«Ο εξορθολογισμος των θεματων εφερε την πτωση των βασεων»

Μια διαφορετική διάσταση στο ζήτημα των εξετάσεων των υποψηφίων για το πανεπιστήμιο και στις χαμηλές αποδόσεις που κατέγραψαν οι φετινές τους βαθμολογίες, δίνει η φιλόλογος κ. Μάγδα Γιαμουστάρη η οποία απαντώντας στην έρευνα του ΠτΘ για το εκπαιδευτικό και το εξεταστικό σύστημα του λυκείου, υποστηρίζει ότι οι χαμηλές βαθμολογίες των μαθητών έχουν να κάνουν με το διαφορετικό βαθμό δυσκολίας των φετινών θεμάτων σε σχέση με πέρυσι. Η κ. Γιαμουστάρη τονίζει ότι «το περυσινό φαινόμενο των εύκολων θεμάτων καλλιέργησε ακόμα περισσότερο την ήσσονα προσπάθεια των μαθητών», ενώ σημειώνει ότι η διαμόρφωση των βάσεων έχει να κάνει και με τις επιλογές των μαθητών σε σχολές

που τους εγγυώνται επαγγελματική αποκατάσταση. Αναλυτικότερα η θέση της κ. Γιαμουστάρη έχει ως ακολούθως:

«Οι χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων δεν είναι μόνο φετινό φαινόμενο. Χρόνια τώρα παρουσιάζονται μικρές ή μεγάλες αυξομειώσεις.

Ίσως μας φάνηκε σήμερα πιο έντονο γιατί πέρυσι τα θέματα στα οποία εξετάστηκαν ήταν κατά γενική ομολογία ευκολότερα οπότε εκτόξευσαν τις βάσεις πολύ ψηλά. Φέτος ήταν κλιμακούμενης ευκολίας και ήταν φυσικό οι μαθητές να πετύχουν γι΄ αυτό το λόγο χαμηλότερες συγκριτικά βαθμολογίες που μείωσαν και τις βάσεις εισαγωγής. Το περυσινό φαινόμενο των εύκολων θεμάτων καλλιέργησε ακόμα περισσότερο την υπάρχουσα ήσσονα προσπάθεια των μαθητών. Γιατί να μελετήσει συστηματικά και εντατικά, αφού ναι μεν τα μαθήματα είναι πολλά, αλλά τα θέματα εύκολα και όλοι θα πετύχουν…Φρούδες ελπίδες, προσδοκίες και υποσχέσεις.

Οι χαμηλότερες βαθμολογίες λοιπόν, μείωσαν και τις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Πρέπει όμως να σημειώσω ότι η διαμόρφωση των βάσεων οφείλεται και στις επιλογές των υποψηφίων που εγκατέλειψαν σχολές που παραδοσιακά τους γοήτευαν όπως αυτές των καθηγητών και γιατί όχι και της Νομικής, και προτίμησαν σχολές που εξασφαλίζουν εργασία (στρατιωτικές, σώματα ασφαλείας, παιδαγωγικά τμήματα κ.λπ.) Βλέπετε η μάστιγα της ανεργίας είναι μεγάλη, χτυπάει την πόρτα όλων.

Κατά την γνώμη μου λοιπόν, δεν είναι εντυπωσιακή η πτώση των βάσεων γιατί έχει να κάνει με τον εξορθολογισμό τους σε σχέση με τις περυσινές.

Εντυπωσιακό θα είναι μια εθνική πολιτική για την παιδεία με όραμα, τόλμη και φαντασία που θα βγάλει από τα αδιέξοδα όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

Δάμων Δαμιανός

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.