Ο εθελοντισμος στα χερια των νεων

Ιδρυτική σύσκεψη της Πανελλήνιας Επιτροπής Νέων Εθελοντών Αιμοδοτών πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στην Κομοτηνή με τη συμμετοχή νέων από τη Βόρεια Ελλάδα που κατέθεσαν την εμπειρία τους από την Ελλάδα αλλά και από άλλες χώρες, προκειμένου να διαφημιστεί η εθελοντική αιμοδοσία.

Ανάμεσα στα σχέδια της Επιτροπής είναι και η διοργάνωση του Συνεδρίου Νέων Εθελοντών Αιμοδοτών που θα γίνει τον Αύγουστο του 2007 στην Αθήνα, με τη συμμετοχή νέων από 62 χώρες που θ’ αναλάβουν να μεταφέρουν το μήνυμα της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών Χρήστος Πρωτόπαππας μίλησε στον ΠτΘ για το αντικείμενο και το στόχο της ιδρυτικής σύσκεψης. «Γίνεται μια προσπάθεια να ιδρύσουμε στη χώρα μας την Πανελλήνια Επιτροπή Νέων Εθελοντών Αιμοδοτών με στόχο την ανανέωση και την αναπλήρωση των γηρασμένων εθελοντών αιμοδοτών, όπως και στην ανανέωση των τρόπων που κινούμαστε προκειμένου να ευαισθητοποιήσουμε τον ελληνικό πληθυσμό. Βασικό προτέρημα των νέων είναι να χειρίζονται τα νέα μέσα της τεχνολογίας όπως είναι το διαδίκτυο γι’ αυτό κι ελπίζουμε ότι θα μάθουμε πάρα πολλά από αυτούς». Σύμφωνα με τον κ. Πρωτόπαππα, οι μέχρι τώρα προσπάθειες που έγιναν ήταν πολύ ικανοποιητικές για την Ομοσπονδία όπως για παράδειγμα η παρούσα σύσκεψη που γίνεται με τη στήριξη του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ροδόπης. «Μέσα από αυτή τη συνάντηση μάς δίνεται η δυνατότητα να έχουμε επαφή με πολλούς νέους από τη Βόρεια Ελλάδα. Στις 16 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί μια σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας όπου θα συμμετάσχουν νέοι από τη Θεσσαλία, την Ήπειρο, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Αττική». Ο κ. Πρωτόπαππας σημείωσε ότι τον ερχόμενο Ιανουάριο ή Φεβρουάριο θα πραγματοποιηθεί η κεντρική συνέλευση των νέων εθελοντών αιμοδοτών. «Θα μπορέσουν να μας βοηθήσουν με τις ιδέες και τις προτάσεις τους στο να είμαστε καλύτεροι όσον αφορά την οργάνωση στη χώρα μας, αλλά και σχετικά με τη διοργάνωση του Συνεδρίου Νέων Εθελοντών Αιμοδοτών που θα γίνει τον Αύγουστο του 2007 με τη συμμετοχή νέων από 62 χώρες. «Το συγκεκριμένο συνέδριο θα γίνει στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών. Ταυτόχρονα, το 2007 θα είναι η χρονιά που θα γιορτάσουμε τα 20 χρόνια από την ίδρυση της Ομοσπονδίας μας» ανέφερε ο πρόεδρος έχοντας εισπράξει τα καλά μηνύματα που προήλθαν και από τη σύσκεψη της Κομοτηνής.

«Η Θράκη πρωτοστατεί και με την ίδρυση παλαιότερων συλλόγων που λειτούργησαν ως παράδειγμα για όλη τη χώρα, αλλά και με το πάθος και το μεράκι των μελών» σχολίασε.

Για τις σύγχρονες μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την προσέλκυση νέων αιμοδοτών αλλά και την εμπειρία που αποκόμισαν νέοι εθελοντές αιμοδότες από τις συναντήσεις τους με νέους από άλλες χώρες ο κ. Πρωτόπαππας μετέφερε: «Η Ομοσπονδία μας πριν από δυο χρόνια άρχισε να συμμετέχει στις προσπάθειες για την ίδρυση της παγκόσμιας οργάνωσης νέων, η οποία θεσμοθετήθηκε πέρυσι με καταστατικό. Τόσο πέρυσι όσο και φέτος στείλαμε στην Τυνησία εννέα εκπροσώπους μας, οι οποίοι παρουσιάζουν τον τρόπο και τις μεθόδους που χρησιμοποιούν στο εξωτερικό για την ευαισθητοποίηση. Ακόμη και οι καφετερίες αξιοποιούνται από τους νέους μας και απ’ τα όσα πληροφορήθηκα μέσα από αυτή τη συνάντηση μου προκαλούν ενθουσιασμό. Σ’ αυτά που αναφέρονται ως «άσχημα» στέκια για τους νέους, όπως υποστηρίχθηκε από τους ίδιους τους ομιλητές – συγκεκριμένα από ένα φοιτητή της Ιατρικής , μπορεί να παραχθεί ένα σημαντικό έργο γιατί λειτουργούν παρέες από φίλους και συμφοιτητές. Εκεί συζητούν τα προβλήματά τους κι ενδεχομένως και θέματα που δεν θίγουν με την οικογένειά τους. Μέσα από τις παρέες είναι εφικτό να περάσει το μήνυμα της εθελοντικής αιμοδοσίας. Ήταν εντυπωσιακό το ότι οι νέοι της Δανίας αξιοποιούν τα μεγάλα φεστιβάλ που διοργανώνονται στήνοντας περίπτερα με ενημερωτικό υλικό για την αιμοδοσία που μοιράζεται στον κόσμο. Στη συνέχεια, συμμετέχουν οι νέοι εθελοντές αιμοδότες στο φεστιβάλ και απολαμβάνουν τα τραγούδια και τις εκδηλώσεις. Όπως μετέφερε ο συγκεκριμένος ομιλητής μπορούμε ν’ ακολουθήσουμε αυτά τα παραδείγματα αξιοποιώντας κάθε στιγμή από την καθημερινή μας ενασχόληση».

Ο κ. Πρωτόπαππας
φάνηκε αισιόδοξος από τη δράση των νέων στην κατεύθυνση του εθελοντισμού.

Όταν ρωτήθηκε για το πώς μπορεί να επηρεάσει ο τρόπος ζωής ενός νέου που πίνει και ξενυχτάει την όποια διάθεσή του για εθελοντική προσφορά, ο κ. Πρωτόπαππας εξήγησε ότι η Ομοσπονδία έχει κατανοήσει την πραγματικότητα γι’ αυτό κι έχει προτείνει στους συλλόγους να πραγματοποιούν εθελοντικές αιμοδοσίες εκτός από τις Κυριακές και κάποιες καθημερινές κι έφερε το προσωπικό του παράδειγμα από το Σύλλογό τους στο Ξυλόκαστρο. «Παίρναμε περίπου 130 με 150 μονάδες αίμα την Κυριακή και κάποιες ήταν από νέους ανθρώπους. Από τη χρονιά που εφαρμόσαμε το απόγευμα της Τετάρτης διαπιστώσαμε ότι έχουμε 70 με 80 νέα παιδιά κάθε Τετάρτη γιατί τους διευκολύνει η μέρα. Εάν συναντηθούμε μετά από ένα χρόνο είμαι βέβαιος ότι θα έχω μάθει πάρα πολλά από τους νέους εθελοντές» είπε.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ροδόπης Γιώργος Κεπελής μίλησε για τη σπουδαιότητα της διοργάνωσης που λάμβανε χώρα στην Κομοτηνή. «Δε μπορούσαμε ν’ αντισταθούμε στην εξαιρετική ιδέα της Ομοσπονδίας να βάλει στο παιχνίδι του εθελοντισμού τη νεολαία. Όπως γνωρίζουμε η κοινωνία αλλάζει, επομένως θα πρέπει να στηρίξουμε το εθελοντικό κίνημα σε νέους ανθρώπους, με νέες ιδέες και να τους βάλουμε στο παιχνίδι της συμμετοχής. Όπως λέει και το σύνθημά μας «οι νέοι είναι το μέλλον και το παρόν».

Αποδεχθήκαμε αυτή τη συνδιοργάνωση γιατί είναι πολύ σημαντικό να έχουμε στην πόλη μας νέους από τη Βόρεια Ελλάδα μέχρι τον Έβρο» κατέληξε.

Η Δήμητρα Δημητρακοπούλου είναι
νέα εθελόντρια κι εγγονή του επίτιμου προέδρου του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ροδόπης Δ. Δημητρακόπουλου. Όπως λέει και η ίδια ανήκει στην τρίτη γενιά εθελοντών αιμοδοτών και ήδη δραστηριοποιείται εδώ και δυο χρόνια, από τα 18 της. «Προσπαθώ να πείσω τους φίλους μου και τους νέους που γνωρίζω να συμμετέχουν σ’ αυτό το θεσμό, τον οποίο θεωρώ πολύ σημαντικό. Το αντιμετωπίζουν θετικά και θεωρώ ότι ήδη έχω πείσει κάποιους να συμμετέχουν.

Θα πρέπει βέβαια να γίνει μια καλύτερη προβολή πανελλήνιας εμβέλειας γιατί οι τοπικές οργανώσεις ναι μεν μπορούν να κάνουν πολλά αλλά δεν γνωρίζω αν οι νέοι ενημερώνονται όσο θα έπρεπε».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.