Ο Δημος Μαρωνειας – Σαπων καλει απαντες για δευτερη χρονια να επιδοθουν στο «κυνηγι του χαμενου θησαυρου»

Εμπνευσμένη από τον «Γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες» η φετινή διοργάνωση στο πλαίσιο των Αποκριών

Το Σάββατο 9 Μαρτίου η καρδιά της καρναβαλικής Ροδόπης χτυπά στις Σάπες, έναν τόπο που παραδοσιακά τιμά το θεσμό και έχει ταυτοποιηθεί με το Καρναβάλι.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά λοιπόν θα πραγματοποιηθεί το «Κυνήγι του Χαμένου Θησαυρού» για μικρούς και μεγάλους με θεματικό άξονα την τροποποίηση του μύθου του Ιουλίου Βερν «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες» στον «γύρο των Σαπών σε μία ημέρα» με τρία έπαθλα για τους νικητές που θα καταφέρουν να λύσουν τους γρίφους και να φτάσουν στο τέλος της διαδρομής. Με το πέρας της διοργάνωσης θα ακολουθήσει μεγάλο  αποκριάτικο γλέντι στην κεντρική πλατεία των Σαπών.
 
Για τον λόγο αυτό μάλιστα έχει δημοσιευθεί στην επίσημη σελίδα που διατηρεί στο Facebook ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών σχετικό βίντεο με το οποίο προετοιμάζει το κοινό και παράλληλα προσκαλεί όλους τους κατοίκους της Ροδόπης και των γύρω νομών να συμμετάσχει σε αυτό το ενδιαφέρον σκηνικό που αναμένεται να στηθεί.

Σάκης Αντωνίου «Θέλουμε να γίνει θεσμός το κυνήγι του χαμένου θησαυρού» 

Για το «κυνήγι του χαμένου θησαυρού» μίλησε στον «ΠτΘ» ο ειδικός σύμβουλος του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών κ. Σάκης Αντωνίου, ο οποίος μας αποκάλυψε την θεματική της φετινής διοργάνωσης απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα στους Ροδοπίτες και τους Εβρίτες να στηρίξουν, όπως έγινε και την προηγούμενη χρονιά. «Το παιχνίδι θα γίνει στις 9 Μαρτίου και με δεδομένο πως πέρυσι σημειώθηκε μεγάλη συμμετοχή, φέτος ευελπιστούμε  και στοχεύουμε στο να την ξεπεράσουμε στην προσπάθεια που καταβάλλουμε στο να γίνει θεσμός και τα επόμενα χρόνια. Πέρυσι η νικήτρια ομάδα έπαιρνε ένα έπαθλο των 500 ευρώ αλλά φέτος θα έχουμε 3 μεγάλα έπαθλα χωρίς να τα αποκαλύπτουμε ακόμα» τόνισε ο κ. Αντωνίου και αποκάλυψε τη θεματική του φετινού παιχνιδιού «ο Θεματικός κύκλος είναι ο γύρος των Σαπών σε μία ημέρα και είναι ουσιαστικά μία προσαρμογή στα δεδομένα της περιοχής μας του μύθου του Ιουλίου Βερν  “ο Γύρος του κόσμου σε 80 μέρες”». Επιπλέον εξήγησε τους κανόνες του παιχνιδιού, που θα έχει διπλό  χαρακτήρα, περιλαμβάνοντας  γρίφους και δοκιμασίες, τις οποίες ξεπερνώντας οι ομάδες θα φτάσουν στο τέλος του ταξιδιού που θα σηματοδοτήσει την έναρξη του γλεντιού  στην κεντρική πλατεία των Σαπών.

«Επιθυμία μας η προσέλκυση κόσμου από Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη»

Επιπλέον ο κ. Αντωνίου τόνισε πως στην προσπάθεια διάδοσης του παιχνιδιού, η οργανωτική επιτροπή θα συμμετέχει και στην παρέλαση της Κομοτηνής για να προσκαλέσουν τον κόσμο της Κομοτηνής στις Σάπες και να συμμετάσχει στο παιχνίδι του χαμένου θησαυρού και στις γιορτές των Σαπών ευρύτερα. Με στοχευμένες κινήσεις, σύμφωνα με τον Σάκη Αντωνίου θα κινηθούν και στην Αλεξανδρούπολη , η οποία πέρυσι είχε εκπροσώπηση από μία ομάδα αλλά οι άνθρωποι των Σαπών στοχεύουν στο να γίνουν περισσότερες και να υπάρχει μαζικότερη συμμετοχή και από την πρωτεύουσα του Έβρου.

«Δημιουργήσαμε προσαρμοσμένο πρόγραμμα και για τα παιδιά κάτω των 12 ετών» 

Επειδή αυτές οι ημέρες είναι αφιερωμένες κυρίως στα μικρά παιδιά, οι άνθρωποι των Σαπών φρόντισαν και για αυτά, καθώς σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου «θα υπάρξει και παιδικό παιχνίδι χαμένου θησαυρού, που θα πραγματοποιηθεί στο σχολείο σε συνεργασία με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, πάλι με την ίδια θεματολογία και καλούμε να συμμετέχουν όλα τα παιδιά ηλικίας έως 12 ετών. Και εκεί θέλουμε να έρθουν παιδιά από τις γειτονικές πόλεις για να διασκεδάσουν μαζί μας». 

«Στόχος η τόνωση της τοπικής αγοράς μέσα από τις καρναβαλικές δράσεις»

Με δεδομένο πως η τοπική αγορά των Σαπών έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό, δράσεις σαν αυτή του «χαμένου θησαυρού» συμβάλλει στην προσέλκυση κόσμου και την αύξηση – έστω και για λίγες ώρες – της επισκεψιμότητας των καταστημάτων της περιοχής. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος διεξαγωγής της δράσης σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, καθώς «αυτό που μας παρακινεί σε αντίστοιχες δράσεις είναι η δημιουργία κινητικότητας που θα φέρει κόσμο στην περιοχή μας. Το καρναβάλι Σαπών που σταμάτησε το 2002 ήταν ένα καρναβάλι πολύ γνωστό και παραδοσιακό. Αφού αυτό σταμάτησε και δεν μπορούμε να κάνουμε τώρα καρναβάλι, μιας και έχουν αλλάξει τα χαρακτηριστικά, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μία καρναβαλική κινητικότητα με στόχο την τόνωση της αγοράς».

«Συνεχείς δράσεις από τον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών για τη δημιουργία κινητικότητας»

Κλείνοντας, ο κ. Αντωνίου απαρίθμησε τις δράσεις που πραγματοποιεί ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών για την στήριξη της τοπικής κοινωνίας και τη δημιουργίας κινητικότητας. « Οι δράσεις που πραγματοποιούμε σαν Δήμος, εκτός από το “κυνήγι του χαμένου θησαυρού” είναι  το φεστιβάλ παιδικών χορευτικών τμημάτων που έχουμε θεσμοθετήσει τα τελευταία 4 χρόνια, οι εκδηλώσεις  εις μνήμη των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης,  αλλά και εκδηλώσεις , συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις που γίνονται το καλοκαίρι και  για πρώτη φορά έρχονται μεγάλα θεατρικά σχήματα στις Σάπες , προσπαθώντας μέσα από όλα αυτά να δημιουργήσουμε μία κινητικότητα στο μέτρο του δυνατού καθώς ζούμε σε δύσκολες οικονομικά εποχές. Ο ρόλος του Δήμου προστίθεται σε όλες αυτές τις δράσεις είτε ως μπροστάρης είτε ως αρωγός σε κάθε προσπάθεια που κάνει συλλογικός φορέας της περιοχής μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.