Ο Κ. Αμουτζας σχεδιαζει την αξιοποιηση των Θρακικων Μετεωρων

Τραπέζι στους δημοτικούς υπαλλήλους και τους δημοσιογράφους παρέθεσε το μεσημέρι της Παρασκευής ο δήμαρχος Ιάσμου Κυριάκος Αμούτζας στην ταβέρνα «Αρνεμούσι», έχοντας στο πλευρό του δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, όπως επίσης τους τρεις επικεφαλείς παρατάξεων, τους Ανέστη Βακιάνη, Αντώνη Ρόϊδο και Νίκο Χατζηβασιλείου.

Συζητώντας, στο περιθώριο της εκδήλωσης, με δημοσιογράφους και με αφορμή την παρουσία του αντινομάρχη Κώστα Κατσιμίγα στην εκδήλωση, ο Κ. Αμούτζας έδωσε έμφαση στην ανάγκη ν’ αναδειχθούν τα Θρακικά Μετέωρα, αφού πρώτα γίνουν προσβάσιμα, πρόταση με την οποία συμφώνησε και ο Κ. Κατσιμίγας που γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή.

Η εκδήλωση συνοδευόταν από ζωντανή μουσική και τραγούδι και ήταν μια ευκαιρία για τη διοίκηση και τους εργαζόμενους του δήμου να επικοινωνήσουν σε πιο φιλικό επίπεδο.

Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους, ο κ. Αμούτζας τους αποκάλεσε «φίλους συνεργάτες», γι’ αυτό και φρόντισε να υπάρχουν δυο τυχερά νομίσματα για τους εργαζόμενους κι ένα για τους δημοσιογράφους. Ευχαρίστησε και τους δημοσιογράφους για τη στήριξή τους σε συμβάντα που έγιναν στο δήμο κι έχουν να κάνουν με καιρικά φαινόμενα. Μιλώντας σε κλίμα οικείο, αναγνώρισε ότι έκανε λάθη, τόνισε, όμως, ότι όσα γίνονται έχουν πάντα σαν στόχο το καλό του δημότη και μέσα από τα λάθη μαθαίνουν.

Αυξήσεις στο προσωπικό της Καθαριότητας

Ο κ. Αμούτζας ανακοίνωσε ότι με εισήγηση του προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης Ιάσμου θ’ αναπροσαρμοστούν – προς τα πάνω – οι αμοιβές του προσωπικού της Καθαριότητας. Επίσης, σχεδιάζουν τρεις τριήμερες εκδρομές σε πρωτεύουσες γειτονικών χωρών τα επόμενα τρία χρόνια (Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία). Οι εκδρομές δε θα είναι δωρεάν, θα υπάρχει και μια σχετική συνεισφορά από τους εργαζόμενους.

Ευχήθηκε σε όλους να είναι καλά και να έχουν καλή συνεργασία.

Στη βασιλόπιτα που έκοψαν με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Στέργιο Θεοχαρίδη το τυχερό νόμισμα έπεσε στη νομαρχία Ροδόπης.

Παίρνοντας το νόμισμα, ο Κ. Κατσιμίγας μίλησε για δύο δυσάρεστα περιστατικά, τα οποία όμως είναι αντιμετωπίσιμα. Ο βουλευτής Αχμέτ Χατζηοσμάν νοσηλεύεται με έμφραγμα και ο αναπληρωτής νομάρχη Χρίστος Τσαραμπουλίδης νοσηλεύεται λόγω προβλήματος στη μέση σε άλλο νοσοκομείο.

Θύμισε ότι γνωρίστηκε με πολλούς από τους συνδαιτυμόνες στις πλημμύρες κι έδωσε συγχαρητήρια γιατί στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων καιρικών φαινομένων που γίνονται μια φορά στα 50 χρόνια. «Ο δήμαρχος αγωνίστηκε πάρα πολύ για το θέμα της αποκατάστασης και των αποζημιώσεων» είπε ο αντινομάρχης, ελπίζοντας το ζήτημα να λυθεί.

Από την πλευρά της νομαρχίας Ροδόπης μετέφερε τη σημασία του δήμου Ιάσμου που έχει τον πλούτο του νομού της Θράκης, λόγω των Θρακικών Μετεώρων στην ορεινή Αστραία του δήμου Ιάσμου, ένα έξοχο σύμπλεγμα βράχων που παραπέμπουν στα Μετέωρα.

Ο κ. Κατσιμίγας ενημέρωσε ότι η νομαρχία φέτος έκανε μια ασφαλή σήμανση του ορεινού οδικού δικτύου, ώστε να είναι ασφαλής η κυκλοφορία. «Για φέτος προγραμματίζουμε να βελτιώσουμε τη διαδρομή από τον Ίασμο μέχρι τον Πολύανθο.

Θεωρούμε τον Ίασμο νευραλγικό σημείο του νομού κι έναν ανεξερεύνητο πλούτο για τον οποίο πρέπει ν’ αγωνιστούμε όλοι, για να μπορέσει να αξιοποιηθεί κατά το δυνατόν καλύτερα».

Κ. Αμούτζας: «Έχουμε ένα παραμελημένο χρυσάφι, τα Θρακικά Μετέωρα»

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Κ. Αμούτζας σχολίασε ότι ο Ίασμος είναι από τα πιο ιστορικά χωριά του νομού Ροδόπης και θα πρέπει να ακολουθήσουν ένα συγκεκριμένο σχεδιασμό. «Βρίσκεται εδώ ο κ. αντινομάρχης ο οποίος λατρεύει τη φύση κι έχει μελετήσει τον ορεινό όγκο του δήμου Ιάσμου. Έχουμε ένα χρυσάφι που είναι παραμελημένο. Διαθέτουμε ένα υπέροχο τοπίο, τα Θρακικά Μετέωρα, 12 ζευγάρια γυπαετών, 300 άγρια άλογα και δεν έχουμε τη δυνατότητα πρόσβασης. Εκείνο που θα πρέπει να θέσει σαν προτεραιότητα η νομαρχία είναι σε συνεργασία με το δήμο Ιάσμου ν’ αξιοποιήσει την περιοχή, αφού γίνει προσβάσιμη. Να μπορούν συμβατικά αυτοκίνητα να φτάσουν για ν’ απολαύσουν αυτό το εξαιρετικό κομμάτι που είναι ο ορεινός όγκος. Αν αυτό το «παντρέψουμε» με τη λίμνη που είναι κάτω θα καταλάβουμε ότι η φύση δεν έχει δώσει σε άλλο τόπο τέτοια δείγματα ομορφιάς. Θεωρώ ότι ο Ίασμος είναι το ομορφότερο οικόπεδο που ο θεός έδωσε τουλάχιστον στη Ροδόπη» σχολίασε.

Ο κ. Αμούτζας εξήγησε ότι στόχος τους είναι ν’ ανακοινώνουν το τι έχουν κάνει κι όχι τι προτίθενται να κάνουν και δεσμεύτηκε με περισσότερες ειδήσεις στην πορεία άσκησης των καθηκόντων του.

Κ. Κατσιμίγας: «Το σημαντικότερο έργο των επόμενων ετών το φράγμα του Κομψάτου»

Ο Κ. Κατσιμίγας μίλησε με τη σειρά του για τη σπουδαιότητα των Θρακικών Μετεώρων που αποτελούν προορισμό όχι μόνο σε επίπεδο νομού, αλλά και πανελλαδικά. «Όταν αναδειχθούν τα Θρακικά Μετέωρα θα έχουμε επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό γι’ αυτό και είναι χρέος μας να το αναδείξουμε.

Από πλευράς νομαρχίας, σύμφωνα με τις δυνατότητές μας και τις πιστώσεις που διαθέτει η κεντρική εξουσία στη νομαρχία, θα δώσουμε προτεραιότητα στο να κάνουμε προσπελάσιμη αυτή την περιοχή, τουλάχιστον με συμβατικά αυτοκίνητα.

Ο Ίασμος, είναι ένα κομβικό σημείο του αναπτυξιακού προγράμματος της νομαρχίας κι εκτιμώ ότι το σημαντικότερο έργο που είναι να πραγματοποιηθεί στο νομό τα επόμενα χρόνια είναι αναμφίβολα το φράγμα του Κομψάτου, το οποίο θα γίνει στα 3 χλμ. νοτιότερα του οικισμού Τρίκορφο και η λίμνη θα φτάσει μέχρι την Αστραία. Εκτός από τα ευεργετικά οφέλη που θα έχει για την άρδευση της περιοχής θα γίνει κι ένας τουριστικός προορισμός απίστευτης ομορφιάς που θα συναγωνίζεται τη λίμνη Πλαστήρα στο νομό Καρδίτσας.

Ο πλούτος που υπάρχει στον ορεινό όγκο του δήμου Ιάσμου, του οποίου τα διοικητικά όρια εκτείνονται μέχρι τα βουλγαρικά σύνορα είναι ασύλληπτος. Γνωρίζουμε όλοι ότι το 1/3 του νομού είναι ορεινό και κατοικείται από το 1,5% του πληθυσμού του νομού. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει στο δήμο Ιάσμου. Το 90% των διοικητικών ορίων του εμβαδού του δήμου είναι ακατοίκητη ορεινή περιοχή, πανέμορφη και όλος ο πληθυσμός είναι σ’ αυτή τη στενή λωρίδα γης που βρίσκεται ανάμεσα στις παρειές της Ροδόπης και τη Βιστωνίδα».

Ο Κ. Κατσιμίγας εξήγησε ότι ο νομός έχει μια πλούσια περιοχή στην οποία πρέπει ν’ αναδειχθεί ο ορεινός όγκος, στον Ίασμο, όπως επίσης στο Σώστη και στις Κοινότητες της Οργάνης και του Κέχρου.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.