Ο εμπορικος κοσμος της Θρακης αποκτα «φωνη» στην ΕΣΕΕ

Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ, «Η περιοχή μας έχει δυναμική και ευκαιρίες που, αν αξιοποιηθούν σωστά, θα λειτουργήσουν επ’ ωφελεία, όχι μόνο της τοπικής οικονομίας, αλλά του συνόλου της ελληνικής οικονομίας»

Για πρώτη φορά το 25μελές διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, του ανώτατου συνδικαλιστικού οργάνου του εμπορικού κόσμου της χώρας, απέκτησε εκπρόσωπο της ακριτικής Θράκης. Ο λόγος για τον κ. Κωνσταντίνο Χατζημιχαήλ από τη Αλεξανδρούπολη, ο οποίος βρίσκεται στο «τιμόνι» της νεοσύστατης Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης και στο εξής θα υπηρετεί έναν ακόμα κρίσιμο ρόλο στη διοίκηση της ΕΣΕΕ. Ο Χατζημιχαήλ πέτυχε την εκλογή του με τον συνδυασμό «Ενωμένο Ελληνικό Εμπόριο» του στις αρχαιρεσίες της Συνομοσπονδίας, που έλαβαν χώρα την περασμένη Κυριακή. Με αφορμή αυτήν την επιτυχία του, μίλησε στον «ΠτΘ» για τις προτεραιότητες που έχει προσδιορίσει και για τους στόχους του επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής μας.

«Στη νέα θέση μου θα πρέπει να επωμιστώ βάρη, που αφορούν το σύνολο της ελληνικής επιχειρηματικότητας, αλλά δεν παύω να προέρχομαι από την επιχειρηματική οικογένεια της Θράκης»

ΠτΘ: Κ. Χατζημιχαήλ, ποιες θα είναι οι προτεραιότητες σας την τριετία που ακολουθεί; Τι έχετε σκοπό να μεταφέρετε κατά κύριο λόγο στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΕΕ από τα ζητήματα, που απασχολούν τον τοπικό εμπορικό κόσμο;
Κ.Χ.:
Καταρχήν, η νέα μου ιδιότητα στην ΕΣΕΕ έχει διττό ρόλο. Κατά πρώτον στη νέα αυτή θέση θα πρέπει να επωμιστώ βάρη, που αφορούν το σύνολο της ελληνικής επιχειρηματικότητας και όχι μόνο Θράκης. Ως διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΕΕ λοιπόν θα ασχολούμαστε με το σύνολο των προβλημάτων. Κατά δεύτερον, βέβαια, δεν παύω να προέρχομαι από την επιχειρηματική οικογένεια της Θράκης κι επομένως μου δίνεται η δυνατότητα να παρουσιάσω τα προβλήματα και τις ευκαιρίες, που έχουν ανακύψει στη δική μας περιοχή, και βέβαια να προωθήσω όσο το δυνατόν αφενός την επίλυση αυτών των προβλημάτων αφετέρου όλες εκείνες τις ευκαιρίες, που μπορούν να ανακύψουν στην περιοχή μας και χρήζουν ανάγκη ενίσχυσης, τόσο από τη ΕΣΕΕ, όσο και από τα αρμόδια υπουργεία. Η συχνή επαφή πλέον, τόσο με την ίδια την ΕΣΕΕ, όσο και με τα αρμόδια υπουργεία και τις γενικές γραμματείες, αντιλαμβάνεται κανείς ότι μου δίνει τη δυνατότητα να ασχοληθώ ακόμη περισσότερο με τα ζητήματα της δικής μας περιοχής και να προσπαθήσω, με τη βοήθεια των συνεργατών μου, να προσελκύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη.

«Το μεγάλο στοίχημα για εμάς είναι να συγκρατήσουμε όσο το δυνατόν τους επισκέπτες-καταναλωτές από τις γειτονικές χώρες»

ΠτΘ: Αναφερθήκατε δύο φορές στον όρο «ευκαιρίες» και φανταζόμαστε ότι εννοείτε τη ροή επισκεπτών, που έχει αρχίσει να τονώνεται στην περιοχή μας. Ποιο είναι το ζητούμενο κατά τη γνώμη σας, στο οποίο μπορείτε να συμβάλλετε από τη συγκεκριμένη θέση;
Κ.Χ.:
Είναι η πάγια θέση της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης ότι δρούμε και δραστηριοποιούμαστε σε μια περιοχή, στην οποία υπάρχουν ταυτόχρονα μεγάλες απειλές και πολύ σημαντικές ευκαιρίες. Αυτές έχουν προκύψει καταρχήν από το γεγονός ότι η Θράκη βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο της νοτιοανατολικής Ευρώπης και από όλες αυτές τις αλλαγές, που έχουν προκύψει τα τελευταία δύο με τρία χρόνια στο ευρύτερο γεωπολιτικό σκηνικό της διεθνούς γειτνίασής μας. Και δε μιλάω μόνο για Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, αλλά μιλάω και για τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας. Αυτά λοιπόν δημιουργούν κάποιες ευκαιρίες. Επιπλέον, από τα τέλη του τρέχοντος έτους και κυρίως το Γενάρη ανοίγουν τα προγράμματα της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, τα οποία περιλαμβάνουν πολλές οικονομικές ευκαιρίες για τη δική μας περιοχή. Όσον αφορά τον τουρισμό και την προσέλκυση ξένων επισκεπτών, έχουμε δύο συγκεκριμένα πλεονεκτήματα, τα οποία θα πρέπει, όχι μόνο να τα διατηρήσουμε, αλλά και να τα πολλαπλασιάσουμε. Έχουμε το πρώτο, ότι από τον μεθοριακό σταθμό στο Τελωνείο των Κήπων εισέρχονται περίπου 600.000 Τούρκοι πολίτες κάθε χρόνο. Αυτό είναι ένα δεδομένο, το οποίο θα πρέπει να μας θέσει σε εγρήγορση, καθότι μόνο ένα μικρό μέρος μπορεί να συγκρατήσει η δική μας περιοχή και ολόκληρη η Περιφέρεια ΑΜ-Θ. Το δεύτερο και ακόμη σημαντικότερο είναι ότι με τη διάνοιξη του Κάθετου Άξονα Μακάζα-Νυμφαίας αποκτούν πρόσβαση στην περιοχή μας οι βαλκάνιοι πολίτες, κυρίως από Ρουμανία και Βουλγαρία, αλλά και από Σερβία και από τις υπόλοιπες χώρες. Εκεί εντοπίζεται το μεγάλο στοίχημα για εμάς. Είναι ένα κοινό, το οποίο αρχίζει να γνωρίζει τη δική μας περιοχή, άρα νομίζω ότι θα πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας προκειμένου να συγκρατήσουμε όσο το δυνατόν τέτοιους επισκέπτες-καταναλωτές.

«Μόνο με συνέργειες μπορούμε να επιτύχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα»

ΠτΘ: Σε πιο βαθμό τα παραπάνω, αφενός η αξιοποίηση των επισκεπτών και αφετέρου τα χρηματοδοτικά εργαλεία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, μπορεί με ίδια μέσα να τα αξιοποιήσει ο εμπορικός κόσμος και σε πιο βαθμό χρειάζεστε τη συνδρομή της πολιτείας ή της τοπικής αυτοδιοίκησης;
Κ.Χ.:
Όταν μιλάμε για τέτοιες προκλήσεις, αντιλαμβάνεται κανείς ότι χρίζουν μεγάλες και γενναίες συνέργειες, τόσο των εργοδοτικών φορέων, όπως είμαστε εμείς, αλλά σίγουρα και της πολιτείας. Μόνο με συνέργειες μπορούμε να επιτύχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα, διαφορετικά θα έχουμε μεμονωμένες προσπάθειες φορέων, οι οποίες πιθανόν δε θα πετύχουν την επιθυμητή αποτελεσματικότητα. Εμείς σε αυτό το πλαίσιο προγραμματίζουμε και πολύ σύντομα θα υλοποιήσουμε τέτοιες συνέργειες με διάφορους φορείς της περιοχής μας. Δεν είμαι σε θέση ακόμη να αναφέρω περισσότερα, διότι είμαστε σε ένα επίπεδο διαβούλευσης και συνομιλιών με τους εκπροσώπους των αντίστοιχων φορέων, ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσει αυτά που έχουμε σχεδιάσει.

«Μιλάμε για το συμφέρον του συνόλου της θρακικής γης, επομένως είναι μονόδρομος η συνέργεια»

ΠτΘ: Είναι ώριμες οι συνθήκες και στην κοινωνία και στον εμπορικό-επιχειρηματικό κόσμο, ώστε να γίνουν αυτές οι συνέργειες, να αντιμετωπιστεί δηλαδή με σοβαρότητα το θέμα της ανάπτυξης των μικρομεσαίων τουλάχιστον επιχειρήσεων;
Κ.Χ.:
Η εμπειρία του παρελθόντος με τις μεμονωμένες ενέργειες των φορέων έχει καταδείξει ότι δεν υπήρξαν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Νομίζω ότι είναι αναγκαίο και επιτακτικό να υπάρξει κάποια συνέργια και εκτιμώ ότι έχουν ωριμάσει πράγματι οι συνθήκες. Διότι εδώ δε μιλάμε για το συμφέρον μιας κοινωνικής τάξης ή της μίας ή της άλλης περιοχής. Εδώ μιλάμε για το συμφέρον του συνόλου της θρακικής γης, επομένως είναι μονόδρομος η συνέργεια. Μιλάω για συνέργειες και όχι για συνεργασίες. Δεν είναι απαραίτητο να είναι «αρεστοί» μεταξύ τους οι φορείς, απλά προκειμένου να επιτύχουν τον κοινό στόχο για το κοινό καλό θα πρέπει να αναπτύξουν περαιτέρω δραστηριοποίηση από κοινού.

«Η σοβαρή στρατηγική στόχευση των φορέων, προκειμένου να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες, μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στο οικονομικό περιβάλλον τοπικά»

ΠτΘ: Μέσα στο παρόν δυσμενές οικονομικό περιβάλλον αυτές οι ευκαιρίες που περιγράψατε μπορούν να κάνουν τη διαφορά; Δηλαδή μπορεί η δική μας περιοχή να διαγράψει διακριτή πορεία από εκείνη που διαγράφει η υπόλοιπη χώρα;
Κ.Χ.:
Νομίζω ότι είναι προφανές και αναγκαίο να γίνει αυτό. Καθότι κατά πρώτον είναι ευκαιρίες, οι οποίες κατά την άποψή μου δεν είναι δεδομένο ότι θα εμφανιστούν στο εγγύς μέλλον, επομένως πρέπει τώρα να τις αξιοποιήσουμε. Κατά δεύτερον, η σωστή, σοβαρή στρατηγική στόχευση των φορέων, προκειμένου να αξιοποιήσουν αυτές τις ευκαιρίες, νομίζω ότι μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Μην ξεχνάτε άλλωστε το γεγονός ότι ήμασταν η περιοχή, που μπορεί να έχουμε σοβαρές απώλειες οικονομικές, κοινωνικές ή οποιεσδήποτε άλλες κατά την περίοδο της κρίσης και των μνημονίων, όμως αρκετά αργότερα βιώσανε την κρίση, όπως τη βιώνουν τα μεγάλα αστικά κέντρα. Επίσης, ο τουρισμός στη δική μας περιοχή, αν και ήμασταν μια περιοχή μη τουριστική, αυξήθηκε ακολουθώντας και πολλές φορές ξεπερνώντας το μέσο όρο του συνόλου της ελληνικής επικράτειας. Έχουμε λοιπόν εν δυνάμει περιοχές, οι οποίες μπορούν να σηκώσουν το βάρος του τουριστικού αυτού ρεύματος, και νομίζω ότι υπάρχει μια καλή νομίζω αξιοποίηση τα τελευταία χρόνια, η οποία δεν υπήρχε τα προηγούμενα. Επίσης, μην ξεχνάμε ότι όσον αφορά τον τουρισμό, η αύξηση έχει προκύψει κι από τυχαία γεγονότα, που δημιουργήθηκαν στις γείτονες χώρες, χωρίς να έχει υπάρξει σοβαρή δουλειά, προκειμένου να προσεγγίσουμε κοινούς στόχους από την αλλοδαπή.

«Σίγουρα η δουλειά, που έχουμε κάνει στο παρελθόν λειτούργησε καθοριστικά στο να έχουμε αυτήν την πολύ μεγάλη προτίμηση των εκλεκτόρων των ομοσπονδιών»

ΠτΘ: Εκλεχτήκατε με ένα υψηλό ποσοστό και από έναν αριθμό εκλεκτόρων, που προφανώς δεν περιορίζονται στους συναδέλφους σας από την δική μας περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι και οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου της υπόλοιπης Ελλάδας αρχίζουν να υπολήπτονται περισσότερο τη Θράκη, ότι αναγνωρίζουν τη δυνατότητά της να συνεισφέρει;
Κ.Χ.:
Η μία παράμετρος είναι αυτή. Έχουμε καταδείξει το γεγονός ότι η περιοχή έχει μια συγκεκριμένη δυναμική και υπάρχουν οι ευκαιρίες, που αν αξιοποιηθούν σωστά, τούτο θα λειτουργήσει επ’ ωφελεία, όχι μόνο της τοπικής οικονομίας, αλλά του συνόλου της ελληνικής οικονομίας. Σίγουρα η δουλειά, που έχουμε κάνει στο παρελθόν είτε ως σωματεία της περιοχής, είτε ως Ομοσπονδία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, νομίζω ότι λειτούργησε καθοριστικά στο να έχουμε αυτήν την πολύ μεγάλη προτίμηση των εκλεκτόρων των ομοσπονδιών της ελληνικής επικράτειας προς το πρόσωπό μου. Αυτή η προτίμηση βέβαια δεν απευθύνεται στο πρόσωπό μου, αλλά έχει να κάνει κυρίως με την περιοχή της Θράκης.

«Προέχει να λειτουργήσει καλά η εορταστική περίοδος, όπου κατά κανόνα μια εμπορική επιχείρηση πραγματοποιεί το 25%-30% του ετήσιου τζίρου της»

 
ΠτΘ: Επειδή βρισκόμαστε στις τελευταίες ημέρες του 2015, που είναι ημέρες ανάτασης, ψυχολογικής κυρίως, ενδεχομένως και εμπορικής, ποιο είναι το μήνυμά σας και τι είναι αυτό που περιμένετε από το 2016;
Κ.Χ.:
Για εμάς προέχει να λειτουργήσει καλά η εορταστική περίοδος. Και το λέω τούτο, γιατί στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς κατά κανόνα μια εμπορική επιχείρηση πραγματοποιεί το 25%-30% του ετήσιου τζίρου της. Επομένως, είναι μια κρίσιμη περίοδος για εμάς και δεν έχουμε περιθώρια να χαθεί κατανάλωση αυτή τη στιγμή. Μην ξεχνάμε ότι πέρυσι τέτοιον καιρό κι ενώ η οικονομία βρισκόταν σε ανάταξη- τουλάχιστον η πραγματική οικονομία βίωνε ανάπτυξη- δυστυχώς «συρθήκαμε» σε μια διαδικασία εκλογών και πολιτικής αποσταθεροποίησης. Επομένως, το πρώτο που προέχει είναι να πάει καλά αυτή η εορταστική περίοδος. Έτσι κι αλλιώς είναι ίδιον των Θρακιωτών, αλλά και των υπολοίπων Ελλήνων, το να πραγματοποιούν αγορές, κυρίως για δώρα προς τους οικείους τους. Επιπλέον, έχουμε ζήτηση κυρίως προϊόντων που απευθύνονται στα παιδιά, η οποία έχει και χαρακτηριστικά ελαστικότητας, δηλαδή παρόλα τα συρρικνωμένα διαθέσιμα εισοδήματα των ελληνικών νοικοκυριών, κάνουμε τα πάντα προκειμένου να πραγματοποιηθούν αυτές οι αγορές.
 
Αναφορικά με το 2016, το πρώτο που πρέπει να ευχηθούμε είναι να υπάρχει ειρήνη στον κόσμο και στη δική μας περιοχή, έτσι ώστε να μην έχουμε περαιτέρω προβλήματα από όλο αυτό το κύμα των προσφύγων. Το δεύτερο έχει να κάνει προφανώς με ευχές για υγεία, δύναμη και δημιουργικότητα, τόσο προς τον εμπορικό κόσμο, όσο και προς τους συμπολίτες μας. Ας ελπίσουμε τέλος ότι το 2016 θα είναι καλύτερο από οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής άποψης από το 2015. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.