«Ο κοσμος θελει εργο και επικοινωνια»

Ανθρώπους από διάφορα κοινωνικά στρώματα είχε επιλέξει ο επικεφαλής του συνδυασμού «Νέα Πορεία», δήμαρχος Κομοτηνής Τάσος Βαβατσικλής ώστε να διεκδικήσει για άλλη μια φορά το Δήμο Κομοτηνής στις δημοτικές εκλογές του 2006. Ανάμεσά τους ο Δημήτρης Δημητριάδης, νέος δικηγόρος, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ., ο οποίος αποδέχτηκε την πρόταση του κ. Βαβατσικλή να κατεβεί με τον συνδυασμό «Νέα Πορεία», θέλοντας να προσφέρει τις υπηρεσίες του από τη θέση του δημοτικού συμβούλου -σε περίπτωση που εκλεγεί- ως εκπρόσωπος των Ποντίων Ομογενών.

Ο κ. Δημητριάδης μιλάει σήμερα στον ΠτΘ για την εμπειρία αυτή που του έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσει «τους «τρόπους» των υποψηφίων και των ψηφοφόρων», αλλά και «αρκετούς αξιόλογους ανθρώπους απ’ όλους τους συνδυασμούς».

Όσο για την ήττα της «Νέας Πορείας», δεν αμφισβητεί το έργο που έχει να επιδείξει στο Δήμο Κομοτηνής, τονίζοντας ότι «το έργο του Δημάρχου ήταν μεγάλο», όμως ο κόσμος θέλει και την επικοινωνία. «Οι ψηφοφόροι πιστεύω θέλουν το έργο και την επικοινωνία μαζί. Το ένα χωρίς το άλλο δεν δίνει το απόλυτα καλό αποτέλεσμα. Η επικοινωνία παίζει μεγάλο ρόλο, άλλωστε αυτό φάνηκε σε πολλούς Δήμους με αρνητικά και θετικά αποτελέσματα», όπως υποστήριξε ο ίδιος.

ΠτΘ: Στις τελευταίες εκλογές καταλόγισαν στους Ποντίους Ομογενείς εξαγορά συνειδήσεων την δεύτερη Κυριακή των εκλογών.

Αυτό ισχύει; Κι αν ίσχυε έστω και σε μικρό ποσοστό, σε ποιους λόγους οφείλεται;

Δ.Δ.:
Όχι, δεν ισχύει. Δεν έγινε καμία εξαγορά συνειδήσεων την δεύτερη Κυριακή των εκλογών στους Πόντιους Ομογενείς. Οι περισσότεροι ψηφοφόροι ψηφίσαν την δεύτερη Κυριακή αυτόν που είχαν ψηφίσει την πρώτη. Όμως μερικοί ψηφοφόροι, όπως και πολλοί άλλοι πολίτες του Νομού μας, την δεύτερη Κυριακή άλλαξαν τον συνδυασμό που υποστήριζαν. Αυτό συνέβη και σε άλλους Δήμους. Απλά οι περισσότεροι ψήφισαν πιο φανερά και έδειξαν ποιον συνδυασμό υποστηρίζουν.

Όσοι ελάχιστοι άλλαξαν τον συνδυασμό και ψήφισαν άλλον, αυτό οφείλονταν στην προσωπική γνώμη του καθενός, για το ποιον θέλει να πιστεύει, και ποιον θέλει να δοκιμάσει. Σημαντικότερο ρόλο έπαιξε πιστεύω ο τρόπος επικοινωνίας που είχαν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι. Οι άνθρωποι επηρεάζονται εύκολα απ’ αυτό, και αφήνουν πολλές φορές σε δεύτερη μοίρα τα πιο σοβαρά έργα.

ΠτΘ: Ποια ήταν η εμπειρία σας από τη συμμετοχή σας ως υποψήφιου δημοτικού συμβούλου στις εκλογές;

Δ.Δ.:
Όπως η κάθε κίνηση, η ενέργεια, η προσπάθεια, έτσι και η εμπειρία μου από τη συμμετοχή ως υποψηφίου δημοτικού συμβούλου στις εκλογές είχε δύο πλευρές, τη θετική και την αρνητική. Τα θετικά ήταν περισσότερα, είχα επικοινωνία με πολλούς ανθρώπους από κοντά, γνώρισα τους «τρόπους» των υποψηφίων και των ψηφοφόρων. Γνώρισα αρκετούς αξιόλογους ανθρώπους απ’ όλους τους συνδυασμούς.

Στα αρνητικά συμπεριλαμβάνονται ότι δεν βγήκε ο συνδυασμός στον οποίο συμμετείχα, και δεν βγήκα δημοτικός σύμβουλος. Θέλησα να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στον Δήμο, στους συμπολίτες μου, να αγωνιστώ στην επίλυση των καθημερινών προβλημάτων, και τώρα δεν θα μπορώ να το κάνω σ’ εκείνο τον βαθμό που ήθελα και μπορούσα. Όμως απέκτησα πολλές εμπειρίες που θα με βοηθήσουν στο μέλλον.

ΠτΘ: Γιατί τελικά δεν επικράτησαν οι νέοι άνθρωποι και δεν ψηφίστηκαν; Ήταν κομβικό σημείο αυτό στην ήττα της «Νέας Πορείας»;

Δ.Δ.:
Σε μια ομάδα πρέπει να υπάρχουν οι παλιοί και οι νέοι, όλοι μαζί. Γιατί αυτές οι ηλικίες αντιπροσωπεύουν και την κοινωνία μας στο σύνολο, τα προβλήματα, τις ανησυχίες, τα πιστεύω και τις ανάγκες όλων. Δεν μπορούν να υπάρχουν μόνο οι παλιοί ή μόνο οι νέοι.

Πράγματι, στις εκλογές του 2006 δεν επικράτησαν σχεδόν καθόλου οι νέοι άνθρωποι. Και αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους, όπως δεν είχαν τον χρονικό περιθώριο που είχαν οι παλαιότεροι, οι οποίοι δούλευαν για τον εαυτό τους τέσσερα και επιπλέον χρόνια. Δεν ήταν αρκετά γνωστοί στην κοινωνία λόγω της ηλικίας τους. Δεν υποστηρίχθηκαν από τους παλιούς, από τους συνδυασμούς τους. Ο «αγώνας», η προσπάθεια μεταξύ των παλαιών και των νέων υποψηφίων δεν ήταν ίσος. Αυτό το γεγονός πάντα ισχύει και σ’ όλους τους θεσμούς, γι’ αυτό και το έργο των νέων είναι δύσκολο. Όμως και οι νέοι, επειδή είναι νέοι, γεμάτοι δύναμη, αισιοδοξία, πάθος, εφοδιασμένοι με τις σύγχρονες αντιλήψεις, τα πιστεύω και τα θέλω τους, εμπειρίες θα τα καταφέρνουν περίφημα.

Δεν νομίζω πως αυτό επηρέασε την ήττα της «Νέας Πορείας». Ο συνδυασμός του κ. Τάσου Βαβατσικλή ήταν ο πιο ισχυρός συνδυασμός μεταξύ των άλλων συνδυασμών, με πολλές δυνατές προσωπικότητες, απ’ όλους τους χώρους και τάξεις. Γι’ αυτό και πήγε τόσο καλά την πρώτη Κυριακή. Βγήκαν σχεδόν όλοι οι παλιοί δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού, όπως ήταν και αναμενόμενο. Μήπως κάπου σ’ αυτό το σημείο οι πολίτες δυσαρεστήθηκαν, από το ότι βγήκαν πάλι οι ίδιοι και ίδιοι, τα ίδια πρόσωπα τόσα χρόνια στο τιμόνι τις εξουσίας του Δήμου και θέλησαν να διαμαρτυρηθούν με την αρνητική ψήφο τους; Ίσως, αν έβγαιναν περισσότεροι νέοι άνθρωποι, τα πράγματα να μπορούσαν να είναι πιο θετικά, ίσως.

ΠτΘ: Η «Νέα Πορεία» είχε επιπλέον να επιδείξει έργο. Ο οικισμός παλιννοστούντων είναι πλέον μια πόλη. Μήπως τελικά οι ψηφοφόροι αντί του έργου προτιμούν την επικοινωνία; Ποια είναι η άποψή σας;

Δ.Δ.:
Αναμφισβήτητα η «Νέα Πορεία» έχει να επιδείξει έργο στο Δήμο Κομοτηνής. Το αναγνωρίζουν νομίζω όλοι οι δημότες μας, ανεξάρτητα σε ποιο πολιτικό χώρο ανήκουν. Έγιναν πολλά έργα. Έγιναν πολλά, βασικά έργα για τον οικισμό. Έχουν να γίνουν, να βελτιωθούν ακόμα αρκετά έργα. Το έργο του Δημάρχου ήταν μεγάλο, όμως ο κόσμος θέλει και την επικοινωνία. Πολλές φορές ο κόσμος προτιμάει την επικοινωνία, και τη μετράει περισσότερο. Οι ψηφοφόροι πιστεύω θέλουν το έργο και την επικοινωνία μαζί. Το ένα χωρίς το άλλο δεν δίνει το απόλυτα καλό αποτέλεσμα. Η επικοινωνία παίζει μεγάλο ρόλο, άλλωστε αυτό φάνηκε σε πολλούς Δήμους με αρνητικά και θετικά αποτελέσματα.

ΠτΘ: Η πολιτική οφείλει να έχει πολιτικά χαρακτηριστικά και να προσπαθεί για μια πιο δίκαιη κοινωνία;

Δ.Δ.:
Ναι, η πολιτική οφείλει να έχει πολιτικά χαρακτηριστικά και να προσπαθεί για μια πιο δίκαιη κοινωνία. Αυτός θα πρέπει να είναι ο σκοπός της πολιτικής. Ο πολιτικός εκλέγεται από τον λαό για να ασκήσει την πολιτική υπέρ του γενικού, ανώνυμου συνόλου. Να πράττει αντικειμενικά.

Με την ευκαιρία που μου δίνετε θέλω να ευχαριστήσω από την καρδιά μου όλους αυτούς που μου εμπιστεύτηκαν την ψήφο τους, αλλά και αυτούς που δεν με ψήφισαν για διάφορους προσωπικούς τους λόγους.

ΠτΘ: κ. Δημητριάδη, σας ευχαριστούμε.

Δ.Δ.:
Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.