Ο κοσμος καιγεται και η ΓΣΕΕ ανακρουει πρυμνα

Μπορεί η εργασιακή δυσαρέσκεια να εξαπλώνεται σε όλη τη γηραιά ήπειρο, μπορεί χθες να είχαμε πανευρωπαϊκή κινητοποίηση, αλλά οι… πατέρες των εργαζομένων στην Ελλάδα έχουν αντίθετη άποψη!

«Δεν σκοπεύουμε να απεργήσουμε σύντομα», διαμηνύει μέσω πρακτορείου «Reuters» προς… ξένους επενδυτές ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, θεωρώντας το μνημόνιο τετελεσμένο γεγονός. «Έχουμε κάνει τόσες πολλές απεργίες, παρ’ όλα αυτά οι σκληρές πολιτικές -αυτές που προβλέπονται στο μνημόνιο των ΕΕ και ΔΝΤ- έχουν εφαρμοστεί και δεν υπάρχουν προφανείς εναλλακτικές λύσεις», δηλώνει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ. «Δεν υπάρχουν σχέδια για γενική απεργία στο άμεσο μέλλον» προσθέτει, επικρίνοντας έμμεσα τον συνεχιζόμενο απεργιακό οίστρο της ΑΔΕΔΥ: «Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν αισθανθεί μεγάλες περικοπές μισθών και την πιο βίαιη επίθεση κατά των δικαιωμάτων τους. Η τακτική και η στρατηγική τους είναι σεβαστή αλλά δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε», τονίζει. Όπερ μεθερμηνευόμενο μπορεί και να σημαίνει «κάναμε μερικές απεργίες για τα μάτια του κόσμου, τώρα… κόφτε το και δεχτείτε το μνημόνιο ως δεδομένο»!

Η ΓΣΕΕ φαίνεται να επιλέγει τις «νεκρές» επετειακές απεργιακές συγκεντρώσεις ανά μήνα (και αν), την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη οι κοινωνίες αντιδρούν… Όσο για τη χθεσινή πανευρωπαϊκή διαμαρτυρία, η ΓΣΕΕ επέλεξε να «συμμετάσχει» με την ηχηρή απουσία της (μέσω των «παραστάσεων διαμαρτυρίας» που σύντομα εκτρέπονται στα γειτονικά ουζερί…)… Πάντως, ο κ. Παναγόπουλος κάνει λόγο για εξωθεσμικού τύπου αντιδράσεις, αν η κυβέρνηση δεν πάρει μέτρα για την αντιμετώπιση του θέματος της υψηλής ανεργίας: «Φοβάμαι ότι αν δεν το αντιμετωπίσουμε, η ανεργία θα γίνει τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα το οποίο θα οδηγήσει σε αντιδράσεις που δεν θα ακολουθούν τις θεσμικές διαδικασίες… Αντιδράσεις των ανθρώπων που πλήττονται και δεν έχουν άλλο τρόπο να αντιδράσουν».

Γεγονός είναι ότι ο κόσμος της εργασίας έχει κάθε λόγο να αισθάνεται πανταχόθεν στριμωγμένος, αλλά και προδομένος από τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία που την ώρα της κρίσης λειτουργεί ως… αποσβεστήρας κραδασμών. Από τη μια η αδυναμία συμμετοχής σε κάθε απεργία όταν σε κάθε νοικοκυριό «πονάει» ακόμη και η παραμικρή απώλεια του συρρικνωμένου εισοδήματος. Και από την άλλη η διάχυτη αίσθηση κοροϊδίας από κομματικοποιημένους συνδικαλιστές, που αργότερα ποζάρουν σε θώκους και δίπλα σε όσους «πολεμούσαν»… Οι φραστικές και έργω επιθέσεις σε συνδικαλιστές αλλά και στον ίδιο τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ και τα όσα –καθόλου κολακευτικά- ακούγονται στους χώρους δουλειάς και στα καφενεία, είναι πια παροιμιώδη…

Π. Μαγαλιός, «Εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω…»

Με αυτή τη φράση απαντά στα παραπάνω ο πρόεδρος του ΕΚΚ Παντελής Μαγαλιός, εξηγώντας: «Ό,τι κοινωνία και λαό έχουμε, ανάλογες είναι και οι κυβερνήσεις, οι συνδικαλιστές, η αστυνομία, όλα. Δεν είμαστε τίποτε διαφορετικό, η κοινωνία είναι έτσι… Αν και, βέβαια, το θέμα είναι πολύπλοκο και συνοψίζεται στο ότι δεν πρέπει να υπάρχει κομματισμός στο συνδικαλιστικό κίνημα. Τα κόμματα πρέπει να μένουν στην άκρη, ο κυβερνητικός συνδικαλισμός είναι κακός».

Ο κ. Μαγαλιός εκτιμά ότι «ο ιδιωτικός τομέας είναι διαφορετικός από τον δημόσιο που δέχτηκε και τη μεγαλύτερη επίθεση» και κάνει λόγο για «έχθρα» που υπάρχει με τους δημόσιους υπάλληλους: «Δεν είναι σωστό αλλά υφίσταται και οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα λένε ότι δεν κάνουν απεργία για τον δημόσιο. Όπως και να ‘χει, δεν μπορείς να φθείρεις τον κόσμο με τις κινητοποιήσεις, αλλά την κατάλληλη στιγμή πρέπει να έχεις τον στρατό έτοιμο». Όσο για την οπισθοχώρηση που σάλπισε ο Γιάννης Παναγόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΚΚ δηλώνει: «Καμία οπισθοχώρηση και καμία υποταγή. Μας λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα, αλλά θα πρέπει να τα βρουν. Εμείς προσπαθούμε με διάλογο, αφού δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές».

Τέλος, ο συνομιλητής μας συνοψίζει: «Δεν μπορώ να κάνω αγώνα και να έχω αντίπαλες παρατάξεις να κάνουν το παιχνίδι τους. Γιατί έτσι, θ’ αναγκαστώ μοιραία να κάνω κι εγώ το παιχνίδι μου… Θα πρέπει ν’ αποβάλλουμε τα κόμματα από το συνδικαλιστικό κίνημα και να δούμε τι θα κάνουμε»…

Α. Μπεμπεκίδης, «Θα βγει μπροστά ο κόσμος και καλά θα κάνει!»

Θαρρετά και μονομιάς καταθέτει την άποψή του ο προσκείμενος στην κυβερνητική ΠΑΣΚΕ πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ξάνθης Άγγελος Μπεμπεκίδης: «Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που έχουν γίνει τόσες πολλές απεργίες μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, με τόσο λίγα όμως αποτελέσματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά, για τις οποίες η κυβέρνηση δεν έλαβε καθόλου υπόψη της τις θέσεις αλλά και τις αντιδράσεις των εργαζομένων. Αν σε αυτά συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι βιώνουν δύσκολες καταστάσεις -οι οποίες σίγουρα θα επιδεινωθούν- αλλά και την ανεργία που καλπάζει και σύντομα θα έχουμε ένα εκατομμύριο ανέργους, είναι λογικό οι εργαζόμενοι να αντιδράσουν αφού αυτοί θα τα νιώσουν όλα αυτά πρώτοι στο πετσί τους. Αν εξαιτίας όλων των παραπάνω, οι συνάδελφοι νιώσουν ότι δεν εκφράζονται μέσα από τις υφιστάμενες συνδικαλιστικές δομές όπως η ΓΣΕΕ, είναι ελεύθεροι να οργανωθούν από μόνοι τους διαφορετικά, μέσα από σωματεία, ομοσπονδίες ή εργατικά κέντρα. Άλλωστε σε πολλούς χώρους παρατηρείται το φαινόμενο ο κόσμος πλέον να βγαίνει μπροστά από τις ηγεσίες του και να προπορεύεται. Αυτό είναι λογικό να συμβεί και στον συνδικαλισμό. Αν όμως τελικά οι εργαζόμενοι βγουν μπροστά και ξεπεράσουν τις συνδικαλιστικές τους ηγεσίες, εκτός του ότι θα κάνουν πάρα πολύ καλά να το πράξουν, θα πρέπει τότε όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και αναφέρομαι σε πολιτικούς, συνδικαλιστές, εργατικά κέντρα, ακόμη και στον εαυτό μου, σαν πρόεδρο του ΕΚΞ. Το μόνο που ελπίζω είναι οι αντιδράσεις αυτές να μην εκτροχιαστούν και εκτραπούν σε καταστάσεις δυσάρεστες συνολικά για την κοινωνία αλλά και για τους ίδιους τους εργαζόμενους…».

Ο καιρός θα δείξει…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.