Ο Ιουνιος φερνει… αναψυκτηρια στις παραλιες Αρωγης και Μεσης

Εκμισθώθηκαν χωρίς «χτυπήματα» οι 7 από τις 8 διαθέσιμες θέσεις

Λιγότερο από μισή ώρα χρειάστηκε ώστε να αποκτήσουν ιδιοκτήτες 7 θέσεις αιγιαλού, που προορίζονται για την εγκατάσταση αναψυκτηρίων στις παραλίες Αρωγής και Μέσης. Στη δημοπρασία, που διενεργήθηκε χθες το μεσημέρι στο δημαρχιακό κατάστημα της Κομοτηνής, οι επαγγελματίες που προσήλθαν για να διεκδικήσουν την εκμίσθωση των τμημάτων ήταν λιγότεροι από τις προσφερόμενες θέσεις. Έτσι στην παραλία Αρωγής έμεινε «ορφανή» μία θέση για καντίνα και ο αντίστοιχος χώρος για ανάπτυξη ομπρελών και ξαπλωστρών, ενώ δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον για τις 2 θέσεις που προορίζονταν για τα θαλάσσια μέσα αναψυχής, μία στην παραλία Αρωγής και μία στην παραλία Μέσης. 

Στα 4.200 ευρώ οι τελικές τιμές εκμίσθωσης φέτος

Για τις θέσεις, που τελικά εκμισθώθηκαν- 6 στην Αρωγή και 1 στη Μέση- το αντίτιμο που θα κληθούν να καταβάλουν οι πλειοδότες τους είναι σε όλες τις περιπτώσεις 4.200 ευρώ. Θυμίζουμε ότι στους όρους διακήρυξης είχε προβλεφθεί ως τιμή εκκίνησης τα 2.000 ευρώ για κάθε χώρο που προορίζεται για καντίνα και το ίδιο ποσό για κάθε χώρο που αφορά στην ανάπτυξη ομπρελών και ξαπλωστρών. Ένεκα της απουσίας μεγάλου ενδιαφέροντος, οι χώροι αυτοί κατακυρώθηκαν με το πρώτο «χτύπημα», στο ύψος των 2.100 ευρώ έκαστος. Τα παραπάνω μεγέθη δε θυμίζουν σε τίποτα τα αντίστοιχα της περσινής διαγωνιστικής διαδικασίας, όπου τα διαδοχικά «χτυπήματα» είχαν εκτοξεύσει τις τιμές εκμίσθωσης μέχρι και στις 22.000 ευρώ. 

Στα ίδια χέρια σχεδόν όλα τα αναψυκτήρια

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σχεδόν όλοι οι πλειοδότες είναι οι επαγγελματίες που λειτούργησαν και πέρυσι τα παραλιακά αναψυκτήρια στην Αρωγή και στη Μέση. Οι δύο διαφοροποιήσεις συνίστανται στην εκμίσθωση μιας θέσης στην παραλία Αρωγής, που πέρυσι δεν είχε εκμισθωθεί, και στην έλλειψη ενδιαφέροντος για τη θέση που βρίσκεται μετά από το δίαυλο, προς την πλευρά του Φαναρίου. 

Πώς η ΕΤΑΔ «τορπίλισε» τον ανταγωνισμό στη δημοπρασία του δήμου

Καταλυτικό ρόλο στην καθίζηση του ενδιαφέροντος εκ μέρους των επαγγελματιών εκτιμάται ότι έπαιξε η προσδοκία της εκμίσθωσης, ίσως με καλύτερους όρους, των τμημάτων παραλίας, που ανήκουν στην ΕΤΑΔ και βρίσκονται δυτικά του διαύλου Φαναρίου. Σε αυτό συνηγόρησε και ο κ. Νικόλαος Θεοχαρίδης, ένας από τους επαγγελματίες που έλαβε μέρος-με ρίσκο, όπως σημείωσε- στη χθεσινή δημοπρασία. «Ακούστηκε ότι θα βγουν πιο φθηνά από την ΕΤΑΔ και μάλλον θα βγουν για περισσότερα χρόνια», σημείωσε ο κ. Θεοχαρίδης, αναφερόμενος στην αναμενόμενη προκήρυξη της εκμίσθωσης 11 θέσεων για αναψυκτήρια στην πλευρά της παραλίας Φαναρίου. «Άρα αυτή η δημοπρασία ήταν ρίσκο για εμάς», επισήμανε, εξηγώντας ότι πήρε την απόφαση να συμμετάσχει λόγω του ότι λειτουργεί ήδη τρία χρόνια το Άνεμος Beach Bar. 

Νικόλαος Θεοχαρίδης «Οσο δεν υπάρχει υποδομή για να μείνει ο τουρίστας, δεν μπορούμε να δούμε και τουρισμό»

Το θετικό, πάντως, για τον κ. Θεοχαρίδη είναι ότι η έλλειψη ανταγωνισμού κράτησε χαμηλά τις τιμές εκμίσθωσης και έτσι, ενώ πέρυσι κατέβαλε 15.000 ευρώ για την εκμίσθωση της θέσης του αναψυκτηρίου, φέτος καλείται να καταβάλει το ποσό των 4.200 ευρώ. Βασική παράμετρος, που θα κρίνει την εξέλιξη της σαιζόν για τους επαγγελματίες της παραλιακής ζώνης, είναι κατά τον ίδιο ο καιρός που θα επικρατεί στη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού. Πέρυσι ήταν αρκετά καλός, όπως παρατήρησε, με αποτέλεσμα να ευνοήσει τη μαζική προσέλευση των λουόμενων στις παραλίες. Δεν ίσχυε το ίδιο όμως και το προηγούμενο καλοκαίρι, που όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, δε συμπληρωνόταν εβδομάδα δίχως να βρέξει.
 
Τέλος, σε ό,τι αφορά το κοινό, στο οποίο απευθύνονται τα αναψυκτήρια της παραλιακής ζώνης της Κομοτηνής, ο κ. Θεοχαρίδης διέκρινε ότι αυτό είναι κατά 90% ντόπιοι και μόλις 10% τουρίστες. Και τούτο, διότι όπως εξήγησε, «είμαστε μια περιοχή, όπου ο κόσμος έρχεται και φεύγει». «Δουλεύουμε περισσότερο με κόσμο από την περιοχή μας», επισήμανε, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι «όσο δεν υπάρχει υποδομή για να μείνει ο τουρίστας, δεν μπορούμε να δούμε και τουρισμό». 

Αλή Αλή «Να μας δώσουν δικαιώματα για να κάνουμε πράγματα στην παραλία και να ευχαριστιέται ο κόσμος»

Από την πλευρά του ο κ. Αλή Αλή, που λειτούργησε το «Aegean beach bar» τα προηγούμενα χρόνια και χθες ανανέωσε την εκμίσθωση της θέσης, ζήτησε την παροχή περισσότερων δικαιωμάτων στους επαγγελματίες και περισσότερη διάρκεια στην παραχώρηση. «Να μας δώσουν δικαιώματα για να κάνουμε πράγματα στην παραλία», τόνισε με έμφαση ο κ. Αλή. «Μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα», συμπλήρωσε, «για να μαζέψουμε κόσμο και να ευχαριστιέται ο κόσμος». Αναφερόμενος στη διάρκεια των παραχωρήσεων, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «αν μας δώσουν για 3 ή για 5 χρόνια θα φέρω μηχανήματα απ’ έξω να κοσκινίζω κάθε μέρα την άμμο». Με τις παρούσες συνθήκες «δεν μπορούμε να κάνουμε επενδύσεις», επισήμανε, αφού υπάρχει το ρίσκο της απώλειας της θέσης το επόμενο καλοκαίρι. 

Στο επόμενο δεκαήμερο η εγκατάσταση και η λειτουργία των αναψυκτηρίων

Όπως και να ‘χει, πάντως, στα 7 τμήματα αιγιαλού που δημοπρατήθηκαν σήμερα, αναμένεται να εγκατασταθούν και να λειτουργήσουν αναψυκτήρια μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Μάλιστα, οι επαγγελματίες έδειξαν διατεθειμένοι να κρατήσουν τις τιμές στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, αγνοώντας και την αύξηση του ΦΠΑ. 

Μανώλης Ταπατζάς «Οι χαμηλές τιμές έχουν και πλεονεκτήματα, γιατί δίνουν τη δυνατότητα στους επαγγελματίες να επενδύσουν περισσότερα»

Τέλος, για τη μία θέση αναψυκτηρίου που έμεινε «ορφανή», καθώς επίσης για τις δύο θέσεις που προορίζονται για θαλάσσια μέσα αναψυχής, η οικονομική επιτροπή του δήμου, που θα συνεδριάσει την Παρασκευή, αναμένεται να αποφασίσει την επαναπροκήρυξή τους. Αυτό θα επιχειρηθεί να γίνει όσο πιο σύντομα γίνεται, εξήγησε ο αντιδήμαρχος Κομοτηνής και πρόεδρος της επιτροπής, που έκανε τη χθεσινή δημοπρασία, κ. Μανώλης Ταπατζάς. Επιπλέον, ο κ. Ταπατζάς, στο σχόλιό του για τα μικρά ποσά, στα οποία «κλείδωσε» η εκμίσθωση των 7 θέσεων,
παρατήρησε πως «αυτό έχει τα πλεονεκτήματά του, γιατί κάποιος ο οποίος συμμετείχε στη δημοπρασία και πήρε αναψυκτήριο με αυτή τη χαμηλή τιμή, θα έχει τη δυνατότητα να επενδύσει σε αυτή τη θέση περισσότερα χρήματα και στην ουσία να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες για τους λουόμενους, δημιουργώντας καλύτερες υποδομές σε σύγκριση με πέρυσι». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.