O Δημος Κομοτηνης «απορροφα» χρεη 7,8 εκ. ευρω της ΔΕΥΑΚ

Μέσω αύξησης του κεφαλαίου της Επιχείρησης με κεφαλαιοποίηση των υποχρεώσεών της

Να δώσει την έγκρισή του για την αύξηση του κεφαλαίου της ΔΕΥΑΚ με κεφαλαιοποίηση των υποχρεώσεων της με αντίστοιχη τροποποίηση της συστατικής πράξης της ΔΕΥΑΚ, θα κληθεί σύντομα το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής, ώστε να εξαλειφθεί το χρέος της Επιχείρησης προς αυτόν.
 
Έτσι το χρέος της επιχείρησης προς το Δήμο, το οποίο στις 31/12/2017 ανέρχονταν στα 7.788.778,33 ευρώ, ουσιαστικά θα μετατραπεί σε κεφάλαιο της ΔΕΥΑΚ, με στόχο την βελτίωση της λειτουργίας της και την διευκόλυνση της πραγματοποίησης έργων στη δικαιοδοσία της 

Με βάση την οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας 

Την απόφαση για την τροποποίηση της συστατικής πράξης της επιχείρησης και την αύξηση του κεφαλαίου έλαβε το ΔΣ της, κεφαλαιοποιώντας το χρέος όπως προτείνεται στην οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας της επιχείρησης που έχει συνταχθεί.
 
Σύμφωνα με της μελέτη στις 31/12/2017 οι υποχρεώσεις της επιχείρησης προς τον Δήμο Κομοτηνής εμφανίζονται ύψους 7.788.778,33 ευρώ.
 
Το ποσό αυτό προέκυψε από την ανάλυση των εσόδων και εξόδων της επιχείρησης και κυρίως από την εξυπηρέτηση των δόσεων δανείου προς το ΤΠΚΔ από τον Δήμο ως εγγυητή. Και αυτό γιατί όταν είχε συναφθεί το δάνειο, ο Δήμος Κομοτηνής ήταν εγγυητής, και λόγω της αδυναμίας της επιχείρησης να πληρώσει τις δόσεις, κατέβαλλε αυτός τα ποσά. 

Βελτιώνοντας την εικόνα της εταιρείας 

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης της εταιρείας, είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει εξυγίανση της εικόνας της Επιχείρησης προκειμένου να ανταπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις της καθώς και να βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες της προς τους δημότες και την ποιότητα νερού με την εξεύρεση και αξιοποίηση νέων υδάτινων πόρων.
 
Για την επίτευξη της εξυγίανσης μπορούν να εφαρμοστούν διάφορα μέτρα (π.χ εξωτερικός δανεισμός λαμβάνοντας υπόψη τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει η επιχείρηση απέναντι στους δανειστές), όμως η μελέτη βιωσιμότητας αναφέρει και τη δυνατότητα κεφαλαιοποίησης του χρέους.
 
Με την κεφαλαιοποίηση χρέους, δηλαδή την μετατροπή τμήματος του υφιστάμενου χρέους της επιχείρησης σε κεφάλαιο, η ΔΕΥΑΚ επιχειρεί αφενός να απομειώσει το συνολικό επίπεδο χρέους της επιχείρησης και ταυτόχρονα να αυξήσει το κεφάλαιο της.
 
Ο νόμος δίνει την δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προχωρούν σε αύξηση του κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση των υποχρεώσεων τους, όμως αποτελεί μέτρο μόνο συναινετικών συμφωνιών εξυγίανσης, για αυτό και πέρα της απόφασης του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ θα πρέπει να υπάρξει και αυτή του ΔΣ του Δήμου Κομοτηνής.
 
Εδώ να επισημανθεί πως σύμφωνα με την γνωμοδότηση της Νομικής Συμβούλου της επιχείρησης, εφόσον η αύξηση του κεφαλαίου δικαιολογείται και συνδέεται με την κάλυψη επενδυτικών προγραμμάτων των ΔΕΥΑ και εντάσσεται στους σκοπούς της είναι επιτρεπτή και για την κάλυψη ζημιών προηγούμενων χρήσεων.
 
Να σημειώσουμε πάντως πως η όποια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα πρέπει να περάσει από τον έλεγχο των υπηρεσιών και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ώστε να προχωρήσει κανονικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.