Ο διοικητης της περιφερειας 2481 των Ροταρυ στην Κομοτηνη

Ο διοικητής του Διεθνούς Οργάνωσης Ρόταρυ της Περιφέρειας 2481 κ. Βησσαρίων (Άρης) Ν. Ζάχος, το περασμένο βρέθηκε Σάββατο στην Κομοτηνή όπου και συμμετείχε σε σύσκεψη στο ξενοδοχείο Ξενία με αρμόδιους τοπικών οργανώσεων.
Η Περιφέρεια 2481 περιλαμβάνει τη Βόρεια Ελλάδα, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη FYROM και το Κόσοβο και μέλη της είναι 120 Ροταριανοί Όμιλοι.

Ο εκπρόσωπος του Ροταριανού Ομίλου Κομοτηνής στην δήλωσή του τόνισε ότι ο Ροταριανός Όμιλος Κομοτηνής είναι «ο τρίτος μακροβιότερος κοινωνικός φορέας, καθώς αριθμεί 56 συνεχή χρόνια παρουσίας και προσφοράς, τόσο σε τοπικό, όσο και σε διεθνές και φυσικά πάντα χωρίς επιδοτήσεις, ούτε κρατικές ενισχύσεις. Την σημερινή ημέρα τη σημαδεύουν δυο ευχάριστα γεγονότα. Το πρώτο αφορά ότι μετά από αρκετά έτη αδράνειας, ανασυστάθηκε το Ροταράκτ που αποτελείται από νεαρούς επαγγελματίες έως 30 ετών, καθώς και φοιτητές και το δεύτερο ότι επισκέπτεται την περιοχή μας ο διοικητής Βησσαρίων Ζάχος. Η παρουσία του μας δίνει την ευκαιρία να πληροφορηθούμε για τις προτεραιότητες της περιφέρειας για το τρέχων ροταριανό έτος, αλλά και να θέσουμε προβληματισμούς σχετικά με τα τρέχοντα ζητήματα του ομίλου και των δραστηριοτήτων του».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο διοικητής του Διεθνούς Ρόταρυ της Περιφέρειας 2481 κ. Βησαρίων Ζάχος ο οποίος αναφέρθηκε στο στόχο της επίσκεψής του. «Βρίσκομαι εδώ ως εκπρόσωπος του Διεθνούς Ρόταρυ προκειμένου να περιγράψω την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο όμιλος της Κομοτηνής και να διευκρινίσουμε με ποιο τρόπο θα μπορέσουμε να βελτιστοποιήσουμε την προσφορά που γίνεται στην τοπική κοινωνία, ενισχύοντάς τον με τους τρόπους που αυτός θα μας υποδείξει. Οι δυνατότητες υποστήριξης τοπικών πρωτοβουλιών μέσω ενός ροταριανού ομίλου είναι αρκετά σημαντικές και θα πρέπει να αποτελούν στόχο για κάθε τοπική κοινωνία. Και για αυτό ακριβώς λόγο, είναι σφοδρή επιθυμία μας, να βρίσκεστε πάντα κοντά μας, με στόχο ο κόσμος να καταλαβαίνει, να βλέπει, να ακούει και να μαθαίνει τι είναι Ρόταρυ. Να περάσουμε από την φάση των άστοχων προκαταλήψεων, στην φάση της παραγωγικής συνεργασίας, επωφελεία ανθρώπου σε κάθε τοπική κοινωνία, όπου και αν βρίσκεται και όποιο άνθρωπο και αν εννοούμε».

Σε ερώτηση για την κατάσταση του ομίλου εξαιτίας της οικονομικής κρίσης ο κ. Ζάχος απάντησε ότι η κρίση έχει πλήξει με όμοιο τρόπο όλους. «Από την άλλη ο τρόπος με τον οποίον το Διεθνές Ρόταρυ διαχειρίζεται τα οικονομικά του, είναι παραδειγματικός και τυγχάνει μελέτης από γνωστούς οίκους και από πανεπιστήμια για τους αυριανούς επιστήμονες των οικονομικών. Αυτό μας επέτρεψε στο παρελθόν στην εποχή της μεγάλης κρίσης που εξακολουθεί να μας επηρεάζει, να έχει τις ελάχιστες δυνατές απώλειες, με αποτέλεσμα να εξακολουθεί να είναι σε θέση να μπορεί να αυτοχρηματοδοτεί τις πρωτοβουλίες του χωρίς την ανάγκη συνεργασίας με οποιοδήποτε άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Σας τονίζω ότι ο προϋπολογισμός του Διεθνούς Ρόταρυ και η καθαρή του θέση σήμερα είναι πάρα πολύ ψηλά στην κατάταξη στην παγκόσμια οικονομία. Μέσα από αυτήν την θέση η οποία οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις συνεισφορές των ροταριανών εδώ και 105 χρόνια, οι οποίες έχουν όμως διατηρηθεί μέσα από την χρηστή διαχείριση και αξιοποίηση που γίνεται, είναι ο παράγοντας που εξασφαλίζει τη σταθερότητα της ροταριανής προσφοράς. Κάθε κοινωνία έχει να επωφεληθεί, συνεργαζόμενη με τον ροταριανό της όμιλο και θα είναι ευχή και χαρά για τον τοπικό ροταριανό όμιλο να δεχτεί την επίσκεψη όσο το δυνατόν περισσότερων μπορεί, επαγγελματιών, επιστημόνων, ανθρώπων που ζουν και δρουν σε αυτή την πόλη.

 

Συγκεκριμένα για την Κομοτηνή, υπάρχουν κάποια πράγματα που έχουμε θέσει σαν στόχους, είτε στα πλαίσια ανάπτυξης στην περιφέρειά μας, είτε σαν τοπικές πρωτοβουλίες. Όταν θα έχουμε προχωρήσει θα σας καλέσουμε να τα δείτε στην πράξη. Η επίσκεψή μου εδώ στάθηκε αφορμή για να διαπιστώσουμε και κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, μια πάρα πολύ μεγάλη έλλειψη που παρατηρείται στην πόλη της Κομοτηνής, την οποία εγώ την εκτιμώ ως εθνικής σημασίας. Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε προτεραιότητα στην υλοποίηση μιας δράσης που θα έχει να κάνει με κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή λείπει από την πόλη, κακώς. Θα ανακοινώσουμε αυτό την ώρα που θα σας ξανακαλέσουμε για να δείτε και τις πράξεις μας».

Σαν σχόλιο ο κ. Ζάχος είπε ότι «είναι πασίγνωστο ότι οι Ρόταρυ δέχονται παντοειδείς κριτικές. Παρόλα αυτά, το καταλυτικό επιχείρημα για όλα αυτά είναι οι πόρτες οι δικές μας είναι πάντοτε ανοιχτές. Οι συνεστιάσεις των ροταριανών ομίλων είναι ελεύθερες. Ουδείς ουδέποτε παρεμποδίστηκε από το να παρακολουθήσει την συνεστίαση ακόμα και τον διοικητικών συμβουλίων των ροταριανών ομίλων. Επομένως, εφόσον δεν έχουμε να κρύψουμε κάτι, για ποιο λόγο να υφιστάμεθα συγκρίσεις οι οποίες δεν μας αφορούν. Για συγκρίσεις, όσοι τις κάνουν, να απευθυνθούν σε άλλους χώρους, που ενδεχομένως να λειτουργούν με κλειστές πόρτες».

Επίσης μας μίλησε για το Ροταράκτ και είπε «Το Ροταράκτ σημαίνει Rotary in Action – Ρόταρυ σε Δράση. Αφορά την νεολαία, στην οποία το Ρόταρυ εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχει προσφέρει πάρα πολλά σε παγκόσμιο επίπεδο και σε τοπικό. Θυμίζω ότι και στην πόλη της Κομοτηνής, υπήρξε όμιλος Ροταράκτ εδώ και πολλά χρόνια, ασχέτως που η λειτουργία του διεκόπη για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Τώρα είμαστε σε ευχάριστη θέση να πούμε ότι χάρη στην ισχυρή παρέμβαση του τοπικού ροταριανού ομίλου, τόσο στο πανεπιστήμιο, όσο και στην τοπική κοινωνία, ο όμιλος Ροταράκτ όχι μόνο επανιδρύθηκε, αλλά έχει αρχίσει ήδη να προσφέρει πράγματα, μέσα στο τοπικό επίπεδο. Είναι πολλά τα πεδία που αφορούν τους νέους και σε πολλά μπορούμε να βοηθήσουμε».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.