Ο Γυρος του Κοσμου σε μια σελιδα…4812

Ντμίτρι Μεντβέντεφ: πρόεδρος με …πίστη στον Πούτιν

Την οκταετή προεδρική θητεία του Βλαντιμίρ Πούτιν κλείνει… τυπικά η εκλογή του Ντμίτρι Μεντβέντεφ με ποσοστό 70,22% και υψηλή συμμετοχή, σε μία εκλογική διαδικασία δίχως κανένα στοιχείο έκπληξης και με τις πάγιες διεθνείς και εσωτερικές αντιδράσεις για τις «δαγκάνες» του Κρεμλίνου…

«Μπορούμε να συνεχίσουμε στο δρόμο που χάραξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν και έχουμε κάθε ευκαιρία να το κάνουμε» είπε ο Μεντβέντεφ, που φορούσε παντελόνι τζιν και δερμάτινο σακάκι, υπό τις επευφημίες του πλήθους.

«Ο υποψήφιός μας Ντμίτρι Ανατόλιεβιτς Μεντβέντεφ έχει άνετο προβάδισμα. Οι εκλογές διεξήχθησαν αυστηρά σύμφωνα με το Σύνταγμα» είπε με τη σειρά του ο Πούτιν στη συναυλία του ροκ συγκροτήματος Lyube, του αγαπημένου του νέου προέδρου της Ρωσίας.

Η ορκωμοσία του νέου προέδρου θα γίνει στις 7 Μαρτίου.

Ο 52χρονος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μέχρι πρότινος πρώτος αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης και επικεφαλής του ενεργειακού κολοσσού της Gazprom, είναι ο νεότερος ηγέτης της μετατσαρικής Ρωσίας μετά τον… περίπατο που έκανε στις κάλπες, απορροφώντας τη δημοτικότητα του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η καταμέτρηση των ψήφων στο 99% των εκλογικών τμημάτων δίνει στον Ντμίτρι Μεντβέντεφ (Ενωμένη Ρωσία) ποσοστό 70,22%, στον Γκενάντι Ζιουγκάνοφ (Κομουνιστικό Κόμμα) 17,77%, στον Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι (LDRR) 9,37% και στον Αντρέι Μπογκντάνοφ (Δημοκρατικό Κόμμα) 1,29%.

Απειλές για αντίποινα σε περίπτωση αποχής, αλλά και φθηνό φαγητό, λοταρίες με προσφορές αυτοκινήτων ή προσκλήσεων για νυχτερινά κέντρα είναι μερικές μόνο από τις τακτικές που χρησιμοποιήθηκαν για την προσέλκυση των ψηφοφόρων σε μία εκλογική αναμέτρηση που η έκβασή της ήταν ούτως ή άλλως προδιαγεγραμμένη.

Σε μια επίδειξη περαιτέρω κατοχύρωσης της de facto απόσχισής τους από τη Γεωργία και τη Μολδαβία αντιστοίχως, οι ηγέτες των μη αναγνωρισμένων διεθνώς αποσχισθεισών περιοχών της Αμπχαζίας και της Υπερδνειστερίας συμμετείχαν την Κυριακή στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου της Ρωσίας.

Ο «πρόεδρος» της Αμπχαζίας Σεργκέι Μπαγκάπς ψήφισε σε εκλογικό τμήμα που λειτούργησε στο νοσοκομείο των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων, οι οποίες σταθμεύουν στην περιοχή. Για τη διευκόλυνση των ψηφοφόρων οι αστικές συγκοινωνίες μετέφεραν δωρεάν τους επιβάτες στα τρία εκλογικά τμήματα που στήθηκαν συνολικά για τις ρωσικές εκλογές.

Υπολογίζεται ότι το 80% των κατοίκων της αποσχισθείσας γεωργιανής επαρχίας της Αμπχαζίας έχουν ρωσικά διαβατήρια και συμμετέχουν δραστήρια σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις στη Ρωσία.

Ο Ίγκορ Σμιρνόφ, «πρόεδρος» της Υπερδνειστερίας, τόνισε μπροστά στην κάλπη ότι τα τελευταία οκτώ χρόνια η Ρωσία μεταμορφώθηκε και η Υπερδνειστερία στηρίζει τη συνέχεια στην πολιτική της, γι’ αυτό και στην πρώτη του συνάντηση με τον νέο πρόεδρο θα του πει ότι «αντικειμενικά και από οικονομική και νομική άποψη, είναι καιρός να μας αναγνωρίσει».

Στην Υπερδνειστερία διαβιούν περίπου 110.000 Ρώσοι κάτοικοι, εκ των οποίων 85.000 έχουν δικαίωμα ψήφου. Στην περιοχή λειτουργούν συνολικά 23 εκλογικά τμήματα και μόλις άλλα δύο σε όλη την υπόλοιπη Μολδαβία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και η ρωσική διπλωματία έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει ότι η μονομερής ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου δημιουργεί προηγούμενο, που θα είναι δύσκολο να το αρνηθούν σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις στις λεγόμενες «παγωμένες συγκρούσεις» στην πρώην ΕΣΣΔ.

Τέλος αποστολής για τον Κόφι Ανάν στην Κένυα μετά την επίτευξη συμφωνίας

Αποχώρησε από την Κένυα ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν μετά το επιτυχημένο τέλος των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για το μετεκλογικό μοίρασμα της εξουσίας.

Σε δηλώσεις του προέτρεψε τους Κενυάτες να παραμείνουν ενωμένοι και να αφήσουν πίσω τους το αιματηρό δίμηνο ταραχών που προηγήθηκε. Μίλησε για την δέσμευση των δύο πλευρών να συνεχίσουν τις συνομιλίες και δήλωσε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα.

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν ο πρόεδρος της χώρας Μπουάι Κιμπάκι και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Ράιλα Οντίνγκα προβλέπει ότι ο Κιμπάκι θα αναλάβει την θέση του πρωθυπουργού – κάτι που αρχικά δεν επιθυμούσε ο πρόεδρος.

Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός θα αναλάβει τον αφοπλισμό των ενόπλων ομάδων και θα εργαστούν για την εθνική συμφιλίωση, όπως είχαν συμφωνήσει κατά τις διαπραγματεύσεις.

Το Κοινοβούλιο της Κένυας θα επικυρώσει την συμφωνία την Πέμπτη, όταν λειτουργήσει και πάλι το σώμα.

Τον πρώην ΓΓ του ΟΗΕ θα αναπληρώνει ο Ολουγέμι Αντενίτζι, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Νιγηρίας. Ωστόσο, τόνισε ότι θα επιστρέψει αμέσως μόλις χρειαστεί και θα παρακολουθεί στενά την πορεία των συνομιλιών.

Οι συγκρούσεις άρχισαν μετά την αμφισβητούμενη νίκη του Μ.Κιμπάκι στις εκλογές της 27ης Δεκεμβρίου. Οι συγκρούσεις ανάμεσα στους οπαδούς των κομμάτων γρήγορα έλαβαν χαρακτηριστικά φυλετικών συγκρούσεων. Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 300.000 εγκατέλειψαν τις εστίες τους.

Η διεθνής κοινότητα πίεσε τις δύο πλευρές να την κατάπαυση των συγκρούσεων ενώ στις 22 Ιανουαρίου μετέβη στη χώρα και ο Κόφι Ανάν που κατάφερε να κλείσει μία συμφωνία μετά από εβδομάδες συνομιλιών με πολλές μεταπτώσεις.

43 νεκροί από επίθεση αυτοκτονίας στο Πακιστάν

Τουλάχιστον 43 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή σε επίθεση αυτοκτονίας εναντίον συγκέντρωσης αρχηγών των φυλών και τοπικών αξιωματούχων στο βορειοδυτικό Πακιστάν, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των αρχών.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης τοπικών αξιωματούχων στο χωριό Ζάργον, κοντά στην πόλη Ντάρα Ανταμ. Νεαρός άντρας πυροδότησε τα εκρηκτικά που μετέφερε με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 43 άνθρωποι και ο ίδιος ο καμικάζι.

Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 35 νεκρούς. Μέχρι τώρα έχουμε 44 νεκρούς (μαζί με τον δράστη) και είναι πιθανόν ο αριθμός αυτός να αυξηθεί, δήλωσε εκπρόσωπος της τοπικής διοίκησης.

Σκοπός της συνάντησης των αρχηγών πέντε φυλών ήταν οι τρόποι βελτίωσης της ασφάλειας στη ζώνη αυτή όπου μαίνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα σε ταλιμπάν και τον στρατό της χώρας.

Κρίση στις σχέσεις Ισημερινού-Κολομβίας

Για “συμβιβασμό” με τους αριστερούς αντάρτες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) κατηγόρησε τον πρόεδρο του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα η κολομβιανή κυβέρνηση, μετά την εισβολή που πραγματοποίησαν τα στρατεύματά της στο εσωτερικό του Ισημερινού και η οποία κατέληξε στον θάνατο του Ραούλ Ρέγιες, ηγετικού στελέχους των μαρξιστών ανταρτών FARC, και 16 ακόμα ανταρτών. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της κολομβιανής προεδρίας Σέσαρ Βελάσκες, από την κατάσχεση των υπολογιστών του Ρέγιες, προκύπτει πως είχαν κλείσει “συμφωνία” με την κυβέρνηση του Κορέα. Σε απάντηση της εισβολής, ο πρόεδρος του Ισημερινού διέταξε την ανάπτυξη δυνάμεων στα σύνορα με την Κολομβία και την απέλαση του πρεσβευτή της από το Κίτο. Αναφερόμενος στην εισβολή των κολομβιανών δυνάμεων και τον θάνατο του δεύτερου στην ιεραρχία των ανταρτών FARC, ο πρόεδρος χαρακτήρισε ως “ψεύδος” την εκδοχή του κολομβιανού ομολόγου του Άλβαρο Ουρίμπε για το επεισόδιο, ως “δολοφονία” την επιχείρηση των κολομβιανών δυνάμεων, κι ανακοίνωσε την πρόθεσή του να καταφύγει στη διεθνή κοινότητα για να καταδικάσει “την παραβίαση της κυριαρχίας της χώρας του”.

Η κυβέρνηση του κολομβιανού προέδρου Άλβαρο Ουρίμπε θα εξετάσει με πολλή προσοχής, σε συνεργασία με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, το περιεχόμενο των υπολογιστών του δεύτερου στην ιεραρχία των μαρξιστών ανταρτών FARC.

Συγκεκριμένα, κατασχέθηκαν τρεις υπολογιστές που περιέχουν ιστορικές πληροφορίες για τη γραμματεία (το διοικητικό όργανο) των FARC καθώς και σημαντικά έγγραφα και η προσωπική αλληλογραφία του Ραούλ Ρέγιες.

Παράλληλα, η κολομβιανή κυβέρνηση εκφράζει τη συγγνώμη της προς τον Ισημερινό γιατί διέταξε τον στρατό της να εισβάλλει το Σάββατο στον Ισημερινό για να εξουδετερώσει τον Ρέγιες.

Ο Κολομβιανός ΥΠΕΞ Φερνάνδο Αραούχο τόνισε σε τηλεοπτικές του δηλώσεις πως ήταν “άκρως απαραίτητο” να εισέλθουν τα κολομβιανά στρατεύματα στα εδάφη του Ισημερινού κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού.

Εν τω μεταξύ, ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε “παράξενη” τη στάση του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες στην κρίση στις σχέσεις της Κολομβίας με τον Ισημερινό.

Μετά την εισβολή, ο Τσάβες διέταξε τη μετακίνηση 10 ταγμάτων στη μεθόριο με την Κολομβία, το κλείσιμο της πρεσβείας της Βενεζουέλας στη Μπογκοτά και την ανάκληση όλου του διπλωματικού της προσωπικού.

Επίσης, κάλεσε τον υπουργό Άμυνας για να του ζητήσει να αποστείλει “δέκα τάγματα στα σύνορα με την Κολομβία”.

“Η πολεμική αεροπορία θα αναπτυχθεί, δεν επιθυμούμε τον πόλεμο, αλλά δεν θα επιστρέψουμε στην αυτοκρατορία ούτε στο σκυλάκι της να έρθουν να μας εξασθενίσουν”, είπε ο Τσάβες, αναφερόμενος στις ΗΠΑ και τον πρόεδρο της Κολομβίας Άλβαρο Ουρίμπε.

Ν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.