Ο Δημος Κομοτηνης «αναλαμβανει» το παλιο κτιριο των Συνεταιρισμων του Κοσμιου

Πρόταση να διαμορφωθεί για να αξιοποιηθεί από τους συλλόγους του Κοσμίου για τη δημιουργία πολιτιστικού μουσείου από την Κρίστα Κουτσογιάννη

Το θέμα της αναστήλωσης και αξιοποίησης του νεοκλασικού κτιρίου στην πλατεία του Κοσμίου, εκτάσεως 431 τ.μ. με κτίσμα 217 τ.μ. όπου στεγαζόταν οι δύο αγροτικοί συνεταιρισμοί του χωριού, έθιξε στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής η Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Κρίστα Κουτσογιάννη, με αφορμή τις διαδικασίες του κτηματολογίου που προχωρούν στην περιοχή μας.
 
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης μάλιστα ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης ανέφερε πως υπέγραψε την αίτηση για την εγγραφή του κτιρίου ως ιδιοκτησίας του Δήμου Κομοτηνής.
 
Η κ. Κουτσογιάννη σημείωσε πως το κτήριο κτίστηκε το 1946, από τους κατοίκους του οικισμού, και εκεί στεγάστηκε ο πρώτος αγροτικός συνεταιρισμός, και στην συνέχεια ο δεύτερος.
 
Όμως μετά το κλείσιμο και των δύο συνεταιρισμών, τα τελευταία 4-5 χρόνια, το κτίριο έχει εγκαταλειφθεί, και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση.
 
Επειδή το κτίριο δεν δηλώθηκε ποτέ ως ιδιοκτησία ούτε από τους συνεταιρισμούς, ούτε από την κοινότητα Κοσμίου, η κ. Κουτσογιάννη πρότεινε να εγγραφεί στο Κτηματολόγιο από το Δήμο Κομοτηνής, που αποτελεί φυσική συνέχεια της κοινότητας, ως ιδιοκτησία.
 
Σύμφωνα με τις διατάξεις του κτηματολογίου, αυτό μπορεί να γίνει χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερα έγγραφα ιδιοκτησίας, ένα θέμα για το οποίο έχει ήδη ενημερώσει τους δικηγόρους του Δήμου.
 
Άπαξ και γίνει η οριστικοποίηση του κτηματολογίου, ο Δήμος θα μπορέσει, μέσω του προγράμματος LEADER,να πραγματοποιήσει την ανακατασκευή και τον εξοπλισμό του κτιρίου, ώστε για να αξιοποιηθεί από τους συλλόγους του Κοσμίου και για τη δημιουργία πολιτιστικού μουσείου.
 
Από την πλευρά του ο κ. Γκαράνης τόνισε πως υπέγραψε την αίτηση για το κτηματολόγιο την Τετάρτη, σημειώνοντας βέβαια πως θα πρέπει θέματα σαν και αυτό να έρχονται μέσω των κοινοτικών συμβουλίων, που είναι πιο αρμόδια, για να μην υπάρχει η εντύπωση πως τα παρακάμπτουν.
 
Η κ. Κουτσογιάννη σημείωσε πως δεν είχε καμία πρόθεση να υπερκαλύψει την πρόεδρο, αντίθετα η όλη διερεύνηση του θέματος έγινε σε στενή συνεργασία με αυτή και το έχει συζητήσει μαζί της.
 
Στο θέμα παρενέβη και ο επικεφαλής της παράταξης «Σύμπραξη Προοπτικής» κ. Αντώνης Γραβάνης, ο οποίος τόνισε πως όντως θα πρέπει να αναβαθμιστεί ο ρόλος των τοπικών συμβουλίων, αλλά πρέπει και είναι υποχρέωση των Δημοτικών Συμβούλων να φέρνουν θέματα των οικισμών στο Δημοτικό Συμβούλιο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.