Ο Γυρος του Κοσμου σε μια σελιδα…

<β>Αποχώρησε ο Φιντέλ Κάστρο

Έπειτα από σχεδόν μισό αιώνα στην εξουσία, ο Φιντέλ Κάστρο ανακοίνωσε την απόφασή του να μην επιστρέψει ξανά στην προεδρία της Κούβας με μήνυμά του στην εφημερίδα Granma, επίσημο όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας.

«Προς τους αγαπητούς συμπατριώτες μου, οι οποίοι μου έδωσαν πρόσφατα την ανυπολόγιστη τιμή να με εκλέξουν μέλος του Κοινοβουλίου (…) απευθύνω μήνυμα ότι δεν θα θελήσω ούτε θα αποδεχτώ (…) το αξίωμα του προέδρου και του ανώτατου διοικητή», αναφέρει το μήνυμα του Κάστρο.

«Θα ήταν αντίθετο στη συνείδησή μου να αναλάμβανα ευθύνες που θα απαιτούσαν μετακινήσεις και ολοκληρωτική δέσμευση, κάτι το οποίο δεν είμαι, από βιολογικής πλευράς, σε θέση να προσφέρω.

Προτεραιότητά μου ήταν να προετοιμάσω, ψυχολογικά και πολιτικά, τον λαό για την απουσία μου, μετά από τόσα χρόνια αγώνων. Δεν σας αποχαιρετώ. Θέλω απλώς να μάχομαι ως στρατιώτης της ιδεολογίας», αναφέρει ο Κάστρο επισημαίνοντας θα συνεχίσει να γράφει.

Ο 81χρονος Κάστρο είχε παραδώσει προσωρινά την εξουσία στον αδελφό του Ραούλ από την 1η Ιουλίου του 2006 όταν υπεβλήθη σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση στο έντερο.

Από τότε ο Φιντέλ Κάστρο δεν είχε εμφανιστεί δημοσίως και τον περασμένο Δεκέμβριο είχε αφήσει να εννοηθεί ότι σκέφτεται το ενδεχόμενο να αποχωρήσει.

Ο Ραούλ Κάστρο αναμένεται να οριστεί από την κουβανική Εθνοσυνέλευση ως διάδοχος του Φιντέλ.

Με την παραίτηση του Κάστρο κλείνει ένα κεφάλαιο της ιστορίας του 20ού αιώνα. Πρόκειται για τον ηγέτη που δημιούργησε και διατήρησε, παρά τις προσπάθειες δέκα Αμερικανών προέδρων, ένα κομμουνιστικό κράτος στο κατώφλι των ΗΠΑ.

Για τόσο πολύ μάλιστα ώστε τα τρία τέταρτα των Κουβανών να μην έχουν γνωρίσει άλλο ηγέτη.

Ο Κάστρο ανέλαβε την εξουσία το 1959 έπειτα από την είσοδο των «στρατιωτών της Eπανάστασης» στην Αβάνα και την ανατροπή της δικτατορίας του Φουλχένσιο Μπατίστα.

Αρχικά κυβέρνησε ως πρωθυπουργός και στη συνέχεια, ως γγ του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας, συγκέντρωσε στο πρόσωπό του τα αξιώματα του προέδρου του κράτους και του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στο πέρασμα των χρόνων απεδείχθη «εφιάλτης» ένας εφιάλτης ενός ολόκληρου συστήματος, επιβιώνοντας της απόβασης στον Κόλπο των Χοίρων, δολοφονικών αποπειρών, του πιο μακροχρόνιου εμπορικού εμπάργκο της Ουάσινγκτον και της πτώσης της Σοβιετικής Ένωσης. Ως χαρισματικός ηγέτης ο Φιντέλ Κάστρο προκάλεσε τα πιο αντίθετα συναισθήματα: το μίσος των αντιπάλων του, που τον θεωρούσαν σύμβολο ολοκληρωτικής εξουσίας, και τη λατρεία εντός και εκτός της Κούβας, ιδιαίτερα μάλιστα στον λεγόμενο Τρίτο Κόσμο.

Επιδρομή της αστυνομίας στα προάστια του Παρισιού

Επιδρομή στα υποβαθμισμένα προάστια του Παρισιού πραγματοποίησαν ,από τις έξι το πρωί έως τη μία το μεσημέρι χθες, περίπου 1.000 αστυνομικοί σε μια επιχείρηση «σκούπα», που είχε ως στόχο τη σύλληψη 37 ατόμων.

Όλοι τους θεωρούνται ύποπτοι για ανάμειξη στα επεισόδια της 25ης και 26ης Νοεμβρίου 2007, τα οποία ακολούθησαν τον θάνατο δύο νεαρών, που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα κατά τη σύγκρουση με περιπολικό στο προάστιο Βιλιέ-Λε-Μπελ. Κατά την επιχείρηση συνελήφθησαν 33 νεαροί στα προάστια Βιλιέ-Λε-Μπελ, Γκονές, Σαρσέλ και Σεν-Σαν-Ντενί.

Η ασυνήθιστη τηλεοπτική κάλυψη της επιδρομής προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης, με την σοσιαλίστρια πρώην υποψήφια για την γαλλική προεδρία, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, να καταδικάζει την «επικοινωνιακού χαρακτήρα αστυνομική επιχείρηση». Αντίστοιχη ήταν και η τοποθέτηση του κεντρώου ηγέτη Φρανσουά Μπαϊρού, ο οποίος σημείωσε πως «η απονομή δικαιοσύνης δεν θα πρέπει να συνοδεύεται από σκηνοθεσία».

Εντατικές διαβουλεύσεις

Εντείνονται σήμερα οι παρασκηνιακές ζυμώσεις μεταξύ των δύο υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, Δημήτρη Χριστόφια και Ιωάννη Κασουλίδη με τα πολιτικά κόμματα, τα οποία στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στήριξαν την υποψηφιότητα του προέδρου Παπαδόπουλου.

Το Πολιτικό Γραφείο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ αποφάσισε να εισηγηθεί στην Κεντρική Επιτροπή τη στήριξη της υποψηφιότητας του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια.

Η ηγεσία του Κινήματος ζήτησε διαβεβαιώσεις από τον κ. Χριστόφια ότι οι προσπάθειες για λύση του κυπριακού δεν θα βασιστούν στη φιλοσοφία του Σχεδίου Ανάν και ότι θα δρομολογηθούν κινήσεις για ένταξη της Κύπρου σε ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Η ηγεσία της ΕΔΕΚ θεωρεί ότι πρέπει να αναβιώσει η συνεργασία με το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ.

Οι δύο υποψήφιοι διαβεβαιώνουν ότι το Σχέδιο Ανάν δεν θα επανέλθει στο προσκήνιο των διαβουλεύσεων για την εξεύρεση λύσης του κυπριακού.

Το ΔΗΚΟ, το οποίο είναι το μεγαλύτερο (17%) από τα κόμματα που στήριξαν Παπαδόπουλο, ζήτησε οι διαβεβαιώσεις των υποψηφίων να δοθούν γραπτώς, προκειμένου να αποφασίσει το απόγευμα η Κεντρική Επιτροπή για την τελική στάση του κόμματος.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν φέρεται να κλίνει προς τη στήριξη της υποψηφιότητας Κασουλίδη,άλλα στελέχη διατύπωσαν δημόσια την άποψη για στήριξη Χριστόφια, ενώ υπάρχει και μια μικρή τάση για λευκό ή ψήφο κατά συνείδηση.

Μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ αισθάνεται ιδεολογικά πιο κοντά στον Ιωάννη Κασουλίδη, ενώ υπάρχει και η άποψη ότι πρέπει να “τιμωρηθεί” ο κ. Χριστόφιας, γιατί η αποχώρηση του ΑΚΕΛ από την προηγούμενη κυβερνητική συνεργασία και η αυτόνομη κάθοδος τις εκλογές ήταν ο βασικός λόγος για τη μη επανεκλογή του προέδρου Παπαδόπουλου.

Στο παρασκήνιο γίνεται “σκληρό παζάρι”, καθώς και οι δύο υποψήφιοι για να εξασφαλίσουν την υποστήριξη του ΔΗΚΟ έχουν κάνει προτάσεις για συμμετοχή του στην κυβέρνηση.

Από την πλευρά του ο κ. Κασουλίδης στα υπουργεία, που προτείνει στο ΔΗΚΟ, είναι και το υπουργείο Εξωτερικών με υπουργό τον ευρωπαίο επίτροπο και γιο του ιδρυτή του κόμματος Μάρκο Κυπριανού.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αναγνώρισης του Κοσόβου σε δεύτερη φάση

Ανοικτό το ενδεχόμενο αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, σε δεύτερη φάση, άφησε χθες η υπουργός εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, επισημοποιώντας τη διαφοροποίηση της Ελλάδας από τις χώρες εκείνες της ΕΕ που ξεκαθάρισαν ότι δεν θα αναγνωρίσουν τη μονομερή και εκτός διεθνούς νομιμότητας ανεξαρτησία.

«Η Ελλάδα θα λάβει τις όποιες αποφάσεις της σε επόμενο στάδιο, αφού εξετάσει σε βάθος όλες τις εξελίξεις, τις διαστάσεις και τις επιπτώσεις τους στην περιφερειακή ασφάλεια και στα συμφέροντά της», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Μπακογιάννη σχετικά με την ελληνική στάση έναντι της αναγνώρισης του Κοσόβου.

Εντύπωση όμως προκαλεί και η αναφορά της υπουργού Εξωτερικών, η οποία μία ημέρα μετά τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, σπεύδει να καλέσει τα μέρη να απέχουν (μελλοντικά) από «ενέργειες που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν επικίνδυνες εντάσεις», «ενοχοποιώντας» εκ προοιμίου τις όποιες αντιδράσεις της Σερβίας και των Σέρβων του Κοσόβου…

Από την πολιτική αρχών που κατηύθυναν μέχρι τώρα παγίως την ελληνική εξωτερική πολιτική, η κ. Μπακογιάννη στη χθεσινή δήλωσή της αναφέρει ότι αυτό που «προέχει πλέον είναι η σταθερότητα και η ασφάλεια της περιοχής», ενώ αποδέχεται ως «αναμφισβήτητη» τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνουν οι αποφάσεις στην Πρίστινα.

Η υπουργός Εξωτερικών δήλωσε και πάλι ότι η χώρα μας θα συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή δύναμη στο Κόσοβο (την οποία η Σερβία έχει χαρακτηρίσει παράνομη και η Ρωσία ως μέλος του ΣΑ δηλώνει ότι παραβιάζει το ψήφισμα 1244), εκτιμώντας ότι έτσι (με την αποστολή δηλαδή περίπου… διακοσίων ανδρών) επιβεβαιώνεται ο ρόλος της χώρας μας «ως περιφερειακής δύναμης ευθύνης και σταθερότητας…».

Χάνει τις εκλογές το στρατόπεδο Μουσάραφ

Τα κόμματα που υποστηρίζουν τον πρόεδρο του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ δεν συγκεντρώνουν τις απαιτούμενες ψήφους για την πλειοψηφία που θα τους επιτρέψει να κυβερνήσουν, σύμφωνα με τα μερικά επίσημα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Το βασικό κόμμα του υποστηρίζει τον Μουσάραφ, αλλά και οι παραδοσιακοί του σύμμαχοι, δεν κερδίζουν παρά μόνο 57 έδρες στην Εθνοσυνέλευση σε 241 εκλογικές περιφέρειες και ακόμα και αν κερδίσουν το σύνολο αυτών που υπολείπονται δεν θα συγκεντρώσουν την απόλυτη πλειοψηφία των 272 εδρών. Στη διάρκεια της νύχτα, εκπρόσωπος του Πακιστανικού Μουσουλμανικού Συνδέσμου που στηρίζει τον Μουσάραφ από το 2002 παραδέχτηκε την ήττα του λέγοντας: “Οι ψηφοφόροι αποφάνθηκαν και εμείς ως δημοκράτες αποδεχόμαστε την ετυμηγορία τους”.

Ν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.