Ο Δημος Κομοτηνης απαντα στην εταιρεια «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΤΕΒΕ»

Η Δημοτική Αρχή θέλει να τονίσει για μια ακόμη, και ασφαλώς τελευταία φορά ότι δεν πρόκειται να περιπέσει σε επίπεδο προσωπικών αντιδικιών και αντιπαραθέσεων, όπως πεισματικά επιχειρεί και επιδιώκει να επιτύχει ο εργολάβος κ. Γ. Πιατίδης.

Στη σειρά των ερωτήσεων, που είναι περιχαρακωμένες με ολοφάνερη πολιτική σκοπιμότητα, μια και μόνη τελεσίδικη απάντηση υπάρχει: Ότι η όλη υπόθεση της δημοπράτησης των έργων της ΔΕΥΑΚ, της συμμετοχής των εργοληπτών και της ανάδειξης των αναδόχων των έργων, έχει αναχθεί στη σφαίρα της αμερόληπτης κρίσης της Δικαιοσύνης μετά από σχετική μηνυτήρια αναφορά στην οποία κατέληξαν η ΔΕΥΑΚ και ο Δήμος.

Την κρίση της δικαιοσύνης, σέβεται με απόλυτη σχολαστικότητα η δημοτική Αρχή, ενώ την αναμένει με έντονη τη βεβαιότητα και την προσμονή της απόδειξης της αλήθειας. Και σεβόμενη το κύρος και την καθολικότητα της αποστολής της δεν υπεισέρχεται σε διαδικασίες ανταγωνισμού μεταξύ ιδιωτών επιχειρηματιών. Σέβεται απολύτως τους Νόμους και τους εφαρμόζει ακριβοδίκαια.

Μέχρι τότε, άδικα προσπαθούν και επιμένουν κάποιοι να εντυπωσιάσουν την κοινή γνώμη και τους δημότες μας με επιστολές και ερωτήματα που πάσχουν ως προς την αληθοφάνεια και την πληρότητα των επιχειρημάτων τους. Το πραγματικό αντικείμενο που τους ενδιαφέρει, είναι η με κάθε τρόπο επιδίωξη της κατακύρωσης των έργων στα οποία αναφέρονται και η εξ΄ αυτής προκύπτουσα οικονομική ωφέλεια (το κέρδος). Στην ουσία, η επιδίωξη είναι να μην απολεσθεί η ευκαιρία προσπορισμού οικονομικού κέρδους. Αδιάφορα αν το έργο είναι τέλειο ή όχι. Έργο να είναι.

Η πολιτική σκοπιμότητα είναι να ενσταλαχθεί στους δημότες η εντύπωση ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή ποσώς ενδιαφέρεται για το συμφέρον του Δήμου και των δημοτών, κινείται από προφανή ιδιοτέλεια, επιδέχεται πιέσεις διαφόρων δημοτών αλλά και ασκεί και η ίδια πιέσεις διοχετεύοντας αφ΄ εαυτής της μια καταδικασμένη τακτική που ανήκει πλέον στο απώτερο παρελθόν.

Τα έργα της ΔΕΥΑΚ ανατίθενται με διαφανείς διαγωνισμούς και με το αποτέλεσμά τους να κυριαρχείται από τους κανόνες, οι οποίοι καθορίζονται με τον πασίγνωστο πλέον «μαθηματικό τύπο». Την ορθότητα αυτής της διαδικασίας επιβεβαίωσε μόλις προχθές και ο σημερινός Υπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς ανακοινώνοντας τη συνέχισή της και επί των ημερών της νέας Κυβέρνησης. Προφανώς αναγνωρίζοντας το ακλόνητο των επιστημονικών στοιχείων της.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας στο οποίο ανατρέχει ο κ. Πιατίδης, όρισε ότι κατά τη διαδικασία της εφαρμογής του «μαθηματικού τύπου» θα πρέπει να αξιολογούνται και αιτιολογήσεις άλλων στοιχείων. Αλλά μόνον να αξιολογούνται. Σε καμιά περίπτωση το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν επισημαίνει ότι πρέπει να γίνονται αποδεκτοί αυθαίρετοι ισχυρισμοί.

Αυτό το γνωρίζει ο κ. Πιατίδης και πολλοί άλλοι, αλλά το αποκρύπτουν.

Εξάλλου, στον ισχυρισμό μιας πιθανής ζημίας 344.000.000 δρχ. που δήθεν θα προκύψει για το Δήμο αν φυσικά την εκτέλεσή του επιδιωκόμενου έργου της ΔΕΥΑΚ δεν την επωμισθεί ο ίδιος, η Δημοτική Αρχή απαντά: Ο ισχυρισμός είναι παντελώς αυθαίρετος και η συλλογιστική του εντελώς υποκειμενική, δεδομένου ότι το κέρδος υπέρ του Δήμου και των δημοτών από την εκτέλεση ενός έργου δεν είναι συνάρτηση μόνο οικονομικής ωφελιμότητας, αλλά κυρίως είναι συνάρτηση ορθής επιστημονικής κατασκευής και άλλων συναφών στοιχείων.

Η ΔΕΥΑΚ και ο Δήμος σε καμιά περίπτωση δεν διαβλέπουν από την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου της ΔΕΥΑΚ –το οποίο, ως φαίνεται τόσον εμμανώς ηράσθη ο κ. Πιατίδης – ούτε και την ελαχιστότερη εμφάνιση ζημίας από την ανάδειξη άλλου αναδόχου ανταγωνιστικά κινουμένου προς τον ίδιον.

Η επιτροπή επί των δημοπρατήσεων ορθώς έκρινε, βάσει των επιστημονικών στοιχείων του «μαθηματικού τύπου», αναδεικνύοντας άλλον ανάδοχον του έργου. Τις αντιρρήσεις και τις ενστάσεις δικαιούται να καταθέσει κάθε ενδιαφερόμενος με τις διαδικασίες που προβλέπουν οι Νόμοι και οι κανονισμοί. Αυτούς τους Νόμους και τους κανονισμούς σέβεται και εφαρμόζει πλήρως η σημερινή Δημοτική Αρχή. Φαίνεται όμως ότι η Μοίρα επιφύλαξε για το Δήμο και τον ρόλο του Φροντιστηρίου, προς τον κ. Πιατίδη, για τις διαδικασίες αυτές. Φροντιστηρίου κυρίως πολιτικού ήθους, διαφάνειας και όχι απόκρυψης της καταπελτικής αλήθειας, ότι αυτή δεν είναι συμφέρουσα για τον ίδιο.

Ο διακαής του πόθος είναι να προσπαθεί στην παρούσα φάση, να εκμαιεύσει καθυστερήσεις με τη μορφή διαμαρτυριών, δημοσιευμάτων και αντιπαραθέσεων ώστε να παρέλθει άπρακτη η προθεσμία συμβασιοποίησης των χρηματοδοτήσεων του έργου που λήγει στις 30 Ιουνίου και το έργο να ματαιωθεί.

Αλλά τότε η πραγματική ζημία για την πόλη και τους κατοίκους θα είναι ανυπολόγιστη και η ευθύνη θα αποδίδεται στον ίδιο.

Ο Δήμαρχος Κομοτηνής

Τάσος Βαβατσικλής

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.