«Ο Ηλιος ο Ηλιατορας»

Η Νομαρχία Ροδόπης στα πλαίσια της υποστήριξης των δημιουργών του τόπου μας παρουσιάζει το Λαϊκό Ορατόριο «Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας» σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη και μουσική Θανάση Γκαιφύλλια. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008, στο χώρο του Βυζαντινού Φρουρίου Κομοτηνής, στις 9:00 το βράδυ. Με αφορμή την εκδήλωση αυτή, συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν χθες οι: Άρης Γιαννακίδης, νομάρχης Ροδόπης και Θανάσης Γκαιφύλλιας, συνθέτης.

«Διαχρονική πνευματική παρουσία» της Θράκης χαρακτήρισε τον Θρακιώτη καλλιτέχνη, Θανάση Γκαϊφύλλια, ο νομάρχης Ροδόπης, Άρης Γιαννακίδης, μιλώντας για το εξαιρετικό του έργο, ενώ ζήτησε να συνεργαστεί με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. «Είναι τιμή που αποφάσισε στην ακμή της καλλιτεχνικής διαδρομής του να αφήσει το αστικό κέντρο, την Αθήνα, για να γυρίσει στην περιοχή που αγαπάει, στην Κομοτηνή», είπε ο κ. νομάρχης τονίζοντας ότι η συνεργασία αυτή θα είναι διαχρονική. Απευθυνόμενος στους Κομοτηναίους, τους καλεί να περάσουν μια όμορφη βραδιά την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου, στις 9:00 το βράδυ.

Πριν παρουσιάσει το πρόγραμμα της εκδήλωσης, ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας ευχαρίστησε θερμά τον κ. νομάρχη για την τιμή που του έκανε προτείνοντας την διοργάνωση αυτής της πολιτιστικής βραδιάς στην Κομοτηνή, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε επιθυμία να συνεργαστεί με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση σε πολλούς τομείς. «Για μένα είναι κάτι εξαιρετικό, γιατί νιώθω ασφαλής στον τόπο μου. Πιστεύω ότι έχει ανατραπεί η παροιμία: «Ουδείς προφήτης στον τόπο του». Νιώθω πολύ όμορφα και δημιουργικά». Ακολουθώντας τις εμπνεύσεις του και τις θέσεις του, ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας δεν σταμάτησε λεπτό να παράγει έργο, με αποτέλεσμα να διευρύνει την ομάδα των συνεργατών του, η οποία «έχει μεγαλώσει πάρα πολύ και έχει καταντήσει έως και δυσκίνητη πια».

…Μετά από 20 ολόκληρα χρόνια – όπου για πρώτη φορά είχε παρουσιαστεί στην Κομοτηνή το 1988 «Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας» του Οδυσσέα Ελύτη, στο Βυζαντινό Φρούριο της πόλης – στο ίδιο χώρο παρουσιάζεται την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου, στις 9:00 το βράδυ, με πιο διευρυμένο αυτή την φορά πρόγραμμα. «Βγάλαμε τον «Ήλιο τον Ηλιάτορα» έτσι όπως τον είχα ονειρευτεί», ανέφερε ο κ. Γκαϊφύλλιας, υπενθυμίζοντας ότι είχε παρουσιαστεί φέτος στις 11 Μαΐου, στην Κομοτηνή, στα πλαίσια των «Ελευθερίων Θράκης» και είχε ακολουθήσει η παρουσίαση στην Αλεξανδρούπολη, επίσης στα πλαίσια του εορτασμού της απελευθέρωσης της Θράκης. Αύριο η πολιτιστική αυτή βραδιά θα παρουσιαστεί για τρίτη φορά φέτος για όσους θέλουν να την παρακολουθήσουν, αλλά και για όσους δεν την είδαν καθόλου.

Δεν είναι τυχαία και η ημερομηνία, η 3η Σεπτεμβρίου, που έχει επιλεγεί για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Ο κ. Γκαϊφύλλιας επέλεξε αυτή την ημερομηνία ως μια απαρχή του φθινοπώρου και ως μια Εθνική γιορτή. «Η 3η Σεπτεμβρίου ήταν Εθνική γιορτή και σιγά-σιγά ατόνησε αυτή η ιστορία, ίσως επειδή δεν άρεσε στο Παλάτι. Πιστεύω ότι αυτή την ημέρα έπρεπε να γιορτάζεται η δημοκρατία, γιατί αυτή την ημέρα επιτέλους απέκτησε το θεμέλιο λίθο το ελληνικό κράτος. Η Επανάσταση είχε σκάψει τα θεμέλια και στις 3 Σεπτεμβρίου 1843 οι Έλληνες πίεσαν και απέκτησαν επιτέλους το Σύνταγμα, που έδωσε υπόσταση στο κράτος μας».

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί το Λαϊκό Ορατόριο «Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας» σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη και μουσική Θανάση Γκαιφύλλια, ενώ μετά το δεκάλεπτο διάλειμμα θα ακολουθήσει πλούσιο μουσικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν 46 συνολικά τραγουδιστές κάθε ηλικίας απ’ όλα τα κοινωνικά στρώματα, από τα μικρά παιδιά έως τα άτομα τρίτης ηλικίας. «Αυτή η συνύπαρξη είναι η παραγωγή πολιτισμού», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκαιφύλλιας.

8 εξαιρετικοί σολίστες τραγουδιστές – που παίζουν φυσικά όργανα χωρίς ηλεκτρονικό ήχο – είναι η ορχήστρα που θα παρουσιάσει το πλούσιο μουσικό πρόγραμμα με εξαιρετικά τραγούδια, «με ό,τι καλύτερο υπάρχει στην καλή ελληνική μουσική». Είναι οι: Φάνης Κέκκερης (κλαρίνο), Μαρία Κηπουρού (βιολί), Κυριάκος Κυριαζής (ακορντεόν), Χάρης Τήλιος (μπουζούκι και κιθάρα), Κώστας Γκαιφύλλιας (μπουζούκι και κιθάρα), Τάκης Κεραμέας (μπάσο), Γιάννης Σαββουλίδης (τύμπανα) και Χάρης Κυριατζόγλου (πιάνο). Πρόκειται για τα πρόσωπα του Ηλιάτορα, τα πρόσωπα που εμπνεύστηκε ο Ελύτης, δηλαδή είναι ο Ήλιος, ο αφηγητής, ένα κορίτσι, μια γυναίκα και τέσσερις άνεμοι. Τα τραγούδια διανθίζονται με κείμενο του Θανάση Γκαιφύλλια, ενώ υπάρχει ένας θεματικός άξονας με το καλωσόρισμα του φθινοπώρου και την ημερομηνία της 3ης Σεπτεμβρίου. Να σημειωθεί ότι οι ίδιοι σολίστες θα συμμετέχουν και στο δεύτερο μέρος της βραδιάς.

Ο κ. Γκαιφύλλιας δεν παρέλειψε να τονίσει την εξαιρετική συνεργασία που γίνεται με την Μαρία Περπερίδου, καθηγήτρια φωνητικής και χορωδίας, η οποία είναι επιφορτισμένη με την διδασκαλία της χορωδίας. Υπάρχει η χορωδία με γυναικείες φωνές από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και η μεικτή χορωδία Κομοτηναίων που αποτελείται από τα άτομα όλων των ηλικιών, που στο σύνολό τους αποτελούνται από 30 άτομα.

Τέλος, ο κ. Γκαιφύλλιας απηύθυνε κάλεσμα προς όλους τους συμπολίτες να παρακολουθήσουν αυτή την εκδήλωση.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.