«Ο κυκλος εργασιων μας δεν πηρε παραταση η αναστολη, XAΘΗΚΕ»

«Γενναία» μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής

Τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση δεν ικανοποιούν πλήρως τους επαγγελματίες. Αυτό φαίνεται διαυγώς από τις επιστολές και ανακοινώσεις που εκδίδουν φορείς με τις οποίες ζητούν επιπλέον μέτρα. Από την παραπάνω διαπίστωση δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση οι επαγγελματίες της Ροδόπης. Γι’ αυτό και οι φορείς της έχουν στείλει σειρά επιστολών και έχουν πραγματοποιήσει παρεμβάσεις ζητώντας επιπλέον μέτρα.  

Πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής, ο οποίος θέλοντας να συμβάλει και να βοηθήσει τους εμπόρους και επιχειρηματίες της πόλης μας που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού κατέθεσε στους αρμόδιους υπουργούς προτάσεις και μέτρα για την ανακούφιση της οικονομίας της περιοχής μας.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά στο αίτημα του προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, και Εργασίας ο Εμπορικός Σύλλογος, «επιβάλλεται η επόμενη μέρα της κρίσης να μπορέσει να βρει την αγορά μας να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και οι καταστηματάρχες να μπορέσουν να ανοίξουν ξανά τα μαγαζιά τους. Για το λόγο αυτό ως διοικητικό συμβούλιο και έχοντας συλλέξει προτάσεις και θέματα των μελών μας βρίσκουμε ότι παρά την εύλογη προσπάθεια της κυβέρνησης έχουν μείνει ακόμη πολλά θέματα ανοιχτά για τα οποία πρέπει να υπάρξει πρόνοια θετική, προς τον οικονομικό κλάδο που τόσα χρόνια βάζει πλάτη στην οικονομική κρίση της χώρας και όπως ονομάζουν όλοι οι ιθύνοντες είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας».

Τα μέτρα που προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής είναι τα εξής:

  • Άμεση ανάγκη θέσπισης ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού για όλους τους εμπόρους επαγγελματίες και αποδέσμευση των λογαριασμών προς στήριξη των επιχειρήσεων.
  • Επιδότηση ενοικίου για όλο τον επαγγελματικό κόσμο τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2020.
  • Διαγραφή των παγίων από τις ΔΕΚΟ και των παροχών καθώς και άρσης της υποχρέωσης πληρωμής καθ ‘όλη τη διάρκεια της την χρονική περίοδο που ισχύουν οι περιορισμοί και ταυτόχρονα να μην γίνονται διακοπές λόγω οφειλών.
  • Αναστολή υποχρεώσεων καταβολής δόσεων προς τράπεζες για έξι μήνες καθώς και στήριξη από το τραπεζικό σύστημα για παράλληλη έκπτωση 50% στα τραπεζικά έξοδα συναλλαγών μείωση επιτοκίου δανεισμού ευέλικτες ρυθμίσεις σε επιχειρήσεις που έκλεισαν ή πλήττονται καθώς και αποδέσμευση της Ασφαλιστικής υποχρέωσης από όλα τα επαγγελματικά ακίνητα.
  • Αναστολή των πλειστηριασμών μέχρι το τέλος της χρονιάς.
  • Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στον εμπορικό κόσμο που αυτή τη στιγμή ψυχορραγεί εν μέσω πανδημίας ο αθέμιτος ανταγωνισμός που έχει προκληθεί από επιχειρήσεις πώλησης τροφίμων και υπεραγορές τροφίμων οι οποίες εκτός των άλλων πωλούν προϊόντα όπως ενδύματα ,υποδήματα, ηλεκτρικές συσκευές ,είδη σπιτιού ,λαμπάδες, βιβλία τετράδια ,γραφική ύλη, εργαλεία τη στιγμή που τοπικά καταστήματα των ειδών αυτών είναι υποχρεωτικά κλειστά . Άμεσα πρέπει να εκδοθεί απόφαση που να αποκλείει τα καταστήματα αυτά από την πώληση άλλων καταναλωτικών ειδών πλην τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης όπως ήδη έχει γίνει και με τις λαϊκές αγορές.
  • Μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση επιχειρήσεων ανάλογα με τζίρο μέγεθος και θέσεις εργασίας με επιδότηση επιτοκίου από το ελληνικό κράτος και περίοδο Χάριτος τουλάχιστον δύο χρόνων. Όσον αφορά την επιστρεπτέα προκαταβολή έχουμε διαπιστώσει ότι αποκλείονται επιχειρήσεις οι οποίες θεωρούνται προβληματικές καθώς και αποκλείονται επιχειρήσεις που δεν έχουν εργαζόμενους.

«Η οικονομία για να μπορέσει να επανέλθει στην κανονικότητα μετά το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού θα χρειασθεί η κυβέρνηση να λάβει γενναία μέτρα και αποφάσεις που θα αφορούν κυρίως τους Μικρομεσαίους Επαγγελματίες που είναι από τους κλάδους που υπέστησαν την μεγαλύτερη οικονομική ζημιά , ο κύκλος εργασιών μας δεν πήρε παράταση ή αναστολή , XAΘΗΚΕ» επισημαίνει κλείνοντας ο Εμπορικός Σύλλογος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.