«Ο κοσμος στρεφεται στην εκμαθηση της Τουρκικης Γλωσσας»

Με τον Γιώργο Μπατσολάκη, Υπεύθυνο Σπουδών στο Κέντρο Ξένων Γλωσσών του Ομίλου «ΕΥΡΩΟΡΙΖΩΝ» συνομιλεί σήμερα ο «Κόσμος». Mε σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Derby στο Τμήμα: «Διοίκηση Επιχειρήσεων» και με μεταπτυχιακό στο Τουριστικό Τομέα ο κ. Μπατσολάκης δραστηριοποιείται σήμερα στην Κομοτηνή στον τομέα της διδασκαλίας των Ξένων Γλωσσών. Κάνει λόγο για ιδιαίτερη στροφή στην εκμάθηση της Τουρκικής Γλώσσας, στροφή που σημειώνεται στην Κομοτηνή. Εκατοντάδες φοιτητές από άλλα σημεία της χώρας που σπουδάζουν στα Τμήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, αλλά και ντόπιοι Χριστιανοί σπεύδουν στα Φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών για να μάθουν να μιλούν και να γράφουν τα Τουρκικά . Πληρώνουν 800 έως και 1000 ευρώ το χρόνο για να μάθουν όχι μια «συνηθισμένη» ξένη γλώσσα, όπως: Αγγλικά, Ισπανικά, Ιταλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, αλλά τα Τούρκικα. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο Σπουδών του Ομίλου «ΕΥΡΩΟΡΙΖΩΝ» κ. Γιώργο Μπατσολάκη: « Οι ευρωπαϊκές γλώσσες τα Ισπανικά, τα Γερμανικά, τα Ιταλικά δεν προσελκύουν μεγάλο ενδιαφέρον σε αντίθεση με τα Ισπανικά και τα Τουρκικά που βρίσκονται σε άνοδο».

Σημειώνεται ενδιαφέρον στην περιοχή για την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας;

Ναι, το ενδιαφέρον, όμως, έχει άμεση σχέση με την αγορά εργασίας. Οι προσλήψεις γίνονται μέσω ΑΣΕΠ και δίνονται επιπλέον μόρια για τη γνώση μιας ξένης γλώσσας που γνωρίζει κάποιος. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ξένη γλώσσα και οι Υπολογιστές πλέον.

Ποιοι σπεύδουν να μάθουν μια ξένη γλώσσα;

Φοιτητές που θέλουν να πιστοποιήσουν τη γνώση της Ξένης Γλώσσας, Εργαζόμενοι, Στρατιωτικοί και Αστυνομικοί. Αναζητούν όλοι τους περισσότερα εφόδια.

Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας;

Ναι, μαθητές ηλικίας και άνω των 50 χρόνων. Έρχονται όχι για το πτυχίο, αλλά για τη γνώση της γλώσσας, για ένα ταξίδι, για να βοηθήσουν τα παιδιά τους.

Ποια γλώσσα έρχεται πρώτη στις προτιμήσεις των μαθητών σας;

Τα Αγγλικά κυριαρχούν στο χώρο.

Για την εκμάθηση των τουρκικών δείχνουν ενδιαφέρον;

Λόγω περιοχής αρκετός κόσμος στρέφεται στα Τούρκικα, κυρίως φοιτητές που έρχονται από άλλα σημεία της Ελλάδος και θεωρούν μια καλή ευκαιρία να μάθουν την τουρκική γλώσσα.

Και οι λεγόμενες «ευρωπαϊκές γλώσσες»;

Οι Ευρωπαϊκές Γλώσσες, τα Γαλλικά, τα Γερμανικά, τα Ιταλικά δεν προσελκύουν μεγάλο ενδιαφέρον σε αντίθεση με τα Ισπανικά και τα Τουρκικά που βρίσκονται σε άνοδο στις προτιμήσεις των σπουδαστών όπως σας είπα.

Προβλέπεται να σημειωθούν αλλαγές στο εγγύς μέλλον;

Με τη βάση του 10 θα στραφούν πολλοί στα Πανεπιστήμια του Εξωτερικού, οπότε προσδοκάμε ότι θα έχουμε αύξηση του αριθμού των φοιτητών στα Τμήματα εκμάθησης των Ξένων Γλωσσών. Προς το παρόν είναι τα Τούρκικα και τα Ισπανικά που έχουν ζήτηση.

Πόσο εύκολα και γρήγορα τα μαθαίνει κανείς;

Ένας ενήλικας, σε δυο χρόνια, από αρχάριος φτάνει στο επίπεδο του Lower, το Β2 όπως λέγεται. Σ’ ένα χρόνο έχει ένα ικανοποιητικό επίπεδο συνομιλίας, σε δυο χρόνια μπορεί να το αποδείξει και σε τρία αποκτά και το ανώτερο πτυχίο που του δίνει την επάρκεια να διδάξει.

Πόσα χρήματα δαπανά κανείς;

800 ευρώ ετησίως.

Οι μεγάλοι είναι επιμελείς μαθητές;

Οι μεγάλοι μαθητές σε αντίθεση με τους νεαρούς είναι πολύ επιμελείς. Δεν τους πιέζει κανείς, έρχονται με ξεκάθαρους στόχους να πάρουν το πτυχίο για τη δουλειά τους ή για το διαγωνισμό στο οποίο θέλουν να συμμετάσχουν. Ύστερα πληρώνουν οι ίδιοι τα δίδακτρα και θέλουν ανταπόκριση στα λεφτά τους, έχουν αίσθηση των οικονομικών δυσκολιών και το πόσο δύσκολα βγαίνουν τα χρήματα στις μέρες μας.

Έχετε ζήσει στο εξωτερικό, οι ευρωπαϊοι εταίροι μας νοιάζονται για να μάθουν μια ξένη γλώσσα, τόσο, όσο οι Έλληνες;

Οι ευρωπαίοι δεν νοιάζονται να μάθουν μια ξένη γλώσσα για να πάρουν πτυχίο και δεν το συνδέουν με την αγορά εργασίας. Θέλουν, ίσως, κάποιοι να μάθουν μια ξένη γλώσσα για να διαβάσουν βιβλίο, να ακούσουν μουσική, να ταξιδέψουν σε άλλη χώρα. Οι Άγγλοι έχουν την εντύπωση ότι τις άλλες γλώσσες δεν χρειάζεται να τις μάθει κανείς, τις μιλούν λίγοι

Στις προτιμήσεις των Κομοτηναίων ποιες γλώσσες έρχονται πρώτες;

Σε τοπικό επίπεδο, τα Αγγλικά , τα Τούρκικα και τα Ισπανικά

Εσείς πόσες γλώσσες μιλάτε;

Μιλώ μόνο Αγγλικά.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.