Ο «Ηροδικος» εγκαινιαζει το τενις σε αμαξιδιο

Παναγιώτης Σαουλίδης, Κωνσταντίνος Διαλεκτόπουλος και Χριστόδουλος Παπαδόπουλος οι τρεις πρώτοι αθλητές του τμήματος αντισφαίρισης με αμαξίδιο, που μετρά μόλις 6 μήνες ζωής …αλλά και διακρίσεις

Με ένα χάλκινο μετάλλιο, μία τέταρτη και μία πέμπτη θέση στις αποσκευές τους γύρισαν από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αντισφαίρισης με αμαξίδιο που διεξήχθη στις 8 και 9 Ιουλίου στο ΟΑΚΑ, οι κ.κ. Παναγιώτης Σαουλίδης, Κωνσταντίνος Διαλεκτόπουλος και Χριστόδουλος Παπαδόπουλος, ήτοι οι πρώτοι τρεις αθλητές του τμήματος αντισφαίρισης σε αμαξίδιο του Αθλητικού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία «Ηρόδικος».
 
Πρόκειται για την πρώτη εμφάνιση του νέου τμήματος του «Ηρόδικου» σε επίσημη διοργάνωση, η οποία και έγινε εφικτή μέσα από τις συντονισμένες προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων, δηλαδή του «Ηρόδικού», του Ομίλου Αντισφαίρισης Καβάλας «Αλέξανδρος», του Αθλητικού Συλλόγου ΑμεΑ «ΙΡΙΣ» Καβάλας και του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής.
 
Η ομάδα του «Ηρόδικου» μετρά άλλωστε μόλις έξι μήνες ζωής και αποτελεί το πρώτο βήμα μίας χρόνιας προσπάθειας των συμμετεχόντων φορέων για την ανάπτυξη του αθλήματος του τένις σε αμαξίδιο στην Βόρειο Ελλάδα και ειδικότερα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. 

Γιάννης Λημνιούδης «Βασικότερο χαρακτηριστικό του τένις, το γεγονός ότι ένας αρτιμελής και ένας αθλητής σε τροχοκαρέκλα μπορούν να συνυπάρξουν επί ίσοις όροις στο γήπεδο» 

Πρόκειται για ένα άθλημα το οποίο προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα όπως εξήγησε μιλώντας στον «ΠτΘ» ο κ. Γιάννης Λημνιούδης, προπονητής του Ομίλου Αντισφαίρισης Καβάλας «Αλέξανδρος» και ένας εκ των πρωτεργατών της προσπάθειας, με βασικότερο όλων το γεγονός ότι ένας αθλητής χωρίς αναπηρία μπορεί να αθληθεί με έναν αθλητή στην τροχοκαρέκλα, επί ίσοις όροις. «Αυτή τη στιγμή οι τρεις πρώτοι μας αθλητές εμπλέκονται κατά τα 2/3 της προπόνησής τους με ενεργούς αθλητές όλων των ηλικιών, όπως επίσης και με ενήλικες οι οποίοι παίζουν τένις για λόγους αναψυχής. Το υπόλοιπο 1/3 της προπόνησής του, αφορά στις υψηλές επιδόσεις τις οποίες επιδιώκουμε και οι οποίες έχουν να κάνουν περισσότερο με το προπονητικό δικό μου κομμάτι. Σε ό,τι αφορά το κομμάτι των επιδόσεων σημαντική παράμετρος είναι η βοήθεια που παρέχεται κατά πρώτον μέσα από τα ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, που μας παρέχει μέσα που δεν θα μπορούσε να φανταστεί ούτε η εθνική ομάδα, όπως ένα εργονομικό κέντρο, από τους Συλλόγου “Ηρόδικος” και “Ίρις” καθώς και από τη διατροφολόγο κ. Ελεάννα Φαρμάκη» επεσήμανε ο ίδιος. 

Αντώνης Καμπάς «Το εγχείρημα αυτό μόνο θετική εξέλιξη μπορεί να έχει, τόσο από την άποψη επιδόσεων των αθλητών όσο και από αυτή της ανάπτυξης και της διάδοσης του αθλήματος» 

Στο κατάλληλο timing «επέρριψε» την εκκίνηση της πρωτοβουλίας αυτής ο αναπληρωτής καθηγητής προπονητικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Αντώνης Καμπάς, εξηγώντας πως η προώθηση του τένις και δη του τένις σε αμαξίδιο απαιτεί και τον κατάλληλο συνδυασμό γεγονότων. « Στο παρελθόν ήμουν προπονητής του τένις και μάλιστα στον ίδιο σύλλογο με τον Γιάννη Λημνιούδη. Από τότε λοιπόν τέθηκαν οι βάσεις για την ανάπτυξη μίας πρωτοβουλίας που θα έχει ως στόχο την ανάπτυξη του τένις ωστόσο περιμέναμε τον κατάλληλο συνδυασμό γεγονότων, που αφορά κυρίως στον συγκερασμό δυνάμεων και φορέων που μπορούν να κάνουν την ιδέα αυτή πραγματικότητα. Αυτό βρέθηκε τόσο μέσα από την στήριξη και την εμπειρία του Συλλόγου “Περπατώ” όσο και μέσω του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, που προσφέρουμε κάτι που αυτή τη στιγμή ενδεχομένως να μην το έχουν και αθλητές υψηλού επιπέδου, την επιστημονική υποδομή για την αξιολόγηση αθλητών με αναπηρία» τόνισε υπογραμμίζοντας ωστόσο πως πρόκειται μόλις για το πρώτο βήμα ενός εγχειρήματος που μόνο θετική εξέλιξη μπορεί να έχει στο μέλλον, τόσο από την άποψη των επιδόσεων των αθλητών όσο και από την άποψη της ανάπτυξης και της διάδοσης του αθλήματος. 

Μιχάλης Ραγκούσης «Οι εξελίξεις ήρθαν να μας προλάβουν και να μας δώσουν την ώθηση να βγούμε μπροστά και να κάνουμε αυτό που συζητούσαμε σε θεωρητικό επίπεδο τόσο καιρό» 

«Η συζήτηση για το τένις γίνεται μεταξύ των ΤΕΦΑΑ και του Ηρόδικου εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Τώρα έτυχε να βρισκόμαστε σε μία χρονική συγκυρία, όπου οι εξελίξεις – λόγω της σχέσης των κ.κ. Καμπά και Λημνιούδη- ήρθαν να μας προλάβουν και να μας δώσουν την ώθηση να βγούμε μπροστά και να κάνουμε πράξη αυτό που συζητούσαμε σε θεωρητικό επίπεδο τόσα χρόνια, να επικοινωνήσουμε τόσο στους αθλητές όσο και σε προπονητές το άθλημα του τένις» επεσήμανε με την σειρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ηρόδικος» κ. Μιχάλης Ραγκούσης για να τονίσει πως «μέσω της δικής μας συμμετοχής δίνεται η δυνατότητα και σε αθλητές ή άτομα με αναπηρία που θέλουν να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν το άθλημα να το κάνουν πράξη».
 
«Έχουμε άλλωστε δύο ανθρώπους, τον κ.Καμπά και τον κ. Λημνιούδη, που έχουν διαγράψει την δική τους πορεία στο άθλημα του τένις, ανθρώπους που έχουν άρρηκτους δεσμούς με την ανάπτυξη του αθλήματος στη χώρα, το οποίο όπως έχω καταλάβει τους τελευταίους μήνες που ασχολούμαστε με αυτό είναι πολύ περισσότερο διαδεδομένο απ’ ό,τι φανταζόμασταν. Πρέπει απλά να το επικοινωνήσουμε και να βρούμε και άλλες τεχνικές λύσεις, οι οποίες στην πορεία θεωρώ ότι θα βρεθούν» συμπλήρωσε ο ίδιος για να υπογραμμίσει πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τις περαιτέρω δράσεις της ομάδας.

Κωνσταντίνος Διαλεκτόπουλος – Χριστόδουλος Παπαδόπουλος: Οι πρωτοπόροι για την ΑΜ-Θ αθλητές του «Ηρόδικου» 

Ο Κωνσταντίνος Διαλεκτόπουλος κατέλαβε την 4η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, αντιμετωπίζοντας στον ημιτελικό τον «συμπαίκτη» του Παναγιώτη Σαουλίδη. Όπως τόνισε ο ίδιος η εμπειρία της συμμετοχής του σε μία τέτοιου μεγέθους επίσημη διοργάνωση, τέσσερις μόλις μήνες, μετά την έναρξή της ενασχόλησής του με το άθλημα, ήταν πολύ σημαντική κυρίως σε ό,τι αφορά την «αναμέτρησή» του εντός του γηπέδου, με καταξιωμένους και πιο έμπειρους αθλητές του χώρου. Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα αποτέλεσε τη δεύτερη στην ουσία συμμετοχή του σε συλλογική διοργάνωση, καθώς η πρώτη ήταν σε ένα διήμερο camp που διοργανώθηκε στην Βουλγαρία, ενώ πλέον βάζει πλώρη για το Διεθνές Τουρνουά που θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα 2 με 4 Σεπτεμβρίου.
 
Η ενασχόλησή του με το τένις προέκυψε από την προτροπή του κ. Λημνιούδη και συνεχίστηκε λόγω των πολλαπλών πλεονεκτημάτων που προσφέρει η γενικότερη ενασχόλησή ενός ατόμου με τον αθλητισμό και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα άτομα με αναπηρία, προεξέχον του οποίου είναι η κοινωνικοποίησή τους.
 
Το γεγονός αυτό, της παρότρυνσης δηλαδή των ατόμων με αναπηρίες να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, επιβεβαίωσε μιλώντας στον «ΠτΘ» και ο κ.Χριστόδουλος Παπαδόπουλος. Ο κ. Παπαδόπουλος κατέλαβε την 5η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, επίσης μετά από λίγους μόλις μήνες προετοιμασίας.
 
«Φέτος ξεκινήσαμε από τα βαθιά για να αποκτήσουμε εμπειρίες και αυτό ακριβώς μας προσέφερε η συμμετοχή μας στο Πανελλήνιο, καθώς παίξαμε με άξιους και πολύ πιο έμπειρους αντιπάλους» υπογράμμισε ο ίδιος υποσχόμενος ότι «έπεται συνέχεια».
 
Άλλωστε όπως επεσήμανε «το βλέπουμε σοβαρά και επιθυμία μας είναι να εξελίξουμε το άθλημα όσο περισσότερο μπορούμε».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.