Ο ερωτας σε καθε του εκφανση μεσα απο την ποιητικη συλλογη «Πυρφορος Ερως»

Αναδείχθηκε στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Αναστασίας Παπαδάκη που διοργάνωσαν τα βιβλιοχαρτοπωλεία «Βαφειάδης» και ο Ροταριανός Όμιλος Κομοτηνής

Μία βραδιά αφιερωμένη στον έρωτα και τις πολλαπλές εκφάνσεις και συναισθήματα που προκαλεί είχε την ευκαιρία να ζήσει το απόγευμα της Παρασκευής το αναγνωστικό κοινό της πόλης μας. Μία βραδιά  αναδρομής σε όλα τα στάδια του βιώματος αυτού από την χαρά, τον ενθουσιασμό έως την λύπη, την προδοσία και τέλος, το απόλυτο της αγάπης μέσα από τα ποιήματα της κ. Αναστασίας Παπαδάκη και της συλλογής της  «Πυρφόρος Έρως».
 
Η νέα και διακριθείσα  ήδη ποιητική συλλογή της κ. Παπαδάκη παρουσιάστηκε στην πόλη μας, με πρωτοβουλία των βιβλιοχαρτοπωλείων «Βαφειάδης» και του  Ροταριανού Ομίλου Κομοτηνής στη Λέσχη Κομοτηναίων, με τις κ.κ. Άση Κιούρα και Ανέτα Μαυρίδου, να αναλαμβάνουν να αποκρυπτογραφήσουν για τους παρευρισκομένους την ψυχή και την καρδιά της ποιήτριας, δια μέσου των ποιημάτων που συνθέτουν την εν λόγω ποιητική συλλογή.


 
Τους παρευρισκομένους καλωσόρισε όπως και κάθε φορά, ο οικοδεσπότης της βραδιάς κ. Βασίλης Βαφειάδης, εκ μέρους των βιβλιοχαρτοπωλείων «Βαφειάδης», ενώ ακολούθως τον λόγο έλαβε η κ. Ανέτα Μαυρίδου, η οποία και παρουσίασε την ποιήτρια.

Ανέτα Μαυρίδου
«Αν η Αναστασία Παπαδάκη μπορούσε ν’ αλλάξει τον κόσμο θα το έκανε με τρόπο ονειρικό»
 

Παραθέτοντας τα βιογραφικά της στοιχεία, η κ. Μαυρίδου έκανε λόγο για ένα «ανήσυχο πνεύμα που ψάχνει συνεχώς μέσω της συγγραφής το ιδανικό».
 
« Η φαντασία της την οδηγεί και εκφράζεται μέσω των λέξεων. Λέξεις που έχουν δύναμη και αγγίζουν τον καθένα με διαφορετικό τρόπο. Γνωρίζοντάς την κατάλαβα ότι αν μπορούσε ν’ αλλάξει τον κόσμο θα το έκανε με τρόπο ονειρικό» τόνισε μιλώντας για την κ. Παπαδάκη επισημαίνοντας πως « η ποίηση- κομμάτι της που πρόσφατα ανακάλυψε-  την βοήθησε να εκφραστεί για τον έρωτα. Τον θεωρεί κινητήρια δύναμη στη ζωή τη δική της και των υπολοίπων ανθρώπων. Μου εξομολογήθηκε ότι το συναίσθημα έχει κύριο λόγο στις αποφάσεις της και γι αυτό προσπαθεί με τον τρόπο της να το εμπνεύσει και να το φέρει στην επιφάνεια και στους ανθρώπους που συναναστρέφεται».
 
Η κ. Μαυρίδου στάθηκε και στην απόφαση της ποιήτριας να δώσει τα έσοδα των πωλήσεων της συλλογής σε φιλανθρωπικό σκοπό, συγκεκριμένα στην «Κιβωτό του Κόσμου», αλλά και στην απόφασή της να το επαναλάβει και με τα επόμενα συγγραφικά της πονήματα.
 
 

Άση Κιούρα
«Οι ποιητές απελευθερώνονται με την πένα τους , αλλά φορτώνουν την ψυχή τους με τα δεινά των ανθρώπων»

Ούσα και η ίδια συγγραφέας, η κ. Άση Κιούρα εστίασε στην μαγεία της συγγραφής, είτε αυτή αφορά λογοτεχνία είτε ποίηση, αλλά και στην φύση του ίδιου του δημιουργού, για να καταλήξει στην ποιητική συλλογή της κ. Παπαδάκη.
 
Άση Κιούρα λοιπόν…
 
«Τα συναισθήματα, οι σκέψεις και οι επιθυμίες, είναι οι αιτίες που γεννούν την γραφή μας. Συνήθως την πρώτη φορά που το μολύβι αρχίζει να τρέχει …ή τα δάχτυλα πάνω στα πλήκτρα του υπολογιστή… «τρέχουν» μαζί με αυτά. Άλλοτε δάκρυα χαράς και αγάπης και άλλοτε δάκρυα λύπης.  Όταν έχει ολοκληρωθεί αυτό που θέλουμε να καταθέσουμε, η ψυχή μας είναι ελεύθερη, πιο ελαφριά και πιο σίγουρη. 
 
Αυτό συμβαίνει με όλους τους ανθρώπους που ασχολούνται με την γραφή.
Τι είναι όμως ο ποιητής;

Από τι πάστα είναι φτιαγμένος; Πώς βλέπει τη ζωή, την αγάπη,  τον έρωτα;
Πώς αφουγκράζεται τη σιωπή, την λύπη, την χαρά , την αγωνία τον φόβο και την αβεβαιότητα;

Πώς αντιμετωπίζει τον κόσμο, τον ήλιο τον φεγγάρι,  από ποια χαραμάδα παραθύρου τα χαζεύει;

Κατά την άποψή μου, με ένα δικό τους ιδιαίτερο τρόπο. Στους ποιητές λένε ότι ταιριάζει η σοφία της εφηβείας και η μοιρολογία των γηρατειών. Αυτό λένε… αλλά δεν ξέρουν, απλά υποθέτουν.  Διότι αυτός που πραγματικά ξέρει είναι ίδιος ο δημιουργός… μια ξεχωριστή προσωπικότητα…ένας άνθρωπος που παλεύει με ζωή, θάνατο και έρωτα.

Ένα κοινό όμως το έχουν όλοι μεταξύ τους. Είναι οι άνθρωποι που αισθάνονται και εκφράζουν τα συναισθήματά τους με λέξεις . Αυτό μπορεί να μας ακούγεται εύκολο, αλλά δεν είναι. Πολλοί νομίζουν ότι αισθάνονται , αλλά αυτό είναι μόνο ένα ΝΟΜΙΖΩ, όχι ξέρω πιστεύω,  αισθάνομαι. Όλοι μας μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι νομίζουμε ή ξέρουμε, επειδή όταν ισχυρίζεσαι ότι ξέρεις είσαι κάποιος άλλος. Όταν όμως αισθάνεσαι , τότε είσαι ο εαυτός σου. Αυτό είναι το χάρισμα που τους καθιστά ξεχωριστούς. Το να είσαι πάρα μόνο ο εαυτός σου όμως  στην σημερινή κοινωνία είναι δύσκολο. Δίνεις την σκληρότερη μάχη που μπορεί να δώσει άνθρωπος….Να μείνει άνθρωπος.
Μπορεί η νεότερη ποίηση να διαφοροποιείται από την παραδοσιακή, διότι έχει απαλλαχτεί από την ομοιοκαταληξία, αλλά ο εσωτερικός κόσμος του ποιητή, δεν διαφέρει σε τίποτα από τον προκάτοχό του.

Ποίηση ήταν, είναι  και θα είναι τα έντονα ζωηρά συναισθήματα στον ψυχικό κόσμο, που εναλλάσσονται σε ύλη. Καθώς στάζει το μελάνι πάνω σε μια κόλλα χαρτί.

Ο Πωλ Βαλερύ είχε πει πως «αν ο ποιητής μπορούσε να πει με ακρίβεια τι γράφει, γιατί γράφει και τι είναι αυτό που γράφει…δεν θα έγραφε».
Και έρχομαι να πω την ταπεινή μου γνώμη. Ο ποιητής  είναι  άνθρωπος αφοσιωμένος και στη ζωή ταγμένος. Σηκώνοντας βάρη ανθρώπων, ξεκλειδώνοντας ψυχές και δίνοντας φτερά  σε λέξεις, γράμματα και έννοιες. Απελευθερώνονται με την πένα τους , αλλά φορτώνουν την ψυχή τους με τα δεινά των ανθρώπων.

Συνήθως είναι μοναχικοί. Οι μοναχικοί άνθρωποι είναι αυτοί που δημιουργούν αυτά που ενώνουν πιο πολύ τους ανθρώπους. Όταν η Δημουλά ρωτήθηκε πόσο εξαιρετικά εύστοχη είναι στις ψυχές και στο μυαλό των αναγνωστών, απάντησε πως «Ναι, αλλά πέραν αυτού του στόχου, που επιτυγχάνεται ….πόσα σκοτώνονται μέσα μας».
 

«Ό,τι αγγίζει την ψυχή, είναι πολύτιμο και όποιος μπορεί να γράφει με ψυχή…την διατηρεί καθαρή»
 

Και έχεις μπροστά σου μια μεγάλη ποιητική συλλογή  της Αναστασίας

Παπαδάκη, μιας νεαρής γυναίκας μόλις 31 χρονών…

50 Ποιήματα αφιερωμένα στο έρωτα. 

50 Ποιήματα που σαν τα λάβεις στα χέρια σου, θα δεις κάπου τον εαυτό σου να χαμογελά  ή και να κλαίει.

Ένα έργο με μεγάλο εύρος συναισθημάτων, την χαρά, την λύπη, τον έρωτα.
Αναρωτιέσαι πώς μια νέα γυναίκα, μπορεί να εκφραστεί τόσο δυνατά  μέσα από την δουλειά της.

Τι την έκανε να πονέσει και να χαρεί τόσο έντονα ώστε να ξεχειλίσει από μέσα της, μια τόσο δυνατή ερωτική ποίηση.

Αυτό μόνο η ίδια της το γνωρίζει, ίσως να είναι το μυστικό της έμπνευσής της, ίσως και πολλά άλλα.

Το αποτέλεσμα πάντως είναι μοναδικό.

Ό,τι αγγίζει την ψυχή, είναι πολύτιμο και όποιος μπορεί να γράφει με ψυχή…την διατηρεί καθαρή.

Διαβάστε την, απολαύστε την, ψάξτε τις κρυφές πτυχές του εαυτού σας, που ίσως ακόμα είναι αμπαρωμένες και καλά κρυμμένες.

Αγαπήστε… Τολμήστε…Είναι από τις λίγες αλήθειες που μας έμειναν.

Θα ήθελα να κλείσω με μια από τις ωραιότερες προτάσεις που έχουν γραφτεί…
 

“Θα πενθώ πάντα –  μ’ ακούς ; – για σένα,
 μόνος στον παράδεισο”
 
Οδυσσέας Ελύτης
»
.

Δείτε το φωτορεπορτάζ της παρουσίασης πατώντας πάνω στην κεντρική φωτογραφία του ρεπορτάζ. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.