Ο Ιωακειμ Ιωακειμιδης και η ομαδα του επιστρεφουν στον τοπο του εγκληματος…

«Κος και Κα Παπαπαρασκευά»: Μία αστυνομική κωμωδία με άφθονα ευτράπελα - Οι συντελεστές της παράστασης κάνουν πρόβα τζενεράλε στις σελίδες του «ΠτΘ»

Ηθοποιός, σκηνοθέτης, φωτιστής, σκηνογράφος, πόσα ταλέντα άραγε να χωρέσουν σε ένα πρόσωπο; Ο Ιωακείμ Ιωακειμίδης, ένα από τα πιο χαρισματικά και ταλαντούχα πλάσματα, επέστρεψε για άλλη μία φορά στην Κομοτηνή, για να προσφέρει άφθονες στιγμές γέλιου, αυτή τη φορά σε πολλαπλούς ρόλους, αλλά όχι στην σκηνή.
 
 Υπό τις σκηνοθετικές του οδηγίες λοιπόν φέτος μία ομάδα αξιόλογων ηθοποιών θα παρουσιάσει στο κοινό της Κομοτηνής το νέο θεατρικό του έργο που τιτλοφορείται «Κος και Κα Παπαπαρασκευά».
 
Με αφορμή τις τέσσερις παραστάσεις που θα δοθούν στη Λέσχη Κομοτηναίων στις 24-27 Ιουλίου, ο Ι. Ιωακειμίδης και η ομάδα του, ήτοι Τερψιθέα Χαριτοπούλου, Κωνσταντίνος Κολάτσος, Παναγιώτης Γιαγκίνης, Βασίλης Φραντζόπουλος, Εμμανουέλα Καφετζοπούλου, Αλεξάνδρα Στρουμπή και Κατερίνα  Βουτσά, μίλησαν στον «ΠτΘ» για την πλοκή του νέου έργου, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν αλλά και την ωριμότητα με την οποία πλέον αντιμετωπίζουν τις παραστάσεις τους. 

Η ιδέα για τη δημιουργία του σεναρίου 

Ο Ιωακείμ Ιωακειμίδης ξεκίνησε να γράφει την παράσταση «Κος και Κα Παπαπαρασκευά»  πριν από 2,5 περίπου χρόνια, ενώ όπως επισημαίνει ο ίδιος για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα είχε σταματήσει τη συγγραφή.
 
«Ξεκίνησα να γράφω λίγο πριν τελειώσω από το μουσικό σχολείο. Η ιδέα δεν ξέρω από πού προήλθε. Απλά ξεκίνησα τη συγγραφή. Μετά από την παράσταση “Τα Βαφτίσια” που είχαμε ανεβάσει στο μουσικό σχολείο, η ιδέα της κωμωδίας μου άρεσε πολύ, κι από εκεί πήρα την αφορμή. Αμέσως αναζήτησα πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο συγγραφής μίας κωμωδίας, καθώς γνώριζα μόνο τη δημιουργία ενός σόου, στα οποία κυριαρχεί ο μονόλογος. Η φετινή παράσταση είναι βασισμένη σε μία αντίστοιχη του Ρέι Κούνει. Οι ρόλοι όμως, στο έργο και το σενάριο της παράστασης είναι δημιούργημα δικό μου» τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά. 

«Κος και Κα Παπαπαρασκευά»: μία αστυνομική κωμωδία καταστάσεων με πολλά ευτράπελα 

Κύριοι πρωταγωνιστές της παράστασης είναι η Αναστασία και ο Στέφανος Παπαρασκευάς, ενώ η πλοκή ξετυλίγεται κάπως έτσι: η Αναστασία Παπαπαρασκευά περιμένει τον σύζυγο της, που έχει γενέθλια, για το εορταστικό δείπνο, ενώ παράλληλα έχει προσκαλέσει στο σπίτι και τους κουμπάρους τους, Χάρη και Νικολέτα. Ο Στέφανος όμως αργοπορεί στο μετρό, εκεί μπερδεύει τον χαρτοφύλακα του με έναν άλλον, ο οποίος περιέχει και ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Ο ίδιος, όταν επιστρέφει, προσπαθεί να εξηγήσει στη σύζυγο του την κατάσταση, ενώ προσπαθεί να την πείσει να φύγουν στο εξωτερικό. Δεν υπολόγιζαν όμως την αναπάντεχη επίσκεψη ενός ντεντέκτιβ αλλά και την εμφάνιση μιας δυναμικής ταξιτζού. Μπάχαλο και μπέρδεμα επικρατεί, ενώ οι στιγμές γέλιου ποτέ δεν σταματούν.  
 
Όσον αφορά τους ρόλους και την κατανομή τους, ο ίδιος σημείωσε ότι σε αρχικό στάδιο σκεφτόταν κάπως διαφορετικά τους ρόλους, καθώς προτιμούσε για ορισμένους εξ αυτών να τους αναλάβουν άνδρες ηθοποιοί. Εντούτοις, μιας και οι τελευταίοι είναι κάπως δυσεύρετοι, όπως επισημαίνει εμφατικά, χρειάστηκε να προσαρμόσει τα κείμενα στις νέες συνθήκες. Εξαρχής όμως είχε αντιστοιχήσει στο μυαλό του, τους ρόλους με τα πρόσωπα που επιθυμούσε να τους ενσαρκώσουν, ενώ για πρώτη φορά δεν θα εμφανιστεί επί σκηνής, αλλά προτίμησε να αναλάβει τη σκηνοθεσία, τα φώτα, τη μουσική κ.ά. και γενικότερα να διατηρεί τον έλεγχο εκτός σκηνής. 

Ιωακείμ Ιωακειμίδης «Συνειδητοποιώ πως πολλά από αυτά που έκανα στο παρελθόν ήταν όλα λάθος» 

Η μετάβαση από τον σχολικό χώρο στο πανεπιστήμιο δεν άφησε ανεπηρέαστο τον κ. Ιωακειμίδη, ο οποίος εδώ και ένα χρόνο βρίσκεται στην Αθήνα εμπλουτίζοντας το καλλιτεχνικό του ταλέντο με σπουδές πάνω στο θέατρο, τον χορό και το μιούζικαλ. Ο ίδιος αντιλαμβάνεται ότι έχει εξελιχθεί και έχει εμπλουτίσει τις γνώσεις του, γεγονός που τον κάνει να στέκεται κριτικά απέναντι στις προηγούμενες δουλειές που φέρουν την υπογραφή του. Όπως χαρακτηριστικά λέει «υπάρχει σίγουρα διαφορά με πέρυσι. Γενικά, προσπαθώ να αντλώ υλικό-πληροφορίες από τη σχολή και να τα χρησιμοποιήσω στη δουλειά μου. Θα ήθελα όμως να ασχοληθώ λίγο περισσότερο με την σκηνοθεσία. Το πιο αστείο είναι ότι πλέον συνειδητοποιώ πως πολλά από αυτά που έκανα στο παρελθόν ήταν όλα λάθος. Αυτό φυσικά είναι καλό, καθώς αποδεικνύει την εξέλιξη μου».
 

Πριν ξεκινήσει μία παράσταση, ο κ. Ιωακειμίδης αναφέρει ότι έχει τη συνήθεια να παρακολουθεί για αρκετές φορές αντίστοιχες παραστάσεις. Για παράδειγμα, όταν έχει να ανεβάσει μια μουσική παράσταση συνηθίζει να παρακολουθεί τουλάχιστον για 5 φορές κάποιο μιούζικαλ κ.λπ. Καταφέρνοντας έτσι να αποσπάσει ιδέες, πληροφορίες αλλά και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο, ώστε να βελτιώσει και να εξελίξει τα δικά του έργα, όχι μόνο από την άποψη της ηθοποιίας αλλά και σε ό,τι έχει να κάνει με τα σκηνικά, τους προβολείς κ.ά.
 
Όσο για τα μελλοντικά του σχέδιο ο ίδιος αποκάλυψε ότι «τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί μία μουσική παράσταση με βάση τα λατρεμένα τραγούδια της Disney. Θα πάρω μέρος εγώ, η Εμμανουέλα Καφετζοπούλου και η Λαμπρινή Μάνου. Αργότερα, θα ανεβάσουμε και ένα θεατρικό αφιέρωμα στη ζωή της Edit Piaf που έχει παραχωρήσει ο Καθηγητής μου κ. Μαλισσόβας ενώ ήδη ξεκίνησα να γράφω και μία νέα κωμωδία με όνομα “Επόμενη στάση Ακρόπολη”, που εκτυλίσσεται στο μετρό». 

Τερψιθέα Χαριτοπούλου «Μου αρέσει αρκετά ο ρόλος μου, και πιστεύω ότι ταιριάζω με τη δυναμικότητα που τον χαρακτηρίζει» 

Η Τερψιθέα Χαριτοπούλου, ασχολείται για πέντε και πλέον χρόνια με το θέατρο, καθώς συμμετέχει σε θεατρικό εργαστήρι. Κάθε χρόνο παίρνει μέρος σε παραστάσεις, αλλά, όπως η ίδια τονίζει, είναι η πρώτη φορά που συνεργάζεται με τον κ. Ιωακειμίδη. «Στο έργο υποδύομαι τον οδηγό του ταξί. Μου αρέσει αρκετά ο ρόλος μου, και πιστεύω ότι ταιριάζω με τη δυναμικότητα που τον χαρακτηρίζει. Στην παράσταση μπλέκομαι παντού, έχω ένα μοναδικό τρόπο να το κάνω» μας λέει.
 
Παράλληλα, η κ. Χαριτοπούλου αν και αντιλαμβάνεται ότι οι καθημερινές πρόβες είναι εξαντλητικές, ωστόσο σημειώνει ότι όλοι δουλεύουν σκληρά για ένα αξιόλογο αποτέλεσμα. Όμως, το γεγονός ότι όλοι έχουν δεθεί μεταξύ τους, αλλά και η ευχάριστη ατμόσφαιρα και τα γέλια που επικρατούν στις πρόβες την αποζημιώνουν. Η ίδια τέλος, το μοναδικό που την αγχώνει στις παραστάσεις είναι τα λόγια που χρειάζεται να μάθει. 

Κωνσταντίνος Κολάτσος «Θαυμάζω τον χώρο του θεάματος και ιδιαίτερα τη διαδικασία πίσω από τη σκηνή» 

Ο Κωνσταντίνος Κολάτσος επισήμανε ότι δεν είναι η πρώτη του επαφή με το θέατρο αλλά συμμετείχε για 6 ολόκληρα χρόνια σε θεατρικό εργαστήρι. Στο συγκεκριμένο θεατρικό έργο υποδύεται τον ρόλο του Χάρη, του κουμπάρου του ζεύγους Παπαπαρασκευά. Ο ίδιος όμως, εκτός από την ηθοποιία, ασχολήθηκε και με το τεχνικό κομμάτι της παράστασης, διότι δημιούργησε την αφίσα, το τρέιλερ, αλλά πήρε μέρος και στην επεξεργασία του ήχου. «Έχω μεγάλο πάθος για το θέατρο αλλά και γενικότερα να δημιουργώ. Θαυμάζω τον χώρο του θεάματος και ιδιαίτερα τη διαδικασία πίσω από τη σκηνή» τονίζει.
 
Παράλληλα, ο κ. Κολάτσος χαρακτήρισε εξαιρετική προσπάθεια το έργο, ενώ μίλησε και για το άγχος που τον καταβάλλει λίγο πριν βγει στη σκηνή. «Με πιάνει πάντα άγχος όταν πρέπει να εμφανιστώ μπροστά στο κοινό, αλλά είναι ένα άγχος που όλοι οι ηθοποιοί νομίζω το έχουν. Πιστεύω πως δεν υπάρχει ηθοποιός που να μην αγχώνεται πριν από μία παράσταση». 

Παναγιώτης Γιαγκίνης «Λατρεύω τις δημιουργίες πίσω από τη σκηνή· αυτό με γεμίζει και όχι κάποιος πρωταγωνιστικός ρόλος» 

Ο Παναγιώτης Γιαγκίνης, σταθερός συνεργάτης του Ιωακείμ Ιωακειμίδη, ξεκίνησε και αυτός την πορεία του πίσω από τη σκηνή, συμβάλλοντας με τις γνώσεις του στα τεχνικά ζητήματα. Ο ίδιος όπως και ο κ. Κολάτσος δείχνουν φανερά την προτίμηση που έχουν σε ό,τι έχει να κάνει με το backstage. «Λατρεύω τις δημιουργίες πίσω από τη σκηνή. Είναι ο χώρος μου, αυτό με γεμίζει και όχι κάποιος πρωταγωνιστικός ρόλος. Όταν μου πρότεινε ο Ιωακείμ να παίξω, η αλήθεια είναι ότι ήθελα πολύ να αναλάβω κάποιον ρόλο. Φοβόμουν όμως ότι δεν θα ήμουν καλός, και γι’ αυτό του ζήτησα να είναι αυστηρός μαζί μου. Είναι πολύ διασκεδαστική η όλη διαδικασία, ο διπλός αυτός ρόλος (ηθοποιός-σκηνογράφος)» ανέφερε.
 
Αν έπρεπε να επιλέξει ανάμεσα σε κάποιο θεατρικό ρόλο ή μία θέση στο backstage, σαφέστατα ο ίδιος επισημαίνει ότι θα προτιμούσε να βοηθήσει στις τεχνικές ανάγκες, αν φυσικά δεχόταν και ο κ. Ιωακειμίδης, ωστόσο όπως εξηγεί «εφόσον όμως με παίρνει χρονικά να πάρω κάποιο δευτερεύοντα ρόλο, και αφού ο Ιωακείμ γενικά δυσκολευόταν να βρει ανδρικούς ρόλους, ήμουν ο κατάλληλος, καθώς γνώριζε πολύ καλά εκ των προτέρων τον τρόπο που λειτουργώ».
 
Σχετικά με τα σκηνικά της παράστασης, μνημονεύεται ότι πρόκειται για ένα απλό σπίτι όπου το σαλόνι είναι ο βασικός χώρος δράσης του έργου. Γενικότερα, χαρακτηρίζεται από γεωμετρικά χαρακτηριστικά, τα οποία ενισχύονται με τους προβολείς. «Επειδή πετάγονται άνθρωποι από παντού θέλαμε να έχουμε αρκετό χώρο, οπότε τα σκηνικά έχουν μεγαλύτερη έκταση από πέρυσι. Είναι μια αναβάθμιση του προηγούμενου. Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε προσαρμοστικοί όσον αφορά τα σκηνικά, γιατί οι χώροι όπου εμφανιζόμαστε είναι διαφορετικοί», αναφέρει ο κ. Γιαγκίνης. 

Βασίλης Φραντζόπουλος «Νιώθω πολύ τυχερός που μπόρεσα να ασχοληθώ με το θέατρο» 

Η συνεργασία του Βασίλη Φραντζόπουλου με τον κ. Ιωακειμίδη κρατά ήδη 6 χρόνια. Αν και σπουδάζει μηχανικός υπολογιστών επισημαίνει την αγάπη του για το θέατρο αλλά και την επιθυμία που έχει να φοιτήσει στο Εθνικό Θέατρο. Ο ρόλος που έχει αναλάβει να ενσαρκώσει στην παράσταση είναι αυτός του Στέφανου Παπαπαρασκευά. Σύμφωνα με τη δική του οπτική «ο Στέφανος είναι ένας άνθρωπος σε καλή οικονομική κατάσταση, εργάζεται διαρκώς, είναι όμως κουρασμένος από την καθημερινότητα. Με το πού βρίσκει τον χαρτοφύλακα με τα λεφτά, παίρνει τη σύζυγο του και επιδιώκει να ξεφύγει από όλη αυτή τη ρουτίνα».
 
Πλέον, ο κ. Φραντζόπουλος αντιμετωπίζει τις παραστάσεις κάπως διαφορετικά. «Πιο σοβαρά», το χαρακτηρίζει, ενώ πιστεύει ότι και ο κ. Ιωακειμίδης τις αντιμετωπίζει πιο οργανωμένα και υπό μία ευρύτερη οπτική, ενώ θεωρεί πως το γεγονός ότι η Κομοτηνή είναι μία επαρχιακή πόλη, που δεν έχει τόσο μεγάλο κοινό δεν αποτέλεσε εμπόδιο στην εξέλιξη του. «Η Κομοτηνή καλώς ή κακώς δεν έχει τόσο κοινό που να αποζητά το θέατρο ή τις μουσικές παραστάσεις. Με βοήθησε όμως, πολύ ότι ασχολούμαι με το θέατρο κάθε χρόνο, καθώς δουλεύω παραστάσεις μαζί με τον Ιωακείμ, προσπαθώ συνεχώς να βελτιώνομαι και να αντλώ εμπειρίες, έτσι γίνομαι καλύτερος χρόνο με τον χρόνο. Νιώθω πολύ τυχερός που μπόρεσα να ασχοληθώ με το θέατρο» υπογραμμίζει. 

Εμμανουέλα Καφετζοπούλου: Ο ρόλος της ως Αναστασία Παπαπαρασκευά και η ευθύνη που αισθάνεται απέναντι στο κοινό 

Η Εμμανουέλα Καφετζοπούλου στη φετινή παράσταση δεν έχει αναλάβει μόνο χρέη βοηθού σκηνοθέτη, αλλά και έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους, αυτόν της Αναστασίας Παπαπαρασκευά της συζύγου του Στέφανου, η οποία τον περιμένει με ανυπομονησία για να γιορτάσουν τα γενέθλια του. Σύμφωνα με την ίδια, η Αναστασία είναι ένας πράος και ήρεμος άνθρωπος, όμως μετά από τα ευτράπελα που συμβαίνουν στο τέλος χάνει την ψυχραιμία της.
 
Μόλις της προτάθηκε ο ρόλος, δέχθηκε αμέσως δίχως ενδοιασμούς, καθώς επιθυμούσε να αναλάβει δράση επί σκηνής. Επισημαίνει ότι έτσι άλλαξε η οπτική της συγκριτικά με όταν ήταν ένα απλός θεατής, «γιατί όταν είσαι θεατής, τα βλέπεις όλα στο σύνολο, όμως όταν είσαι μέσα βλέπεις και τις λεπτομέρειες. Μπορώ πλέον να διακρίνω τι πήγε πέρυσι στραβά, οπότε φέτος έχω το περιθώριο να το διορθώσω».
 
Φυσικά, άξιο αναφοράς αποτελεί και η ευθύνη που αισθάνεται ως βοηθός σκηνοθέτη απέναντι στο κοινό αλλά και στους ανθρώπους που τους στήριξαν, επιδιώκοντας να δημιουργήσουν κάτι αξιόλογο που θα συνεπάρει το κοινό. 

Αλεξάνδρα Στρουμπή «Αισθάνεσαι μεγάλη ικανοποίηση με το χειροκρότημα του κοινού» 

H 17χρονη Αλεξάνδρα Στρουμπή ξεκίνησε τη συνεργασία της με τον Ι. Ιωακειμίδη από πέρυσι, ενώ μόλις της προτάθηκε ο ρόλος για το νέο έργο εξέφρασε αμέσως την ανυπομονησία της να ξεκινήσουν πρόβες. «Φέτος χάρηκα πολύ όταν ο Ιωακείμ μου πρότεινε να αναλάβω το ρόλο. Είμαι πολύ χαρούμενη που είμαστε πάλι μαζί. Στο έργο παίζω τη Νικολέτα, την κουμπάρα του ζεύγους Παπαπαρασκευά, η οποία είναι κολλητή της Αναστασίας. Μπορώ να πω ότι είναι αρκετά κουτσομπόλα, ενώ συνεχώς της αρέσει να μπλέκεται εκεί που δεν θα έπρεπε».
 
Αν και τη φόβισε το γεγονός ότι ο φετινός της ρόλος είναι τελείως διαφορετικός με τον περσινό, όμως εξέφρασε την ευχαρίστηση της για το αποτέλεσμα. Η ίδια όπως τόνισε, αν της δινόταν η ευκαιρία θα ήθελε να ασχοληθεί με την ηθοποιία στο μέλλον, αλλά δεν θα επεδίωκε να ακολουθήσει μια ανάλογη επαγγελματική πορεία. Η κ. Στρουμπή δεν μπορεί να λησμονήσει και τα συναισθήματα που της γεννά το χειροκρότημα των θεατών. «Μου άρεσε πέρυσι που εμφανίστηκα στη σκηνή και προέκυψε κάτι εξαιρετικό. Χαίρομαι με το χειροκρότημα του κοινού, αισθάνεσαι μεγάλη ικανοποίηση εκείνη τη στιγμή, ότι όντως χάρη σε σένα κάποια άνθρωποι πέρασαν ευχάριστα». 

Κατερίνα Βουτσά «Γελάμε πολύ και μαθαίνουμε ακόμα περισσότερα» 

Η Κατερίνα Βουτσά θα είναι η αστυνομικός της παράστασης. Όπως εξηγεί η ίδια είναι η πρώτη φορά που θα ανέβει επί σκηνής και προέκυψε μετά την γνωριμία της με τον Ιωακείμ Ιωακειμίδης, ο οποίος αναζητούσε ηθοποιούς. Η ίδια θα υποδυθεί την αστυνομικό, η οποία όπως εξηγεί «με του εμφανίζεται στην σκηνή φέρνει την μεγάλη ανατροπή» την οποία όμως δεν θέλησε να προδώσει.
 
Ερωτηθείσα για την προετοιμασία της παράστασης η ίδια στάθηκε στο πολύ όμορφο κλίμα μεταξύ των συντελεστών αυτής, που δεν περιορίζεται μόνο στο κομμάτι της ψυχαγωγίας, αλλά αποτελεί και μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για «μύηση» στον χώρο του θεάτρου.
 
«Η παράστασή μας είναι μία θεότρελη αστυνομική κωμωδία καταστάσεων μέσα από την οποία επιζητούμε να δώσουμε στον κόσμο την ευκαιρία να περάσει καλά» σημειώνει η ίδια, δηλώνοντας έτοιμη τόσο για την συγκεκριμένη όσο και για μεταγενέστερες παραστάσεις στο μέλλον.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.