Ο κορωνοιος χτυπησε… και τον κανονισμο αρδευσης του Δημου Μαρωνειας Σαπων

Καθυστερεί λόγω αδυναμίας συνεδρίασης της αρμόδιας διαπαραταξιακής επιτροπής

Προσπάθησε ξανά πρόσφατα ανεπιτυχώς να τον περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο η διοίκηση

Στην αναμονή ξανά μπήκε ο κανονισμός άρδευσης του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών, μιας και ακόμα μια προσπάθεια της διοίκησης να εγκριθεί αυτός από το Δημοτικό Συμβούλιο τελικά έπεσε στο κενό, με την αντιπολίτευση να παραπέμπει στην διαπαραταξιακή επιτροπή που έχει δημιουργηθεί για την σύνταξή του, η οποία όμως ουσιαστικά έπαυσε τις εργασίες της την περίοδο του κορωνοϊού.

Κανονισμός άρδευσης συντάσσεται από τους Δήμους, όπως ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών, που διαθέτουν αρδευτικές γεωτρήσεις, από τις οποίες αρδεύονται αγροκτήματα του. Το Δημοτικό Συμβούλιο το 2011 είχε εγκρίνει κανονισμό για συγκεκριμένους οικισμούς, όμως πλέον θα πρέπει να συνταχθεί κανονισμός άρδευσης ο οποίος θα αφορά όλες τις γεωτρήσεις του Δήμου.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 27ης Φεβρουαρίου 2020 είχε τεθεί σα θέμα η Ψήφιση του Κανονισμού Άρδευσης αλλά αποσύρθηκε με σκοπό να δημιουργηθεί μία Διαπαραταξιακή Επιτροπή ώστε να συζητήσουν και να αποφασίσουν για το τελικό σχέδιο του Κανονισμού.

Κατόπιν τούτου είχε δημιουργηθεί μία επιτροπή αποτελούμενη από τέσσερις δημοτικούς συμβούλους, ένα από κάθε παράταξη, η οποία συνεδρίασε σε ολομέλεια δύο φορές, έφτασε σ' ένα ικανοποιητικό σημείο τις εργασίες, υποβλήθηκαν από τα μέλη τις προτάσεις αλλά δεν ολοκληρώθηκε η οριστική λήψη αποφάσεων λόγω της πανδημίας.

Στο μεταξύ όμως φέρεται να υπήρξε προφορική όχληση του Εισαγγελέα προς το Δήμαρχο για το θέμα του κανονισμού, για αυτό και αυτός, θεωρώντας επιτακτική την ανάγκη να προχωρήσει ο Δήμος σε έκδοση του Κανονισμού Άρδευσης παρέπεμψε το θέμα στο αρμόδιο συλλογικό όργανο του Δήμου, την Επιτροπή Ποιότητα Ζωής για τη λήψη της απόφασης.

Τι προβλέπει ο κανονισμός

Ο κανονισμός προσδιορίζει τη σχέση του Δήμου και των παραγωγών ως προς τη χρήση των γεωτρήσεων και του αρδευτικού δικτύου που ανήκουν στο Δήμο Μαρωνείας-Σαπών για την άρδευση των καλλιεργειών με στόχο την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία του δημοτικού δικτύου άρδευσης, την ορθολογική χρήση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων που διατίθενται για την άρδευση γεωργικών καλλιεργειών και την αειφόρο διαχείριση και προστασία των υδατικών πόρων της περιοχής σύμφωνα με τους όρους συμφωνιών σε Εθνικό και Περιφερειακό επίπεδο.

Στον κανονισμό άρδευσης περιλαμβάνονται διατάξεις με τις οποίες προσδιορίζονται η διάρκεια της αρδευτικής περιόδου, οι προϋποθέσεις για τη σύνδεση των καταναλωτών με το δημοτικό δίκτυο άρδευσης, οι κανόνες χρήσης του δικτύου και του νερού άρδευσης, οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των χρηστών του δικτύου, τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις των υδρονομέων άρδευσης,

Επίσης καθορίζονται τα αρμόδια δημοτικά όργανα στα θέματα άρδευσης, το γενικό πλαίσιο για τον καθορισμό και την επιβολή των τελών άρδευσης, καθώς και οι απαγορεύσεις και οι παραβάσεις, τα αναλογούντα για κάθε παράβαση πρόστιμα, καθώς και τα αρμόδια δημοτικά όργανα για την επιβολή, βεβαίωση και είσπραξη προστίμων.

Επιστροφή στην διαπαραταξιακή επιτροπή

Το θέμα όμως δεν εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, με τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης να ψηφίζουν υπέρ της αναβολής λήψης απόφασης επί του θέματος μέχρις ότου η διαπαραταξιακή επιτροπή του Δήμου συνεχίσει και ολοκληρώσει το προπαρασκευαστικό έργο που της ανατέθηκε για την κατάρτιση και ψήφιση του Κανονισμού Άρδευσης του Δήμου.

Έτσι πλέον θα πρέπει, το επόμενο διάστημα, να προχωρήσει στην διεξοδική μελέτη και αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης στις δημοτικές αρδευτικές γεωτρήσεις, καθώς και πραγματοποίηση επαφών με την τοπική κοινωνία, προκειμένου τα πορίσματά της που θα εξαχθούν από τη διαδικασία αυτή να συμπεριληφθούν στο σχέδιο του Κανονισμού Άρδευσης του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών που θα εκπονήσει η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου.

Με δεδομένηόμως την εκ νέου αναζωπύρωση της πανδημίας του κορωνοϊού στην περιοχή μας, θεωρείται αρκετά δύσκολο η επιτροπή να ολοκληρώσει τις εργασίες της, τουλάχιστον μέχρι να βελτιωθούν οι συνθήκες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.