Ο Ηλιας του 16ου

Με μεγάλη επιτυχία έγινε προχθές το βράδυ σε αίθουσα της ODEON Kosmopolis στην Κομοτηνή η avant premiere του έργου «Ο Ηλίας του 16ου», σε σκηνοθεσία του Νίκου Ζαπατίνα, με πρωταγωνιστή τον Πέτρο Φιλιππίδη και δίπλα του ένα αξιόλογο καστ ελλήνων ηθοποιών, όπως ο Θανάσης Τσαλταμπάσης, ο Κώστας Αποστολάκης, η Θέμις Μπαζάκα, ο Τάσος Κωστής, η Νένα Μεντή, ο Λαέρτης Μαλκότσης και ο Γιάννης Τσιμιτσέλης. Η κατάμεστη αίθουσα συμμετείχε «δυναμικά» στην ταινία εκφράζοντας την επιδοκιμασία της για την version της γνωστής ταινίας που είχε χαρίσει πριν χρόνια άφθονο γέλιο με πρωταγωνιστές τους Χρήστο Χατζηχρήστο και Θανάση Βέγγο. Η ταινία θα βγει στις αίθουσες στις 27 Νοέμβρη. Χορηγός προβολής ήταν ο «Παρατηρητής της Θράκης».

Στην παραγωγή της Φίνος Φιλμ το 1959 ο Ηλίας αρχίζει τα χαστούκια στον Θωμά μέσα στο αστυνομικό τμήμα για να πείσει τον πραγματικό αστυνομικό για τις προθέσεις του να εξιχνιάσει το «έγκλημα» της διάρρηξης στο σπίτι του τοκογλύφου αλλά και να καταφέρει να ξελασπώσει τον φίλο του, τον Θωμά και να μην περάσει κάποια χρονάκια στη φυλακή. Ο συνδυασμός χαστούκια, επιχειρήματα «κοινωνικού χαρακτήρα» αποδεικνύεται δραστικός κι εκεί καταγράφονται κάποια από τα πιο ιστορικά κινηματογραφικά χαστούκια που ρίχνει ο Χατζηχρήστος στον Βέγγο σε συνδυασμό με εξαιρετικές ατάκες που τις ακούσαμε και στην τωρινή version.

«Ηλίας: Πεινάγανε και τα παιδάκια σου;

Θωμάς: Πεινάγανε και τα παιδάκια μου…

Ηλίας: Πεινάγανε και τα παιδάκια του, του καψερού. Βρε…

Θωμάς: Ναι!

Ηλίας: Τι ναι, βρε, τι ναι; Είναι κι η μανούλα σου άρρωστη;

Θωμάς: Έχω και τη μανούλα μου άρρωστη…»

Η ιστορία

Τρεις φίλοι, ο Ηλίας, ο Θωμάς και ο Βαγγέλης συναντιούνται στο καφενείο που εργάζεται ο τελευταίος και αποφασίζουν να κάνουν μια κλοπή για να δώσουν προσωρινή λύση στα οικονομικά τους αδιέξοδα και μάλιστα να κλέψουν από τον «κλέφτη», ήτοι τοκογλύφο αφεντικό του τρίτου, ο οποίος φυλάει σε μια αρβύλα τιμαλφή και μετρητά, για «ώρα ανάγκης». Μόνο που είναι άσχετοι από το σπορ και το μόνο σχέδιο που κάνουν είναι να μείνει στη συντροφιά του κυρ Λάμπρου του τοκογλύφου ο Βαγγέλης – ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα κι εγχειρίζεται την επόμενη η γυναίκα του ανασφάλιστη – το βράδυ της διάρρηξης για «ξεκάρφωμα» και για να τον παρακολουθεί.

Η ληστεία βρίσκεται σε εξέλιξη, ο Ηλίας που είναι ντυμένος αστυνομικός – με μια στολή του ξαδέρφου του Θωμά- μπλέκεται άθελά του σε μια υπόθεση κλοπής μιας μπιζουτιέρας στην οποία καλείται θέλοντας και μη να επέμβει ως όργανο της τάξης για να την εξιχνιάσει κι εκεί αρχίζει το γαϊτανάκι του παραλόγου που βγάζει άφθονο γέλιο. Η κυρία που υποτίθεται ότι της έκλεψαν τη μπιζουτιέρα (Μπαζάκα) κι έχει μετατρέψει το σπίτι της σε χαρτοπαικτική λέσχη αφήνει να εννοηθεί ότι την κλοπή της ανύπαρκτης μπιζουτιέρας την έκανε η συμπαθής υπηρέτρια που κατέβηκε από το χωριό της για να δουλέψει τίμια.

Στο Τμήμα της περιοχής όπου καταλήγουν, ο Ηλίας ισχυρίζεται ότι ανήκει στη δύναμη ενός άλλου αστυνομικού τμήματος, του 16ου και απλώς έτυχε να περνά από τη γειτονιά (την έξοχη Πλάκα) … Αλλά και ο Θωμάς θα συλληφθεί τυχαία και θα οδηγηθεί στο Τμήμα, καθώς παραδίδει τα κλοπιμαία σ’ έναν αληθινό αστυνομικό, θεωρώντας ότι είναι το φιλαράκι του ο Ηλίας.

Ο Ηλίας θα καταφέρει να φέρει στην επιφάνεια την αλήθεια για την «κλοπή» και την ενοχή της «κυρίας» του καλού κόσμου, αποδεικνύοντας την αθωότητα της κοπέλας.

Το φινάλε επιφυλάσσει μια γλυκιά έκπληξη για τους τρεις φίλους, γλυκιά σαν σοκολατάκι.

Στη νέα εκδοχή του «Ηλία» έχει γίνει μια πολύ καλή προσαρμογή στα σημερινά δεδομένα, με έμφαση στην επικαιρότητα του μαρτυρίου που ζουν οι δανειολήπτες, οι οποίοι βρίσκονται καθημερινά ανάμεσα στη Σκύλα και τη Χάρυβδη, ήτοι τράπεζες (ανεπίσημα τοκογλύφοι) και αυθεντικοί τοκογλύφοι. Πολύ καλές και οι αναφορές στην «δωρεάν υγεία» που δεν επιτρέπει σ’ έναν φτωχό να εγχειριστεί ή να κάνει εξετάσεις χωρίς να περιμένει 1,5 μήνα στις λίστες του ΙΚΑ.

Τα οικονομικά του Ηλία ισχνά και οι παρεμβάσεις που επιχειρεί ο φίλος του ο Θωμάς (Θανάσης Τσαλταμπάσης) πολύ καλές, πλην όμως αδύναμες να τον βοηθήσουν μια και θέλει 40 χρόνια με αισιόδοξους υπολογισμούς για να μη χρωστά στις τράπεζες.

Στους «δυο» τοκογλύφους δεν χωρεί μεν τρίτος, αλλά μπαίνει σαν κερασάκι στην τούρτα μια κυρία του λεγόμενου καλού κόσμου, η οποία έχει επενδύσει στην τσόχα όσα χρήματα θα χρειαζόταν αρκετές οικογένειες για να ζήσουν αξιοπρεπώς για χρόνια κι όταν εξαντλούνται οι ιδέες για κάλυψη των εξόδων της δίνει στον διάσημο τοκογλύφο κύριο Λάμπρο ένα έξοχο μονόπετρο της κολλητής της. Κι ενώ οι «φτωχοί» σκοτώνονται να βρουν λύσεις για να επιβιώσουν οι πλούσιοι «σκοτώνουν» κοσμήματα με 10.000 ευρώ μετρητοίς για να τα ρευστοποιήσουν στην «ιερή Πάρνηθα» ή στο σπίτι τους!

Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η καλή κοινωνία κλέβει πιο εύκολα, από το φτωχό προσωπικό (χρωστούν τρεις μισθούς στην υπηρεσία τους) ή τους φίλους τους (ένα μονόπετρο, 300 ευρώ κι ό,τι έχουν ευχαρίστηση) και μένει και ατιμώρητη, μια και ….ο σύζυγος της κυρίας είναι σημαίνον πρόσωπο της κοινωνίας της Αθήνας.


Ο Πέτρος Φιλιππίδης και ο Θανάσης Τσαλταμπάσης κάνουν ένα έξοχο δίδυμο που κρατάει με αξιοπρέπεια τη συνέχεια των Χατζηχρήστου – Βέγγου, αν και δεν τίθεται θέμα σύγκρισης. Σε κάθε περίπτωση είναι εξαιρετικά καλοί στην απόδοση των ρόλων τους, στις εκφράσεις τους και έχουν χημεία τόσο στις ατάκες όσο και στα «σβουριχτά» χαστούκια που ρίχνει κάποια στιγμή ο Ηλίας στο Θωμά στο αστυνομικό τμήμα.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.