Ο ηπιος χειμωνας και η αμειψισπορα οι αιτιες της νεκρωτικης ιωσης

Το ενδεχόμενο υψηλότερων τιμών λόγω μειωμένης παραγωγής «ανάσα» για τους παραγωγούς σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης Τ. Παπαδάκη

Θέση για το ζήτημα της νεκρωτικής ίωσης που έπληξε τις καλλιέργειες και της Ροδόπης πήρε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης κ. Τριαντάφυλλος Παπαδάκης με σχετική του ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα του φορέα.
 
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «σε πρόσφατη επιτόπια έρευνα των συναδέλφων γεωπόνων της ΠΕ Ροδόπης, διαπιστώθηκε ότι το 60% έως 90% των καπνόφυτων στα καπνοχώραφα της Ροδόπης έχουν προσβληθεί από ίωση με αποτέλεσμα την κατάρρευση των φυτών. Η προσβολή οφείλεται κυρίως στο θυσανόπτερο του θρίπα (thrips tabaci), που μεταφέρει τον ιό από φύλλο σε φύλλο και φυτό σε φυτό. Η προσβολή δεν υπάρχει μόνο στα καπνά αλλά και στα κηπευτικά και κυρίως στις υπαίθριες τομάτες και μελιτζάνες. Δεν είναι τυχαίο ότι η προσβολή εντοπίζεται κυρίως σε φυτά που έχουν μακρινή καταγωγή την Αμερικανική ήπειρο».
 
Μιλώντας στον «ΠτΘ» ο κ. Παπαδάκης εξήγησε ακόμα πιο λεπτομερώς την δημιουργία του προβλήματος εξηγώντας πως αυτό οξύνθηκε λόγω του ήπιου χειμώνα. «Φέτος είχε ελάχιστες ημέρες που η θερμοκρασία στην Ροδόπη κατέβηκε κάτω από τους 0 βαθμούς κελσίου, ώστε να σκοτωθούν τα ακμαία, τα έντομα δηλαδή του Θρίπα που διαχειμάζει. Δεν σκοτώθηκαν από χαμηλές θερμοκρασίες, και επιβίωσε μεγάλος αρχικός πληθυσμός» σημείωσε εξηγώντας πως πρόκειται για ένα παράσιτο, το οποίο εισέρχεται στα κύτταρα του φυτού και το καταστρέφει συνολικά. Ο ίδιος τόνισε πως η ίωση μπορεί να μεταφέρθηκε ακόμη και από τα φυτώρια, για να σημειώσει πως ένας ακόμα λόγος της υπερπροσβολής ήταν και η μη εναλλαγή καλλιεργειών στα χωράφια (αμειψισπορά) με αποτέλεσμα ο Θρίπας να ενδημεί στο ίδιο το χωράφι. 
 
Αυτός είναι άλλωστε και ένας τρόπος καταπολέμησης του φαινομένου, για το οποίο ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της φυσικής του επίλυσης. «Ας αφήσουμε την φύση να ισορροπήσει μόνη της, γιατί και ο  Θρίπας έχει φυσικούς εχθρούς, και να μην μπούμε σε μία διαδικασία να τα σκοτώνουμε όλα» εξήγησε υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «οι όποιοι ψεκασμοί που έγιναν έπρεπε να γίνουν και στην περιβάλλουσα αυτοφυή βλάστηση όπου πληθυσμοί Θρίπα έβρισκαν καταφύγιο».
 
 
Χρονοβόρα η διαδικασία των αποζημιώσεων μέσω ΠΣΕΑ
 
Κληθείς να σχολιάσει τις λύσεις που έχουν προταθεί ως προς το κομμάτι των αποζημιώσεων ο κ. Παπαδάκης εξήγησε πως στην περίπτωση των αποζημιώσεων μέσω ΠΣΕΑ, πρόκειται για μία «χρονοβόρα διαδικασία» δίχως άμεσο αποτέλεσμα για τους παραγωγούς, καθώς απαιτούνται πολλά βήματα και εγκρίσεις, οι οποίες μπορεί να απαιτούν ακόμα και τρία χρόνια.
 
Η μειωμένη παραγωγή εκτοξεύει τις τιμές
 
«Η οικονομική ζημιά της περιοχής είναι τεράστια» σημείωσε ο ίδιος καταληκτικά για να σημειώσει ωστόσο  ότι λόγω της φετινής μειωμένης παραγωγής οι καπνοκαλλιεργητές ίσως δουν τις εμπορικές τιμές, του καπνού, που θα καταφέρουν να συλλέξουν τελικά, να εκτοξεύονται από τις εταιρείες και έτσι να αποζημιωθούν εν μέρει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.