν υποψήφιοι που δεν γνωρίζω την κομματική τους ταυτότητα.

ΠτΘ: Πότε θα υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα της συνεργασία σας με τον ΣΥΝ;

Α.Γ.:
Η συνεργασία είναι θέμα θεσμών και υπάρχει τέτοια θεσμική συνεργασία σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο και αναμένονται ανακοινώσεις πολύ σύντομα. Δεν είμαι εγώ όμως εκείνος που θα κάνει τις ανακοινώσεις.

ΠτΘ: Πιστεύετε ότι η κατάληξη των διαπραγματεύσεων θα είναι θετική;

Α.Γ.:
Θεωρώ ότι θα είναι θετική, προσπαθούμε να υπερβούμε την στενή κομματική έννοια σε επίπεδο συνεργασιών και θεωρώ ότι η τοπική αυτοδιοίκηση, πρέπει να απεγκλωβιστεί από τον κομματισμό. Είναι αρνητικό δηλαδή να προτρέχουν τα κόμματα για να εμφανίζουν υποψηφίους.

Όταν κάνεις ένα έργο, δεν το κάνεις για τους νεοδημοκράτες ή για τους πασόκους. Το κάνεις για να καλύψεις μια πολύ μεγάλη ανάγκη, όπως αυτές που αφορούν για παράδειγμα την υδροοικονομία στο νομό.

ΠτΘ: Είστε ικανοποιημένος από το πρόγραμμα της υδροοικονομίας και τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει σε αυτό το επίπεδο; Το νερό είναι υφάλμυρο σε πολλές περιοχές του νομού και αρχίζει να γίνεται δυσεύρετο. Τι κάνετε για όλα αυτά;

Α.Γ.:
Θα επισκεφθώ τον Κάλχα σήμερα, και θα εξετάσω την πορεία των εργασιών και τα δίκτυα διανομής που κατανέμονται από το φράγμα Γρατινής, ενόψει της καπνοσποράς και της καπνοφυτείας των περιοχών του Ομηρικού, του Λαμπρού, του Στυλαρίου και του Καλλυντηρίου.

Αν πριν από λίγα χρόνια πιστεύαμε ότι ο σχεδιασμός της υδροοικονομίας θα εφαρμοζόταν απαρέγκλιτα θα μας χαρακτήριζαν υπερφίαλους.

Ειλικρινά έχουμε ξεπεράσει κάθε όριο αξιοποίησης των επιφανειακών υδάτων. Αναφέρομαι στα έργα των φραγμάτων Γρατινής, Ασκητών, Σιδηροχωρίου, Ιασίου που ξεκίνησε. Θεωρώ ότι για πρώτη φορά γίνεται σωστή αξιοποίηση του δημόσιου χρήματος και σε τοπικό και σε κεντρικό επίπεδο.

Προσπαθούμε να ανακουφίσουμε τον αγρότη. Ήδη ολοκληρώσαμε 60.000 στρέμματα αναδασμού και προχωράμε σε άλλα 30.000 στρέμματα στην ευρύτερη περιοχή ανατολικά της Βιστωνίδας στην περιοχή δηλαδή του Σώστη και των Γιακάδων. Ξεκινάμε σύντομα τα 50.000 στρέμματα στην περιοχή του Ιασίου. Υπάρχει σωστός προγραμματισμός και συγκρίσιμα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι αναδασμοί που έγιναν επί των ημερών μας δεν έγιναν από την ημέρα που υπάρχει η Θράκη και η Ροδόπη.

ΠτΘ: Πώς απαντάτε σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι υπάρχει ανάγκη ανανέωσης προσώπων στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση;

Α.Γ.:
Δεν δέχομαι καταρχάς την έννοια του αντιπάλου. Δεν είμαστε σε αυτές τις εκλογές αντίπαλοι αλλά συνυποψήφιοι. Οι συνυποψήφιοί μου πιστεύω ότι θα έχουν το ίδιο μεράκι και την ίδια αγάπη για αυτή την περιοχή και πιστεύω επίσης ότι αυτή η προεκλογική περίοδος θα χαρακτηριστεί από το ήθος και το ύφος των νέων ανθρώπων.

Εμείς όμως δεν ήρθαμε από το πουθενά, είμαστε γνωστοί στην τοπική κοινωνία και με αίσθημα ευθύνης πιστεύω ότι ο λαός της Ροδόπης θα επιλέξει τον καλύτερο. Είναι αυτονόητο όμως ότι ο υποψήφιος νομάρχης είναι πολύ σημαντικό να έχει μία διαδρομή, να έχει θητεύσει ως δημοτικός ή νομαρχιακός σύμβουλος και να μην προέκυψε όψιμα ως σωτήρας της περιοχής.

Ως γνωστόν, παρθενογενέσεις δεν γίνονται πλέον.

ΠτΘ: Σας ευχαριστώ πολύ.

Α.Γ.:
Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Δάμων Δαμιανός

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.