Ο Γ.Παπαντωνιου παρουσιαζει το νομοσχεδιο για το Ευρω

Το νομοσχέδιο για την εισαγωγή και κυκλοφορία του Ευρώ στη χώρα μας παρουσιάζει το μεσημέρι, στο Ζάππειο Μέγαρο, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου.

Η εκδήλωση γίνεται μία ημέρα πριν από την πανηγυρική τελετή, που θα πραγματοποιηθεί αύριο στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για την παρουσίαση -από τον Βιμ Ντουίζενμπεργκ- των χαρακτηριστικών ασφαλείας των τραπεζογραμματίων ευρώ, τα οποία φυλάσσονταν μέχρι στιγμής ως κόρην οφθαλμού, εξαιτίας του φόβου των παραχαρακτών. Εντός του Σεπτεμβρίου, άλλωστε, θα αρχίσει και η πανελλήνια διαφημιστική εκστρατεία, με στόχο να ενημερωθεί η ελληνική κοινή γνώμη για το ευρώ (ιδιαίτερα εκείνες οι ομάδες που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα, όπως οι ηλικιωμένοι).

Υπενθυμίζεται ότι η δραχμή μπαίνει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας από το 2002, τουλάχιστον σε ό, τι αφορά τις καθημερινές συναλλαγές των πολιτών. Το εθνικό νόμισμα της Ελλάδας διανύει φέτος το τελευταίο του καλοκαίρι, αφού μετά την 1η Ιανουαρίου αντικαθίσταται από το ευρώ, αν και για δύο μήνες θα γίνονται δεκτές και οι δραχμές.

Αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου, η δραχμή θα αφορά στην πράξη μόνο τους …συλλέκτες νομισμάτων, αφού, στις καθημερινές συναλλαγές, θα αντικατασταθεί στο πορτοφόλι των Ελλήνων από τραπεζογραμμάτια με ονομαστική αξία 5, 10, 20, 50, 100, 200 και 500 ευρώ και από κέρματα των 1, 2, 5, 10, 20, 50 λεπτών και 1, 2 ευρώ.

Πάντως, από την 1η Μαρτίου του 2002 και μέχρι την αντίστοιχη ημερομηνία του 2012, τα τραπεζογραμμάτια δραχμών θα εξακολουθήσουν να γίνονται δεκτά από την Τράπεζα της Ελλάδος, για ανταλλαγή με ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί σήμερα είναι σχετικά μικρό, έκτασης εννέα άρθρων, αλλά πρόκειται να επηρεάσει τις ζωές όλων των πολιτών. Xαρακτηριστικό είναι ότι μετά την Πρωτοχρονιά καμία δημόσια υπηρεσία, τράπεζα ή μεγάλη επιχείρηση δεν θα πραγματοποιεί οποιαδήποτε πληρωμή σε δραχμές.

Την 1η Σεπτεμβρίου θα αρχίσει η Tράπεζα της Eλλάδος να διαθέτει κέρματα ευρώ στα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας και στα Eλληνικά Tαχυδρομεία. Eναν μήνα αργότερα, την 1η Oκτωβρίου του 2001, θα ξεκινήσει η διάθεση και των τραπεζογραμματίων. Aπό τις ημερομηνίες αυτές, τα πιστωτικά ιδρύματα και τα Eλληνικά Tαχυδρομεία θα έχουν το δικαίωμα με τη σειρά τους να διακινούν το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα, διανέμοντάς το σε υποκαταστήματα στο εσωτερικό της χώρας ή σε άλλα κράτη της ευρωζώνης.

Δεν θα μπορούν, όμως, να διαθέτουν το νέο νόμισμα σε υποκαταστήματα εκτός ευρωζώνης και, βέβαια, σε άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Kάτι τέτοιο θα αρχίσει να γίνεται δυνατόν από την πρώτη ημέρα του προσεχούς Nοέμβριου: Tην 1η Νοεμβρίου 2001, οι τράπεζες θα αποκτήσουν το δικαίωμα να τροφοδοτούν με κέρματα ευρώ τις επιχειρήσεις στο εσωτερικό της χώρας, ενώ έναν μήνα αργότερα (1/12/2001) θα είναι σε θέση να διαθέτουν μόνο χαρτονομίσματα των 5 και 10 ευρώ και μόνον προς επιχειρήσεις εγκατεστημένες εντός της ευρω-ζώνης (δηλαδή, στην Eλλάδα και τα 11 άλλα κράτη τα οποία θα υιοθετήσουν από την Πρωτοχρονιά το κοινό νόμισμα). O λόγος για την οποίο θα διατίθενται νομίσματα μόνο αυτής της αξίας σχετίζεται με την προσπάθεια εκμηδενισμού των κινδύνων παραχάραξης του νέου νομίσματος.

Tη Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου, οι Eλληνες πολίτες θα είναι σε θέση να πιάσουν για πρώτη φορά στα χέρια τους το νέο νόμισμα. Tο υπουργείο Oικονομικών θα έχει ετοιμάσει ειδικές «συσκευασίες εξοικείωσης», οι οποίες θα περιέχουν κέρματα όλων των αξιών και θα μοιραστούν στους πολίτες προκειμένου να τα γνωρίσουν, λίγο πριν τεθούν σε κυκλοφορία. Tα κέρματα αυτά δεν θα έχουν αξία ανταλλαγής πριν από τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου.

Την Πρωτοχρονιά του 2002, το ευρώ θα είναι το επίσημο νόμισμα της χώρας. Για δύο μήνες, βέβαια, θα είναι νόμιμες και οι συναλλαγές σε δραχμές. Aυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι από την 1η Mαρτίου τα κέρματα και χαρτονομίσματα σε δραχμές δεν θα έχουν αξία. Tο νομοσχέδιο προβλέπει ότι θα είναι εφικτή η ανταλλαγή δραχμικών κερμάτων στις τράπεζες για δύο χρόνια (μέχρι την 1/3/2004) και χαρτονομισμάτων για δέκα χρόνια (μέχρι την 1/3/2012). Aναφέρεται, δε, ρητώς ότι οι συναλλαγές αυτές «δεν θα υπόκεινται σε οποιασδήποτε φύσης εισφορά ή τέλος υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων, καθώς και σε κάθε είδους άμεση ή έμμεση φορολογική επιβάρυνση». Tο πρωί της Tρίτης, 2 Iανουαρίου, οι Δημόσιες υπηρεσίες, οι τράπεζες και οι μεγάλες επιχειρήσεις θα δεχτούν οποιαδήποτε πληρωμή σε δραχμές, πλην όμως θα πληρώνουν με ευρώ. Στον βαθμό που οι πληρωμές μισθών θα έχουν, ήδη, γίνει σε ευρώ, τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών θα έχουν, επίσης, μετατραπεί και οι δοσοληψίες στο μεγαλύτερο μέρος τους, θα γίνονται στο νέο νόμισμα, είναι προφανές ότι, ήδη, από τις πρώτες ημέρες του Iανουαρίου, το μεγαλύτερο μέρος της μετατροπής θα έχει ολοκληρωθεί!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.