Ο Καθηγητης Συμεων Μηναιδης μιλησε για το Δημοκριτο

Η επίσημη έναρξη των φετινών Ελευθερίων Θράκης έγινε το βράδυ της Παρασκευής στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της νομαρχίας Ροδόπης με την ομιλία του Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Νομικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Συμεών Μηναΐδη «Οι συνιστώσες του δημοκρατικού πολιτεύματος κατά τον φιλόσοφο Δημόκριτο τον Αβδηρίτη».

Η ατομική θεωρία και οι αρχές της δημοκρατίας έδειξαν να ενδιαφέρουν το κοινό που παραβρέθηκε, καθώς η επικαιρότητα της φιλοσοφίας είναι χαρακτηριστική.
Ο κ. Μηναΐδης ανέφερε σε κάποιο σημείο ότι για τον Δημόκριτο η πολιτική αποτελεί την πληρέστερη και συνθετότερη τέχνη, γι’ αυτό και η διδασκαλία της θα πρέπει να γίνεται με την ενδεικνυόμενη αφοσίωση και να ανατίθεται σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν υποβληθεί στη δοκιμασία του κοινωνικού πόνου. «Μόνον αυτοί είναι οι πλέον κατάλληλοι να διδάξουν τι αξίζει η ανθρώπινη οντότητα, όχι μόνο στην ατομοκεντρική αλλά και στην κοινωνική της διάσταση».

Ο ομιλητής εξήγησε αρχικά τους λόγους για τους οποίους επέλεξε τους πολιτειολογικούς οραματισμούς του Δημόκριτου: «Πρώτον γιατί αποτελεί γέννημα της Θρακικής γης, του οποίου η συμβολή τόσο στην επιστήμη της φυσικής, όσο και της πολιτικής δεν έχει, δυστυχώς, αναδειχθεί στον ενδεικνυόμενο βαθμό.

Δεύτερον γιατί υπήρξε πρωτοπόρος ερευνητής αλλά και θαρραλέος διαδότης αρχών και ιδεών, που όχι μόνο για τα χρόνια που έζησε αλλά και τη σύγχρονη εποχή αποτελούν παλίνδρομο σημείο αναφοράς και διαλογισμού. Τρίτον γιατί προσφέρω τις υπηρεσίες μου σ’ ένα πνευματικό ίδρυμα που φέρει το όνομα του Δημόκριτου και θεωρείται πνευματικός φωτοδότης και φορέας ανάπτυξης και ευημερίας της περιοχής μας».

Στη συνέχεια ο κ. Μηναΐδης μίλησε για την ατομική θεωρία του Δημόκριτου, ο οποίος συγκαταλέγεται στους προσωκρατικούς φιλοσόφους.

«Σύμφωνα με την ατομική θεωρία, κάθε πράγμα του φυσικού κόσμου δεν είναι μια συμπαγής και μονοσήμαντη ύπαρξη, αλλά σύνθεση μικρών σωματιδίων, τα οποία ονομάζονται «άτομα», επειδή είναι, κατ’ αρχήν, άτμητα. Παράλληλα, είναι, εγγενώς, αμετάβλητα, ακατάβλητα, άφθαρτα και πλήρη. Οι ιδιότητες στις οποίες διαφέρουν είναι μόνο το σχήμα και η διάταξή τους στο κενό (το οποίο αποτελεί μια μυστηριώδη οντότητα ή άρνηση της ουσίας). Τα άτομα, λόγω της βαρύτητάς τους, βρίσκονται σε μια ακατάπαυστη περιστροφική κίνηση, που έχει τον χαρακτήρα της δίνης, η οποία και στάθηκε γενεσιουργός αιτία των πάντων και δημιουργός μιας ισορροπίας που διακρίνει την περιβάλλουσα τον άνθρωπο φύση.

Τα πρωτογενή αυτά σωματίδια αναπτύσσουν μεταξύ τους συγκρουσιακές σχέσεις, οι οποίες όμως κατατείνουν στην ανάδειξη διαλεκτικών συνθέσεων, που έχουν τον χαρακτήρα είτε της δημιουργίας νέων αναρίθμητων κόσμων είτε της ανανέωσης των υπαρχόντων.

Όσο πληρέστερη είναι η γνώση μας για τα άτομα τόσο εμβριθέστερη και εναργέστερη είναι η γνώση μας για τις δομές της πραγματικότητας, μεταξύ των οποίων σημαίνουσα θέση κατέχουν οι πολίτες και η πολιτεία».

Μ.Α.

Υ.Γ. Η ομιλία του κ. Μηναΐδη θα δημοσιευτεί σε επόμενο φύλλο του ΠτΘ γιατί δεν μπορεί να διακοπεί η ροή του λόγου και των επιχειρημάτων και φυσικά δεν γίνεται να δοθεί περιληπτικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.