Ο κορωνοιος και οι επιπτωσεις του στον αθλητισμο της Ροδοπης

Πώς η πανδημία επηρεάζει τους συλλόγους της περιοχής και ποια πρέπει να είναι η επόμενη ημέρα

Όπως είναι απόλυτα φυσικό, ο αθλητισμός και οι ομάδες της Ροδόπης δεν θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστες από την κρίση και τις επιπτώσεις του κορωνοϊού. Παρόλα αυτά οι περισσότερες ετοιμάζονται για τη νέα σεζόν παρότι κινούνται σε αχαρτογράφητα νερά σχετικά με το τι μέλει γενέσθαι με τα πρωταθλήματα αλλά και το πόσο ασφαλές πλαίσιο μπορούν να διεξάγονται οι προπονήσεις.

Είναι γνωστό πως οι ομάδες στο επίπεδο που βρίσκονται οι σύλλογοι της Ροδόπης έχουν τις εξής πηγές εσόδων: Εισιτήρια διαρκείας και μεμονωμένα εισιτήρια, Χορηγίες, Χοροεσπερίδες ή λαϊκές βραδιές, Ακαδημίες και λοιπές δράσεις.

Σε όλα τα παραπάνω προστίθεται η ιδιαιτερότητα που έχει η Ροδόπη στη στελέχωση των ομάδων, καθώς οι περισσότερες διαχρονικά στηρίζονται στο φοιτητικό στοιχείο, που φέτος είναι άγνωστο αν πάρουν το δρόμο της επιστροφής στην πόλη μας καθώς είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι θα πραγματοποιηθούν δια ζώσης μαθήματα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Οπότε αμέσως γεννάται θέμα βιωσιμότητας και λειτουργίας των συλλόγων.

Μετά από εκεί παρότι οι περισσότεροι σύλλογοι εξέδωσαν κάρτες ενίσχυσης, είναι εξαιρετικά δύσκολο τουλάχιστον μέχρι τέλους του 2020 να δούμε αγώνες με θεατές στις κερκίδες. Οπότε οι ομάδες στηρίζονται στην αγάπη και το φιλότιμο των φιλάθλων, που ήδη βλέπουν στις οικογένειες τους και τον οικογενειακό προϋπολογισμό τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Οι επιχειρήσεις έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό από τον Μάρτιο και έπειτα και είναι πολύ δύσκολο να στηρίξουν – ακόμα και αν το θέλουν πολύ – τις ομάδες του συλλόγου καθώς αυτήν την στιγμή γίνεται μάχη επιβίωσης. Οπότε ένα ακόμα έσοδο αποτελεί όνειρο απατηλό για την ερχόμενη σεζόν για τις περισσότερες ομάδες.

Για πανηγύρια, λαϊκές βραδιές, χοροεσπερίδες δεν τίθεται πλέον ούτε λόγος ενώ άγνωστο είναι το τι θα συμβεί με τις ακαδημίες των συλλόγων καθώς αρκετοί γονείς έχουν εκφράσει ήδη την ανησυχία τους και τις επιφυλάξεις τους ως προς τη συμμετοχή των παιδιών σε ομαδικά αγωνίσματα. Και αυτό όχι επειδή δεν εκτιμούν τους συλλόγους, που κάνουν μεγάλη προσπάθεια με απολυμάνσεις και μέτρα προστασίας να παρέχουν την απαιτούμενη ασφάλεια αλλά κυρίως γιατί σε αυτά τα αθλήματα είναι αδύνατο να τηρηθούν οι αποστάσεις.

Δυστυχώς το 2020 μοιάζει με έτος επιβίωσης και πραγματικά όποιοι καταφέρουν να βγουν νικητές σε αυτόν τον «Μαραθώνιο» θα βάλουν βάσεις για βιωσιμότητα και ανάπτυξη δεκαετιών. Για τον λόγο αυτό θα ήταν ίσως χρήσιμο σε επίπεδο δήμων να δημιουργηθούν Επιτροπές αθλητισμού και στήριξης των συλλόγων, που θα επιβλέπουν την κατάσταση και θα στηρίζουν στο βαθμό του δυνατού τους συλλόγους. Γιατί ο αθλητισμός δεν είναι απλά μία διέξοδος, είναι ένα ασφαλές καταφύγιο από τις προκλήσεις της καθημερινότητας.

Και επειδή ουδέν κακόν αμιγές καλού, πάντα από κάθε κρίση πρέπει να γεννάται μία ελπίδα, ίσως ήρθε η ώρα και στη Ροδόπη να δούνε έμπρακτα τη νέα εποχή κατάματα, να επενδύσουν στις υποδομές, τις ακαδημίες, το ντόπιο στοιχείο και να στηριχθούν σε αυτό, προκειμένου να έχουν στέρεες βάσεις για το μέλλον. Αλλά και το ντόπιο στοιχείο να αρπάξει την ευκαιρία, να δουλέψει και να μην στηριχθεί όπως έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν στην εντοπιότητα και στις ευκαιρίες που θα πάρει λόγω καταγωγής.

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.