Ο Γυρος του Κοσμου σε μια σελιδα…4813

Εντός Μαρτίου συνάντηση Χριστόφια – Ταλάτ

Συνάντηση Χριστόφια – Ταλάτ θα πραγματοποιηθεί στο δεύτερο δεκαπενθήμερο Μαρτίου και σε αυτή θα τεθεί τόσο το θέμα της έναρξης διαδικασίας διαπραγματεύσεων για τη λύση του Κυπριακού όσο και για το άνοιγμα της διόδου στην οδό Λήδρας. Η ελληνική πλευρά επιμένει στην εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, ενώ η τουρκική επιμένει σε διαπραγματεύσεις στη βάση του Αχεδίου Ανάν 5. Σε ό,τι δε αφορά το ενδεχόμενο να ανοίξει η δίοδος στην οδό Λήδρας, οι πληροφορίες αναφέρουν πως είναι μεν εφικτός στόχος, ωστόσο, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν μια σειρά ζητήματα, όπως είναι για παράδειγμα το θέμα της ασφάλειας των πολιτών που θα διακινούνται ένθεν και ένθεν του κατοχικού οδοφράγματος.

Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Μάικλ Μόλερ, συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο Χριστόφια (την Παρασκευή είδε τον Ταλάτ) και συζήτησε τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Ανακοίνωσε ότι στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου αναμένεται να γίνει η συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

Ερωτηθείς για το πότε αναμένεται το άνοιγμα της οδού Λήδρας, ο κ. Μόλερ είπε «ελπίζω κατά τη διάρκεια αυτού του έτους, σίγουρα. Το συντομότερο δυνατόν. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να συζητηθεί μεταξύ των κ. Χριστόφια και Ταλάτ κατά τη συνάντησή τους. Προσπαθώ να βεβαιωθώ ότι μπορεί να γίνει πριν από το τέλος του μήνα».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα επισκεφθεί σήμερα την Αθήνα, στο πρώτο του ταξίδι εκτός Κύπρου από την ανάληψη των καθηκόντων του, ενώ ο Ταλάτ θα βρεθεί την Πέμπτη στην Άγκυρα για συνομιλίες με τον πρόεδρο Γκιουλ και τον πρωθυπουργό Ερντογάν ενόψει εξελίξεων στο Κυπριακό.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας θα έχει στην Αθήνα συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Καραμανλή και την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς και το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας της χώρας. Στόχος ο συντονισμός Αθηνών και Λευκωσίας για τις επερχόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Αμερικανική πυραυλική επίθεση στη Σομαλία

Επίθεση από αέρος εξαπέλυσαν αμερικανικά μαχητικά στη Σομαλία, στην τέταρτη αμερικανική επιχείρηση στην αφρικανική χώρα τους τελευταίους 14 μήνες. Δύο πύραυλοι έπληξαν ένα σπίτι στη Ντόμπλεϊ, μια απομονωμένη πόλη στη νότια Σομαλία.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του αμερικανικού στρατού, επρόκειτο για μία προμελετημένη επίθεση που είχε ως στόχο «γνωστό τρομοκράτη της αλ-Κάιντα», σύμφωνα όμως με τον κυβερνήτη της περιφέρειας Ντόμπλεϊ που επλήγη, τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τους ισλαμιστές αντάρτες της Σομαλίας ότι υποθάλπουν μέλη της αλ-Κάιντα που φέρονται να σχετίζονται με τις βομβιστικές επιθέσεις στις αμερικανικές πρεσβείες της Κένυας και της Τανζανίας το 1998. Απειλές για νέα εισβολή στο ιρακινό Κουρδιστάν

Με νέες χερσαίες επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στο ιρακινό Κουρδιστάν εφόσον κριθεί απαραίτητο και αναγκαίο, απείλησε χθες ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, διότι όπως είπε το ΡΚΚ και οι αντάρτες του «έχουν ακόμη πολλά να μάθουν». Ο κ. Μπουγιούκανιτ, διέψευσε, όπως άλλωστε και η τουρκική κυβέρνηση, εκτιμήσεις και δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η αποχώρηση του τουρκικού στρατού από το βόρειο Ιράκ, την περασμένη Παρασκευή, άρχισε κατόπιν εντολής του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Ρ. Γκέιτς, ευρισκόμενου στην Αγκυρα. «Η αποχώρηση είχε αρχίσει πριν από την επίσκεψη, επρόκειτο για απόφαση καθαρά στρατιωτικής φύσεως», αντέτεινε ο στρατηγός Μπουγιούκανιτ, ενώ ανάλογη δήλωση έκανε την Κυριακή και ο πρόεδρος Γκιουλ.

Νωρίτερα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε προβεί σε μια ακόμη διάψευση. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Μιλιέτ», ο στρατηγός αρνήθηκε ότι η αποχώρηση του τουρκικού στρατού, που άρχισε στις 21 Φεβρουαρίου, αποφασίστηκε ερήμην του Ερντογάν και της κυβέρνησης. «Ηταν πληροφορημένοι, αλλά όχι βήμα προς βήμα», εξήγησε.

Ωστόσο, παρά τις διαψεύσεις, δεν είχε μέχρι χθες διευκρινιστεί γιατί ο Ερντογάν ακύρωσε την Παρασκευή τη μαγνητοσκοπημένη εβδομαδιαία τηλεοπτική του ομιλία προς τον τουρκικό λαό. Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου «Ανατολή», ο πρωθυπουργός έλεγε ότι η χερσαία επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ συνεχίζεται «με ορμή και αποφασιστικότητα» – άρα δεν ήταν ενημερωμένος.

Ανεπιβεβαίωτη, εξάλλου, παρέμεινε η πληροφορία της φιλοκυβερνητικής «Ζαμάν», η οποία επικαλούμενη στρατιωτικές πηγές, ισχυρίστηκε ότι στο οκταήμερο διάστημα των τουρκικών επιχειρήσεων δημιουργήθηκε «διάδρομος ασφαλείας» στο βόρειο Ιράκ με 11 «προσωρινές» νέες τουρκικές βάσεις, ώστε να αποκοπεί το ΡΚΚ και να μην είναι σε θέση να εξαπολύει επιθέσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας. Οι «προσωρινές βάσεις» βρίσκονται, σύμφωνα με τη «Ζαμάν», στο Ζαπ, το Αβασιν, το Χακούρκ, τα Στενά του Ζινάτ, το Ζελί, το Εζί, το Χαφτάνιν, το Κανίμασι, το Μέργκασορ και το Μπαρζάν. Σημειώνεται ότι μεσούσης της τουρκικής στρατιωτικής επέμβασης την περασμένη εβδομάδα, το κουρδικό Κοινοβούλιο στο Αρμπίλ, πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν, είχε ζητήσει με ψήφισμά του την άμεση αποχώρηση όχι μόνον του τουρκικού στρατού, αλλά και των βάσεων που εγκαταστάθηκαν εκεί από το 1995 και μετά με το πρόσχημα της εξουδετέρωσης του ΡΚΚ.

Η Δύση για τη νίκη Μεντβέντεφ

Η πρώτη αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών στη νίκη Μεντβέντεφ ήλθε το μεσημέρι της Δευτέρας με τον Λευκό Οίκο να ανακοινώνει ότι ο Τζορτζ Ο.Μπους προσβλέπει σε συνεργασία με το νέο Ρώσο πρόεδρο προς το συμφέρον των δύο χωρών. Ο Λευκός Οίκος απείχε από μια κρίση όσον αφορά τον τρόπο διεξαγωγής των ρωσικών προεδρικών εκλογών. «Αυτό το αφήνω στους παρατηρητές των εκλογών» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Γκόρντον Τζοντρόι. Ερωτηθείς εάν ο Μπους θα τηλεφωνήσει στον Μεντβέντεφ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου απάντησε ότι αυτό θα γίνει αυτήν την εβδομάδα.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο εξέφρασε τη Δευτέρα την πεποίθηση ότι η εκλογή του Ντμίτρι Μεντβέντεφ θα ενισχύσει τις σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ, κάλεσε όμως τη Μόσχα να τιμήσει τις δεσμεύσεις της ιδιαίτερα στους τομείς της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Είναι βέβαιος ότι με τον Ντ.Μεντβέντεφ η Ρωσία και η ΕΕ θα εδραιώσουν και θα αναπτύξουν τη στρατηγική τους συνεργασία» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Μπαρόζο, σημειώνοντας ότι η συνεργασία αυτή πρέπει να βασίζεται όχι μόνο στα κοινά συμφέροντα, αλλά και στο σεβασμό προς τις αξίες για τις οποίες και οι δύο πλευρές έχουν διακηρύξει τη δέσμευσή τους.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Γερμανίας δήλωσε ότι κατά τις ρωσικές προεδρικές εκλογές δεν εκπληρώθηκαν όλα τα δημοκρατικά και συνταγματικά κριτήρια και η Γερμανία εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι οι διεθνείς παρατηρητές δεν κατάφεραν να ενεργήσουν με ελευθερία.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο ο Τόμας Στεγκ επισήμανε σε κάθε περίπτωση ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ επιδιώκει τη συνεργασία με το νέο πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ελπίζει να τον συναντήσει, όπως και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, σύντομα.

Η Βρετανία από πλευράς της απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο για αυτή καθαυτή την εκλογική διαδικασία, εκφράζοντας την ελπίδα για βελτιωμένη συνεργασία με τη Ρωσία.

«Πάντοτε λέγαμε ότι αναζητούμε ευκαιρίες να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία και ελπίζουμε να δούμε μεγαλύτερη συνεργασία σε σειρά θεμάτων, όμως θα κρίνουμε τη νέα κυβέρνηση από τις ενέργειές της και από το αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών» σημείωσε ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ κάλεσε τη Δευτέρα την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναζητήσει «νέα γλώσσα επικοινωνίας» με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Όποιες και αν είναι οι επικρίσεις σχετικά με τις πρακτικές του προέδρου Πούτιν, αυτό δεν αφορά τον κ. Μεντβέντεφ, θα περιμένουμε και θα δούμε. Οφείλουμε να βρούμε μία γλώσσα, εμείς η Γαλλία, αλλά κυρίως η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη Ρωσία» δήλωσε ο Μπερνάρ Κουσνέρ στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter.

«Η Ρωσία δεν έχει τη θέση που της αρμόζει, κυρίως απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση […] οφείλουμε να βρούμε την κατάλληλη γλώσσα. Ένα μέρος του μέλλοντός μας -όχι μόνο σε ό,τι αφορά την ενέργεια, αλλά και ως προς αυτήν- βρίσκεται στη Ρωσία. Πρέπει η Ρωσία να καταλάβει τη θέση που της αρμόζει και την οποία είχε απωλέσει [στη διεθνή σκηνή]» είπε ο Γάλλος ΥΠΕΞ.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα απέστειλε θερμό συγχαρητήριο μήνυμα στον Ντιμίτρι Μεντβιέντεφ, στο οποίο αναφέρει ότι «ο ρωσικός λαός εξέφρασε την ελεύθερη βούλησή του με δημοκρατικό τρόπο και με την ψήφο του έδωσε την πλήρη στήριξή του σε μια σαφή και με αρχές πολιτική που βασίζεται στη συνολική πρόοδο της Ρωσίας».

Ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα τονίζει πως «με την πολιτική της η Ρωσία έχει καταστεί προστάτιδα των βασικών αρχών του διεθνούς δικαίου, πάνω στις οποίες βασίζεται η ειρήνη και η σταθερότητα του κόσμου», σε μία προφανή αναφορά στο ζήτημα της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου.

Προ της εκλογής του ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Βελιγράδι, επαναβεβαιώνοντας για τη ρωσική στήριξη στη σερβική εθνική κυριαρχία στο Κόσοβο και επιτιθέμενος κατά των ΗΠΑ για υποδαύλιση αστάθειας στην Ευρώπη μέσω της υποστήριξης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

Πέφτει η δημοτικότητα Σαρκοζί προ δημοτικών εκλογών

Ύστερα από δέκα μήνες στην προεδρία ο Νικολά Σαρκοζί έχει χάσει την εμπιστοσύνη της πλειονότητας των Γάλλων και το πρώτο «χειροπιαστό» δείγμα της λαϊκής δυσαρέσκειας εκτιμάται ότι θα καταγραφεί στις κάλπες που στήνονται στις 9 και 16 Μαρτίου για τις δημοτικές εκλογές.

Ο μήνας του μέλιτος με το γαλλικό λαό, όταν ο «Σαρκό» απολάμβανε στις δημοσκοπήσεις ποσοστά πρωτοφανή, άρχισε να φθίνει από το φθινόπωρο. Στις αρχές του χρόνου η δημοτικότητα του έπεσε κάτω από το 50% και έκτοτε συνεχίζει να κατηφορίζει.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, μόνο ένας στους τρεις Γάλλους εμπιστεύεται πλέον τον πρόεδρο, παρ’ όλα ταύτα ο Σαρκοζί επιμένει ότι η έλλειψη δημοτικότητας δεν θα τον εμποδίσει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις του.

Μία άλλη δημοσκόπηση, που δημοσιεύεται τη Δευτέρα στην εφημερίδα Liberation δείχνει πόσο έχει διαβρωθεί η εικόνα του στα μάτια της κοινής γνώμης, καθώς 74% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι ο ένοικος του Μεγάρου των Ηλυσίων «δεν διαθέτει αρκετό αυτοέλεγχο».

Ένα πρώτο δείγμα της λαϊκής δυσαρέσκειας στο πρόσωπο του Σαρκοζί εκτιμάται ότι θα υπάρξει στις κάλπες, κατά τις δημοτικές εκλογές της 9ης και 16ης Μαρτίου, όπου το κεντροδεξιό κυβερνών κόμμα UMP είναι πιθανό να χάσει τον έλεγχο δεκάδων πόλεων από τους Σοσιαλιστές.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, ο Σαρκοζί τονίζει ότι θα συνεχίσει την πολιτική του, παρόλο που τα σύννεφα συσσωρεύονται στον οικονομικό ορίζοντα. Το μεγαλύτερο ατού του πιστεύεται πως είναι η διάρκεια της θητείας του, η οποία εκπνέει το 2012, χωρίς να διαγράφεται στο μεταξύ ο κίνδυνος αλλοίωσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που διαθέτει.

Όπως λέει ο ίδιος, χρέος του δεν είναι να είναι δημοφιλής, αλλά να συνεχίσει να είναι «υπερδραστήριος, ώστε να αφυπνίσει μία χώρα που κοιμόταν», όπως πιστεύει, πριν εκλεγεί εκείνος στην προεδρία.

Ν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.