«Ο κ. Μπιντερμαν και οι εμπρηστες» εκαναν πρεμιερα στην σκηνη του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνης

Άννυ Μαχαιροπούλου, υπεύθυνη Θεατρικού Εργαστηρίου ΔΗΠΕΘΕ – σκηνοθέτης «Ένα ανατρεπτικό έργο, το οποίο ανοίγει τα πέπλα που μπορούμε να έχουμε για την κοινωνία μας και για τον μέσο άνθρωπο»

Η πρώτη παράσταση του Τμήματος Ενηλίκων του Θεατρικού Εργαστηρίου του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής έκανε χθες πρεμιέρα, δοκιμάζοντας φέτος για πρώτη φορά τις δυνάμεις του σε κάτι διαφορετικό από ό,τι τους έχουμε συνηθίσει.
 
Το έργο «Ο κ. Μπίντερμαν και οι εμπρηστές» είναι ένα ανατρεπτικό έργο του Ελβετού συγγραφέα Μαξ Φρις, ο οποίος μέσα από αρκετές δόσεις χιούμορ επιχειρεί να καταδείξει τα «σφάλματα» της κοινωνίας, τις κυβερνήσεις, την αστική τάξη, τους εφησυχασμούς και τις ασφάλειες μας, τις ψευδαισθήσεις και τις αξίες μιας καταρρέουσας κοινωνίας.
 
Ένα βαθιά πολιτικό έργο που αποκαλύπτει την τραγωδία της κοινωνίας μ ας, που παρά το γεγονός ότι γράφτηκε το 1953, σαν μία μεταπολεμική παραβολή, φαντάζει τρομακτικά επίκαιρο.
 

Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος της επιλογής του από την υπεύθυνη του θεατρικού εργαστηρίου του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής κ. Άννυ Μαχαιροπούλου η οποία υπογράφει και την σκηνοθεσία της παράστασης, μαζί με το γεγονός ότι όπως ανέφερε η ίδια μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» τα μέλη του εργαστηρίου ήθελαν «να πουν το κάτι παραπάνω μέσα από αυτό που κάνουν».
 
Η ίδια χαρακτήρισε το έργο σαν μία «γροθιά στο στομάχι» για τα όσα συμβαίνουν για εμάς, με εμάς ή και χωρίς εμάς, στη σημερινή πραγματικότητα. Μία παράσταση στοίχημα για τα μέλη του Τμήματος Ενηλίκων του Θεατρικού Εργαστηρίου του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, που έχουν ωστόσο δώσει δείγματα γραφής και θεατρικής παιδείας, η οποία θα ακολουθηθεί από τρεις ακόμα παραστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των παραστάσεων του εφηβικού και παιδικού τμήματος του εργαστηρίου αλλά και τη θεατρική μεταφορά του έργου του Αλέκου Σακελλάριου «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης»  σε συνέχεια της περσινής μεγάλης επιτυχίας του «Μπακαλόγατου».
 
«Ο κ. Μπίντερμαν και οi εμπρηστές», είναι ένα ανατρεπτικό έργο, το οποίο στην ουσία ανοίγει τα πέπλα που μπορούμε να έχουμε για την κοινωνία μας και για τον μέσο άνθρωπο. Παρόλο που είναι σκληρό έργο, τα μηνύματα δηλαδή που περνάει και που θέλει να δείξει είναι γροθιά στο στομάχι, ο Μαξ Φρις έχει μια καταπληκτική ικανότητα όλο αυτό να το κάνει μέσα από μια ελαφριά διάθεση και από πολύ χιουμοριστική ματιά. Ούτως ώστε ως θεατής να έχεις φάει ολόκληρη γροθιά στο κεφάλι και να μην το έχεις καταλάβει. Το καταλαβαίνεις μετά τι σου συνέβη» τόνισε η κ. Μαχαιροπούλου ερωτηθείσα σχετικά με το περιεχόμενο της παράστασης. «Το έργο δεν δίνει λύσεις» επεσήμανε «σε κάνει όμως να σκέφτεσαι πολλά πράγματα. Μιλάει για την κοινωνία μας, παρά το γεγονός ότι  ο Μαξ Φρις είναι ένα μεταπολεμικός συγγραφέας, και μιλούσε για την περίοδο μετά τον πόλεμο βλέπουμε πως από το 1920 μέχρι τώρα δεν έχει αλλάξει τίποτα. Μόνο το γεγονός αυτό καθ’ αυτό σε βάζει σε τρομερές σκέψεις. Πώς η κοινωνία δεν έχει αλλάξει καθόλου και δημιουργούνται οι ίδιοι κύκλοι συνέχεια και συνέχεια».
 
Άλλωστε σύμφωνα με την ίδια «ο κ. Μπίντερμαν αντιπροσωπεύει τη μεσαία τάξη, αντιπροσωπεύει τον μέσο πολίτη, ο οποίος είναι τόσο εγκλωβισμένος μέσα στα πράγματα που είχε στο μυαλό του, ώστε πραγματικά δεν μπορεί να δει τι γίνεται μπροστά του. Κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του συνέχεια, κρατάει τα προσχήματα, και αυτό το ίδιο γίνεται η παγίδα μέσα στην οποία καταστρέφεται». 

«Τα μέλη του Εργαστηρίου δέχτηκαν το έργο με χαρά γιατί ήθελαν να πουν κάτι παραπάνω με αυτό που κάνουν» 

Ερωτηθείσα σχετικά με την επιλογή της παράστασης η ίδια επεσήμανε πως αυτή αποτέλεσε τον «αντίποδα» στην δεύτερη πιο «ανάλαφρη και εμπορική» παράσταση του Τμήματος Ενηλίκων που θα ακολουθήσει στις 29 Μαΐου μέχρι τις 3 Ιουνίου «Ο φίλος μου Λευτεράκης».
 

«Ακριβώς επειδή μια παράσταση ήταν αυτού του στυλ, δεν ήθελα να έχουμε και μια  δεύτερη παράσταση που να είναι κι αυτή τόσο ανάλαφρη και ίσως με μια εμπορική χροιά. “Ο Μπίντερμαν και οι εμπρηστές” είναι ένα έργο που όταν το διάβασα, ακριβώς  επειδή είδα ότι περιγράφει μια κατάσταση την οποία εγώ έχω ζήσει τώρα, τα τελευταία χρόνια, ήταν σοκαριστικό το πόσο ίδια είναι με το σήμερα η κατάσταση που περιγράφει. Οπότε ήδη οι λόγοι για να επιλέξω το έργο ήταν έτοιμοι» τόνισε χαρακτηριστικά ενώ ερωτηθείσα σχετικά με την αποδοχή του έργου από τα μέλη του εργαστηρίου έκανε γνωστό πως αυτή ήταν θετική καθώς «ήθελαν να πουν κάτι παραπάνω με αυτό που κάνουν». 

«Το άγχος στον κόσμο του θεάτρου είναι μία μόνιμη κατάσταση» 

Η διαφορετική σε σχέση με αυτές των προηγούμενων ετών παράσταση, δεν την γεμίζει παραπάνω άγχος ως προς το τελικό αποτέλεσμα καθώς όπως δήλωσε « το άγχος για τον κόσμο του θεάτρου είναι μία μόνιμη κατάσταση, καθώς κάθε δουλειά που εμπεριέχει την έκθεσή σου στον κόσμο, είναι μια δουλειά που θέλεις να δώσεις τον καλύτερο σου εαυτό και να καταλάβει ο κόσμος τις προθέσεις σου και το τι θέλεις να πεις». Στο πλευρό της έχει και φέτος τον σταθερό της συνεργάτη κ. Γιάννη Καραγκιουλμέζη ο οποίος επιμελήθηκε τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης μετριάζοντας το άγχος της γι’ αυτό το σκέλος της παράστασης καθώς όπως επεσήμανε «η πολύ συνεργασία μας είναι για μένα μια συνεργασία η οποία μου δίνει αρκετή αυτοπεποίθηση ως προς το σκέλος που ανέλαβε, γιατί αυτά που σκέφτομαι και σκεφτόμαστε μαζί ξέρω ότι θα αποδοθούν σωστά και με τον κατάλληλο τρόπο».
 

Σε ό,τι αφορά τις παραστάσεις των υπολοίπων τμημάτων του εργαστηρίου η κ. Μαχαιροπούλου έκανε γνωστό πως στις 9 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η παράσταση  του παιδικού τμήματος που είναι το αγγλικό παραμύθι «Γιατρός Ντουλίτλ» και αφορά στην ιστορία ενός γιατρού που ανακαλύπτει ότι μιλάει με τα ζώα και δείχνει τις περιπέτειές του προκειμένου να γυρίσει ένα κροκόδειλο που ήταν εγκλωβισμένος σε ένα τσίρκο, πίσω στην πατρίδα του την Αφρική, ενώ η αυλαία πέφτει στις 21 και 22 Ιουνίου με την παράσταση του εφηβικού τμήματος «Ο Βασιλιάς και εγώ» για την οποία τρέφει μεγάλες προσδοκίες.

Οι συντελεστές της παράστασης 

Σκηνοθεσία: Άννα Μαχαιροπούλου
Σκηνικά-κοστούμια: Ιωάννης Ν. Καραγκιουλμέζης
Φωτισμοί: Γιάννης Τζατζανάς
 
Παίζουν οι: Ελένη Αλεξοπούλου, Αγησίλαος Βεσεξίδης, Μαρίνος Καραφωτίου, Άρης Κιλιγκαρίδης, Γιώργος Κουκαλιώτης, Παγώνα Κόφα, Μελίνα  Μουρατίδου, Δημήτρης Οικονομίδης, Γεωργία Ριζογαλά, Μαρία Σαρίκα, Εύα Σκότη, Χριστίνα Συκάκη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.