Ο γραμματεας πολιτικης επιτροπης της ΝΔ στον «ΠτΘ»

Λευτέρης Αυγενάκης «Ο ελληνικός λαός έχει καταδικάσει στη συνείδησή του τις πολιτικές των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου και αυτό θα αποτυπωθεί περίτρανα στις κάλπες»

Με την τοπική κοινωνία να παρακολουθεί με ιδιαίτερη αγωνία τα διαμειβόμενα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, συνομιλήσαμε με τον κ. Λευτέρη Αυγενάκη, θέλοντας να προσεγγίσουμε τα τεκτενόμενα από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης.
 
Λίγο καιρό μετά τις εξαγγελίες του Υπουργού Παιδείας περί ιδρύσεως 4ης Νομικής Σχολής επικοινωνήσαμε με τον γραμματέα πολιτικής επιτροπής της ΝΔ και βουλευτή Ηρακλείου, για την αποτίμηση της εν λόγω πρόθεσης της Κυβέρνησης, αλλά και θέματα της επικαιρότητας, όπως αυτό της κράτησης των δύο στρατιωτικών από την Θράκη. Από την συζήτηση δεν θα γινόταν σαφώς να παραλειφθεί  η υπόθεση Novartis, που επανήλθε στο προσκήνιο μετά την διεξαγωγή  της Επιτροπής Προκαταρτικής Εξέτασης.
 
Λευτέρης Αυγενάκης όμως… 

«Το αφήγημα περί οριστικής λήξης των Μνημονίων είναι ακόμα μια απέλπιδα προσπάθεια δημαγώγησης του ελληνικού λαού»
 

ΠτΘ: Η κυβέρνηση παίζει το σενάριο της «καθαρής εξόδου από τα μνημόνια» τον Αύγουστο του 2018, ωστόσο σε εθνικό και τοπικό επίπεδο επιχειρηματικοί φορείς διαμαρτύρονται για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Ποια η άποψη του κόμματός σας;

Λ.Α: Με μέτρα 5,1 δισ. ευρώ περικοπές συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου, που ήδη ψήφισαν για το 2019 και το 2020, «καθαρή έξοδος από τα μνημόνια» δεν υπάρχει. Είναι ακόμη ένα ψέμα των κυβερνώντων για να χρυσώσουν το χάπι των μέτρων, που έρχονται και για τα οποία φέρουν ακέραιη την ευθύνη.Το αφήγημα περί οριστικής λήξης των Μνημονίων είναι ακόμα μια απέλπιδα προσπάθεια δημαγώγησης του ελληνικού λαού. Πρόκειται  για την τυπική, μόνο, λήξη του 3ου προγράμματος, οπότε σταματά η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της χώρας, ενώ διατηρούνται στο ακέραιο οι σκληρές υποχρεώσεις της χώρας. Αυτές που μας φόρτωσαν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για πολλά χρόνια ακόμα, με αυτό που αποκαλούμε 4ο Μνημόνιο. 

«Στην Κυβέρνηση εξαντλούνται σε διακηρυκτικές κενολογίες με μοναδικό στόχο την αποκόμιση μικροπολιτικού οφέλους τοπικού χαρακτήρα»

ΠτΘ: Η τοπική κοινωνία το τελευταίο διάστημα παρακολουθεί με ιδιαίτερη αγωνία τα διαμειβόμενα στο Πανεπιστήμιο της περιοχής μας, τόσο στο θέμα της διοίκησης όσο και με την εξαγγελία του υπ. Παιδείας περί ίδρυσης 4ης Νομικής Σχολής. Πώς σχολιάζει τις εν λόγω εξελίξεις το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Λ.Α: Είναι προφανές πως η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πως το τέλος της είναι πολύ κοντά. Έτσι, μέσω πελατειακών εξαγγελιών στοχεύει σε λίγες ακόμα ψήφους, καλοπιάνοντας μια μικρή ομάδα πολίτων και επιχειρώντας να βολέψει λίγους ακόμα «κολλητούς». Η Παιδεία που αξίζει στα παιδιά μας δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο φθηνού λαϊκισμού και δημαγωγίας. Αντί στην Κυβέρνηση να προβληματιστούν από το γεγονός ότι η Ελλάδα συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό ανέργων πτυχιούχων στις χώρες του ΟΟΣΑ, αντί να εστιάσουν την προσοχή τους στην αναστροφή του brain drain, αντί να επιδιώξουν την αποτελεσματική σύνδεση της εκπαίδευσης και της έρευνας με την παραγωγική διαδικασία, εξαντλούνται σε διακηρυκτικές κενολογίες με μοναδικό στόχο την αποκόμιση μικροπολιτικού οφέλους τοπικού χαρακτήρα.
 

 
«Δύο αξιωματικοί μας παραμένουν έγκλειστοι στις φυλακές της Αδριανούπολης, χωρίς κάνεις να ξέρει για πόσο ακόμα»

ΠτΘ: Η κράτηση των δύο στρατιωτικών που υπηρετούσαν σε μονάδες του Έβρου έχει προκαλέσει την κινητοποίηση πολλών πολιτών, φορέων και συλλόγων για άμεση επιστροφή τους. Σας ικανοποιούν οι χειρισμοί της κυβέρνησης για το θέμα;

Λ.Α.: Σε καμία περίπτωση. Στο παρελθόν τέτοια θέματα λύνονταν σε μερικές ώρες. Επί των ημερών των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δύο αξιωματικοί μας παραμένουν έγκλειστοι στις φυλακές της Αδριανούπολης για ένα σχεδόν μήνα, χωρίς κάνεις να ξέρει για πόσο ακόμα. Η Κυβέρνηση έχει αποτύχει πλήρως. Δεν μπορεί να εξασφαλίζει στους πολίτες τα αυτονόητα, ούτε καν την ασφάλειά τους.
Κατηγορούμε ευθέως την Κυβέρνηση για τον τρόπο διαχείρισης του εν λόγω περιστατικού, αλλά και της γενικότερης πολιτικής που ακολουθεί στα ελληνοτουρκικά. Από τη μια ο Πρωθυπουργός να κάνει λόγο για «σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο» και από την άλλη ο Υπουργός Άμυνας μιλάει για «ομήρους».Είναι απόλυτη δικαίωση του Κυριάκου Μητσοτάκη η πρωτοβουλία των 28 κρατών μελών της ΕΕ για τους δύο στρατιωτικούς. Χαιρόμαστε για αυτή την εξέλιξη. Ο Πρόεδρός μας πήρε πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο, στην Αμερική, στο Κατάρ, στο ΕΛΚ και έβαλε το θέμα καθαρά στο τραπέζι των συζητήσεων. Ωστόσο, ο κ. Τζανακόπουλος έλεγε «προς Θεού δεν πρέπει να διεθνοποιήσουμε ένα θέμα που είναι διμερές», ενώ το ίδιο έλεγε και ο κ. Φίλης. Εδώ υπάρχει και μία αντίφαση. Ο κ. Καμμένος δεν είναι οποιοσδήποτε, είναι ΥΠΕΘΑ της κυβέρνησης Τσίπρα. Οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος πάνε χέρι χέρι. Ο ένας καλύπτει τον άλλο, ο ένας εξαρτάται από τον άλλο και μαζί βυθίζουν τη χώρα. 

«Τα ευτράπελα που συνέβησαν στην Επιτροπή Προκαταρτικής Εξέτασης άφησαν την Κυβέρνηση γυμνή και εκτεθειμένη»
 
ΠτΘ: Τον τελευταίο καιρό μεγάλη μερίδα της επικαιρότητας αποτελεί η υπόθεση Novartis με την κυβέρνηση να μιλά για «σκάνδαλο» και την αξιωματική αντιπολίτευση για «σκευωρία». Ποια η θέση σας;

Λ.Α.: Προφανώς υπάρχει ένα σκάνδαλο  αθέμιτων πρακτικών της εταιρίας, το οποίο μάλιστα έλαβε χώρα σε πολλά κράτη και όχι μόνον στην Ελλάδα. Και εμείς είμαστε οι πρώτοι που απαιτούμε να έρθουν όλα στο φως. Η Κυβέρνηση, όμως, επιχείρησε να το μετατρέψει σε μία άθλια επίθεση λάσπης και συκοφαντίας σε βάρος των πολιτικών της αντιπάλων. Τα ευτράπελα που συνέβησαν στην Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης έφεραν σύσσωμη τη δημοκρατική Αντιπολίτευση απέναντι στις ραδιουργίες της πλειοψηφίας. Άφησαν ταυτόχρονα την Κυβέρνηση γυμνή και εκτεθειμένη. 

«Τον τελευταίο χρόνο έχουμε πλήρη αναζωπύρωση τριών βασικών ζητημάτων»
 

ΠτΘ: Στα εθνικά θέματα, τόσο με την προκλητικότητα της Τουρκίας όσο και με το «Σκοπιανό» παρατηρούμε ότι η κυβέρνηση έχει ανοίξει μία «βεντάλια» ζητημάτων. Πώς κρίνετε τις μέχρι τώρα ενέργειες;

Λ.Α.: Ο λόγος της ΝΔ στα εθνικά θέματα είναι καθαρός, σκληρός, αλλά όχι ακραίος. Η Ελλάδα παραμένει, με τις αδυναμίες της, πυλώνας σταθερότητας σε μια ασταθή περιοχή. Είμαστε το μόνο κράτος της ευρύτερης περιοχής που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Έχουμε ισχυρούς στρατηγικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ, έχουμε ισχυρούς δεσμούς με τους Άραβες. Έχουμε δεσμούς πολιτιστικούς με τη Μόσχα, έχουμε ανανεωμένους και πολύ ισχυρούς δεσμούς με το Ισραήλ. Έχουμε τη δυνατότητα να αναβαθμίσουμε το γεωπολιτικό μας ρόλο σε μια περιοχή που αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς.
 
Η εξωτερική πολιτική δεν χτίζεται με το «πάμε και βλέπουμε». Tον τελευταίο χρόνο έχουμε πλήρη αναζωπύρωση τριών βασικών ζητημάτων που άπτονται της εξωτερικής πολιτική της χώρας μας: Τουρκία, Αλβανία, Σκόπια. Με ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία με προχειρότητα και ανικανότητα ακολουθεί μια επικίνδυνη στάση, έχουν επιδεινωθεί. Ο ελληνικός λαός έχει καταδικάσει στη συνείδησή του τις πολιτικές των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου και αυτό θα αποτυπωθεί περίτρανα στις κάλπες.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.