Ο Γιωργος Πεταλωτης με αφορμη τον «γαμο» ΔΗ.ΣΥ. – ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ.

«Όλα θα κριθούν στην πράξη» - «Η συμφωνία ΔΗ.ΣΥ. – ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. αποτέλεσμα της ανάγκης ύπαρξης εναλλακτικής λύσης»

Καταιγιστικές είναι οι πολιτικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά την ανασυγκρότηση του κεντροαριστερού χώρου τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με στόχο τη διαμόρφωση ενός ενιαίου τρίτου εναλλακτικού πόλου, πέραν του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.
 
Οι διεργασίες μετρούν αρκετούς μήνες, αλλά και αρκετά «ναυάγια» έως και πριν δύο εικοσιτετράωρα, καθώς ύστερα από μήνες συζητήσεων και αρκετών διαφωνιών που όπως φαίνεται προς το παρόν ξεπεράστηκαν, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Φώφη Γεννηματά και ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών κ. Γιώργος Παπανδρέου, έδωσαν τα χέρια, κάνοντας πραγματικότητα έναν εκ των πιο πολυαναμενόμενων σε επίπεδο ειδησεογραφίας, «πολιτικό γάμο».
 
Συγκεκριμένα έπειτα από πολύ καιρό ο κ.Παπανδρέου πέρασε την Πέμπτη το κατώφλι των γραφείων του ΠΑΣΟΚ όπου συναντήθηκε με την πρόεδρο του κόμματος κ. Γεννηματά, αποφασίζοντας από κοινού τη συμμετοχή των στελεχών του ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. στα όργανα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, διατηρώντας ωστόσο, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση από πλευράς του ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ., την αυτοτέλειά του.
 
Τον «γάμο» ΠΑΣΟΚ και ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. ακολούθησαν η προσχώρηση στη Δημοκρατική Συμπαράταξη του μέχρι πρότινος ανεξάρτητου βουλευτή και πρώην «πράσινου» κ. Λεωνίδα Γρηγοράκου, ενώ χθες το πρωί σε αντίστοιχη κίνηση προέβη και ο μέχρι πρότινος βουλευτής ν.Ροδόπης με το «Ποτάμι» κ. Ιλχάν Αχμέτ, ανεβάζοντας τον αριθμό των βουλευτών της ΔΗ.ΣΥ. σε 18, ισάριθμοι δηλαδή με την τρίτο αριθμητικά κοινοβουλευτικά κόμμα, αυτό της Χρυσής Αυγής.
 
Για τον «πολιτικό γάμο» Φώφης Γεννηματά και Γιώργου Παπανδρέου αλλά και τις εξελίξεις που ακολούθησαν μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94 fm» ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών κ. Γιώργος Πεταλωτής.
 
Ο λόγος στον ίδιο… 

«Η χώρα έχει ανάγκη να έχει εναλλακτικές λύσεις, πέρα από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ» 

ΠτΘ: κ. Πεταλωτή μετά από πολύμηνες «διαπραγματεύσεις» και αρκετά ναυάγια, τελικά Φώφη Γεννηματά και Γιώργος Παπανδρέου έδωσαν τα χέρια. Θυμόμαστε όλοι το «ιστορικό» του πολύκροτου αυτού «γάμου», γιατί όμως επήλθε συμφωνία τη δεδομένη χρονική στιγμή;
Γ.Π.:
Ήταν όντως ένα ζήτημα που δεν είναι καινούργιο, κατέληξε όμως και μάλιστα με ένα καλό αποτέλεσμα για τον χώρο της κεντροαριστεράς και κυρίως της χώρας που είναι και το ζητούμενο. Μέσα από δύσκολες πολιτικές διεργασίες, σε έναν χώρο που είναι κατακερματισμένος, αλλά και με μία έντονη αναγκαιότητα να υπάρξει σύγκλιση αυτών των δυνάμεων που έχουν να προσφέρουν έναν πραγματικά προοδευτικό λόγο, που δεν εκδηλώνει το δίλημμα ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ. Νομίζω ότι παρά τις όποιες διαφορές, που υπήρχαν και υπάρχουν ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις, η χώρα έχει ανάγκη να έχει εναλλακτικές λύσεις. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο είχαμε αυτή τη συμφωνία της ΔΗ.ΣΥ. με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, της κ. Γεννηματά με τον κ. Παπανδρέου και θέλω να ελπίζω ότι θα υπάρξει και συνέχεια.

«Αυτός ο χώρος δεν θα υπάρξει ως μία ευκαιριακή σύγκλιση επιβίωσης κάποιων προσώπων ή ενός εκλογικού σχήματος» 

ΠτΘ: Οι έως τώρα συζητήσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν δεν είχαν καταλήξει σε συμφωνία. Οι «κόκκινες γραμμές» κάθε πλευράς τελικά ξεπεράστηκαν;
Γ.Π.:
Ως Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε θέσει όρους καθαρά πολιτικούς στην όποια σύγκλιση. Από τις αρχές άλλωστε της ίδρυσης του ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ., στις αρχές του 2015, στην ιδρυτική του διακήρυξη αναφέρει χαρακτηριστικά ότι σκοπός της δημιουργίας του είναι να προσπαθήσει να βοηθήσει στη συνένωση των προοδευτικών δυνάμεων για τις ανάγκες της χώρας. Οι όποιες διαφορές υπήρχαν έχουν αμβλυνθεί, έχουμε αντιληφθεί όλοι μας ότι είναι καιρός να βρούμε τα σημεία στα οποία υπάρχει σύγκλιση, αφήνοντας πίσω τις όποιες αντιπαραθέσεις και βέβαια το σημαντικότερο όλων είναι ότι όλα αυτά είναι προς απόδειξη. Ακριβώς επειδή οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και βλέπουμε πολλές ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό, θα φανεί αν μιλάμε πραγματικά για ενότητα και για λόγο ύπαρξης αυτού του χώρου, του προοδευτικού, που δεν χωράει ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε φυσικά στη ΝΔ, αν τον υπηρετούμε. Θα φανεί αν υπάρχει πραγματική ανάγκη για την ύπαρξή του. Γι’ αυτό χρειάζονται ιδέες, πολιτικές απόψεις και επ’ ουδενί δεν διανοούμαστε να υπάρξει αυτός ο χώρος ως μία ευκαιριακή σύγκλιση επιβίωσης κάποιων προσώπων ή ενός εκλογικού σχήματος. Όλα αυτά όμως θέλουν δουλειά και πρέπει να κριθούν στην πράξη. 

«Όταν μιλάς με αξίες και με αρχές, εφόσον υπάρχει μία σύγκλιση στις απόψεις, τα προσωπικά ζητήματα μπαίνουν στην άκρη» 

ΠτΘ: Μετά από καιρό βλέπουμε κάτω από την ίδια στέγη τον κ. Παπανδρέου και τον κ.Βενιζέλο, καθώς και άλλα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπανδρέου σε συνέντευξή του απάντησε για τη νέα αυτή «πολιτική συγκατοίκησή» του με τον κ. Βενιζέλο. Εσάς ποια είναι η άποψή σας;
Γ.Π.:
Όταν μιλάς με αξίες και με αρχές, όπως προσπαθήσαμε εμείς να έχουμε ένα πολιτικό λόγο όλα αυτά τα χρόνια, εφόσον υπάρχει μία σύγκλιση στις απόψεις, τα προσωπικά ζητήματα μπαίνουν στην άκρη και νομίζω ότι κανείς μας δεν έχει προσωπικά με κανέναν. Αν υπάρχουν προσωπικά, αυτά είναι θέματα που δεν μας αφορούν. Εδώ μιλάμε για μία σοβαρή πολιτική κατάσταση και για ανθρώπους που αντιλαμβάνονται και το κρίσιμο σημείο στο οποίο βρίσκεται η χώρα, όλα αυτά τα χρόνια και ειδικά τώρα μετά την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, αλλά και το γεγονός ότι πρέπει να εκφραστεί αυτός ο προοδευτικός χώρος – αναφέρομαι στην πολιτική έκφραση – ο οποίος είναι κατακερματισμένος, κατασυκοφαντημένος και υφίσταται όλες τις επικοινωνιακές συνέπειες και όλο το βάρος της κρίσης, αφήνοντας ανενόχλητους αυτούς που κατά κύριο λόγο έφεραν την κρίση στην χώρα μας, όπως είναι ο εκτροχιασμός επί Καραμανλή. Αυτά πρέπει επιτέλους να απαντηθούν, να εξηγηθούν στην κοινωνία, και να καταρριφθούν οι μύθοι. Όχι για να δικαιωθεί ο Παπανδρέου ή ο Βενιζέλος ή ο οποιοσδήποτε, αλλά γιατί ακριβώς όσο συντηρούνται οι μύθοι για το ποιος φταίει για το μνημόνιο, τόσο δεν θα υπάρχει μέλλον, στη χώρα μας. Πρέπει επιτέλους να ανοίξουμε τα χαρτιά μας, να συζητήσουμε πολιτικά, να μπορέσουμε να κάνουμε παρεμβάσεις στην κοινωνία, να φέρουμε επιτέλους νέο κόσμο οι οποίοι δεν εμπιστεύονται το πολιτικό σύστημα στην πολιτική και να επανανεργοποιήσουμε τα παρατημένα – τιμωρημένα στελέχη της κεντροαριστεράς ώστε να είμαστε όλοι μαζί σε μία σύγκλιση σοβαρών πολιτικών απόψεων. 

 «Όποιος θέλει να προσφέρει, και προσχωρεί στις αξίες της σοσιαλδημοκρατίας, είναι επιθυμητό να δουλέψει μαζί μας» 

ΠτΘ: Σε συνέχεια της συμφωνίας ΔΗ.ΣΥ – ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ. είχαμε και τις προσχωρήσεις άλλων ανεξάρτητων βουλευτών όπως ο κ. Γρηγοράκος αλλά και ο μέχρι πρότινος βουλευτής Ροδόπης κ.Ιλχάν Αχμέτ. Έντονη δε είναι και η φημολογία και για προσχωρήσεις που αναμένεται να ακολουθήσουν όπως αυτή της κ. Κατερίνας Μάρκου. Πώς κρίνετε τις προσχωρήσεις αυτές;
Γ.Π.:
Οι προσχωρήσεις αυτές πιστεύω ότι είναι αποτέλεσμα πολιτικής σκέψης. Με τον κ. Γρηγοράκο ήμασταν μαζί βουλευτές στο ΠΑΣΟΚ. Ο Ιλχάν είναι φίλος και συμπολίτης και όπως πολλές φορές έχω δηλώσει τον θεωρώ έναν μετριοπαθή πολιτικό, παρά το γεγονός ότι βρισκόμασταν στο παρελθόν σε πολιτικές παρατάξεις που δεν συγκλείνανε πολιτικά.
 
Όποιος θέλει να προσφέρει και προσχωρεί στις αξίες της σοσιαλδημοκρατίας, θα είναι επιθυμητό να δουλέψει μαζί μας, εφόσον όμως τηρεί και κάποια χαρακτηριστικά στοιχεία τα οποία προφανώς η κ. Γεννηματά που έκανε και τη συμφωνία θα τα έχει εντοπίσει.
 
Ο προοδευτικός χώρος – γιατί η έννοια της κεντροαριστεράς λόγω των πολλών εγχειρημάτων και προσπαθειών να ξανασυνταχθεί είναι ένας φθαρμένος όρος – ο χώρος του προοδευτικού σοσιαλιστικού τόξου έχει πάρα πολύ κόσμο ακόμη να βάλει στους κόλπους του. Ακόμα και το εγχείρημα της κ. Διαμαντοπούλου με τον κ.Ραγκούση είναι μία σημαντική κίνηση και δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως ανταγωνιστική, ως προς τις άλλες, συγκλίσεις της κεντροαριστεράς. Υπάρχει χρόνος, υπάρχει πεδίο και υπάρχει κοινός τόπος να βρεθούμε όλοι όσοι έχουμε αποδείξει, ότι πιστεύουμε σε κοινές αρχές, όσοι έχουν αποδείξει με το έργο τους, όπως οι κ.κ. Διαμαντοπούλου και Ραγκούσης ότι πραγματικά πίστευαν και πιστεύουν σε μεταρρυθμίσεις. Από κει και πέρα ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του και θα εκφραστεί με τον τρόπο που πιστεύουμε ότι μπορεί και πρέπει να εκφραστεί . Έχουμε πολύ δουλειά όσοι υπηρετούμε αυτόν τον χώρο, να δείξουμε και την συνέπειά μας, και αν πιστεύουμε σε αυτόν τον χώρο ή αν τον χρησιμοποιούμε απλώς για εκλογικούς σκοπούς. Χρειάζεται δουλειά, συνέπεια, πολύ προσοχή και κυρίως σεβασμός στην κοινωνία. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.