Ο Ευριπιδης Στυλιανιδης μιλα για το 12%, τις προτασεις στη Διακομματικη, τις τουρκικες προκλησεις, τη δικη της ΧΑ

«Διορθώσαμε πάρα πολλά σημεία για το 12%, και έμειναν μερικά ακάλυπτα»

«Έχει πολύ μεγάλη σημασία η ετοιμότητά μας// να παρουσιάσουμε ώριμες μελέτες στη Διακομματική»

«Η δικαιοσύνη στάθηκε στο ύψος της, χρησιμοποίησε τα εργαλεία που είχε για να μπορέσει να φτάσει στις αυστηρότερες των ποινών με στοιχεία, με τεκμήρια και με αιτιολογία στιβαρή»

Στο Ράδιο Παρατηρητής και την εκπομπή «Με το Ν και με το Β» φιλοξενήθηκε ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, μιλώντας τόσο για τις επαφές που είχε προσφάτων με υπουργούς της κυβέρνησης στο πλαίσιο της Διακομματικής Επιτροπής, όσο και για θέματα που άπτονται της επικαιρότητας, όπως η δίκη της Χρυσής Αυγής και η τουρκική προκλητικότητα.

Ο λόγος στον ίδιο λοιπόν αναλυτικά…

ΠτΘ: κ. Στυλιανίδη θα ήθελα να ξεκινήσουμε τη συνομιλία μας την εμπλοκή που δημιουργήθηκε με τη ΚΥΑ για το 12%. Η εικόνα που είχαμε είναι  οι επιχειρήσεις που δεν προσέφυγαν λόγω και του μεγέθους της με βάση την υφιστάμενη ΚΥΑ δεν θα μπορέσουν να διεκδικήσουν το μεγαλύτερο κομμάτι της επιδότησης. Τίθεται εν αμφιβόλω και αυτό;
Ε.Σ.:
Η υπόθεση αυτή ήταν μια χαμένη υπόθεση. Η ταφόπλακα είχε μπει το 2015 με τις δύο αντισυνταγματικές υπουργικές αποφάσεις του Σταθάκη που ουσιαστικά ενταφίασαν τα κίνητρα για τη Θράκη. Την αναστήσαμε την υπόθεση αυτή. Ψηφίστηκε ο νόμος πανηγυρικά ο οποίος κάλυπτε όλες τις υποθέσεις, και στη συνέχεια υπήρξε μια εμπλοκή με τη μορφή που πήρε η ΚΥΑ. Την τελευταία στιγμή το είχα προλάβει και παρενέβην την ώρα που πήγαινε στο τυπογραφείο. Διορθώσαμε πάρα πολλά σημεία, και έμειναν μερικά ακάλυπτα. Αυτή τη στιγμή ισχύει το εξής: οι μικρές επιχειρήσεις που δεν προσέφυγαν και έχουν παραγραφεί οι αξιώσεις τους δεν δικαιούνται χρήματα. Δεν δικαιούνται όμως για τα έτη που έχουν παραγραφεί. Το τέλος του ’14 και ολόκληρο το ’15, εάν  σπεύδουμε τώρα να υλοποιήσουμε την ΚΥΑ δεν θα έχουν παραγραφεί, αλλά θα μπορούν το 1/3 περίπου των χρημάτων που δικαιούνταν να το πάρουν, παρότι δεν προσέφυγαν.

ΠτΘ: Άρα η διόρθωση επί της οποίας μας μιλήσατε σε ποιο κομμάτι ακριβώς αφορά;
Ε.Σ.:
Η διόρθωση που θέλουμε να κάνουμε αφορά στα εκχωρημένα. Εκείνες δηλαδή τις επιχειρήσεις που ήταν συνεπείς και πλήρωσαν τις οφειλές τους στο δημόσιο, και είχαν εκχωρήσει ενδεχομένως την αξίωση να πάρουν χρήματα από το δημόσιο σε τράπεζες. Το ζήτημα που γεννάται σε αυτές τις επιχειρήσεις είναι αν θα δοθούν χρήματα για το μέλλον, αν θα τα πάρει η επιχείρηση ή η τράπεζα. Εκεί πάμε να κάνουμε τη διόρθωση. Οι επιχειρήσεις που είχαν πληρώσει τις εισφορές τους να μπορούν στις μελλοντικές εισφορές αν έχουν εκχωρήσει, να εισπράξουν κανονικά τα χρήματά τους. Εκεί θα γίνει η διόρθωση για να τρέξουμε γρήγορα. Πιστεύω ότι στις επόμενες ημέρες αυτό θα έχει ξεκαθαρίσει. 

«Ώριμο το έργο του φράγματος Ιάσμου»

ΠτΘ: Στο πλαίσιο της συμμετοχής σας στη Διακομματική Επιτροπή είχαν σειρά επαφών με υπουργούς, έχοντας την ευκαιρία να καταθέσετε ενώπιον τους σειρά προτάσεων. Αξίζει να σταθούμε εν πρώτοις στο φράγμα Ιάσμου…
Ε.Σ.:
Όσον αφορά στο φράγμα του Ιάσμου μπορούμε να συνδυάσουμε ποιοτικά χαρακτηριστικά τέτοια που θα μας επιτρέψουν τα χρήματα που λείπουν να τα βρούμε από το ταμείο covid, διότι είναι ένα έργο που έχει να κάνει και με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αλλά έχει να κάνει την ίδια στιγμή ενδεχομένως και με την ψηφιακή σύγκληση. Αυτό ήταν το ισχυρό μου επιχείρημα και προς τον κ. Σκυλακάκη, και προς τον κ.  Μητσοτάκη, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε γρήγορα το έργο. Σε επαφές που έχω κάνει με τον κ. Βορίδη και με τον Κώστα Σκρέκα, τους εξήγησα ότι το έργο είναι ώριμο. Είναι ένα από τα τρία μεγάλα ώριμα έργα στη χώρα. Αυτό που λείπει είναι η ανάγκη να διορθωθεί η περιβαλλοντική μελέτη κατά τρόπο τέτοιο, ώστε να μην αντιδρά ο Φορέας Διαχείρισης της Βιστωνίδας, όπως είχε γίνει κατά το παρελθόν. Αυτό έχει να κάνει και με τους τοπικούς παράγοντες. Εάν αυτό το επιτύχουμε γρήγορα, υπάρχει διάθεση και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, το έργο να ενταχθεί στο εθνικό σκέλος, και έτσι να έχουμε ένα γρήγορο αποτέλεσμα για να προστατέψουμε 500 χιλ. στρέμματα, που απειλούν να γίνουν ξηρικά από την υφαλμίρωση που αυτή τη στιγμή ποτίζει συνεχώς τον θρακιώτικο κάμπο, με αποτέλεσμα να έχει φτάσει το βάθος των 5 χιλ. γεωτρήσεων που λειτουργούν, στα 250 μ. Αν ξεπεράσει τα 300 μ. καταστρέφεται ο κάμπος μας. Αυτό έχει να  κάνει και με την προστασία του περιβάλλοντος, και γιατί έχει να κάνει με την ψηφιακή σύγκληση, γιατί αν προχωρήσουμε σε μορφές συμβολαιακής γεωργίας και σε αναδασμούς, τότε θα είναι πολύ εύκολο να υιοθετήσουμε και τη γεωργική ακριβείας, δηλαδή τη χρήση των νέων τεχνολογιών για να μειώσουμε το παραγωγικό κόστος. Γι’ αυτό το λόγο το συνδυάζουμε, ώστε να μπορούμε να βρούμε εύκολα και τη χρηματοδότηση.

Οι προτάσεις στον υπουργό Μεταφορών

ΠτΘ: Είχε επαφές όμως και με τον υπουργό Μεταφορών. Εκεί τι προτάσεις καταθέσατε;
Ε.Σ.:
Εκεί έθεσα τέσσερα ζητήματα. Έθεσα εκ νέου τον προαστιακό και την ανάγκη σύνδεσης του τρένου έστω και με μία γραμμή με τη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, παλιό αίτημα που το είχε ολοκληρώσει το Μεταφορών, αλλά δεν πρόλαβε να υλοποιηθεί, έθεσα την κατάσταση του οδικού δικτύου της Ροδόπης, και του αγροτικού και του εθνικού οδικού δικτύου με αντιπροσωπευτικό παράδειγμα εγκατάλειψης την γκρεμισμένη γέφυρα στον Ίασμο, και ζήτησα από το αρμόδιο υπουργείο, μαζί με την περιφέρεια, να επισπεύσουν όσο μπορούν το συγκεκριμένο έργο. Την ευθύνη υλοποίησης βέβαια την έχει η περιφέρεια, αλλά ζήτησα όπου χρειαστεί να συμπαρασταθεί και το υπουργείο για να έχουμε γρήγορο αποτέλεσμα.

Στο θέμα της κατάστασης της Εγνατίας Οδού, τόνισα ότι πρέπει να βελτιωθεί τάχιστα, καθώς ήδη έχουν αρχίσει οι εργολαβίες να λειτουργούν, αλλά η ποιότητα του οδοστρώματος είναι κακή και έχει προκαλέσει ατυχήματα τον τελευταίο καιρό.
Ζήτησα επίσης από τον κ. Καραμανλή να είναι ο επισπεύδον υπουργός στην ανάγκη να εκδοθεί από το Υπ. Εξωτερικών νέα ρηματική διακοίνωση για να επιτραπεί η διέλευση λεωφορείων από τον σταθμό της Νυμφαίας, αφού γίνουν βεβαίως τα σχετικά έργα εντός της ελληνική επικράτειας, που δεν στοιχίζουν και πάρα πολύ.
Τέλος ζήτησα να μελετήσουν και να ολοκληρώσουν γρήγορα το παράκτιο δίκτυο, βάζοντας στις μελέτες ανάπτυξης της περιοχής, και την κατασκευή μιας υπερσύγχρονης μαρίνας, με σκοπό να προσελκύσουμε τα σκάφη αναψυχής από τη Μαύρη Θάλασσα στην περιοχή μας και έτσι να αυξήσουμε την τοπική τουριστική κίνηση. Το τελευταίο σημείο που στάθηκα είναι η αναβίωση της ιδέας του αεραθλητικού κέντρου που είχα ξεκινήσει ως υπουργός Μεταφορών στην Αίγειρο, με εγκαταστάσεις οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως αξιοποιώντας τις παλαιές υποδομές του πρώην στρατιωτικού αεροδρομίου, μετά την ένωση των οικοπέδων που είχαμε κάνει τότε, να δημιουργήσουμε μια εμπορική κίνηση που μπορεί να συνδεθεί ακόμα και με το νοσοκομείο της περιοχής για αεροδιακομηδές.

ΠτΘ: Θέλω να μείνουμε στο κομμάτι των παράκτιων υποδομών και την πρόταση που αφορά στην μαρίνα. Σε ποια περιοχή της Ροδόπης…
Ε.Σ.:
Εγώ δεν είμαι ειδικός να το πω. Είναι βέβαιο ότι σε έναν βαθμό μπορεί να επεκταθεί και να αναπτυχθεί στην περιοχή του Φαναρίου, αλλά υπάρχει ένα εξαιρετικό σημείο επίσης από άποψη μελετών το οποίο είναι μεταξύ Ιμέρου και Προσκυνητών, στην Αχλάδα που λέμε το Κρυονέρι, όπου το βάθος της θάλασσας και η δημόσια γη που υπάρχει στα παλιά Νταλιάνια του Πασόπουλου, δίνουν τη δυνατότητα να έχει βάθος αυτή η ανάπτυξη. Δηλαδή εκτός από μαρίνα που θα μπορεί να φιλοξενεί ιστιοπλοϊκά μπροστά, θα μπορεί να έχει πίσω κέντρα τροφοδοσίας, ένα πεντάστερο ξενοδοχείο, και άλλες εγκαταστάσεις που είναι χρήσιμες για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Αυτό βέβαια είναι ακόμα μια παρθενική σύλληψη, αλλά από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε.

ΠτΘ: Ένα βασικό ερώτημα που υπάρχει για τη Διακομματική είναι το ύψος των χρημάτων τα οποία θα διατεθούν για την ανάπτυξη της Θράκης. Έχουμε εικόνα ως προς αυτό;
Ε.Σ.:
Δεν είναι ένα συγκεκριμένο ποσό που θα κοπεί από τον προϋπολογισμό ονοματισμένο ανά περιοχή. Θα κοπεί για έργα. Επομένως έχει πολύ μεγάλη σημασία η ετοιμότητά μας, να παρουσιάσουμε ώριμες μελέτες. Επιμένω στο φράγμα του Ιάσμου, διότι το φράγμα του Ιάσμου είναι μια ώριμη μελέτη που ήταν ενταγμένη και απεντάχθηκε με ευθύνη της τοπικής κοινωνίας, διότι ο Φορέας Διαχείρισης της Βιστωνίδας ήταν αυτός που προέβαλε, σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως και υπερβολικές για την περιβαλλοντική διάσταση, αξιώσεις, με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει το έργο με την ταχύτητα που θα έπρεπε. Τώρα αυτό πρέπει να το ξαναδούμε όλοι μαζί, και να μην χάσουμε την ευκαιρία.

«Αν πληγεί η λειτουργικότητα του ΝΑΤΟ στο νοτιοανατολικό άκρο της Μεσογείου, τότε αλλάζουν πάρα πολλά διεθνώς κι αυτό πρέπει οι Αμερικανοί να το καταλάβουν»

ΠτΘ: Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, στο κομμάτι των κυρώσεων η Ευρώπη μας έχει απογοητεύσει.
Ε.Σ.:
Παρακολουθώ με πολύ μεγάλη ανησυχία και θα έλεγα και με στεναχώρια την συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν, διότι αυτόν τον άνθρωπο τον είχα γνωρίσει και είχα διαπραγματευτεί μαζί του 6-7 φορές και δεν έβγαζε αυτό το πρόσωπο που βγάζει αυτή τη στιγμή. Πίστευα ότι θα έχει την ωριμότητα ως ηγέτης να συνυπάρξει και να δημιουργήσει προϋποθέσεις συνεννοήσεως, προς όφελος και των δύο χωρών. Τώρα ενδεχομένως οι καταστάσεις τον έχουν αποπροσανατολίσει, και βγάζει ένα πρόσωπο άκρως επιθετικό, έξω από τη λογική και τη σωφροσύνη και τη διεθνή νομιμότητα, το οποίο είναι απολύτως ενοχλητικό, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη τη γειτονιά. Αυτό άλλωστε φαίνεται γιατί έχει ανοίξει μέτωπα παντού. Με τέτοιες συμπεριφορές δοκιμάζεται η αξιοπιστία της Ε.Ε. και η αξιοπιστία του ΝΑΤΟ, διότι αν πληγεί η λειτουργικότητα της συμμαχίας στο νοτιοανατολικό άκρο της Μεσογείου, τότε αλλάζουν πάρα πολλά διεθνώς κι αυτό πρέπει οι Αμερικανοί να το καταλάβουν. Και φαίνεται ότι οι Αμερικανοί το καταλαβαίνουν περισσότερο από τους Ευρωπαίους, διότι έχουν κάνει κάποιες κινήσεις αυστηρές. Έχουν σπάσει το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, έχουν σταματήσει την ιστορία των F-35, έχουν στείλει τον υπ. Εξωτερικών στην περιοχή για να στείλει μηνύματα. Οι Ευρωπαίοι όμως είναι πολύ νωχελικοί. Δεν ξέρω αν τα συμφέροντα των μεμονωμένων κρατών υπερτερούν των κινήσεων της ευρωπαϊκής στόχευσης. Κλιμακώνουν βέβαια την αυστηρότητά τους, αλλά κινούνται με πάρα πολύ αργό ρυθμό, την ώρα που οι απειλές και οι δράσεις της Τουρκίας, ξεφεύγουν από τα όρια.

«Μόνο όταν νομοθετούμε εν ψυχρώ και βλέπουμε ουδέτερα τις προϋποθέσεις μπορούμε να βγάλουμε μια απόφαση νηφάλια και σωστή»

ΠτΘ: Κλείνοντας θα ήθελα και το σχόλιο σας για τις αποφάσεις της δικαιοσύνης στη δίκη της Χρυσής Αυγής και για την συζήτηση που έχει ανοίξει για την εκ νέου ανάγκη τροποποίησης του Ποινικού Κώδικα.
Ε.Σ.: 
Εγώ ήμουν πάρα πολύ προσεκτικός στις δηλώσεις που έκανα καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης, γιατί δεν ήθελα να δώσω σε κανέναν απολύτως το δικαίωμα να πει ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα ή οι πολιτικές παρεμβάσεις επηρεάζουν τη δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη νομίζω ότι στάθηκε στο ύψος της, χρησιμοποίησε τα εργαλεία που είχε για να μπορέσει να φτάσει στις αυστηρότερες των ποινών με στοιχεία, με τεκμήρια και με αιτιολογία στιβαρή.

Δεν θα συμμετείχα αυτή τη στιγμή για άνοιγμα συζήτησης για αλλαγής του θεσμικού πλαισίου ακόμα, γιατί αυτό πρέπει να γίνεται εν ψυχρώ κι όχι εν θερμώ. Διότι μόνο όταν νομοθετούμε εν ψυχρώ και βλέπουμε ουδέτερα τις προϋποθέσεις μπορούμε να βγάλουμε μια απόφαση νηφάλια και σωστή. Στην Ελλάδα έχουμε πολλές φορές την τάση να πηγαίνουμε από το ένα άκρο στο άλλο. Σε κάθε περίπτωση επιβεβαίωσε η δικαιοσύνη την προσήλωση στη δημοκρατία, στον σεβασμό στα δικαιώματα του ανθρώπου, δικαιώθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι μνήμες των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους και εστάλη ένα ισχυρότατο μήνυμα και προς την ελληνική κοινωνία, αλλά και προς τη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα, δηλαδή η χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, ξέρει και να τη στεριώνει και να την προασπίζεται.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.