Ο Κωνσταντινος Σιμιτσης για τις πολιτικες αντιδρασεις στο νεο Διεθνες Πανεπιστημιο

«Από τους βουλευτές μας περιμένουμε θέσεις και όχι στείρα άρνηση»

Αυστηρό μήνυμα προς του βουλευτές της Περιφέρειας ΑΜ-Θ που αντιδρούν στην ενσωμάτωση  του ΤΕΙ ΑΜ-Θ στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και κατ’ επέκταση στην ίδρυση ενός, όπως τον χαρακτηρίζει, νέου μεγάλου φορέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στέλνει με ανακοίνωσή του υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Κωνσταντίνος Σιμιτσής.
 
Στην ανακοίνωση αυτή ο ίδιος θέτει ερωτηματικά σε σχέση με όσους αντιτίθενται στο προαναφερθέν σχέδιο, ερωτηματικά που όπως υπογραμμίζει ενστερνίζονται οι Δραμινοί και οι Καβαλιώτες, εκφράζοντας την πεποίθηση πως η δημιουργία ενός νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος είναι αποτέλεσμα της ανωτατοποίησης των ΤΕΙ που έλαβε χώρα το 2001 και έρχεται να επιβεβαιώσει τη φήμη και το κύρος των περισσοτέρων εξ αυτών.
 
Επισημαίνει δε ότι οι βουλευτές της περιοχής θα πρέπει να λειτουργούν με αφετηρία το υπό διαμόρφωση πλαίσιο στην εκπαίδευση, και θα πρέπει να προτάσσει από εδώ και πέρα τα ήδη υφιστάμενα προβλήματα «ουσιαστικής» όπως την χαρακτηρίζει εκπαίδευσης, τονίζοντας πως «από τους βουλευτές μας περιμένουμε θέσεις και όχι στείρα άρνηση». 

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής: 

Απορίες και αλγεινή εντύπωση προκαλούν στους Καβαλιώτες και τους Δραμινούς όσοι δηλώνουν αντίθετοι με τη ενσωμάτωση του ΤΕΙ ΑΜΘ στο Διεθνές Πανεπιστήμιο και την ίδρυση ενός μεγάλου φορέα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή μας. Είναι αντίθετοι με τη διαδικασία, όπως έλεγαν και για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής;  Ή θεωρούν πως οι Σχολές και τα Τμήματα του ΤΕΙ δεν είναι πανεπιστημιακής περιωπής; -τότε όμως γιατί προτάσσουν τη συνένωση με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ως καλύτερη λύση;
 
Το νέο Πανεπιστήμιο έρχεται ως αναγκαία συνέπεια της ανωτατοποίησης των ΤΕΙ, που συνέβη το μακρινό 2001 (Ν. 2916/2001). Επιβεβαιώνει τη φήμη και το κύρος που τα περισσότερα έχουν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια ως εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα. Και επικυρώνει μια μακρόχρονη διαβούλευση που συνέβη σε καθεστώς αυτονομίας και διοικητικής αυτοτέλειας από τις διοικήσεις των ιδρυμάτων που συνενώνονται.
 
Η ουσιαστική δουλειά για τους βουλευτές της εκάστοτε συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης θα πρέπει να έχει αφετηρία το νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται. Για να θέσουν από δω και πέρα τα ζητήματα της ουσιαστικής εκπαίδευσης, της υποχρηματοδότησης, της αναιμικής έρευνας, της υπολειτουργίας των Σχολών ελλείψει διδακτικού προσωπικού, της αξιολόγησης προσωπικού και Ιδρυμάτων, του ελέγχου της λειτουργίας των πάσης φύσεως Κολλεγίων, της δυνατότητας των ΑΕΙ να ιδρύουν τμήματα με δίδακτρα για ημεδαπούς και αλλοδαπούς σπουδαστές. Από τους βουλευτές μας περιμένουμε θέσεις και όχι στείρα άρνηση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.